Archive for August, 2011

Eri Hayase op 100e concert KIOZKOostzaan – Op 17 september start KIOZK haar nieuwe concertseizoen. Een bijzondere start, want het gaat om het honderdste concert dat door KIOZK wordt georganiseerd. Voor deze wel heel bijzondere gelegenheid heeft de organisatie de Japanse pianiste Eri Hayase uitgenodigd. Zij concerteert in de Grote Kerk tezamen met leden van het Koninklijk Concertgebouw Orkest.

Eri Hayase (Tokyo 1974) volgde haar opleiding in haar geboortestad en daarnaast bij Willem Brons in Amsterdam.  Hayase is vaker in de Zaanstreek geweest en heeft onder andere met Chris van Balen (cellist) opgetreden bij Stichting De Muziekkamer.

Tussen KIOZK en het Koninklijk Concertgebouw Orkest is een vriendschapsband ontstaan. Het is niet alleen de bijzondere akoestiek van de Grote Kerk die aantrekkelijk is voor ensembles waarin leden van dit wereldberoemde orkest spelen. Het is ook de kwaliteit van de organisatie die met programmeurs als Kees Voogel in staat is om musici langjarig aan zich te binden. Een voorbeeld daarvan is wel het Combattimento Consort Amsterdam, maar dat is er slechts één.

Het concert op 17 september aanstaande begint om 20.00 uur en biedt een werkelijk prachtig programma.  Er wordt gestart met het Pianotrio in D gr. No.1 opus 49 van Felix Mendelssohn Bartholdy. Daarna wordt het sextet voor viool, hobo, cello, clarinet, fagot en piano van Claude Debussy gespeeld. Van Wolfgang Amadeus Mozart is ook een stuk op het programma gezet, te weten  het Kwintet voor blazers en piano in Es.

Afgelopen seizoen heeft KIOZK ruimte ingebouwd voor laureaten van het Jan Pasveer Ensembleconcours. Dat gebeurt nu ook weer. Dit keer treedt het Nieuw Zaans Klarinet Kwartet op. Zij spelen muziek van Albinoni en Piazzola.

Kaartverkoop is inmiddels gestart. Reserveren is het handigst via de website:www.kiozk.nl

Beeldende Kunst
KIOZK (Kunst in de Oostzaanse Kerk) heeft niet alleen muziek op het programma staan. Er wordt vrijwel altijd ook een kunstenaar de gelegenheid geboden om zijn of haar kunst te exposeren. Tijdens het 100ste concert is dat de bekende Oostzaanse kunstenaar Rob Riemersma. In de pauze van het concert is er alle gelegenheid om zijn keramiek te bewonderen.

Via facebook werden wij geattendeerd op Shalamonti Fel Hal, het nieuwste nummer van Alaa Wardi uit Saudi Arabie. Het nummer is volledig instrumentloos. Alleen stem, lichaam en een weergaloze edit hebben tot dit bijzondere resultaat geleid. Daarnaast is de videoclip briljant, wat een schitterende vormgeving.
Hier worden wij in geval vrolijk van! In een periode van zomerloze zomer en Ramadan … op Beeld van een Dorp even een zijpaadje. Mag dat?
(Op YouTube is veel meer fraai werk van Alaa Wardi te zien!)


Timon van Reek (15 jr) heeft zondag het Criterium Nieuwelingen 40 km op zijn naam gezet. Op de meet had hij een kleine fietslengte voorsprong op zijn directe rivaal Remco Schouten (15 jr). De koers ging over 40 rondjes in Oostzaan over een lastig parcours waar behoorlijk haakse bochten in zaten. Het was vooral Remco Schouten die het in de laatste 10-15 rondjes uit de groep wist te ontsnappen, wel direct gevolgd door Van Reek. De voorsprong op de achtervolgers was al snel een seconde of 20. Tot de laatste ronde bleeft Schouten op kop rijden. Buiten het zicht van de speaker Chris Beijer op de dr. De Boerstraat zette Timon van Reek zijn fiets langs Schouten.
Zo was het publiek getuigen van een prachtige sprint naar de meet, waar het iniatief lag bij Van Reek en Schouten niets anders meer kon doen dan volgen. Hooguit een fietslengte lag er tussen de nummers 1 en 2.
Jesse van den Ende had in de eindsprint van de achtervolgende groep renners de sterkste benen en wist zo de derde plaats te bemachtigen.

Bekijk hieronder de fotoreportage van Dré Prijs

Timon van Reek wint Criterium Nieuwelingen 2011 in Oostzaan (7/8 2011)
Remco Schouten wordt tweede in dit criterium
Jesse van den Ende stelt de derde plek veilig


Dylan Groenewegen van Willibrord Wil Vooruit heeft de 39e Ronde van het Lage Land op zijn naam gezet. Ook de wielerploeg van Sinnige Bouw had een goede dag in net Noord-Hollandse. Zo werd Sebastiaan Pot tweede en zijn ploegmaat Dennis Bakker derde.

Een behoorlijk zware Lage Land was het dit jaar. Dat kwam vooral door de straffe zuiden wind. Eerst hadden de renners deze in de rug, maar vanaf Avenhorn kregen ze hem recht in het gezicht. Dat deed een aantal renners de das om. Volgens Steven Rooks zijn er onderweg een aantal junioren afgestapt. De pijp was leeg. Misschien was de wind niet door elke wielrenner als probleem ingeschat. Op het relatief makkelijke stuk werd daardoor teveel gas gegeven, met alle gevolgen van dien.

Dylan Groenewegen, Sebastiaan Pot en Dennis Bakker reden een beter bekeken koers. Deze jongens hebben inmiddels behoorlijk wat ervaring. Zo heeft Bakker dit jaar zo’n 44 koersen gereden en bij een kwart daarvan zat hij steeds bij de eerste 5. Sebastiaan Pot heeft zelfs 51 koersen achter zijn kiezen. Ook hij zat bij 11 koersen in de einduitslag bij de eerst vijf. Dylan Groenewegen werd nipt tweede op het NK in Dalen nog maar kort geleden. Hij heeft dit jaar al 54 koersen gereden en zijn naam prijkte bij de eerste vijf in maarliefst 25 koersen. Dat dit een kanjer is blijkt wel, want van die 25 koersen won hij er twaalf(!) en hij was runnerup in 5 koersen. Toch een wielrenner om rekening mee te houden.

Groenewegen zat vanaf de start voorin het peloton. Er ontstond pas na Alkmaar een kopgroep van een mannetje of 15 en die hielden het samen geruime tijd uit. Vijftien kilometer voor de meet in Oostzaan demarreerden Groenewegen en Pot uit de kopgroep weg. Een knap staaltje bij deze windomstandigheden. Dennis Bakker kreeg in de slotkilometers ook de ruimte om uit de groep van 13 volgers weg te spurten en wist aan te haken bij de kopgroep.

Dit trio zou gaan uitmaken wie met de eer aan de haal zou gaan. De hele Haal door bleef dat nog onduidelijk, maar op één kilometer voor de meet plaatste Dylan Groenewegen zijn beslissende demarrage. Hij heeft al vaker bewezen ook in de sprint zijn mannetje te staan en zette bijzonder knap door. Onmogelijk nog in te halen door Pot en Bakker.

‘Ik wil gewoon graag winnen’
Groenewegen (18jr) was enorm in zijn nopjes met de overwinning. Het was wel zwaar zegt hij: “Vooral de wind maakte het heel erg zwaar. De laatste 10 kilometer hadden we alleen maar wind tegen. En dat met z’n tweeen dan ga je wel echt kapot.” Halverwege de koers had Groenewegen en nog wat renners voortdurend speldeprikken uitgedeeld met venijnige demarrages. Uiteindelijk bleek dat hij de beste benen had. Was dit nou een beetje een revanche op Stan Godrie (ploegmaat) die nipt voor hem de NK voor Junioren (Dalen) op zijn naam zette. “Nou, de sprint werd toen voor mij aangetrokken, maar bij de sprint reed toen iemand in mijn wiel en kreeg Stan Godrie een kleine voorsprong. Nou ja toen won hij nipt, maar een ploegmaat dus dat is altijd mooi. Vandaag was geen revanche, het gaat de laatste tijd erg goed en ik wil gewoon graag winnen!” Volgend jaar zit Groenewegen bij de Beloften. Dat is toch anders. “Eens kijken hoe dat gaat. Je moet opnieuw proberen je plek te vinden. We moeten afwachten of dat lastig is of niet. Sommige renners hebben er moeite mee, andere weer niet.” Dylan Groenewegen heeft ook veel zin om op het WK een mooi resultaat neer te zetten. “Daar zou ik wel heel graag willen rijden en zien hoe ver ik dan kom. Op 24 september vindt dat WK plaats. Dit is wel een goede voorbereiding daarop. Het is nog niet zeker of ik mee mag doen. De coach van de selectie moet dat bepalen.”

Valpartijen
De 39e editie van de Ronde van het Lage Land werd helaas ontsierd door een aantal valpartijen. Naar verluidt moesten vier renners naar het ziekenhuis worden vervoerd. Een aantal renners, waaronder Steven Lammertink (nr. 3 NK Junioren) moest de koers gehavend vervolgen.

De Uitslag
Op de website www.wielerland.nl is de volledige uitslag van de Ronde van het Lage Land terug te lezen. Hieronder is deze informatie gecomprimeerd weergegeven (volledige uitslag: volledige uitslag). Op dezelfde website is trouwens over alle renners die hebben meegedaan informatie te vinden.


FOTO-bijlage: Foto’s gemaakt door Dré Prijs

 


De sponsorloop die Femke Walsma en Fleur Fisscher , leerlingen van O.B.S. de Kweekvijver in Oostzaan, georganiseerd hebben is een succes geworden. De opbrengst komt geheel ten goede aan het Ronald McDonald Huis in Leiden.

Femke en Fleur zitten in groep 8 van o.b.s. de Kweekvijver en wilde in het laatste jaar dat zij op school zitten iets doen voor een goed doel. De voorkeur van de Femke en Fleur ging uit naar een goed doel dichtbij huis; “dan weten we dat het geld echt op de goede plaats aankomt. Wij willen het ook zelf brengen als dat nodig is” zeggen zij monter. Door de speciale band van Femke en haar familie met het Ronald McDonald Huis in Leiden was de keus voor het goede doel snel gemaakt. Van de vele ideeën die ze hadden om geld in te zamelen bleven er twee over. Een lege flessenactie en een sponsorloop. Na een PowerPointpresentatie die ze maakten om hun plannen kracht bij te zetten kregen ze toestemming van Rene Straatmeijer (directeur) en hun klasse leerkracht juf Jetty Hakvoort. Na weken van organiseren, waar Fleur en Femke talent voor blijken te hebben, was het 14 juli eindelijk zo ver. Op het schoolplein werd door de vriendinnen een parcours uitgezet, werd hun organisatie talent op de proef gesteld want door de vele regen was een deel van het schoolplein in een zwembad veranderd en moest het parcours worden aangepast. Het slechte weer was geen spelbreker, de sponsorloop voor leerlingen van de school werd over de hele dag verdeeld en tussen de buien door werd menig rondje in een record tempo gelopen. De sponsorloop en de lege flessenactie samen hebben € 4000,00 opgebracht . Het geld zelf brengen is niet nodig, bij het Ronald McDonald Huis in Leiden is het initiatief van Fleur en Femke met veel enthousiasme ontvangen. Zo enthousiast dat een delegatie uit Leiden woensdag 20 juli het mooie bedrag op school in ontvangst hebben genomen. Omdat het onmogelijk is voor Femke en Fleur om iedereen persoonlijk te bedanken die meegewerkt heeft om van de actie een succes te maken, willen zij dit graag langs deze weg doen.


Oostzaan is klaar voor de Ronde van het Lage Land. De laatste hindernis is vandaag door Dennis Boon Bestratingen verwijderd. Dat gebeurde op de verbinding tussen de Bartel Jacobszstraat en het Hannie Schaftplein. Daar stond nog een bloembakje in de weg. Die is nu voor de duur van het evenement verwijderd en er zijn klinkers gelegd.
De KNWU had het Komité Wielerronde Oostzaan na afloop van de Ronde van het Lage Land in 2010 duidelijk gemaakt dat de toerit naar het parcours in de Doktersbuurt te scherp was. Daardoor te gevaarlijk, vooral als in de slotmomenten van de koers er nog sprake is van een flinke kopgroep die de sprint zal aantrekken. Volgens de KNWU leverde dat te veel risico op. Het Komité had na enig onderzoek de oplossing snel bedacht. Daarmee werd de start- en finish van dé Juniorenklassieker in Oostzaan veiliggesteld.

Start en Finish
Er wordt op de Dokter Boomstraat om 12.01 uur neutraal gestart. De start is dit jaar in tegenovergestelde richting. De renners rijden nu dus via Dr. Boomstraat, Dr. Scharfstraat, Dr. de Boerstraat, Bartel Jacobsstraat recht het Hannie Schaftplein op en dan via de Kerkbuurt naar de Kerkstraat. De werkelijke start is op de Kerkstraat bij Dral voor. Via Zaandam gaat het dan 120 kilometer Noord-Holland door. Tussen 14.45 en 15.15 wordt de finish verwacht.
De finishrichting is wel weer tegen de klok in op het Ronde van Oostzaan-parcours.

Deelnemersveld
“Vorig jaar was het nog even wennen dat de klassieker werd gereden in augustus”, stelt Peter Visser. “Die datum is nu dus voor de renners geen probleem. Er hebben ook maar drie ploegen afgezegd en de rest doet dus mee. Er zijn nu al meer dan 150 inschrijvingen. Dat het ook een topkoers is blijkt ook wel uit de kwaliteit van de junioren die mee doen. Visser: “De top drie van de Nederlandse Kampioenschappen komt aan de start. Stan Godrie, Dylan Groenewegen en Steven Lammertink. Nou dat is natuurlijk een geweldige opsteker voor deze klassieker.”
Hieronder is een fraaie videoregistratie te zien van dat NK dat werd gereden in Dalen op 18 juni 2011 (bron www.sportintwente.nl).

Vorig jaar won Bart Harmsen de Ronde van het Lage Land.

Laatste Nieuws
Nieuwscategorieën
Archief