Archive for August, 2012


SmaakExplosies laat van 14 tot en met 16 september 2012 grenzen vervagen tussen culinaire hoogstandjes en duurzame/verantwoorde voeding. Het creatiefste smaakfestival van Nederland vindt voor de vierde keer plaats op het Hembrugterrein, onder de rook van Amsterdam. Dit jaar vanuit het thema ‘Het Verhaal van de Smaak’, in nauwe samenwerking met het verhalenplatform Oneindig Noord-Holland. Op het festivalterrein – een voormalige munitiefabriek – maken onder meer chefkoks Pierre Wind, Peter Lute en Jeroen Bavelaar hun opwachting. Verder valt er te genieten van fooddesigners, straattheater, muziekacts en diverse toonaangevende musea, zoals het Scheepvaartmuseum en EYE Film Instituut. Een bootverbinding vaart tijdens het festival ieder uur tussen Amsterdam CS en het festivalterrein.

SmaakExplosies biedt jong en oud, amateur en professional, drie dagen vol smakelijke en artistieke avonturen. Naast verwennerijen van diverse sterrenkoks presenteert het festival food-innovaties (op het gebied van stadstuinbouw en de voedingsindustrie), straattheater van theatergezelschap Aardlek en creatieve uitingen van diverse kunstenaars en fooddesigners, waardonder de internationaal gerenommeerde Culinaire Werkplaats. Zoals elk jaar gelardeerd met de thema’s duurzaamheid, verantwoord en eerlijk.

Festivalterrein: explosieve locatie met unieke ligging
De locatie – het Hembrugterrein aan het Noordzeekanaal – is op zich al een reden om het festival te bezoeken. Het terrein was decennia lang topgeheim: een munitiefabriek middenin de Stelling van Amsterdam. Dit hermetisch afgesloten en beveiligde gebied – vol historische fabriekspanden in een groene omgeving – wordt tijdens SmaakExplosies opengesteld en toegankelijk gemaakt. Tussen de gerestaureerde monumentale gebouwen zet het festival allerlei ontdekroutes uit: theatraal, muzikaal, culinair, creatief, innovatief en historisch.

Proef Noord-Holland
Verhalenplatform Oneindig Noord-Holland trapt tijdens SmaakExplosies knallend een nieuw thema af: ‘Proef Noord-Holland’. Vanuit dit thema presenteert Oneindig Noord-Holland een uitvoerig activiteitenprogramma voor jong en oud. Speciaal daarvoor strijken diverse toonaangevende musea neer op het festivalterrein: EYE Film Instituut, Beeld en Geluid, het Marine Museum, het Scheepvaartmuseum, het Zuiderzeemuseum, het Joods Historisch museum, het Westfries Museum, het Zaans Museum, Stedelijk Museum Alkmaar en de Universiteit van Amsterdam/Bijzondere collecties.

PrijsvraagOp de slotdag van het festival lanceert Oneindig Noord-Holland een prijsvraag: het festivalpubliek kan negen Noord-Hollandse sterrenchefs helpen aan Noord-Hollandse recepten uit grootmoeders tijd. De chefs gaan de recepten omtoveren in een hedendaags jasje. De uitreiking van de prijs vindt plaats tijdens de uitreiking van het ‘Kookboek van het Jaar’ in januari 2013 in Amsterdam. Voorzitter van de jury is chef-kok Peter Lute, die tijdens de lancering, op 16 september, ook een demonstratie historisch koken zal geven.

SmaakExplosies; 14, 15, 16 september 2012; Hembrugterrein – Hemkade 18, Zaandam.
Zie voor meer informatie: www.smaakexplosies.nl of kijk op www.oneindignoordholland.nl.
Een bootverbinding vaart gedurende het festival ieder uur tussen Amsterdam CS en het Hembrugterrein. Vanaf NS-station Zaandam rijden extra bussen. Parkeren is gratis.

De handdruk waarmee John Henrikson gisterenmiddag op het koele clubhuis-terras Bart Rijken gelukwenste met zijn vandaag te spelen ronde was veelbetekenend. Vreesde hij toen al dat onze lokale held de te kloppen man zou zijn? Want daarover was iedereen het eens, om op de Zaanse te scoren moet je kunnen rekenen en dan kan local knowledge een voordeel zijn. Het breken van de par van de baan had iedereen al uit het hoofd gezet. Vandaag moest het hoofd koel blijven en het spel tactisch. Slechts één slag voorsprong op de naaste concurrenten van wie er maar liefst vier dikke kans maakten de leiding over te nemen. Aan het eind van de dag bleken hij en Bart een ronde 78 te hebben gescoord waardoor de sinds drie jaar in Nederland wonende Amerikaan Henrikson met de eer zou strijken.

Uitslagen na twee ronden PAR = 142

Ranggolferscore
1John Henrikson154
2Bart Rijken155
3Nick Duivenvoorde159

Ranggolferscore
1Noëlle Beijer160
2Heleen Kleuver176
3R. de Randamie177


In het aanpalende mixed-toernooi met handicapverrekening lieten de dames en heren zich niet uit het veld slaan. Ook niet door de koe die kennelijk vond dat het gras aan de overkant op de Zaanse zoveel groener was. Met twee buggies wisten enkele leden de koe terug te drijven in het water. Maar toen de koe bleef staan moest er toch nog een flinke manoeuvre worden uitgevoerd om het beest weer op de wal te krijgen, nu aan de goede van van de sloot. Het zorgde in ieder geval voor veel vermaak en hilariteit en een leuk filmpje straks op You Tube. Winnaar werd Colin Mannsur met een score van 75 stableford.

25 jaar “de Zaanse”
Volgend jaar viert de Zaanse het zilveren jubileum. Het ligt zeker in de bedoeling het groeiende succes van het Zaans Open verder uit te bouwen. Waar de deelnemers vorig jaar nog veelal uit de regio afkomstig waren, nu kwamen zij van heinde en verre om de uitdaging op te pakken. En die uitdaging blijft staan, want de par van de baan is nog steeds niet gebroken.

Damestitel voor Noëlle Beijer
Met een uiterst verdienstelijke score van 160 slagen over twee ronden bleek de charmante Noëlle Beijer van de Heemskerkse veruit de sterkste met maar liefst 16 slagen voor op Heleen Kleuver van de Zaanse G.C.


foto’s laterSpelers vol lof over kwaliteit van tee tot green
Even zag het er naar uit dat de par van de baan voor het eerst zou worden gebroken toen Nick Duivenvoordevan G.C. Heemskerk (hcp 1.1) na zes holes een score had van 2 onder par, maar de droom viel in duigen toen zijn teeshot op hole 8 net onder de rand van de greenside bunker terecht kwam. Het lastige bunker shot eindigde ver over de green waardoor een double bogey moest worden genoteerd. Even later luidde de lang spelende par 4 negende een serie van enkele bogey’s in. Niettemin wist Nick op een keurige gedeelde tweede plaats te eindigen.

Beste resultaat vandaag was voor de sinds drie jaar in Nederland spelende Amerikaan John Henrikson van G.C. De Leeuwenbergh (hcp 2.4) met een score van 76. Denk niet dat zij het morgen makkelijk krijgen, want de heren Delwig, Porck (1.3) en Rijken volgen hen op de hielen. En dan is daar nog altijd die gevaarlijk verleidelijke baan van de Zaanse. Hoe mooi en geweldig het onderhoud ook is, hier win je niet zo maar. Het gesprek op het oergezellige terras ging dan ook over al die gemiste kansen. Wie gaat die par breken? Morgen volgt de slotronde.

Ranggolferscore
1J. Henrikson76
2N. Duivenvoorde77
3F. Porck77
4B. Rijken77
5L.P.S. Delwig78Wie breekt de par?
Dit weekend strijden zo’n honderd golfers om het Tweede Zaanse Open Golf Kampioenschap. Nimmer wist een amateur in een officiële wedstrijd de par van de baan te breken en menig lid zal tandenknarsend toezien hoe sommigen van Nederland’s beste golfers proberen het gevecht met de baan naar hun hand te zetten.

IJzersterk deelnemersveld
Ten opzichte van vorig jaar is het aantal deelnemers meer dan verdubbeld. 100 ervaren golfers waarvan bijna 30 met een single handicap geven het toernooi nu al die extra allure die de toernooi-leiding voor ogen heeft: deze titel win je niet zomaar…. Maar de weersvoorspellingen met veel zon en nauwelijks wind lijken gunstig voor de spelers uit te vallen. Met razendsnelle greens en hier en daar zeer uitdagende pin-posities hebben Hoofd Greenkeeping Jack de Goedeen Toernooi Manager Hans Hilsterer dan ook alles aan gedaan om de titel extra glans te doen geven. Het tweedaagse toernooi vindt plaats op Zaterdag, 18 en Zondag 19 augustus 2012, begint op beide dagen om 09:00 uur. De wedstrijdleiding is in handen van de heren Jan Bosseen Herald Kleuver.

Openbaar toegankelijk
Indien men tijdens het Zaans Open een kijkje wil nemen op het prachtige 60 hectare stuk natuurgebied, is men van harte welkom! Restaurant “The Chipping Inn” dat tevens als clubhuis dient, is openbaar toegankelijk voor o.a. een heerlijk kopje koffie en huisgemaakte appeltaart. Alle oefenfaciliteiten op de Zaanse zijn ook openbaar toegankelijk. Indien u de nieuwe Par 3 baan wilt uitproberen kan dat als men een greenfee kaart koopt voor slechts € 10,- per persoon.

Waar?
Kent u het oude natuurzwembad in de Wijdewormer nog? In dit prachtige natuurgebied ligt de Zaanse Golf Club. Verstopt achter de dijken van het mooie poldergebied in de Zaanstreek vlakbij de Zaanse Schans. Het complex is binnen vijftien autominuten te bereiken vanuit de gehele Zaanse regio, Purmerend èn Amsterdam. Er is een ruime parkeergelegenheid en deze is bovendien gratis.

Meer informatieop: de toernooi website.


Oostzaan – Volgens het Noord-Hollands Dagblad (website), laten Oostzaners géén traan om het vertrek van wethouder Casper Stevens (rechts op de foto). De krant heeft op het Hannie Schafplein wat straatinterviewtjes gedaan en het beeld is voor de NHD-reporter volstrekt helder. Oostzaan pruimt de CDA-wethouder niet! Oostzaan, dat wil zeggen alle inwoners van dit fraaie dorp. Als we de conclusie even vertalen naar wat er is gebeurd – wethouder Casper Stevens is door zijn eigen CDA-fractie aan de kant geschoven – dan staan de inwoners volgens de krantenredactie dus achter de handelswijze van het CDA. Dat mag om diverse redenen betwijfeld worden. De steun voor het CDA, gelet op slechts 1 zetel in de raad, is niet zo groot dat besluiten van de fractie meteen in alle huiskamers van Oostzaan besproken zullen worden. Als ik op het Hannie Schaftplein iets vraag over Casper Stevens, kennen maar weinig mensen hem. Als je iets vraagt over CDA-wethouder Casper Stevens, dan reageren mensen op die niet onbelangrijke toevoeging. Het gaat dan om een bestuurder, van een partij waar de ondervraagde waarschijnlijk niet op gestemd heeft bij de laatste raadsverkiezingen. Over politici, bekend of niet, hebben Oostzaners altijd wel een mening. Als ik op het Hannie Schaftplein een mening peil over de misstappen van het ‘Oostzaanse gemeenteraadslid’ Erwin Verkaaik (SP) zullen mensen ook beslist een mening hebben, vooral één van afkeuring. Eigenlijk is die meningpeiling dus totaal niet interessant. De conclusies die er aangehangen worden slaan dan ook helemaal nergens op zou ik willen zeggen tegen het NHD.

Wel interessant is de vraag naar de ontslaggronden. Je kunt een bestuurder niet zomaar aan de kant schuiven. Daar moeten goede redenen voor zijn. Je moet als politieke partij, zeker in deze tijd die schreeuwt om openheid en transparantie, bovendien dergelijke besluiten beargumenteren. Daar hebben inwoners recht op. Zolang een partij dat niet doet, blijven inwoners met een ongemakkelijk gevoel zitten. “Er zal wel wat aan de hand zijn”. “Waar vuur is, is rook”. Schadelijk voor de persoon die het aangaat.

Is het argument ‘voldoet niet aan de verwachtingen’ een goede ontslaggrond? Daar heb ik zo mijn twijfels over. Een erg rare reden, waarmee de fractie van het CDA niet weg kan komen. Het huidige college is bijna 2,5 jaar bezig nu. Casper Stevens heeft elk jaar ontheffing gekregen van de regel dat een wethouder in de plaats moet wonen waar hij die functie uitoefent. Voor het CDA is dat nooit een punt van discussie geweest. Sterker, Teun Flens (CDA-fractievoorzitter, links op de foto) reageerde eerder fel op geluiden van de oppositie dat Stevens eigenlijk moest verhuizen.
Aan welke verwachtingen moest Stevens voldoen? Aan andere verwachtingen dan bijvoorbeeld Jan van Run (VVD) of Eelco Taams (PvdA)? Heeft hij niet goed op de winkel gepast? Is hij op de lange tenen van de CDA-fractievoorzitter gaan staan? Heeft hij Oostzaan niet goed vertegenwoordigd, of uitgedragen in het ‘buitenland’ (lees: rest van de regio). Is er een stapeling van fouten geweest in de ambtstermijn tot nu toe en heeft dat de gemeente schade berokkend? Heeft Stevens dubieus gehandeld, à la VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers? Heeft Stevens bevriende aannemers bevoorrecht? En zijn die handelswijzen schokkender dan een paar geplette lange tenen van Teun?

Buitengebied
Het kan natuurlijk dat mensen zich zorgen maken over de consequenties van het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied, waarin allerlei zaken geregeld gaan worden die het buitengebied moeten beschermen tegen ongewenste ontwikkelingen. Regeltjes waar Oostzaners niet van gediend zijn. Een regeltje wordt al snel als betutteling gezien in Oostzaan. Dan kan je maar beter een wethouder aan het Kerkplein hebben zitten, die dat niet al te voortvarend doorzet. Maar dit is natuurlijk allemaal maar suggestie. Als er ook maar een grijntje van waarheid in zit, dan is het natuurlijk dubieus als de CDA-fractie hierin een grond zou vinden om een wethouder aan de kant te schuiven. Dan kan maar beter meteen de hele raad opstappen, want men is vrij breed juist voor de totstandkoming van een bestemmingsplan voor het buitengebied.

Op zicht
‘Voldoet niet aan de verwachtingen’. Wethouder op zicht? Het is alsof je een koelkast binnen de garantietijd terugbrengt. We hadden een wethouder op zicht en meteen maar voor een periode van twee jaar. Teun had de turflijst bij de hand. Elke misstap, of ergernis: plusje op de lijst. Tien plusjes gescoord: wegwezen jij! Zou het zo gegaan zijn? Of is er eerder sprake van incomptabilité des humeurs, waarbij de karakters van Teun Flens en Casper Stevens met elkaar botsten? Dat is nog niet eens zo’n gekke veronderstelling. Twee politici die beide precies weten waar Abraham de mosterd haalt. De een met zijn ankers in zijn Oostzaanse electoraat, eigenwijs, gepokt en gemazeld in de lokale politiek. De ander een sterke bestuurder die zijn strepen verdiende in een zoveel grotere gemeente en elk hoekje en gaatje van de provincie kent. Het leek zo mooi op elkaar aan te sluiten, maar in Oostzaan werkte dat misschien niet.

Afijn, allemaal maar suggesties, want het CDA geeft geen openheid van zaken. Ook Casper Stevens heeft geen behoefte aan een reactie op het fractiebesluit. Van hem is dat te begrijpen. Ik weet niet of ik tot september zou uitdienen als ik in zijn schoenen had gestaan. Ik zou zeggen ‘bekijk het maar, m’n rug op. Ik huur een bootje bij de Hippert en ga tot 1 september elke dag tussen 8 – 17 uur lekker varen in dat prachtige Oostzanerveld’. Moet je ook doen Casper!


Voor er vragen komen: Erwin Verkaaik is geen raadslid in Oostzaan, ik weet niet eens of hij wel bestaat.


Oostzaan “Het vertrek van Casper Stevens komt voor mij niet als een verrassing. Bij mijn fractie onstonden al de nodige twijfels over bijvoorbeeld de manier waarop de CDA-wethouder omging met het onderwerp Diftar.” Dat is de reactie van Peter Visser (Gemeentebelangen) vanaf zijn vakantieadres. Hij vindt het wel verontrustend dat het CDA geen toelichting geeft op haar besluit om te breken met Stevens. Visser vraagt zich af of hierover de raadsleden niet geïnformeerd behoren te worden. “De stap van het CDA komt op een moment dat de raad met reces is. Er zijn andere momenten geweest die ook tot deze besluitvorming hadden kunnen leiden.”

Kan de coalitie nu wel voort? “De coalitie heeft twee uitstekende wethouders (Buskens en Taams, red.), dus er lijkt mij niet meteen aanleiding om het CDA te vervangen door een andere partij”, stelt Visser. Hij is in elk geval niet in voor een wethoudersfunctie. Wel stelt hij dat deze hele situatie komt op een moment dat van het gemeentebestuur bestuurskracht verwacht wordt. “Er liggen een groot aantal belangrijke projecten. Veel zaken waarover Stevens ging. Denk aan het belangrijke bestemmingsplan Buitengebied, of de toekomst van het Twiske, het realiseren van een andere afvalinzamelingssysteem, de invulling van het oude Meynterrein, de gemeentewerf. Allemaal projecten waarbij we problemen in de gemeente helemaal niet kunnen hebben.” Wat dat aangaat is de timing van deze bestuurscrisis dus wel erg slecht.

Buitenpoorter
Intussen geeft het CDA geen uitleg. Stevens voldoet niet aan de gestelde verwachtingen. Wat zou dat kunnen zijn? Misschien het feit dat Stevens wat ver af staat van de inwoners van het dorp. Hij bleef in Amstelveen wonen. Kreeg daardoor niet echt binding met Oostzaan. Oostzaners pruimen dat niet. Als buitenpoorter moet je je een slag in de rondte werken om in Oostzaan geaccepteerd te worden. Opvallende momenten van Stevens waren bijvoorbeeld het kwaad weglopen uit een vergadering omdat een van zijn agendapunten niet werd behandeld. Ook bij de behandeling van Diftar liep de wethouder boos weg. Ook spraakmakend is de persoonlijke brief die Stevens schreef aan oud-raadslid Gré Boom, waarin hij haar min of meer de oren waste. Was dat wellicht zo erg niet, hij ging over de schreef door zijn brief door te sturen naar de griffie, waarmee het schrijfsel openbaar werd. Zeer ongebruikelijk. De wethouder was duidelijk in zijn kruis getast over de manier waarop over het plan Klaverweide door Boom (voorzitter comité) werd gecommuniceerd. Stevens liet daarmee zien te weinig incasseringsvermogen te hebben. Zijn handelswijze leek nog het meest op dat van een verwend kind.

In de wandelgangen van de gemeenteraad en het gemeentehuis ronkte het gerucht dat Stevens de termijn niet vol zou maken al enige maanden. Dat begon al toen het comite Oostzaan 380kv in de Tweede Kamer insprak voor de vaste kamercommissie. Stevens was daar toen ook bij en kreeg ook het woord. Over die inbreng ontstond de nodige onrust. Stevens was toen kennelijk nog niet helemaal ingelezen in het onderwerp. Hij heeft dat wel redelijk recht getrokken wat later in de tijd. Het initiatief om een gemeentelijk Hoogspanningsplatform te organiseren was een goede zet, al moet natuurlijk afgewacht worden wat dat allemaal gaat opleveren.

Nieuwe CDA wethouder
In wel zeer korte tijd heeft de coalitie afscheid genomen van twee ‘buitenpoorters’. Zaandammer Jan van Run (VVD) vertrok naar Haarlem om lid te worden van het College van Gedeputeerde Staten. De VVD had snel in de gaten dat het binnen eigen kring moest zoeken naar een opvolger. Casper Stevens gaat ‘met vervroegd pensioen’ naar Amstelveen terug. “Dit is slecht voor ons dorp”, stelt Peter Visser van Gemeentebelangen. Moet er nu een nieuwe wethouder voor het CDA worden aangesteld? Het CDA heeft in haar verkiezingsprogramma staan dat Oostzaan genoeg heeft aan twee wethouders. Visser: “Het kan misschien, maar of het verstandig is tegen het licht van wat er allemaal op de agenda staat voor het dorp vraag ik me af.”

UPDATE
Wethouder Casper Stevens laat weten geen behoefte te hebben een commentaar te geven naar aanleiding van het fractiebesluit.

Tweets over Stevens

 


Wethouder Casper Stevens is door de eigen CDA-raadsfractie aan de kant geschoven. Vanochtend is dat door het CDA-Oostzaan bekend gemaakt. “De wethouder voldoet niet aan de verwachtingen”, stelt het CDA Oostzaan. Het CDA wenst geen toelichting te geven op het eigen besluit. Aan welke verwachtingen de wethouder niet voldoet wordt binnenskamers gehouden.

Casper Stevens, oud-statenlid voor het CDA, woont in Amstelveen. Hij gaf bij zijn benoeming aan niet te willen verhuizen naar Oostzaan. Daarover ontstond destijds nogal wat commotie. De wens om in Amstelveen, waar Stevens ook wethouder is geweest, te willen blijven wonen lijkt niet van invloed te zijn op de besluitvorming van de raadsfractie.

Het is nog onbekend of het college van CDA-VVD-PvdA de periode volmaakt met twee wethouders. Daarover is nog geen uitspraak gedaan. Het CDA stelt de eventuele gevolgen van deze situatie in overleg met de andere coalitiepartijen te gaan bespreken. De CDA-fractie ziet geen noodzaak vanwege de nieuwe situatie uit de coalitie te stappen.

Update
Stevens treedt per 1 september terug. Dat zijn de wethouder en de CDA-fractie, zo meldt de gemeente Oostzaan, overeengekomen.


Veel mensen waarderen het oer-Hollandse landschap tussen de steden Alkmaar, Hoorn, Amsterdam en Zaanstad. Wie kent niet de oude, prachtige slotenpatronen, de openheid van de veenweiden en de unieke historische indeling van dit landschap? Landschap Noord-Holland brengt deze kernkwaliteiten van Laag Hol-land voor het eerst in beeld. Met kaarten, beschrijvingen en maar liefst honderden foto’s. Tot voor kort was weinig bekend over de ‘verspreiding’ van deze kwaliteiten in het gebied. Zo kan dit karakteristieke open landschap in de toekomst nog beter beschermd worden.

Welke kenmerken van dijk- en lintdorpen zijn nu zo karakteristiek? En bij welke dorpen zijn die kenmerken het sterkst? Waar is het veen het dikst? Waar is het slotenpatroon nog het meest intact? Om dergelijke vragen te kunnen beantwoorden zijn de zeven kernkwaliteiten in kaart gebracht: het veen, de archeologische locaties, de Middeleeuwse strokenverkaveling en historische watergangen, het geometrische inrichtingspatroon van de droogmakerijen, de karakteristieke dijk- en lintdorpen, de grote openheid van het landschap en weide- en moerasvogels.

Het is uniek dat de kernkwaliteiten van een Nationaal Landschap zo uitgebreid en systematisch in kaart zijn gebracht en beschreven. De resultaten zijn vandaag gepubliceerd en zullen door provincie en gemeenten gebruikt worden om de schoonheid van Laag Holland te behouden en te versterken. In de toekomst kunnen vervolgmetingen worden gedaan. Deze resultaten zijn dan vergelijkbaar met de nulmeting om veranderingen op te merken in het landschap.

Meer informatie
Heeft u interesse in het onderzoeksrapport? U kunt het downloaden via www.landschapnoordholland.nl/publicaties.


Oostzaan- De parkeer- en speelplaats achter de Begoniastraat is maandag na een aaneenschakeling van zware regenbuien volledig onder water gelopen. Een bewoner die met de fiets over het pleintje naar zijn huis wilde fietsen zag daar toch maar van af. Een waar binnenmeer was er ontstaan. Niet overdreven. Tenminste enkeldiep. Bewoners moesten met de laarsen aan naar hun auto.

De putten op het plein konden al dat water niet verwerken. Een bewoner stelde dat het helemaal zo bijzonder niet is. “Ik heb hier nog nooit iemand van de gemeente gezien om die putten eens te controleren. Ze kijken wel naar de putten in de Begoniastraat. Kennelijk hebben ze het niet in de gaten.” Of dat zo is mag betwijfeld worden. Ambtenaren parkeren hier hun auto, soms ook een van de wethouders. Een enkele bewoner suggereerde dat het misschien om een nieuwe kermisattractie ging ‘Zwemparadijs Waterwereld!’ Maar goed leuk is het natuurlijk allemaal niet.
Bij de schuurtjes spoelde op een aantal plaatsen het zand onder het trottoir weg, waardoor gaten ontstonden. “Ik heb er maar even een plank overheen gelegd. Want als je niet oplet maak je zo een smak.” Naar verluidt wil de gemeente te zijner tijd met het plein aan de gang om het op te knappen. Dat lijkt géén overbodige luxe.Oostzaan – De exploitanten van de Kermis Oostzaan zijn in overleg met de gemeente over een betere spreiding van de attracties over het hele Kerkplein. Dat vertelde Siep Kooistra gisteravond tijdens het radioprogramma ‘t Eerste Deuntje. Volgens hem is de Oostzaanse Kermis wel een beetje verscholen opgesteld tegenwoordig namelijk achter de KunstGreep. Een aantal kermisexploitanten vinden dat jammer. Een betere spreiding maakt de kermis weer goed zichtbaar. Niet alleen achter de KunstGreep dus, maar ook aan de andere kant, zegmaar tegenover de Hema. Ter illustratie, de prachtige draaimolen – cultureel erfgoed pur sang – staat nu op de Begoniastraat tegen het Kerkplein aangeplakt. Zo’n in het oog vallende kermisattractie zou wellicht beter tot zijn recht komen als hij pontificaal tegenover de ingang van de KunstGreep wordt geplaatst.

Niet alle exploitanten zien een herschikking van attracties zitten. Men is vooral bang dat de loop naar een aantal attracties er dan uit zal raken. Vandaar dat men een en ander goed wil onderzoeken. Duidelijk is in elk geval wel dat de Oostzaanse Kermis springlevend is, dat men zoekt naar nieuwe ontwikkelingen en het aantrekken van meer publiek. In die benadering is een doelmatiger gebruik van het plein zo’n gek idee nog niet.

Eerste Deuntje
Radio9 verzorgde gisteravond vanaf Café Borrelz het radioprogramma ‘t Eerste Deuntje en daarmee de officiële start van de Oostzaanse Kermis. In verband met de kermis heeft John Lukken de Borrelz voorzien van een riante voortent, waarin tot en met 5 augustus een aantrekkelijk programma wordt aangeboden. Géén overbodige luxe zo’n tent, want de traditionele Oostzaanse Kermis begon met puur akelig weer. Zwaar onweer, hevige regenval. Niet iedereen vond de afkoeling erg na een dagje in de smoorhitte werken aan het plaatsen van alle attracties. Siep Wouters, die met zijn jongens de tent bij de Borrelz had geplaats, kwam tenminste helemaal bij.

Natuurlijk is het te hopen dat de regen, als die dan zonodig moet vallen, vooral in de nachtelijke uren over het dorp trekt. Het zal erom hangen. Piet Paulusma verwacht tot en met zaterdag in elk geval geregeld zon en af en toe ook een flinke (onweers)bui. Op D-day, de Ronde van Oostzaan, is de kans op onweer wat kleiner, maar een bui zal zeker af en toe vallen. Weer of geen weer, de kermis gaat door.


Laatste Nieuws
Nieuwscategorieën
Archief