Archive for February, 2012

Oostzaan – Woensdagmiddag rond twee uur is een 72-jarige fietster uit Oostzaan aangereden door een vrachtwagen. Het ongeval gebeurde op het Zuideinde. De vrouw kwam met haar arm bekneld te zitten onder de vrachtwagen.

De vrachtwagenchauffeur, een 45-jarige man uit Den Bosch, was zijn combinatie aan het keren bij de kruising met de Kerkstraat. Terwijl hij achteruit reed de Kerkstraat in zag hij de fietsende vrouw over het hoofd die vanuit de richting Amsterdam naar de Kerkbuurt fietste. Ze werd een paar meter door de combinatie meegetrokken voordat de chauffeur in de gaten had dat er iets goed misliep. De vrouw heeft enige tijd met haar arm bekneld gelegen onder de vrachtwagen en is uit haar benarde positie bevrijd door de brandweer. Daarna is zij naar het ziekenhuis vervoerd.

Door het ongeval was het centrum van het dorp voor autoverkeer enige tijd onbereikbaar. Zowel bij het Zuideinde (ter hoogte van de afslag Kolkweg), als op de Kerkstraat werd verkeer door de politie tegengehouden.

Zorgen om voorrangsregeling
In het dorp ging meteen het verhaal dat de aanpassingen van de voorrangssituatie op het kruispunt Kerkstraat-Zuideinde-Kerkbuurt vroeg of laat wel tot ellende moet leiden. Voorheen gold dat verkeer van de Zuideinde naar de Kerkbuurt voorrang had op verkeer uit de Kerkstraat. Na de renovatie is de regel ‘rechts heeft voorrang’ de leidende regel. Die aanpassing kan niet de oorzaak zijn geweest. Als de oude regel nog van kracht was geweest, zou de chauffeur waarschijnlijk ook de onverstandige manoeuvre hebben uitgevoerd.

VIDEO-BRON
De videoregistratie is gemaakt door Haico Kats van www.nieuwsflitsje.nl

Oostzaan – Hoe zou dat gegaan zijn in de voorbereidingstrainingen van Alkmaarsche Boys? Een gokje? Boys-trainer: “Mannen, we spelen tegen OFC zondag. Die club is onoverwinnelijk, heeft pas twee wedstrijden verloren en gelijkspelen vertikken ze ook. Gelet op onze op zich toch ook weer niet zo’n slechte middenmootpositie, vrees ik dat het zwaar gaat worden in Oostzaan. Het lijkt mij dus het beste dat we met 9 man op doel gaan staan, of toch vooral in het eigen 16-meter gebied blijven hangen, om die OFC-ers zo weinig mogelijk zicht te geven op de touwen achter onze keeper!” Boys-speler: “Maar dan laten we ze komen?!” Boys-trainer: “Precies, we laten ze komen.” Boys-speler: “Maar – met permissie en alle respect van de wereld – dat is lamlendig voetbal. Daarmee doen we onze beroemde kaasstad onrecht!” Boys-trainer: “Nou dit is gewoon pure preventie!”

Zo ging het zondag en zo zal het de komende wedstrijden mogelijk ook gaan. OFC loopt als het gaat om de verhouding ‘winst/andere uitslag’ op dit moment 2 op 3. De mannen van Ilguy lijken onoverwinnelijk. Tegenpartijen kruipen bij voorbaat in hun schulp. Dat is een vreemde spelopvatting, want daarmee win je niet en speel je ook niet gelijk. Het wordt al helemaal gezellig als in de kop van de poule de kandidaten voor het kampioenschap zichzelf buitenspel zetten. IVV dat verliest van Velsenoord (…). Weliswaar wonnen Meervogels (8-0 tegen Volendam) en Purmerend (5-1 tegen Beemster), maar Meervogels staat inmiddels 8 punten achter OFC en alleen Purmerend lijkt nog een bedreiging voor OFC (5 punten verschil). Dat relatief kleine verschil met Purmerend is dan ook de reden dat Jaap de Vries, praeses van OFC, nog niet een boerenkar wil bestellen voor een overwinningsronde door het dorp. Al zegt hij er wel meteen bij dat hij het zich nauwelijks kan voorstellen dat OFC haar spelvisie gaat veranderen.

“OFC heeft Alkmaarsche Boys overklast”, zegt De Vries. “Die 3-0 is een magere afspiegeling van de krachtsverhoudingen op het veld.” Dat bleek vooral in de tweede helft. In de eerste helft waren de Oostzaners veel sterker, maar de ballen wilden niet in het net, als gevolg van de spelvisie van Alkmaarsche Boys, dat dus 2-0-9 speelden. Lastig om door te komen. OFC kreeg al snel wat kansjes, maar de goed keepende Boys-keeper wist die kansen om zeep te helpen, waarvan acte! In de twaalfde minuut is er een gevaarlijke uitbraak van Alkmaarsche Boys, hun enige wapenfeit, maar ook OFC beschikt over een klassekeeper!
OFC laat in de eerste helft mooi positiespel zien. De Vries: “Maar daar gingen ze ook wel eens te lang mee door. Te veel gebrei op het middenveld, waar je niet verder mee komt.” In de 35e minuut wordt Rachid el Yaghmouri met een crossbal fraai aangespeeld. De Vries: “Die neemt hem schitterend aan, zoals je eigenlijk alleen in het betaald voetbal ziet. En knalt de 1-0 op het scoreboard.” Een dik verdiende voorsprong.

Na de rust ging OFC meteen op jacht naar een hogere score. Jonathan Richard kreeg een dot van een kans. Alleen voor de keeper had hij de hoek voor het uitzoeken, maar de bal speelde hij recht in de handen van de keeper. Joey Noordenbos kreeg vlak daarna een mooie kans, maar ook zijn actie leverde nog niet een doelpunt op. Alkmaarsche Boys was behoorlijk onder de indruk, had geen antwoord en ook geen conditie, wel nogal wat Boys die ter aarde stortte met kramp. Dat er meer OFC-goals in de koker zaten was dus ook niet moeilijk te voorspellen.
Toch duurde dat tot 15 minuten voor het eindsignaal. Een fraaie aanval over links door Joey Noordenbos en een poeier van een schot bleek onhoudbaar voor de Boys-keeper: 2-0. Direct na de aftrap door de Boys kreeg OFC de bal in bezit en OFC liet een identieke aanval zien. Opnieuw Noordenbos over links, opnieuw een kanonsschot op het Boys-doel. Half gestopt door de keeper ketst de bal voor de voeten van Rachid. Die zei ‘dankuwel’ en joeg de bal in de touwen: 3-0.
OFC bleef kansen houden op 4-0. Remko Beerens knalt op de paal. Jonathan verprutst een kans alleen voor de keeper, maar hoog over. “OFC legt een wervelende voetbalshow neer, waarbij Alkmaarsche Boys alle hoeken van het veld krijgt te zien. De effectiviteit om de voorsprong verder uit te bouwen ontbrak echter.” Zo blijft het 3-0. Hoewel Alkmaarsche Boys dus erg verdedigend speelde, waren de OFC-toeschouwers na afloop toch spinnend tevreden over het spel van de Oostzaners.

Volgende week speelt OFC thuis tegen Volendam (rkav).


OSV trad in de thuiswedstrijd tegen Sporting Krommenie enigszins gehavend aan. Trainer Henk Groot kon om diverse redenen niet beschikken over keeper Dave Leunk, aanvaller Benno de Vries en de verdedigers Danny Egstdorf en Jordy van Beek. Maar met de brede selectie waarover OSV beschikt zou dat volgens de kenners toch geen problemen mogen geven.
De bezoekers – bij wie de 4-0 thuisnederlaag nog vers in het geheugen lag – dachten daar toch iets anders over. En zo werd het toch een lastige middag voor de Grootboys.

Voor rust gebeurde er op het veld nauwelijks iets dat het memoreren waard leek. Pas in de tiende minuut viel er een schot van OSV op het vijandelijke doel te noteren, die door de keeper werd gestopt en vijf minuten later deed Jermaine Jeulink het zijnet vanaf de buitenkant bollen. Voor de rest speelde het spel zich vooral op het middenveld af waarbij invaller keeper Marco Keevel zich vooral kon beperken tot toekijken.
De Krommenieërs lieten bovendien merken dat ze nog goed wisten dat Marciano Nonneman in de vorige wedstrijd drie van de vier goals scoorde. Hij kreeg herhaaldelijk een dubbele bewaking.
Uit het feit dat OSV naar het einde van de tweede helft toe steeds meer grip op de wedstrijd kreeg, mocht in de rust toch enige hoop worden geput voor het verdere verloop van de wedstrijd.

In het eerste kwartier na de thee leek het er inderdaad op dat OSV de zaken energieker wilde aanpakken, zonder dat dat nou echt tot doelrijpe kansen leidde. Totdat na ongeveer een kwartier spelen de net in het veld gekomen Michael Bien, Mitchel Bijvoet met een mooie voorzet in de gelegenheid leek te stellen de score te openen. De kopbal van OSV’s topscoorder eindigde echter in de handen van de keeper.
Vrijwel vanuit de aftrap van de doelman zette Krommenie een snelle counter op waaruit door de bezoekers uit het niets werd gescoord met een prima doelpunt.

Dat was schrikken in en buiten het veld. De Krommenieërs posteerden zich zo mogelijk nog massiever rond het strafschopgebied, waarbij het bij OSV vaak ontbrak aan fantasie om dit te doorbreken.
Toch leek Jermaine Jeulink het bolwerk met nog ruim een kwartier op de klok te zullen slechten. Hij soleerde fraai door de vijandelijke linies maar faalde alleen voor de keeper gekomen jammerlijk. Met het als extra invaller inbrengen van Danny Spaargaren – die na een lange tijd door blessures gekweld nu weer van de partij kon zijn – probeerde de coach duidelijk iets te forceren. Dat leidde zowaar onmiddellijk tot gevolg. Niet lang na zijn inbreng wist Danny persoonlijk de partijen op gelijk hoogte te brengen. Met nog een tien minuten te gaan – wat door de scheidsrechter van dienst tot meer dan een kwartier werd uitgebreid – leek de winst nog voor het grijpen. De mannen uit Krommenie verzetten zich met hand en tand maar leken er toch hier en daar goed doorheen te zitten. Dat leidde nog tot een aantal kansrijk lijkende mogelijkheden voor OSV.

Vooral een indirecte vrijetrap die OSV binnen het strafschopgebied mocht nemen omdat de keeper volgens de – verder niet opvallende – scheidsrechter te lang met de bal in de hand bleef lopen, leidde tot een aantal hachelijke situaties voor de Krommemieërs. Maar ze bleven overeind tot het laatste fluitsignaal.
De treurnis bij de kenners over twee verloren competitiepunten werd na afloop van de wedstrijd behoorlijk verzacht toen bleek dar concurrent SVA alle punten aan de tegenstander had moeten laten.

Opstelling
Marco Keevel, Mink Terpstra, Tim Smit, Dylan Klein, Rachid el Khalki, Robert Breedijk (Danny Spaargaren), Roy Smit, Nicky Roele, Jermaine Jeulink, Mitchel Bijvoet, Marciano Nonneman (Michael Bien).


De Zaanstreek herdenkt elk jaar de Februaristaking. Met de samenkomst wordt de herinnering levend gehouden aan de Zaankanters die op 25 en 26 februari 1941 massaal het werk neerlegden uit protest tegen de Jodenvervolging.

Op zondag, 26 februari, vindt om 10.00 uur een herdenking plaats bij de beeldengroep op de Wilhelminabrug in Zaandam (naast het Zaantheater).

Na een moment van stilte is er gelegenheid tot het leggen van bloemen. U bent van harte welkom bij deze herdenking.

Amsterdam
De landelijke herdenking van de Februaristaking vindt plaats in Amsterdam bij de Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein op 25 februari aanstaande. Het defilé langs De Dokwerker start om 17.00 uur, wanneer de klokken van de Zuiderkerk luiden. Een lid van het Amsterdamse college van Burgemeester en Wethouders legt een krans namens het gemeentebestuur. Het defilé langs De Dokwerker begint om 17.00 uur.

Fotobron
De foto boven dit artikel is gemaakt op 26 februari 2011 door Lammert Melk.


Trommelfruit
Cesar Zuiderwijk, de drummer van Golden Earring welke 6 jaar in Oostzaan heeft opgetreden, start in 2006 een solocarrière.
Drie seizoenen volle zalen. Zijn eerste solovoorstelling is ‘Slagdroom’. Daarna volgt ‘Drumbonen en Kaneelstokken’. Met zijn derde soloprogramma ‘Trommelfruit’is de trilogie compleet.

In dit programma, ‘voor drummers en gewone mensen’, gaat hij terug naar de basis: lekker veel spelen op akoestische en elektronische drums. En natuurlijk mooie verhalen, over 40 jaar Golden Earring en 50 jaar drummen. Met drumtypetjes, veel humor en het door iedereen uit volle borst mee te zingen drumvolkslied ‘Boem Tjakka Tjakka’. Eventueel door het publiek mee te spelen met twee grote opblaasbare stokken die in het theater te koop zijn voor de voorstelling. Is het cabadrums of is het stand-up drummedy?


Cesars eerste drumstel bestaat uit een bonte verzameling van koektrommels, augurkenblikken, hoedendozen, potten en pannen. Hij krijgt zijn grote kans als de drummer van ‘Rene and the alligators’ een vinger breekt. Daarna is zijn carrière niet meer te stuiten. In 1970 wordt Cesar de drummer van Golden Earring. Midden jaren zeventig sluit Cesar een drumsolo spectaculair af met de fameuze sprong over zijn drumstel met de armen wijdgespreid en een drumstok in iedere hand terwijl er een magnesiumbom achter hem explodeert. Roem verzekerd.

Wanneer: Zaterdag 25 februari, aanvang 20.30 uur. Kaarten € 19,50 (inclusief € 2,25 pauzedrankje).
Bestel hier uw kaarten, of via de website van de KunstGreep.


Niet alleen met de organisatie van prachtige kaarslichtconcerten houdt KIOZK (Kunst in de Oostzaanse Kerk) zich bezig. Zo af en toe wordt er een project gestart dat gericht is op cultuureducatie. KIOZK-voorzitter Kees Voogel vindt het van levensbelang dat de jeugd via het onderwijs meekrijgt wat er op cultuurgebied allemaal te halen is in ons land. In de twintig jaar dat de Oostzaanse organisatie aan de weg timmert zijn er al diverse projecten samen met scholen gestart. Misschien wel een van de leukste is het Mondriaanproject dat deze week wordt afgesloten met een expositie in het Atrium van het gemeentehuis en het optreden dat het Mondriaan Kwartet geeft bij Fluxus en in De KunstGreep.

Zeker 800 leerlingen van 6 scholen uit Oostzaan en Zaanstad deden onder auspiciën van KIOZK en Fluxus mee aan het project over Piet Mondriaan. Met onderwijzers werd een bezoek gebracht aan het Gemeentemuseum in Den Haag, thuishaven van de Victory Boogie Woogie een van de pronkstukken uit de Mondriaancollectie waarover dit museum beschikt. In dit prachtige museum werd de groep rondgeleid en dat heeft kennelijk tot zo’n aanstekelijk enthousiasme geleid dat op de scholen door leerlingen prachtige werkstukken ‘naar Mondriaan’ werden gemaakt. Maar ook de goede instructies door de beeldend kunstenaressen Joanna Zegers en Vera van Heusden heeft zeker bijgedragen aan de kwaliteit. Zij gaven namelijk op alle scholen workshops en vertelden hoe Piet Mondriaan zijn schilderijen opzette en waarop vooral gelet moet worden.

Het werk is nu in het gemeentehuis te bewonderen onder het motto ‘Red, Yellow & Boogie Woogie’, zondermeer een eerbetoon aan deze wereldberoemde Nederlandse kunstenaar.
Horizontale en verticale lijnen, kleuren, ritmes, beelden en verhalen zijn de ingrediënten van het Mondriaanproject. Het leggen van een verbinding tussen muziek en schilderkunst, waarbij kinderen leren kijken en luisteren naar schilderkunst en muziek is het uitgangspunt van een nu al geslaagd project. Maar minstens zo belangrijk is het meegeven aan scholieren dat het juist goed is je eigen weg te kiezen en je eigen leven vorm te geven.

De leerlingen waren zonder uitzondering enthousiast. Dat enthousiasme krijgt nog een extra impuls op woensdag 22 februari en donderdag 23 februari. Dan verzorgt het beroemde Mondriaan Kwartet met pianist Rudolf Jansen een viertal jeugdvoorstellingen voor alle leerlingen die mee hebben gedaan. Op woensdag gebeurt dit in de zaal van Fluxus in Zaandam. Op donderdag worden drie voorstellingen gegeven in De KunstGreep. Het Mondriaan Kwartet speelt muziek van Rudolf Jansen, die zich heeft laten inspireren door Red, Yellow & Boogie Woogie. Maar daar blijft het niet bij. Tijdens de muziek worden op een megascherm filmbeelden vertoont van Piet Mondriaan. En of het niet op kan vertelt René Groothof het verhaal van de Rijke Bramenplukker.

Burrie op z’n Mondriaans
De finale van het Mondriaanproject is op zaterdagavond 10 maart met een optreden van het Mondriaan Kwartet op het een na laatste kaarslichtconcert van KIOZK dit seizoen. Er wordt dan muziek gespeeld van Ravel, Shostakovitch en Crumb. Uiteraard in de Grote Kerk van Oostzaan. Burgemeester Paul Möhlmann zal het project dan officieel afsluiten. Het gerucht gaat dat de burrie van Oostzaan op z’n Mondriaans gaat. Vermoedelijk in een zwart colbert, met knalgeel overhemd en een blauwe das, maar het schijnt dat alleen mevrouw Möhlmann hier de finesses van weet.

FOTO’S
Dré Prijs heeft een aantal foto’s gemaakt. Bekijk ze op de fotopagina van BeeldvaneenDorp

AUDIO
Hieronder zijn de interviews te beluisteren met zes leerlingen van CBS De Korenaar, Mondriaankunstenaars in de dop.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


Dré Prijs sprak ook nog even met een laaiend enthousiaste Kees Voogel

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.
Afgelopen dinsdag 14 februari was het Valentijnsdag. Een dag die in de Lishof niet ongemerkt voorbijging.
Valentijnsdag neemt de laatste jaren in populariteit toe en staat vooral bekend als de dag waarop je iemand de liefde verklaard. Niet bepaald een gelegenheid die je zou tegenkomen in een verzorgingshuis….

Het personeel en de vrijwilligers van Evean Lishof hebben de bewoners een speciale Valentijnsmiddag aangeboden. De middag was aangekleed met een romantische high tea en een Valentijnsquiz. Uit eigen keuken werden heerlijke zoete en hartige lekkernijen op tafel gezet. De bewoners deden zich te goed aan koffiebroodjes, muffins, slagroomsoesjes en allerlei heerlijke hartige hapjes.
De tafels in de koffiezaal waren feestelijk aangekleed met goed gevulde etagères, tulpen in vaasjes, bont gekleurde servetten. Rondgestrooide suikerhartjes maakte het geheel af.

De bewoners waren enorm verrast door zoveel verwennerij. Reacties als: “Mogen we dit allemaal opeten’ en “Wat een hoop lekkers staat er op tafel, is dat voor ons?” maakte ook de medewerkers van Evean Lishof blij.

Ook voor de Valentijnsquiz was er een grote belangstelling! Er moesten zelfs extra tafels gedekt worden, er deden meer dan 55 bewoners mee. Na een woord van welkom en een praatje over al het lekkers en de aanleiding, mocht er geproefd gaan worden en kon de quiz beginnen.
Na afloop kregen alle bewoners een roosje mee. Iedereen ging met een tevreden en voldaan gevoel terug naar huis.

‘Valentijnsdag heb ik nooit begrepen, maar vandaag voelde ik me speciaal’ bedankte een bewoner het personeel na afloop. De liefde werd vandaag niet aan elkaar verklaard, maar blijk van genegenheid en waardering doet iedereen goed. Jong of oud!

Aangeleverd bericht


Overeenkomst met Regge Fiber opkomst
Internetten via een glasvezelkabel wordt voor Oostzaners die dat graag willen binnenkort realiteit. De gemeente Oostzaan is in onderhandeling met het bedrijf Regge Fiber uit Twente dat bij de gemeente aanklopte met de vraag of er ook in Oostzaan belangstelling voor bestaat. Dat vertelde wethouder Lex Buskens (VVD) gisteravond op Radio9 Oostzaan. De gemeente heeft al enige tijd belangstelling voor de realisatie van snelle internetverbindingen in het dorp. “Dat komt door de samenwerking met Wormerland”, zegt Buskens. De samenwerkingspartner van Oostzaan heeft al ervaring met glasvezel. Wormerland maakt nog altijd deel uit van het ISW (Intergemeentelijk Samenwerkingsorgaan Waterland) waar het realiseren van snellere internetverbindingen met behulp van glasvezel al enige tijd op de agenda staat. In Purmerend – één van de ISW-partners – is men al met de aanleg begonnen. “Voor de firma Regge Fiber is het interessant als de gemeente Oostzaan meedoet, ook omdat het dorp tussen een aantal belangrijke kernen ligt. Dat is natuurlijk ook interessant voor het bedrijf.” Het blijft niet alleen bij het bieden van een snellere verbindingstechnologie voor bewoners. Buskens: “Je kunt ook kijken of je het kunt ontwikkelen voor bedrijven. Het is uitermate belangrijk dat we proberen met de vaart der volkeren mee te gaan en te zorgen dat we hier een heel goed verzorgd glasvezelnet krijgen.”

Inwoners kunnen erop intekenen als ze er gebruik van willen maken. De provider, bijvoorbeeld de KPN, zal met een goed bod moeten komen om de inwoners te verlokken van het glasvezelnet gebruik te gaan maken. Er zijn aan de aanleg voor de gemeente Oostzaan geen kosten verbonden. Het is nog niet bekend wanneer Regge Fiber in Oostzaan aan de slag zal gaan. Als het aan de wethouder ligt zal dat niet al te lang meer duren.

Regge Fiber is in het hele land actief met het aanleggen van glasvezelnetwerken, inmiddels zelfs al in 165 gemeenten. Glasvezel is stabiel en betrouwbaarder dan de huidige verbindingstechnologie. Bijzonder belangrijk is dat glasvezel de enorme toename van dataverkeer op het internet veel makkelijker aankan. Er is dan ook niet zo snel sprake van capaciteitsproblemen. Snelheden kunnen daardoor ook veel makkelijker worden gegarandeerd.


Het eerste van OKV moest afgelopen zondag in Limmen korfballen tegen de nummer 3, Helios. De laatste weken heeft OKV telkens weer grote moeite met de tegenstander. Zo won het team de uitwedstrijd tegen Zaandam-zuid met een puntje verschil en een vorige week werd Aurora aan de kant gezet ook met slechts een punt verschil. De beslissingen in beide wedstrijden viel erg laat in de tweede helft, zelfs een keer praktisch in het eindsignaal. Afgelopen zondag stond er nog 3 minuten op de klok met een score van 17-18. Gelet op het verloop van de wedstrijd was het op dat moment onvoorspelbaar wie met de winst aan de haal zou gaan. Er werd niet meer gescoord, maar het was wel meteen de spannendste fase in de hele match.

De wedstrijd was saai. Helios moest het hebben van het fysiek, maar echt een deuk in een pakje boter schieten lukte niet tegen OKV. De teams scoorde braaf om en om. Er werden wat afstandsschoten gemist, maar dat gebeurde aan beide kanten. Het schoot niet op met de stand. De ruststand was 10 – 9, volop perspectief voor een mooie uitslag in de tweede helft. De gelijkmaker werd in de vierde minuut van de tweede helft in de Helioskorf gelegd door Marcel Buijs. Het scoren ging in een bijzonder traag tempo. Zeven minuten voor het eindsignaal was de stand nog slechts 11-11. Bij een stand van 13-13 miste OKV een strafschop. Kostbare missers zo vlak voor het eind. Helios nam weer de leiding na een fraaie doorloopbal 14-13. Vrij snel daarna werd het zelfs 15-13 en leek OKV het allemaal uit handen te geven. Gelukkig voor OKV scoorden Roy Mol en Edwin Wals en opnieuw was de stand in evenwicht. Het duurde vervolgens maarliefst drie minuten voor er weer een bal in een korf verdween. Gelukkig was dat een score door OKV. De vreugde voor OKV in deze zenuwslopende slotfase was van korte duur, want Helios scoorde twee keer en opnieuw keken de Oostzaners tegen een achterstand aan. Een Heliosovertreding op Edwin Wals leverde OKV een strafworp op die door Roy Mol werd verzilverd. Stand gelijk! Brenda Witbaard had het laatste woord en maakte met een half afstandschot het winnend doelpunt: 17-18. Met nog erg weinig speeltijd op de klok nam de spanning alleen nog maar toe, maar misschien mede daardoor werd er helemaal niet meer gescoord.

“Zo konden we weer een overwinning bijschrijven. De derde op rij met slechts 1 doelpunt verschil”, zegt een opgeluchte Wim de Graaf. Echt vrolijk wordt hij er niet van, maar goed het is natuurlijk wel een overwinning. Er is nu even vakantie, maar dan staat de wedstrijd-aller-wedstrijden op het programma, namelijk tegen Swift. Swift is de nummer 1 van de KNKV poule 3H, gevolgd door OKV. Het verschil is maar twee punten. De wedstrijd tegen Swift op 4 maart aanstaande wordt dus een cruciale. “Uit zijn we weggespeeld door Swift. Een thuiswedstrijd is natuurlijk heel anders,” zegt Wim de Graaf, doelend op het thuisvoordeel. “Maar één punt verschil is wel genoeg.” Daarmee heeft OKV in elk geval nu voldoende ervaring opgedaan.


Martijn Kikstra en Mick de Rijk doen mee aan knotsgekke ralley
Koop een APK-gekeurde oude barrel van maximaal 500 euro en je mag meedoen aan de Carbage Run 2012-wintereditie. Je bent dan nu net te laat, want vandaag gaat de opvallende autoralley over een afstand van 2000 kilometer door besneeuwd Nederland, Duitsland, Zwitserland, Italie en Oostenrijk van start. Martijn Kikstra en Mick de Rijk waren in elk geval riant op tijd. Kikstra heeft al eens eerder meegedaan aan de zomereditie. Dat was zo goed bevallen dat hij ook de wintereditie eens wilde uitproberen. Samen met De Rijk kocht hij een Ford Mondeo, bouwjaar 1995, bij een Oostzaanse autohandel. Het beestje werd een beetje opgepimpt. “Daar had ik niet veel tijd voor, andere deelnemers bouwen zo’n auto helemaal om. Maar hij rijdt goed.”

De Carbage Run, daaraan doe je vooral mee voor de ‘fun’. Er zit wel iets van een wedstrijdelement in, maar dat heeft eigenlijk meer te maken met de opdrachten die je onderweg moet uitvoeren dan dat je op tijd ergens moet arriveren. Opdrachten? Martijn Kikstra: “Bij de zomereditie kregen we bijvoorbeeld als opdracht om onderweg een toiletpot te scoren. En we moesten een boomstammetje meenemen. Of we moesten ergens een ritje op een bromfiets gaan maken, maar dan natuurlijk eerst die bromfiets regelen.” Nogal aparte opdrachten, die de ralley knotsgek maken en daardoor heel leuk.

De eerste etappe naar Freiburg, Zuid-Duitsland, gaat meteen over zo’n kleine 700 kilometer. Dat is nog even flink doorrijden dus. Wel stevig, vooral gelet op het weer. “We hebben overal rekening mee gehouden. Sneeuwkettingen zijn verplicht. Ben je die vergeten dan mag je niet mee. Met de wintereditie zijn winterbanden ook verplicht.” De deelnemers hebben, gelet op de veiligheid, een instructiedag gehad op het TT-circuit van Assen. “Daar hebben we allemaal testjes gekregen. Noodstoppen uitvoeren en een slipcursus. Verder hoe je een sneeuwketting omlegt. Dus we zijn aardig voorbereid.”

De tocht is in de zomeruitgezet. Door weersomstandigheden zou het kunnen voorkomen dat een route niet te doen is. Kikstra: “Voordat wij aan een etappe beginnen is er al een auto van de organisatie vooruit gereden om de route te verkennen. Ze zetten dan bijvoorbeeld borden neer waaruit blijkt dat je daar niet doorkunt, of dat sneeuwkettingen verplicht zijn.” Moet je dan als courreur en navigator zelf bepalen hoe je de route vervolgt? Kikstra: “Nee dat is niet zo. Je weet dat je van plaats A naar B moet. Je weet alleen niet hoe je gaat. Je hoort dat ‘s ochtends voor je vertrekt. Dat is een hele handleiding trouwens. Je kan het op de kaart doen of met behulp van een TomTom.” In de handleiding staan ook de opdrachten waarmee punten zijn te verdienen. Er zijn drie plekken te verdienen en er is een originaliteitsprijs voor de mooist gepimpte barrel.

Aan boord ook een 27-mc bakje voor de communicatie tussen de deelnemers aan de ralley. Callname? Kikstra: “Nou een echte ‘callname’ heb ik nog niet bedacht. Onze teamnaam is ‘de Schuurkroeg’, misschien wordt dat ook wel onze callname!” Martijn vertelt nog dat de naam ‘Schuurkroeg’ ontstond door dat hij met z’n vrienden vaak in de schuur een biertje dronken. Dat was een vrijdagavond traditie.

De Carbage Run is vanochtend om 9 uur vanuit Hardenberg van start gegaan. De eerste finishplaats is dus Freiburg in het zuiden van Duitsland. Dinsdag gaat het dan verder naar Davos in Zwitserland. Op de derde dag arriveert het gezelschap in Sölden (Oostenrijk). De vierde dag gaat de route naar de Italiaanse plaats Cortina d’Ampezzo (bekend als wintersportplaats bij uitstek). De laatste dag voert de route van de Carbage Run het gezelschap naar de eindbestemming Kirchberg in Oostenrijk.

Pannen
Hoe lossen ze pech onderweg op? Kikstra: “De coureurs hebben de verplichting om hun collega’s te helpen als die met pech langs de weg komen te staan. Of de ANWB wordt gebeld.” Maar eerlijk gezegd verwachten Kikstra en De Rijk niet dat er problemen gaan ontstaan. Het karretje rijdt immers prima! De overnachtingen zijn ook nog niet allemaal geregeld, want veel hotels in de wintersportplaatsen zitten helemaal vol. Kikstra: “Tja, dat wordt nog wat. Maar dat zal vast wel goed komen. Desnoods slapen we in de auto, al hoop ik niet dat dit nodig is.”


UPDATES

Beluister hier de interviews op Radio9:

Etappe 1: Hardenberg – Freiburg (Duitsland) (13 februari 2012) 

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


Etappe 2: Freiburg – Davos (Zwitserland) (14 februari 2012)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


Etappe 3: Davos – Sulden (Oostenrijk) (15 februari 2012)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


Etappe 4: Sulden – Cortina d’Ampezzo (Italie)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.Laatste Nieuws
Nieuwscategorieën
Archief