Compaen heeft zich zaterdagavond kranig verweerd tegen het gevreesde Donitas. De Oostzaners moesten na een lange vijfsetter uiteindelijk erkennen dat er niets boven Groningen gaat. Het duurde even voordat de Noorderlingen op temperatuur waren, maar zij behaalden een verdiende overwinning.

Het verrassend op de tweede plaats staande Compaen kon in de zevende competitieronde niet beschikken over Erik Mulder. De man uit Tuitjehorn ging afgelopen week op een trainingsavond meedoen bij een andere kampioenskandidaat, Sneek. Deze vorm van spionage kon coach Sandor Rieuwers niet waarderen, waarna hij de libero de deur wees. We zien hem pas weer in januari terug, aan de andere kant van het net.

Zoals bekend ontbreekt in deze periode verder Lars de Boer. Om de selectie aan te vullen, deed Rieuwers een beroep op Daniél Homburg. Het jongste talent uit de Oostzaanse kweekvijver is een zoon van volleyballegende Gerard uit de jaren 80. De zelfde slag- en sprongkracht, wellicht net iets minder eigenwijs.

Al bij het inslaan voor de wedstrijd was duidelijk dat Compaen een zware noot te kraken kreeg. Beheerster Tinie Roels kwam regelmatig de kantine uit om te vragen of de spelers van Donitas de TL-buizen in het dak van de sporthal heel wilden houden.

Nee, dan de mannetjes van Compaen. Nils Augustijn, Michiel Majoor en Jesper de Boer wekten bij het smashen allerminst angst bij de tegenstander op. Gelukkig was daar nog ‘Bokito’ Raymond Nugter, die oefent op het doorboren van het plafond.

Ondanks de vrees vooraf nam Compaen een voorsprong van 2-0 in sets, ondanks een belabberde beginfase van de wedstrijd. Mike Kruisinga en Majoor waren niet zuiver in de passing, waardoor Donitas naar 2-8 wandelde. Op de opslag van Rick van Broekhoven, die in de fase ook liet zien te kunnen verdedigen, kwam Compaen bij 9-9 langszij. Tot 16-15 was het spannend, waarna de thuisploeg wegliep.

Nugter was niet te stuiten en bezorgde enkele Donitas-blokkeerders met snoeiharde smashes brandwonden, terwijl groundsman Edwin Brandt al dacht dat hij op maandagochtend de vloer moest herstellen. Van Broekhoven kwam goed door op het midden en boertje Jesper sprokkelde ook zijn puntjes bij elkaar. Hier stond tegenover dat de Groningers veel fouten maakten, waarbij de afstemming tussen spelverdeler en aanvallers niet helemaal goed was.

Na de 25-20 volgde een winst van 25-22 in de tweede set. In deze speelperiode ontliepen beide teams elkaar tot 10-9 weinig, maar hierna was Compaen oppermachtig.

In het restant van de wedstrijd had het Oostzaanse team weinig kansen op een overwinning. Nugter had bij 22-22 in de derde set Compaen dichtbij de zege kunnen helpen, maar zijn smash belandde buiten de lijnen. Zoals de ploeg in het tweede deel van het duel toch te veel aanvalsfouten maakten. Het moest te veel van Van Broekhoven en Nugter komen. Laatstgenoemde verloor de vorm ook gaandeweg, waardoor Jordi Koomen hem moest verlossen.

Bij het gebrek aan slagkracht kwam ook het wegebben van de servicedruk. Hierdoor kon Donitas steeds eenvoudiger de gevreesde snelle middenaanvallers in stelling brengen. Toen ook het opvangen van de opslag door Compaen op een niveau lager kwam, werd duidelijk dat de Groningers het duel via 24-26, 22-25 en 10-15 toch nog winnend zouden afsluiten.
Video
Door Tjerk Laan van Volleybalvereniging Compaen is ook een video gemaakt van de wedstrijd:

Comments are closed.

Laatste Nieuws
Nieuwscategorieën
Archief