Archive for March, 2012


Oostzaan – Er moet eerst duidelijkheid komen over de vraag of de gemeente vanuit de armoedenota maatwerk kan leveren aan mensen die dat echt nodig hebben. Dat schrijft fractievoorzitter Tine Schaafsma-Buys op de website van de VVD-Oostzaan. Het stoort haar dat er veel belangstelling is voor de motie die door PvdA, GroenLinks en D66 is ingebracht om er voor te zorgen dat de huishoudinkomentoets niet leidt tot een aanvaardbare inkomenssituatie. Die belangstelling zou er ook moeten zijn voor de financiële dekking van het voorstel. Juist die dekking is niet door de partijen aangegeven.

Eerst geld vinden, dan pas uitgeven
“Het is de VVD een doorn in het oog”, schrijft Schaafsma-Buys. Het is nu net alsof voor de beoogde groep zaken geregeld zijn. Maar …”de Raad weet og niet of daar wel geld voor is.”

Van fracties in een gemeenteraad (in elk politiek gremium eigenlijk) mag je verwachten dat ze hun voorstellen ook toetsen op financiële consequenties. Hoeveel zouden de partijen beschikbaar willen houden voor niet gewenste gevolgen van de huishoudinkomentoets? Is daar een maximum voor? Of wordt het een open einderegeling? Het laatste is in een tijd van stevig bezuinigen ook weer niet zo’n gezonde beslissing.

“In de beleving van de VVD is de route altijd om eerst geld te vinden en dan pas uit te geven. Deze route hebben wij ingezet”, schrijft Schaafsma-Buys vermanend. “GroenLinks, PvdA en D66 roepen op om iets uit te geven wat nog niet gevonden is. Namelijk geld!”

Inzicht
De VVD-fractie in de Gemeenteraad heeft eerder het college opgeroepen om voor de kadernota (van belang voor de begroting 2013) “…de Raad inzicht te geven of of het maatwerk vanuit de bestaande armoedenota te handhaven blijft. In de armoedenota staat dat mensen die het echt nodig hebben geholpen worden. De motie was ingegeven vanuit sociaal en financieel oogpunt, immers er staan onze gemeenten grote bezuinigingen te wachten!” De fractie van de VVD vindt het logisch dat deze motie eerst wordt uitgevoerd, voordat er iets kan gebeuren met de huishoudinkomentoets-motie.

Oostzaan – Zaterdagavond 31 maart moet je, als je echt niks anders te doen hebt, even naar De KunstGreep. Daar vindt vanaf 20.00 uur het voorjaarsconcert plaats van muziekvereniging Excelsior. Zowel het grote als het leerlingenorkest treden op. Maar ook kan je genieten van 70 jaar Zaanse Jazzgeschiedenis zoals dat is vastgelegd in het bijzondere geluid van de The Caledonians BigBand. En of het niet op kan is er ook nog volop ruimte om te gaan swingen, maar dan wel een bijzondere dans, namelijk die uit de jaren dertig, de Lindy Hop.

Een erg leuk voorjaarsconcert waarvoor Excelsior al weer enige tijd aan het oefenen is onder de bezielende leiding van Arnold van ‘t Ent. Van ‘t Ent is vanaf 2007 de vaste dirigent van Excelsior en heeft het enorm naar zijn zin: “Ja dat bevalt goed. De klik is er zeker met de mensen hier. Muzikaal groeit het ook.” Zo’n orkest is natuurlijk teamwork stelt de dirigent van Excelsior. Met wisselend succes lukt dat ook. “Het eindresultaat van de concerten is altijd behoorlijk.” Hier neemt Van ‘t Ent duidelijk gas terug. Nog maar pas geleden scoorde Excelsior fantastisch op een concours in Terneuzen. Het orkest speelt in de Tweede Divisie, maar het had niet veel gescheeld of Excelsior was gepromoveerd naar de Eerste Divisie. Een prachtig resultaat waar een Grieks Restaurant in Terneuzen nog over kan meevertellen.

Van ‘t Ent is wel op een bijzondere manier als dirigent bij de muziekvereniging terecht gekomen. In de periode van André van Ham viel Van ‘t Ent af en toe in en hij gaf les aan de muzikanten van Excelsior. Na het lesgeven was Arnold van ‘t Ent zo’n 10 jaar even buiten beeld. Toen hij inviel als dirigent bij een muziekvereniging in Den Ilp werd hij door Ruben Hottentot (oud-voorzitter van Excelsior), die daar toen ook speelde, er op attent gemaakt dat Excelsior een dirigent zocht. Van ‘t Ent werd als laatste kandidaat-dirigent toegevoegd en moest proefdirigeren. De rest is geschiedenis!

Bezetting
Voorlopig is hij ook nog helemaal niet klaar. “Er zit rek in dit orkest. Er zijn nieuwe mensen bij gekomen. De opleiding wordt opnieuw opgestart.” Het is voor elke muziekvereniging altijd lastig om een zo optimaal mogelijke bezetting te krijgen. Toch gaat dat met Excelsior redelijk goed zegt Van ‘t Ent: “Je mist wel af en toe wat instrumenten. Gelukkig hebben we sinds kort wel een volledige trombonesectie. Dat was wel een probleem de afgelopen jaren. Er kan ook nog wel een hoorn bij. Met vier trompetten hebben we een minimale bezetting, wel goed, maar minimaal. Er zijn wat bugelbespelers bij gekomen, maar die zijn altijd welkom. Dat is namelijk de vioolsectie van de fanfare en die mag wel wat volume krijgen. Nu is er vooral ook vraag naar slagwerk. Daar hadden we een goede bezetting, door carrièrestappen zijn we wat goeie jongens kwijt.”
Vanuit de opleiding is er wel aansluiting, maar het hoge niveau van het grote orkest is ook wel eens puur lastig. Het is dan fijn, zo maakt de dirigent duidelijk, als ervaren muzikanten de zo noodzakelijke mentorfunctie op zich kunnen nemen om het aanstormend talent de weg te wijzen.

Voorjaarconcert met Eerste Divisie-stuk
De orkestleden van Excelsior hebben veel zin in het voorjaarsconcert dat zaterdag plaatsvindt. Een mooi concert, waar het orkest zich zelfs waagt aan een muziekstuk dat bijna Eerste Divisie-niveau is. Nogal uitdagend. Van ‘t Ent: “Dat is gewaagd. We voeren hem niet helemaal uit. We spelen alleen de hoekdelen. Het laatste deel is zeker op het niveau van de Eerste Divisie. Dus dat is een uitdaging voor deze club om te kijken hoe ze zich daarin houden.” Van ‘t Ent vraagt dus wel wat van zijn orkest, hij is ambitieus! “Kijken wat het orkest kan. Het kan ook een inspiratie zijn. In die stukken uit de Eerste Divisie zit inhoudelijk zoveel. Daar kan je heel veel uithalen, ook als individuele muzikant. Je moet er thuis echt mee aan de slag om het goed te kunnen spelen.” De keuze voor zo’n stuk is een prikkel naar het orkest toe. Grenzen steeds een beetje verleggen. Want zoveel is wel duidelijk, de ambitie van dirigent en orkest stopt niet bij de Tweede Divisie. De uitdaging ligt nog wat verder weg en is bereikbaar.

De keuze voor het te spelen muziekrepertoire loopt via een speciale muziekcommissie. Van ‘t Ent: “Het is altijd een gezellig samenzijn die programmavergaderingen. Het is eigenlijk een creatieve denktank. We zitten dan vaak bij de bastrombonist thuis en luisteren dan onder het genot van een bak koffie naar muziekstukken. Ik heb wel een doorslaggevende stem als het gaat om de grote werken, om te kijken wat ik denk dat haalbaar is.” Het moeilijke Fleodrodum dat nu dus gespeeld wordt op het voorjaarsconcert gaat het orkest halen. “Ze zijn heel goed op weg”, zegt Arnold van ‘t Ent. “We hebben een aantal extra repetities georganiseerd en ik ben apart bezig geweest met de bastuba’s en de trombones. Ook voor de muzikanten die met veel techniek in hun partijen te maken krijgen zijn aparte repetities gehouden.” De dirigent ziet dat zijn orkest wat de voortgang betreft goed op lijn zit en heeft vertrouwen in de uitvoering op 31 maart.

Trance
Van ‘t Ent is een brok muziek. Tijdens de repetities komt dat er ook goed uit. Waar instrumentaria even ontbreken, zingt Van ‘t Ent gewoon zelf die partij even mee waardoor de repetitie niet hoeft te worden onderbroken. Hij hangt in de muziek. Hij stuwt zijn orkest naar grote hoogte, fantastisch om te zien en ook hoe ongelooflijk stimulerend dat werkt. Een paar keer onderbreekt hij en geeft aan wat hij wil en corrigeert om vervolgens te constateren dat hij een gedisciplineerd stel muzikanten voor zich heeft. Muziek als trance? “Misschien zou je dat zo kunnen zeggen. Ik probeer uit te stralen in mijn bewegingen van wat ik graag tot klinken wil krijgen. Daar oefen ik ook op. Het is hartstikke mooi als dat werkt.”

AUDIO
Dré Prijs heeft tijdens een van de repetities van Muziekvereniging Excelsior een reportage van

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


FOTO
Op de fotopagina van Beeld van een Dorp is een fotoreportage te zien van de repetitie.

RESERVEREN
U wilt naar het voorjaarconcert op 31 maart in De KunstGreep? Rerserveer uw kaartje bij Hedwig van der Jagt: voorzitter@excelsior-oostzaan.nl


Oostzaan – Baanstede blijft de komende jaren het groenonderhoud in Oostzaan doen. Dat is erg goed nieuws voor mensen met een beperking die bij Baanstede werkzaam zijn. Eelco Taams stelde het deze week al klip en klaar in het B. en W.-gesprek op Radio9: “De werkgelegenheid voor deze mensen staat door het rijksbeleid onder druk.” De Sociale Werkvoorziening komt door het voorgenomen beleid in zeer zwaar weer terecht, wellicht verdwijnt de voorziening op den duur helemaal. Wel behouden de mensen hun inkomen. Taams: “Maar wat hebben ze daaraan. Het doel van deze voorziening is juist om mensen uit hun isolement te halen.” Een element dat in het rijksbeleid zwaar onder belicht blijft.

Oostzaan en Wormerland zijn tevreden over de werkzaamheden van Baanstede. Dat is dan ook de reden dat beide gemeenten de samenwerking willen continueren. Door dat te doen willen beide gemeenten een voorbeeld stellen aan andere overheden. Volgens de wethouder, die een aardige mond buiten de landsgrenzen spreekt, moet je de uitbesteding van het groenbeheer beschouwen als een optimale ‘social return on investement’. Baanstede heeft veel ervaring opgebouwd op het gebied van groenonderhoud.

Afgelopen dinsdagmiddag werd de Oostzaanse en Wormerlandse handtekening gezet onder een overeenkomst die een looptijd krijgt van vijf jaar. Voorlopig blijft Baanstede dus het onderhoud uitvoeren in ons dorp. Daarmee is gewaarborgd dat er in de sociale werkvoorziening voorlopig voldoende banen zijn en blijven.

Fotobron
De foto’s bij dit artikel is geleend van de website van Baanstede. Er staan werknemers op die behoren tot de ploeg die in Oostzaan actief is.


Oostzaan – “Als het met OVER-gemeenten niks wordt dan moet Oostzaan inzetten op een fusie met Zaanstad, of andere gemeenten in de omgeving.” Het was gisteren misschien wel één van de opvallendste opmerkingen die tijdens de Bezuinigingsmarkt vanaf de zeepkist de zaal werd voorgehouden. Opvallend omdat in Oostzaan als men over gemeentelijke herindeling begint meteen de hakken in het veen worden gezet en blijf je er toch over doorgaan dan kan je een klomp naar je hoofd krijgen. Handen af van Oostzaan! Oostzaan zal Oostzaan blijven, net als Zendaik!
Slechts twee inwoners van Oostzaan dorsten het aan om vanaf een zeepkist de toehoorders te vertellen hoe je de gemeentelijke financiën in het gareel krijgt, of hoe de inkomsten van Oostzaan opgekrikt kunnen worden. Zo schijterig zijn Oostzaners niet. Dat was dan ook niet de oorzaak. Er was gewoon wat minder animo voor de bezuinigingsmarkt dan gedacht. Op het hoogtepunt van de avond werden er zo’n 70 mensen geteld. De politiek was goed vertegenwoordigd en ook vanuit de ambtenarij waren er nogal wat mensen.

‘Marktmeester’ Dré Prijs besloot dat de vaste zeepkist dan maar een zwevende moest worden en hij ging de markt rond om bezoekers te vragen naar hun mening op voorstellen die er lagen, of via twitter binnenkwamen. Zo stond daar ineens pontificaal op het grote scherm: “stopzetten van subsidies voor verenigingen”. Het idee daarbij was dat mensen die aangesloten zijn bij clubs en verenigingen zelf moeten zorgen voor de inkomsten. Nou dat was tegen de zere schenen van vertegenwoordigers van de verenigingen. Jan Lust, van muziekvereniging Bel Canto, was het er beslist niet mee eens. Dan konden de verenigingen wel inpakken vond hij. Hij sloot in elk geval niet uit dat de verenigingen waarschijnlijk wel wat moeten inleveren. “De gemeente moet dat doen naar evenredigheid. Dus niet de ene club forser treffen dan de andere”, vond Lust. Dat lijkt op de kaasschaafmethode. Een methode die controversieel is in bezuinigingsland.

Zeer waarschijnlijk zal in het bezuinigingspakket worden opgenomen dat de exploitatie van De KunstGreep wordt overgedragen aan een particuliere instantie. Dat ligt ook niet lekker bij een aantal gebruikers. Jan Lust gevraagd of hij zich zorgen maakt over de consequenties: “Ja, daar maak ik me grote zorgen over. Het kan er toe leiden dat de verhuurkosten voor de Oostzaanse verenigingen te hoog worden. Dan is het niet meer mogelijk om in De KunstGreep voorstellingen te geven.” Of dat ook echt het geval zal zijn is nog maar de vraag, omdat van Oostzaan verwacht mag worden dat bij de overdracht van de exploitatie over het gebruik door verenigingen afspraken worden gemaakt. Maar zorgen maakt men zich terdege. Daarom werd in de stemronde ook heel duidelijk afstand genomen van bezuinigingsvoorstellen die de verenigingen zullen treffen.

Andere voorstellen die ook via de enquete maandag aan de inwoners werden voorgelegd kregen een plek op de borden waar bezoekers met behulp van stickertjes hun mening over konden uiten. Minder regeltjes bij vergunningen vonden bezoekers van de markt wel een goede maatregel. De verkoop van gemeentelijke eigendommen kreeg ook de goedkeuring. Een verhoging van de tarieven van de afdeling Burgerzaken kon niet op veel instemming rekenen. Mensen willen niet nog meer betalen voor een paspoort of een identiteitsbewijs.
Het innemen van ongebruikte WMO-middelen, één van de tips die via de zeepkist was geuit, kon wel op veel support rekenen. Regelmatig komt het voor dat mensen, om wat voor reden ook, hun scootmobiel niet meer gebruiken. Dat ding staat dan te rotten in de schuur, terwijl nieuwe worden uitgegeven. Zonde eigenlijk als er nog goede scootmobielen ongebruikt staan.

In de enquete wordt ook gesproken over de verkoop van volkstuinen, betaald parkeren, het uitbesteden van gladheidsbestrijding. Allemaal voorstellen die bezoekers van de bezuinigingsmarkt niet zagen zitten. Een bezoekster vroeg zich hardop af of niet eerst het onderhoud van de wegen op orde moet zijn, voordat je er minder in gaat investeren. “Bij mij in de straat is er al jaren niets aan gedaan.”

Een voorstel om De Bieb te sluiten gekoppeld aan een grotere inzet van de Bibliobus kreeg een duidelijk ‘njet’ van Oostzaan. Oostzaners willen hun bieb niet kwijt. Trouwens ook een afschaffing van de bibliobus zag men niet zo zitten. “Ja zeg, die Bibliobus is net vernieuwd!” Een voorstel om de schoolwoningen te verkopen haalt het wel.
Duidelijk werd gisteravond ook dat Oostzaners niet willen dat kwetsbare groepen slachtoffer worden van bezuinigingen. Het voorstel om te komen tot een lagere kwaliteitsniveau voor de gehandicaptenzorg werd bedolven onder rode stickers. Niet doen dus.

Er waren nog veel meer voorstellen, de enquete staat nog open. Inwoners kunnen dus nog voordat een en ander allemaal wordt verwerkt hun mening kenbaar maken. “Het is natuurlijk niet alleen de bezuinigingsmarkt, waarop Oostzaners de politiek kunnen bereiken”, zeiden Peter Visser en Teun Flens nog. Zo is dat natuurlijk.

Marco Olij stelde nog eens helder dat alle resultaten van de bezuinigingsmarkt en de enquete verwerkt zullen worden. Uiteindelijk zal uit de kadernota blijken wat er met de voorstellen van de inwoners is gedaan. Met het voorstel om een duo-burgemeester in te stellen voor Oostzaan en Wormerland zal waarschijnlijk niets gebeuren. Burgemeester Möhlmann: “Tja, dat moet in de wet worden geregeld.” Een voorstel om dan voor twee gemeenten één burgemeester aan te stellen werd met geroezemoes ontvangen, waarop Dré Prijs concludeerde “men is het er duidelijk mee eens, zolang het maar onze burrie is!”

Foto-bron
De foto’s zijn gemaakt door Marco Olij en van zijn facebookpagina geleend. Beeld van een Dorp moest namelijk voor deze avond bezuinigen op de inzet van fotografen!

Mede in de wetenschap dat Fortius tot dusver nog maar één thuiswedstrijd had verloren, was de verwachting dat OSV het in De Meer niet gemakkelijk zou krijgen. Reeds in de eerste minuten leken de bange voorgevoelens al bewaarheid te worden. Maar in de derde minuut stond de paal een doelpunt van Fortius in de weg.
De Grootboys leken zich snel van de schrik te herstellen en soms met oogstrelend voetbal werd het doel van de tegenstander opgezocht.

Een goede eerste helft
De schrik binnen de gelederen van OSV was dus maar van korte duur. Want al de achtste minuut leek Michael Bien OSV op voorsprong te zetten, maar ook zijn bekeken inzet landde op de paal.
Twee minuten later was het toch raak. Jermaine Jeulink zette op links twee spelers op het verkeerde been om vervolgens van ruim buiten het strafschopgebied de bal met een mooie curve ongrijpbaar voor de Fortius-doelman in de kruising te krullen.
Een half uur later lag ook nummer twee in het Fortius-net. Goed doorzetten van Mitchel Bijvoet stelde Benno de Vries in staat de voorsprong te verdubbelen. Benno deed wat van hem verwacht werd (0-2).
Bij Fortius leken toen al een aantal spelers het geloof in een goede afloop te hebben verloren, terwijl anderen vooral met praten tegen de scheidsrechter en de tegenstanders de bakens probeerden te verzetten.
OSV bleef voorlopig bij vlagen goed combinerend voetballen maar een derde doelpunt wilde voor rust niet meer vallen.
Toen OSV enkele minuten voor rust een vrijetrap mocht nemen op het randje van de zestien ontstond er wat onderlinge duw- en trekwerk wat de scheidrechter van dienst deed besluiten de wedstrijd voor enige tijd te staken. Nadat de referee zijn plaats in het veld weer had ingenomen kon er weer gespeeld worden zonder dat dat voor rust nog verandering in de stand bracht.

Een veel mindere tweede helft
Na rust leek er een timide OSV uit de kleedkamer gekomen. De wedstrijd werd steeds minder het aankijken waard en bovendien leek Fortius steeds meer grip op het spel te krijgen.
Voorafgaande door een aantal hoekschoppen voor zijn heiligdom hoefde keeper Dave Leunk pas een kwartier na rust voor het eerste echt handelend op te treden. Hij deed dat met verve en hield zodoende Fortius nog even op afstand.
De keeper van Fortius voorkwam op zijn beurt met een katachtige redding dat de bal na een mooie inzet van Nicky Roele in de kruising verdween.
Toch lukte het Fortius met nog 10 minuten te spelen de aansluittreffer te realiseren. De bal werd uit een hoekschop voor het doel gebracht waar deze wat merkwaardig stuiterde op het zo genaamd kunstgrasveld dat die naam niet verdient. Een speler van Fortius had het eerste door wat er gebeurde en tikte de bal in het OSV-doel.
Wat beide partijen daarna ook nog probeerden, het leverde geen doelpunt mee op!

Er gloort mooi licht aan het einde van de tunnel
Met het vorderen van de competitie begint het er steeds meer op te lijken dat het elftal op weg is naar een mooi slot. Zondag a.s. wacht een tegenstander die met grootse plannen aan de competitie is begonnen maar er niet in lijkt te slagen deze waar te maken. Toch zal het de Grootboys moeite kosten ook het komende weekend het ongeslagen thuisrecord overeind te houden.

Opstelling OSV:
Dave Leunk, Jordy van Beek, Mink Terpstra (Max Budde), Nick Spaargaren, Rachid el Khalki, Roy Smi, Michael Bien, Nicky Roele, Jermaine Jeulink, Mitchel Bijvoet (Marciano Nonneman), Benno de Vries (Danny Egstorf).


HOOGEVEEN – Compaen wacht een zinderende finale van het volleybalseizoen. De Oostzaanse ploeg is met nog slechts enkele wedstrijdrondes te gaan een van de zes kandidaten voor de tiende plaats in de eerste divisie A.

De elfde plek in deze poule is na de uitslagen van afgelopen weekeinde vergeven. De rechtstreekse degradatie is voor Lycurgus 3. De plaats hoger betekent spelen van promotie/degradatiewedstrijden. De nummer tien treft daarin de nummers twee van twee tweede divisies. De beste van de drie komt in het seizoen 2012-2013 in ieder geval in de eerste divisie uit.

Om van de nacompetitie gevrijwaard te blijven, moet Compaen zaterdag in eigen hal winnen van concurrent Bas Autowas. Ook hierin kan coach Sandor Rieuwers niet beschikken over Marvin Andringa, dit keer door vakantie. Meevaller is dat Daniel Homburg dan wel beschikbaar is. In het laatste duel van het seizoen gaat Compaen op bezoek bij Sneek, dat afgelopen zaterdag kampioen werd.

In Hoogeveen trad Compaen Light – zonder Andringa en Homburg – afgelopen weekeinde aan tegen Olhaco. Hierdoor hadden de Zaankanters slechts een reservespeler.

Met de beperkte middelen wisten ze de derde set te winnen, met 15-25 nog wel. Lars de Boer en Michiel Majoor serveerden sterk, waardoor Wouter Schoonenberg een groot aantal geslaagde blokkeringen kon uitvoeren.

Voor het overige was het een redelijk eenzijdig beeld. De krachtige thuisploeg had bijna voortdurend het initiatief. Slechts in de tweede set kon Compaen tot 20-20 bijblijven. In de slotfase waren de bezoekers wat onfortuinlijk, onder andere door arbitrale beslissingen.

De vier punten waren voor Olhaco via de eindstanden 25-20, 25-21, 15-25 en 25-18.

Fotobron: De foto’s bij dit artikel hebben we gekregen van Melanie Becht, waarvoor dank!

Purmerend – OFC heeft Purmerend met 1-2 verslagen. Er zat meer in de koker alleen Purmerend heeft een klasse keeper op doel staan die veel inzetten van OFC heeft geblokkeerd. De winst op OFC heeft tot gevolg dat de Oostzaanse club nu acht punten los staat van IVV en Purmerend. Het einde van de competitie komt in zicht en eigenlijk kan een kampioenschap ‘the Ilguys’ niet meer ontgaan.

Een erg leuke wedstrijd was het niet tegen Purmerend. De eerste helft had nog het beste van alles. Als hoekschoppen zouden bepalen welk team de wedstrijd wint, dan was dat vandaag OFC. Het geeft ook aan dat OFC de voetballende ploeg was. Niets nieuws onder de zon. “OFC speelde fris en fruitig”, stelt Jaap de Vries. Purmerend kreeg in de eerste helft nog een dot van een kans, maar de bal ging naast. OFC kreeg veel kansen, maar zoals gezegd de Purmerendse keeper hield veel tegen, of de bal trof de paal. Met 0-0 gingen de teams aan de thee.

Het elan was er na de rust aan beide kanten helemaal uit. OFC speelt rommelig en Purmerend liet ook blijken niet veel zin in het spelletje te hebben. Het was waarschijnlijk te warm om achter het leer aan te jagen. Al waren de uitvallen af en toe wel wat gevaarlijk, gelukkig voor OFC zonder veel resultaat.

Een kwartier voor tijd komt Joey Noordenbos vanaf de zijkant door. Hij geeft een enorme poeier op het doel af die met een beetje mazzel via een speler van Purmerend in het doel kaatst, 0-1. Het blijft daarna een wat saaie pot voetbal. Er gebeurt weinig. Vier minuten voor het eindsignaal krijgt Rachid el Yaghmouri een kans die hij niet onbenut laat, al was er een geur van buitenspel aan het doelpunt. De scheidsrechter keurde de goal goed en daarmee heeft Rachid nu zijn vijfentwintigste doelpunt in deze competitie gescoord.

Jaap de Vries: “Met 2-0 denk je dan dat het gespeeld is. Purmerend zat er een beetje doorheen. OFC ging wat makkelijker spelen. Uit het niets scoort Purmerend vanaf links, door onoplettendheid van de OFC-verdediging, 1-2. Dan bekruipt je toch het gevoel dat OFC het alsnog uit handen gaat geven”. Dat gebeurt gelukkig niet, want 2 minuten later klinkt het eindsignaal.
“Acht punten los van IVV en Purmerend. Met nog zes wedstrijden te spelen kan je je niet voorstellen dat dit nog mis kan gaan in deze competitie”, aldus De Vries.

Leiden – Het zag er allemaal veelbelovend uit. Dubbel Zes had haar tweede plek in poule 3i met een weinig overtuigende uitslag vorige week zeker gesteld (10-8). Daar lagen mogelijkheden voor OKV om in de beslissingswedstrijd een slag te slaan, die promotie kon opleveren. Vol vertrouwen ging het team naar Leiden en nam een bus enthousiaste supporters mee. Maar helaas is het niet gelukt. Aan de inzet van de Oostzaners lag het eigenlijk niet. De uitslag 17-21 was natuurlijk bijzonder teleurstellend voor OKV, maar eigenlijk is er gelet op voorgaande wedstrijden prima gescoord. Dat Dubbel Zes met de winst aan de haal ging en promoveert is klasse van Dubbel Zes. De winst is vooral veroorzaakt door een fysiek steviger spel van Dubbel Zes. Dat is niet de stijl van OKV en dat deed de Oostzaners de das om.

Eigenlijk begon OKV helemaal nog zo slecht niet. De eerste helft liet een volstrek gelijk opgaand scoreverloop zien. Na 30 minuten stond er 9-9 op het scoreboard. Niemand wilde zich toen wagen aan een voorspelling. Er was in elk geval geen enkele reden om te denken dat OKV geen kans maakte tegen Dubbel Zes, integendeel!

Maar toch keek OKV vijf minuten na de rust tegen een achterstand van 2 punten aan (9-11). Normaal gesproken is dat een nihil verschil dat in een wedstrijd waar niet zoveel lading op zit redelijk eenvoudig is weg te werken. Dat heeft OKV vaker laten zien. Er hing nu zoveel vanaf, dat waarschijnlijk OKV wat meer last van de oplopende spanning had dan Dubbel Zes.

Het verschil blijft lang twee punten in het voordeel van Dubbel Zes. Maar op 11-13 gaat het mis. Dubbel Zes scoort en loopt verder uit. Het verschil wordt zelfs vier doelpunten. Dat blijkt een te groot gat te zijn voor OKV dat de wedstrijd verliest met 17-21.

Foto’s
Ton van Ingen maakte de foto’s bij dit artikel. Het artikel is gebaseerd op het verslag van Wim de Graaf.
Maandagavond is het dan zo ver. In De KunstGreep wordt de Bezuinigingsmarkt georganiseerd door de gemeente Oostzaan. Oostzaan staat de komende jaren voor een flinke ombuigingsoperatie. Daarnaast krijgt de gemeente er ook flink wat taken bij, zonder dat het Rijk de benodigde financiën daarvoor mee stuurt. Een puur lastige operatie, die hier en daar ook tot pijnlijke ingrepen zal leiden. Reden te meer voor de gemeenteraad om eens het oor te luister te leggen bij de inwoners van Oostzaan.


Normaal gesproken krijgt de inwoner eens in de vier jaar de gelegenheid om zijn mening te geven over het gemeentelijk beleid. Dat gebeurt in het stemhokje. De bezuinigingsmarkt is niet bedoeld als een tussentijdse peiling, maar mag wel beschouwd worden als een politiek novum. De inwoner is niet eerder op deze wijze betrokken geweest bij het financieel gemeentelijk beleid. Marco Olij, raadslid voor D66, is bijzonder in zijn nopjes met deze – niet alleen door hem gewenste – vorm van burgerparticipatie. “Wij zijn er heel gelukkig mee. Maar niet alleen D66 natuurlijk. Uiteindelijk waren alle partijen er voor”, zei hij vorige week in een interview met de lokale radiozender. Vorig jaar werd er al over het houden van een bezuinigingsmarkt gedebatteerd in de raad. Het heeft wat langer geduurd om het van de grond te krijgen, omdat er wat wijzigingen in de ambtelijke financiële top plaatsvonden en door de politieke verhuizing van Jan van Run naar Haarlem. “Daardoor moesten we steeds nieuwe mensen opnieuw overtuigen. Daardoor heeft het wat langer geduurd, maar gelukkig hebben we nu toch burgerparticipatie in de bezuinigingsdiscussie gekregen en daar zijn we heel blij mee”, zegt Olij.

Olij is zelf als voorzitter van de Werkgroep Financiën nauw betrokken geweest bij de voorbereidingen van de bezuinigingsmarkt. Het belooft een interessante exercitie te worden, waarbij de politiek vooral gaat luisteren naar wat inwoners voor ideeën te berde brengen op het gebied van bezuinigingen. Het gaat natuurlijk niet alleen om aan te geven waar volgens Oostzaners besparingen mogelijk zijn. Heel goed denkbaar is dat iemand een wereldidee op het gebied van de gemeentelijke inkomsten. Daarin zijn de raadsleden vanzelfsprekend ook bijzonder geïnteresseerd.

Het begint maandagavond met een ontvangst met koffie en thee. Zo rond 19.30 uur open burgemeester Paul Möhlmann de markt. Daarna is er een Rondje Markt. U kunt danmeet raadsleden en ambtenaren praten over verschillende bezuinigingsmogelijkheden die de gemeente zelf aangeeft. De mogelijkheden worden voor iedereen duidelijk zichtbaar gemaakt op affiches bij een aantal kramen. U kunt uw eigen wensen of ideeën kenbaar maken. Daarna kunt u ze in de volgende ronde voor de zaal toelichten in de Zeepkistronde. Deze zeepkistronde wordt geleid door Dré Prijs van Beeld van een Dorp/Radio9.

Daarbij blijft het niet. Want er komt ook nog een Stemmingronde. Daarbij kan de bezoeker van de bezuinigingsmarkt zijn voorkeuren duidelijk maken door een sticker (rood, groen) te plakken op de eerder genoemde affiches. De stickers kunnen ook nog van een commentaar voorzien worden. “Over die stemming is lang nagedacht”, vertelt Marco Olij. “Er was de mogelijkheid van stemkastjes bedacht, zo met vragen ‘bent u voor A, B of C’. Maar dat vonden we wat kort door de bocht. Dat is een zwart-witte keuze. Die kunnen wij niet eens maken, hoe kunnen wij die dan wel maken? De bezuinigingsvoorstellen van de gemeente hebben we daarom verdeeld over een aantal posters. Vervolgens is het mogelijk dat mensen met een groene of rode post-it sticker aangeven of ze een bezuinigingsvoorstel zien zitten of niet. Daarop kunnen ze dan ook nog hun motivatie schrijven.”

Wat gebeurt er met de informatie?
Iedere bezoeker die dat wil kan zijn e-mailadres achterlaten en krijgt een terugkoppeling van de bezuinigingsmarkt. Alle ideeën die geopperd zijn (die zijn ook op een centraal scherm in De KunstGreep gepresenteerd) zitten ook in die terugkoppeling. Dat gebeurt ook met de resultaten van de stemmingsronde. Het college van B. en W. gaat de dag na de bezuinigingsmarkt al met de ideeën aan de slag. In de kadernota komt een paragraaf waarin duidelijk wordt gemaakt welke ideeën zijn overgenomen met een motivatie en waarom andere ideeën het niet hebben geredt. Het is vervolgens aan de gemeenteraad om een keuze te maken. Individuele fracties kunnen zelf natuurlijk ook met het resultaat van de bezuinigingsmarkt het nodige doen.

UITNODIGING
Het is duidelijk dat de raad graag wil weten hoe de inwoners van Oostzaan denken over bezuinigingen, of wat voor ideeën ze hebben over hoe de gemeentelijke financiën kunnen worden opgekrikt. De bezuinigingsmarkt is een uitgelezen moment om uw mening te ventileren.
De markt begint maandag 26 maart om 19.15 uur en duurt tot 21.45 uur.

De opzet van de markt kunt u teruglezen op Besluitvorming Oostzaan

AUDIO

Beluister hier het interview met Marco Olij:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.
Oostzaan – De leerlingen van De Korenaar en wethouder Lex Buskens hebben vandaag bomen geplant in het dorp. Het was dan ook Nationale Boomfeestdag, of zoals het in de volksmond gaat: ‘Boomplantdag’. De gemeente noemt ‘Boomplantdag’ een feest voor kinderen. Niet alleen scholieren hielpen de wethouder, maar ook uit de buurt kwamen kinderen een handje helpen. De wethouder en 38 kids waren vooral in de Burgemeestersbuurt bezig, meer precies in de Burgemeester Teerstraat en aan de Lisweg.
In de Burgemeestersbuurt kwamen er maarliefst acht wilgen bij. Aan de Lisweg werden zes prunussen geplant, dat zal de buurt in de bloesemtijd flink opfleuren. Verder werden nog wat spireas geplant.
Oostzaan wil een groene gemeente zijn en doet daarom mee aan Boomplantdag.

Het fenomeen Boomplantdag bestaat al een tijdje. Op 10 april 1957 werd de eerste landelijke dag gehouden in Apeldoorn. Daar waren toen honderden kinderen bij aanwezig. Dit jaar wordt Boomplantdag in 80 procent van de gemeente gevierd en zijn er 115.000 kinderen bij betrokken. In 55 jaar tijd zijn er 10 miljoen bomen geplant.
Boomplantdag is ontsproten uit het alarm dat in 1954 door de FAO (Internationale Organisatie van de VN voor Landbouw en Voedsel) werd geuit over de ongebreidelde ontbossing op de wereld. In een resolutie werd opgeroepen tot jaarlijkse ‘World Festival of Trees’ te organiseren. Dat werd in ons land ‘Boomplantdag’.
De Stichting Nationale Boomfeestdag is het oudste instituut ter wereld dat zich bezighoudt met natuureducatie.

Ondanks alle activiteiten is de zorg om de ontbossing nog altijd springlevend. Hopelijk draagt de natuureducatie bij aan het besef dat hier iets tegen ondernomen moet worden.

Van bomen en de dingen die voorbij gaan


Een parabel over een boom die ontevreden met zichzelf is
Vriend Boom en ik hadden weer een gesprek. “Heb je dat ook niet af en toe,” vroeg ik hem, “dat je bepaalde dingen aan jezelf zou willen veranderen?” Boom schudde zijn takken heen en weer, een teken dat hij nadacht. Een paar bladeren vielen op de grond. “Je bedoelt dat ik zou willen dat m’n takken wat dunner of dikker zouden zijn of dat mijn bladeren een andere vorm zouden moeten hebben?” vroeg hij uiteindelijk. “Inderdaad, zoiets.” Hij schudde bedachtzaam het hoofd.

“Ik kan me niet heugen dat ik daar ooit bij heb stilgestaan,” zei hij. “Maar er bestaat een verhaal van een boom die dat soort gedachten wel had. Hij leefde in een bos hier niet zo ver vandaan en toen hij van twijg was uitgegroeid tot een flinke boom, kreeg hij op een dag een slanke berk in de gaten die aan de overkant stond. Vanaf dat moment leek het wel alsof hij bezeten was van de mooie vormen van de berk, hij zaagde maar door over de slanke vormen en de elegante bewegingen. We werden er allemaal nogal moe van, kan ik je vertellen.”

Boom zweeg. “Ja, en toen?” vroeg ik ongeduldig, “wat gebeurde er verder?”

“We probeerden hem allemaal ervan te overtuigen dat hij goed was zoals hij was, dat het nou eenmaal niet de bedoeling is dat we er allemaal precies hetzelfde uitzien.”

“Dat had zeker geen effect?” vroeg ik. Boom keek mij even aan en ik kon hem bijna horen denken. “Dat klopt,” vervolgde hij zijn verhaal. “Het werd nog erger toen hij op een gegeven moment zichzelf kon zien in het beekje dat zich vlak naast hem bevond. De hele dag maakte hij zich druk over zijn buitenkant waardoor hij als het ware vergat te leven. Het gevolg was dat hij er steeds slechter uit ging zien, zijn bladeren verloren langzaam hun glans en kleur.”

“Wat is er van hem geworden?” vroeg ik nieuwsgierig.

“Het werd herfst en zijn bladeren vielen van hem af. De bladeren bedekten het beekje en hij kon zichzelf niet langer zien. Hij werd tegen wil en dank geconfronteerd met de naakte waarheid: zichzelf. Zijn aandacht verplaatste zich van de buitenkant naar de binnenkant, want het zou niet lang meer duren voordat de winter zijn intrede zou doen en hij moest zien te overleven. Dat zat nou eenmaal in zijn natuur.”

Ik kon als het ware de wijze glimlach zien die door de woorden van Boom heen klonk. “Toen het weer lente werd, was hij de berk allang weer vergeten. Hij was trots op de hernieuwde kracht van zijn grove takken en op zijn glanzend groene bladeren. Vanaf dat moment stond hij alleen maar zichzelf te wezen in dat bos.”

“Mooi verhaal,” zei ik peinzend.

“Ik heb het toch al vaker gezegd,” grinnikte Boom. “Groen is geen kleur, het is een zienswijze.” En hij strooide vrolijk nog wat bladeren in het rond.

AUDIO

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.FOTO De foto is gemaakt door de afdeling communicatie van de gemeente Oostzaan en door ons ‘geleend’ en bewerkt.

Laatste Nieuws
Nieuwscategorieën
Archief