Met een gedeelde tweede plaats in de eerste divisie is de herenploeg van Compaen afgelopen zaterdag tot unieke hoogte gestegen. Niet eerder in de roemruchte geschiedenis van de vereniging stond het team zo hoog geklasseerd.

In een ver verleden benaderden de Oostzaanse volleyballers deze prima klassering. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de prestatie toen nog beter was. Compaen speelde toen namelijk op het een na hoogste niveau van Nederland, terwijl er inmiddels ook een B-league is.

Feit is dat de formatie van coach Sandor Rieuwers bezig is aan een uitstekend seizoen. Door de zege met 3-2 in het meeslepende duel met Dynamo 2 vindt Compaen zichzelf terug op een plaats net achter lijstaanvoerder Sneek. De Oostzaners bleven de vorige competitie nog net boven de degradatieplaatsen steken, dus mag het team zichzelf nu – na een kwart van het aantal wedstrijden – best promoveren tot revelatie.

Het is niet alleen de hoge klassering, die de Compaeners lekker liet slapen in de langste nacht van het jaar. De overwinning in vijf sets op het schaduwteam van de recordkampioen in het nationale volleybal gaf de thuisploeg in meerdere opzichten een heerlijk gevoel.

Dynamo 2, onder leiding van voormalig Compaen-talent Justin Sombroek, bezorgde de Oostzaners namelijk vorig seizoen nog een traumatische nederlaag van 0-4. Die nachtmerrie is inmiddels verdrongen.

De blauw-witten moeten ook een kick hebben overgehouden aan het scoreverloop. Ondanks een achterstand van 0-2 (22-25 en 23-25) in sets wisten zij toch de wedstrijdoverwinning te behalen. De getoonde veerkracht krijgt nog meer inhoud door het gegeven dat Compaen in de tweede set een voorsprong van 19-13 verspeelde.

Compaen had het dus in de beginfase van het duel moeilijk met de tegenstander. De blokkering kreeg onvoldoende grip op de hoge en krachtige aanval van de Apeldoorners. Verder toonden zij technisch geschoold volleybal, waarbij zij nauwelijks fouten maakten.

Onder leiding van een ouderwets mokerende Raymond Nugter – door het publiek gekozen tot man of the match – kwam Compaen langszij (25-21 en 25-19) Verder liet Lars de Boer in het laatste duel voor zijn wereldreis Dynamo 2 nog even alle windstreken zien. Kapitein Nils Augustijn had bij het bepalen van de koers zijn kompas weer scherp staan. Vanuit het achterveld kwamen ook steeds meer ballen terug bij Compaen.

Ondanks de kentering in het duel zag het er in de vijfde set lang naar uit dat Dynamo 2 de zege zou grijpen. De gasten hadden bijna voortdurend de leiding, maar door twee aanvalsfouten wist Compaen in een zenuwslopende finale toch de winst te pakken (16-14).

Videoregistratie van Tjerk Laan

Comments are closed.

Laatste Nieuws
Nieuwscategorie├źn
Archief