Bewoners van de straat Hooiijzer in Oostzaan vinden het uitzicht op bedrijventerrein Skoon, ofwel ‘Het Bos’, niet mooi. “Onze tuinen grenzen aan de Dors we kijken uit op de Kolkweg en het bedrijventerrein. Het plan heeft niets te maken met een bos, maar alles met grote zwarte gebouwen’, aldus een brief die door de vijfentwintig bewoners van buurt is ondertekend. Dit uitzicht vinden ze onaangenaam. Wel een opvallend schrijven in een sfeer in het dorp waarin juist het bedrijventerrein en de uitstraling ervan wordt opgehemeld. De bewoners van Hooiijzer delen die mening duidelijk niet.

De buurt wil links en rechts van de Kolkweg een rij bomen. En de aanplanting langs de Dors moet wat de buurt betreft doorlopen langs de groenstrook die er nu is.
“Het zal ons uitzicht een stuk aangenamer maken. Maar ook de entree naar ons dorp zal een stuk vriendelijker overkomen als je de Kolkweg oprijdt met links en rechts bomen als een laan. Het zal de naam ‘Het Bos’ van Oostzaan eer aan doen.”
Kortom, de buurtbewoners willen als ze in hun achtertuintje zitten uitzicht op bomen en niet op ‘Het Bos’! Na het zomerreces zal er een antwoord volgen van de gemeente.

8 Responses to “Hooiijzer wil uitzicht op bomen, niet op Bos”

 • Siem Meijn:

  Het is ook een kale bedoening daar, maar gaan ze straks dan niet klagen als de herft is. Dat er te veel blaadjes op hun erf vallen met al die de bomen. Ik heb dit wel mee gemaakt in het dorp.
  Een goeie tip voor de gemeente en het kost U niets. De Nationale Boomplantdag en u steunt direct een goed doel.
  Zelf heb ik dat gedaan in 1959 op de Kerkstraat langs de sloot. Met de hele Kerkbuurtschool. Het was toen stervens koud. Maar dat gaf niet want daar kon je je op kleden. Het regende ook nog een beetje. Maar helaas de bomen zijn weg en de sloot is gedempt.
  Dat zal langs de Kolkweg niet gebeuren: een mooie rij bomen langs het water. Doe maar populieren. Daar heb je veel plezier van. Ze worden mooi hoog en gevent veel witte pluizen. Je hele tuin zit in ‘no time’ onder de sneeuw. Dat is mooi man, met de wind een beetje uit zuid-zuidwest en je hebt een witte tuin in het voorjaar.
  Maar ja, dan krijg je weer het gezeur over allergie. Dan kan men daar weer niet tegen. Moet men weer naar de dokter, kost een hoop in deze tijd en zeker volgend jaar met die € 7,50 eigen bijdrage.
  Dan maar geen bomen en een groot schutting er langs. De oplossing!

  Ik wens u veel wijsheid toe.

  Met de vriendelijke groet.

  Siem Meijn

 • Redactie Beeld van een Dorp:

  Ja Siem… een schutting is een top-idee. Dré Prijs kent nog een professionele graffitikunstenaar. Die kan er een mooi bos op spuiten.
  Je hebt dan maar even last, namelijk van de verfdampen, maar die zijn na een paar uurtjes al weg. Top!
  Alleen moeten we nog even een afbeelding bedenken voor de kant waar de auto’s richting rotonde langsscheuren… Wie het weet mag het zeggen!

 • Paul van Dam:

  Ik snap het niet. Kunnen die mensen vanuit hun tuintjes dwars door hun heggen en schuurtjes heenkijken? Zo hoog zijn die bedrijfspanden toch niet. Alleen dat van Boon is hoog. Die van de drukkerij is lager. Lijkt mij allemaal een beetje gezeur hoor.

 • Siem Meijn:

  Heb ik ook een oplossing voor, aan beide kanten van de schutting een bos, maar aan de kant naar de rotonde. Schaars geklede mannen en topless vrouwen. Die zo in dat bos rondlopen. Dat kan toch of heb ik dat mis.
  a. er word zeker zachter gereden
  b. geen borden van 30 km.
  c. minder uitlaatgassen.
  d. veel minder fijnstof.
  e. sommige partijen zijn hier blij mee.
  f. je word er zeker vrolijk van als je dit geheel ziet.
  h. het is een unieke entree van het dorp, dat daarmee direct op de kaart staat.

  Dit moet de gemeenteraad toch aanspreken. Een aantel raadsleden zal dit zeker gaan overwegen.

  Nu ik dit zo schrijf en terug lees, denk ik dat het door de dampen komt waar ik de bakfiets van de oudheidkamer mee ontvet. Compleet gestoord, komt echt door de tinner. Ik zeg het zelf maar voor de lezer het doet!
  Trouwens ik zoek nog een oud achterlicht voor die bakfiets. Kijk even op de site van de oudheidkamer Oostzaan. Daar staat hij op.

  Verder wens ik u allen een goed weekend.

  Siem

  en beste Jaap,
  Als je goed naar die huizen kijkt zie je de ramen van de bovenverdieping. Daar staat hun bed. Ze willen vandaar uit bomen zien. Dit om dat er er zo nu en dan misschien wel wat gebeurd daar. En als ze die bedrijven zien hoeven ze niet meer. Ik kan niets anders bedenken. Het is zeker gezeur.

 • Daan:

  Ik vind de reacties hierboven ietwat overdreven. Persoonlijk kijk ook ik liever tegen een rijtje bomen aan dan tegen een rij bedrijfspanden, door welke architect ontworpen dan ook. Dat de heren er zelf geen last van hebben, dat is wel duidelijk. In mijn ogen geen onbehoorlijke vraag. Met het verschijnen van het bedrijventerrein Skoon, het Bos, de stroomreus en Bombraak is genoeg groen verdwenen. Ik vind ook dat ons dorp een fraaiere entree verdiend dan een bedrijvenpark met lichtkrant die je welkom heet, ongeacht wie er langs woont.

 • Piet Knollema:

  Enkele weken geleden bezocht ik een bijeenkomst waar onder anderen iemand die nauw betrokken was en is bij de ontwikkelingen in de nieuwe wijk IJburg in Amsterdam (waar ik woon) een powerpoint presentatie gaf. Terwijl vooral de klachten van veel nieuwe bewoners is dat er nog maar zo weinig bomen op IJburg staan, maakte hij bij een foto van de Diemerparklaan waar bomen staan die al enige omvang beginnen te krijgen de koele opmerking “binnenkort krijgen we de eerste klachten dat die bomen het licht wegnemen uit de kamer”.

 • Siem Meijn:

  Beste Piet, maar zowel op IJburg als in het hoge noorden hebben ze toch geen bomen?
  Ik heb me wel eens door een Fries laten vertellen. Als je in Delfzijl woont en je gaat op visite in Haren, schijnen ze de mensen uit Delfzijl al te zien aan komen in Haren.
  Ik heb dit niet verzonnen, dit heb ik jaren geleden gehoord en meegemaakt op een camping in Odoorn.
  Tja, toen liep het een klein beetje uit de hand. Tussen onze Noordelinge. Ik als westerling vond het wel leuk.

  Piet, fijne vakantie verder daar.

 • Piet Knollema:

  Beste Siem,
  Ook in het noorden staat de wereld niet stil en wordt iedere twijg die uitgroeit tot een boompje gekoesterd. Het Groninger land is wat dat betreft niet meer wat het geweest is.

Laatste Nieuws
Nieuwscategorieën
Archief