Archive for August, 2011

Eri Hayase op 100e concert KIOZKOostzaan – Op 17 september start KIOZK haar nieuwe concertseizoen. Een bijzondere start, want het gaat om het honderdste concert dat door KIOZK wordt georganiseerd. Voor deze wel heel bijzondere gelegenheid heeft de organisatie de Japanse pianiste Eri Hayase uitgenodigd. Zij concerteert in de Grote Kerk tezamen met leden van het Koninklijk Concertgebouw Orkest.

Eri Hayase (Tokyo 1974) volgde haar opleiding in haar geboortestad en daarnaast bij Willem Brons in Amsterdam.  Hayase is vaker in de Zaanstreek geweest en heeft onder andere met Chris van Balen (cellist) opgetreden bij Stichting De Muziekkamer.

Tussen KIOZK en het Koninklijk Concertgebouw Orkest is een vriendschapsband ontstaan. Het is niet alleen de bijzondere akoestiek van de Grote Kerk die aantrekkelijk is voor ensembles waarin leden van dit wereldberoemde orkest spelen. Het is ook de kwaliteit van de organisatie die met programmeurs als Kees Voogel in staat is om musici langjarig aan zich te binden. Een voorbeeld daarvan is wel het Combattimento Consort Amsterdam, maar dat is er slechts één.

Het concert op 17 september aanstaande begint om 20.00 uur en biedt een werkelijk prachtig programma.  Er wordt gestart met het Pianotrio in D gr. No.1 opus 49 van Felix Mendelssohn Bartholdy. Daarna wordt het sextet voor viool, hobo, cello, clarinet, fagot en piano van Claude Debussy gespeeld. Van Wolfgang Amadeus Mozart is ook een stuk op het programma gezet, te weten  het Kwintet voor blazers en piano in Es.

Afgelopen seizoen heeft KIOZK ruimte ingebouwd voor laureaten van het Jan Pasveer Ensembleconcours. Dat gebeurt nu ook weer. Dit keer treedt het Nieuw Zaans Klarinet Kwartet op. Zij spelen muziek van Albinoni en Piazzola.

Kaartverkoop is inmiddels gestart. Reserveren is het handigst via de website:www.kiozk.nl

Beeldende Kunst
KIOZK (Kunst in de Oostzaanse Kerk) heeft niet alleen muziek op het programma staan. Er wordt vrijwel altijd ook een kunstenaar de gelegenheid geboden om zijn of haar kunst te exposeren. Tijdens het 100ste concert is dat de bekende Oostzaanse kunstenaar Rob Riemersma. In de pauze van het concert is er alle gelegenheid om zijn keramiek te bewonderen.

Via facebook werden wij geattendeerd op Shalamonti Fel Hal, het nieuwste nummer van Alaa Wardi uit Saudi Arabie. Het nummer is volledig instrumentloos. Alleen stem, lichaam en een weergaloze edit hebben tot dit bijzondere resultaat geleid. Daarnaast is de videoclip briljant, wat een schitterende vormgeving.
Hier worden wij in geval vrolijk van! In een periode van zomerloze zomer en Ramadan … op Beeld van een Dorp even een zijpaadje. Mag dat?
(Op YouTube is veel meer fraai werk van Alaa Wardi te zien!)


Timon van Reek (15 jr) heeft zondag het Criterium Nieuwelingen 40 km op zijn naam gezet. Op de meet had hij een kleine fietslengte voorsprong op zijn directe rivaal Remco Schouten (15 jr). De koers ging over 40 rondjes in Oostzaan over een lastig parcours waar behoorlijk haakse bochten in zaten. Het was vooral Remco Schouten die het in de laatste 10-15 rondjes uit de groep wist te ontsnappen, wel direct gevolgd door Van Reek. De voorsprong op de achtervolgers was al snel een seconde of 20. Tot de laatste ronde bleeft Schouten op kop rijden. Buiten het zicht van de speaker Chris Beijer op de dr. De Boerstraat zette Timon van Reek zijn fiets langs Schouten.
Zo was het publiek getuigen van een prachtige sprint naar de meet, waar het iniatief lag bij Van Reek en Schouten niets anders meer kon doen dan volgen. Hooguit een fietslengte lag er tussen de nummers 1 en 2.
Jesse van den Ende had in de eindsprint van de achtervolgende groep renners de sterkste benen en wist zo de derde plaats te bemachtigen.

Bekijk hieronder de fotoreportage van Dré Prijs

Timon van Reek wint Criterium Nieuwelingen 2011 in Oostzaan (7/8 2011)
Remco Schouten wordt tweede in dit criterium
Jesse van den Ende stelt de derde plek veilig

Sander Lormans wint Ronde van Oostzaan 2011
Sander Lormans heeft de Ronde van Oostzaan gewonnen (het Criterium Elite/Beloften/Amateurs A). Jeroen Breewel was niet bij machte om de ontketende Lormans bij te houden in de laatste ronde. Met name op het laatste rechte eind, met als resultaat dat het verschil tussen Lormans en Breewel zo’n 25 meter was. Dit keer hoefde Lormans dus niet om te kijken of er nog directe kapers op de kust waren voor de eerste plaats en kon de rechter vuist subiet omhoog.
Het ging ondanks de stevige wind snoeihard over de straten van de doktersbuurt in dit geweldige, maar ook lastige wielercriterium. 80 Kilometer over soms ongelijk liggende klinkers met hier en daar een verdwaald polletje gras, ga er maar aan staan. Voor Lormans geen probleem. Die rijdt het hele seizoen al als een speer, is in bloedvorm, zit regelmatig in buurt van de ereplaatsen of hij wint een koers. Zo won hij de Ronde van Honselersdijk op 9 juni, de Ronde van Limmen 26 juni en de 50ste Wielerdag van Monster en verder zes keer een tweede en drie keer een derde plaats bij een criterium. Kortom, een bekende op het podium.

In de Ronde van Oostzaan zat Lormans na zo’n 40 kilometer in een vijf man sterke kopgroep, bestaande uit Jeroen Breewel, Harm Bronkhorst, Koos Jeroen Kers en Leon Burger. Deze heren hadden zoveel haast om het Criterium af te ronden dat het peloton op een ronde achterstand werd gezet. Op het beslissende moment deelde Lormans de groep een tik uit. Alleen Breewel wist in zijn wiel te blijven en dat was bijzonder knap, maar hield voor hem helaas stand tot halverwege de laatste ronde. Meer dan een tweede plaats zat er dit keer niet in. Harm Bronkhorst werd derde in Oostzaan. Misschien een beetje teleurstellend, omdat Bronkhorst dit seizoen ook goed presteert. Hij staat in het algemeen klassement elite/belofte op een 95e plaats, niet zo hoog als Lormans (58e plek), maar wel aanmerkelijk hoger dan Breewel (191e plek).
Dat je aan zo’n klassering niet zoveel houvast hebt blijkt wel uit het tegenvallende resultaat van Koos Jeroen Kers. Kers staat in het algemeen klassement op de 21e plaats maar werd slechts vijfde in de Ronde van Oostzaan. Andy Knijpinga had van de deelnemers aan het criterium de hoogste klassering (19e plaats), maar kwam er in het eindresultaat helemaal niet aan te pas. Hij kwam pas als 17e over de Oostzaanse meet.

Oostzaanse toppers
Hoe deden de Oostzaanse toppers het eigenlijk? Er deden twee toppers mee uit het dorp, Gerard Windhouwer en Dirk van de Craats. Windhouwer had zijn dag niet helemaal, zat wel goed vooraan in het peloton en wist uiteindelijk nog een negende plaats te scoren. Dirk van de Craats kwam helaas niet verder dan de 12 plaats. Toen de groep Lormans uit het peloton demarreerde ging Van de Craats flink aan het peloton sleuren om de kopgroep terug te halen. Dat bleek onbegonnen werk. Veel steun kreeg hij niet voor zijn inspanningen.

De uitslag van de Ronde van Oostzaan (criterium Elite/Beloften/Amateurs A): 1. Sander Lormans, 2. Jeroen Breewel, 3. Harm Bronkhorst. Voor de volledige uitslag verwijzen wij graag naar: www.wielerland.nl.

Carlo Kop
Helaas is de 39e editie van de Ronde van Oostzaan niet helemaal valpartij-vrij gebleven. Carlo Kop van Zaandamse Wieler Club DTS had zo’n vaart in de bocht van de Dr. Boomstraat naar de Jacob Cornelisstraat dat hij lelijk onderuit ging. Hij moest per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd worden. Kop brak bij de valpartij 3 ribben en liep een klaplong op.

Foto’s
Hieronder zijn in groot formaat een aantal foto’s van de Ronde van Oostzaan te bekijken. Ze zijn gemaakt door Dré Prijs.

Brian Burggraaf wint Criterium Sportklasse Ronde van Oostzaan 2011

Concurrentie heeft nakijken in Criterium Sportklasse 50 KM

Oostzaan - Aan de lijst met overwinningen van Brian Burggraaf komt voorlopig nog geen eind. Afgelopen zondag kwam er weer een bij. Burggraaf zette de concurrentie op flinke achterstand en reed bijgevolg zonder problemen na 50 KM als winnaar van het Criterium Sportklasse over de Oostzaanse meet. Hij reed een onnavolgbaar hoog tempo en een bekeken rit. Burggraaf heeft met zijn overwinning zijn voorsprong in het Sportklasse Klassement 2011 vergroot op Edwin van Beek. Van Beek staat op de derde plaats in dit klassement. Het verschil tussen Burggraaf en Van Beek is 105 punten.
Edwin van Beek was zondag ook van de partij. Aanvankelijk kon hij, meer renners trouwens, Burggraaf goed volgen. Maar de 39-jarige Hoofddorper zette toch wel zo ongelooflijk de kuierlatten erin dat hij mindere broeders op een ronde zette. Van Beek voerde een tweede groep aan, waarin ook Edwin Siekstra zat. Deze twee renners kwamen als respectievelijk tweede en derde over de meet.

Voor de volledige uitslag van het Criterium Sportklasse 50 KM verwijzen wij hier graag naar www.wielerland.nl.

Een aantal foto’s van het criterium, geschoten door Dré Prijs, zijn hieronder in groot formaat te bewonderen.


Dylan Groenewegen van Willibrord Wil Vooruit heeft de 39e Ronde van het Lage Land op zijn naam gezet. Ook de wielerploeg van Sinnige Bouw had een goede dag in net Noord-Hollandse. Zo werd Sebastiaan Pot tweede en zijn ploegmaat Dennis Bakker derde.

Een behoorlijk zware Lage Land was het dit jaar. Dat kwam vooral door de straffe zuiden wind. Eerst hadden de renners deze in de rug, maar vanaf Avenhorn kregen ze hem recht in het gezicht. Dat deed een aantal renners de das om. Volgens Steven Rooks zijn er onderweg een aantal junioren afgestapt. De pijp was leeg. Misschien was de wind niet door elke wielrenner als probleem ingeschat. Op het relatief makkelijke stuk werd daardoor teveel gas gegeven, met alle gevolgen van dien.

Dylan Groenewegen, Sebastiaan Pot en Dennis Bakker reden een beter bekeken koers. Deze jongens hebben inmiddels behoorlijk wat ervaring. Zo heeft Bakker dit jaar zo’n 44 koersen gereden en bij een kwart daarvan zat hij steeds bij de eerste 5. Sebastiaan Pot heeft zelfs 51 koersen achter zijn kiezen. Ook hij zat bij 11 koersen in de einduitslag bij de eerst vijf. Dylan Groenewegen werd nipt tweede op het NK in Dalen nog maar kort geleden. Hij heeft dit jaar al 54 koersen gereden en zijn naam prijkte bij de eerste vijf in maarliefst 25 koersen. Dat dit een kanjer is blijkt wel, want van die 25 koersen won hij er twaalf(!) en hij was runnerup in 5 koersen. Toch een wielrenner om rekening mee te houden.

Groenewegen zat vanaf de start voorin het peloton. Er ontstond pas na Alkmaar een kopgroep van een mannetje of 15 en die hielden het samen geruime tijd uit. Vijftien kilometer voor de meet in Oostzaan demarreerden Groenewegen en Pot uit de kopgroep weg. Een knap staaltje bij deze windomstandigheden. Dennis Bakker kreeg in de slotkilometers ook de ruimte om uit de groep van 13 volgers weg te spurten en wist aan te haken bij de kopgroep.

Dit trio zou gaan uitmaken wie met de eer aan de haal zou gaan. De hele Haal door bleef dat nog onduidelijk, maar op één kilometer voor de meet plaatste Dylan Groenewegen zijn beslissende demarrage. Hij heeft al vaker bewezen ook in de sprint zijn mannetje te staan en zette bijzonder knap door. Onmogelijk nog in te halen door Pot en Bakker.

‘Ik wil gewoon graag winnen’
Groenewegen (18jr) was enorm in zijn nopjes met de overwinning. Het was wel zwaar zegt hij: “Vooral de wind maakte het heel erg zwaar. De laatste 10 kilometer hadden we alleen maar wind tegen. En dat met z’n tweeen dan ga je wel echt kapot.” Halverwege de koers had Groenewegen en nog wat renners voortdurend speldeprikken uitgedeeld met venijnige demarrages. Uiteindelijk bleek dat hij de beste benen had. Was dit nou een beetje een revanche op Stan Godrie (ploegmaat) die nipt voor hem de NK voor Junioren (Dalen) op zijn naam zette. “Nou, de sprint werd toen voor mij aangetrokken, maar bij de sprint reed toen iemand in mijn wiel en kreeg Stan Godrie een kleine voorsprong. Nou ja toen won hij nipt, maar een ploegmaat dus dat is altijd mooi. Vandaag was geen revanche, het gaat de laatste tijd erg goed en ik wil gewoon graag winnen!” Volgend jaar zit Groenewegen bij de Beloften. Dat is toch anders. “Eens kijken hoe dat gaat. Je moet opnieuw proberen je plek te vinden. We moeten afwachten of dat lastig is of niet. Sommige renners hebben er moeite mee, andere weer niet.” Dylan Groenewegen heeft ook veel zin om op het WK een mooi resultaat neer te zetten. “Daar zou ik wel heel graag willen rijden en zien hoe ver ik dan kom. Op 24 september vindt dat WK plaats. Dit is wel een goede voorbereiding daarop. Het is nog niet zeker of ik mee mag doen. De coach van de selectie moet dat bepalen.”

Valpartijen
De 39e editie van de Ronde van het Lage Land werd helaas ontsierd door een aantal valpartijen. Naar verluidt moesten vier renners naar het ziekenhuis worden vervoerd. Een aantal renners, waaronder Steven Lammertink (nr. 3 NK Junioren) moest de koers gehavend vervolgen.

De Uitslag
Op de website www.wielerland.nl is de volledige uitslag van de Ronde van het Lage Land terug te lezen. Hieronder is deze informatie gecomprimeerd weergegeven (volledige uitslag: volledige uitslag). Op dezelfde website is trouwens over alle renners die hebben meegedaan informatie te vinden.


FOTO-bijlage: Foto’s gemaakt door Dré Prijs

 


De sponsorloop die Femke Walsma en Fleur Fisscher , leerlingen van O.B.S. de Kweekvijver in Oostzaan, georganiseerd hebben is een succes geworden. De opbrengst komt geheel ten goede aan het Ronald McDonald Huis in Leiden.

Femke en Fleur zitten in groep 8 van o.b.s. de Kweekvijver en wilde in het laatste jaar dat zij op school zitten iets doen voor een goed doel. De voorkeur van de Femke en Fleur ging uit naar een goed doel dichtbij huis; “dan weten we dat het geld echt op de goede plaats aankomt. Wij willen het ook zelf brengen als dat nodig is” zeggen zij monter. Door de speciale band van Femke en haar familie met het Ronald McDonald Huis in Leiden was de keus voor het goede doel snel gemaakt. Van de vele ideeën die ze hadden om geld in te zamelen bleven er twee over. Een lege flessenactie en een sponsorloop. Na een PowerPointpresentatie die ze maakten om hun plannen kracht bij te zetten kregen ze toestemming van Rene Straatmeijer (directeur) en hun klasse leerkracht juf Jetty Hakvoort. Na weken van organiseren, waar Fleur en Femke talent voor blijken te hebben, was het 14 juli eindelijk zo ver. Op het schoolplein werd door de vriendinnen een parcours uitgezet, werd hun organisatie talent op de proef gesteld want door de vele regen was een deel van het schoolplein in een zwembad veranderd en moest het parcours worden aangepast. Het slechte weer was geen spelbreker, de sponsorloop voor leerlingen van de school werd over de hele dag verdeeld en tussen de buien door werd menig rondje in een record tempo gelopen. De sponsorloop en de lege flessenactie samen hebben € 4000,00 opgebracht . Het geld zelf brengen is niet nodig, bij het Ronald McDonald Huis in Leiden is het initiatief van Fleur en Femke met veel enthousiasme ontvangen. Zo enthousiast dat een delegatie uit Leiden woensdag 20 juli het mooie bedrag op school in ontvangst hebben genomen. Omdat het onmogelijk is voor Femke en Fleur om iedereen persoonlijk te bedanken die meegewerkt heeft om van de actie een succes te maken, willen zij dit graag langs deze weg doen.

Rabobankdirecteur enthousiast over wielerdorp Oostzaan

“Het wielrennen zie ik als een hele belevenis. Zelf ben ik geen wielrenner, maar mede door de Rabobank ben ik er ingerold”, zegt Tom van Roon als we hem vragen of hij een wielerfanaat is. Van Roon is in het dagelijks leven directeur Bedrijven bij Rabobank Zaanstreek en daarnaast ook al weer een tijdje voorzitter van de Stichting Ronde van Noord-Holland, waarvan de Ronde van het Lage Land het jongere broertje is. Van Roon: “Ik ben een hele enthousiaste volger van het wielrennen. Als kind van een jaar of zeven luisterde ik al naar de radio, naar de verslagen van bijvoorbeeld Theo Koomen. Het volgen van de Tour de France, dat heb ik altijd gedaan.”
We bezochten Tom van Roon in het kantoor van de Rabobank aan het Ankersmidplein in Zaandam om te praten over de Ronde van het Lage Land en ook over het belang van sportsponsoring. Rabobank Zaanstreek is hoofdsponsor van de Ronde van Oostzaan. Sport en sponsoring zijn niet meer los van elkaar te zien. Zo is topsport nauwelijks nog mogelijk zonder de ondersteuning van het bedrijfsleven. Wat zou de Ronde van Oostzaan zijn zonder sponsoren? Ondenkbaar!
De Rabobank is als het om sponsoring gaat in verschillende sporten actief. Het bekendst misschien wel op wielrengebied. Voor een verstokt Tour de France-volger zullen de prestaties van de Rabobank-ploeg dit jaar wel wat teleurstellingen hebben opgeleverd. Van Roon: “Ik vond het een van de mooiste Tours van de afgelopen jaren, ondanks het feit dat we als Rabobank niet aan de verwachtingen hebben voldaan. Normaal werk ik in het weekeinde altijd en volg ik het met een schuin oog. Nu was het zo spectaculair dat ik aan de TV gekluisterd zat. Het is jammer dat Robert Gesink niet uit de verf kwam. Maar niet helemaal een verrassing. In de Ronde van Zwitserland en in de voorbereidingen van de Tour kwam hij al niet erg sterk naar voren. De val in de Tour deed de rest.” Voor de toekomst van de ploeg maakt Van Roon zich niet zo’n zorgen. “We gaan in de toekomst nog wel wat beleven. We hebben nog een Steven Kruijswijk, Lars Boom, Bauke Mollema, Sebastiaan Langeveld. Dat zijn allemaal namen aan het worden. Ze zitten in de top 20, maar dat laatste stukje naar de top 5 is moeilijk.” Moeilijk, maar ook op de Tourwinst van Joop Zoetemelk hebben we 7 jaar moeten wachten. Dus niet bij de pakken neerzitten stelt Tom van Roon.

Lage Land kraamkamer voor Rabobankploeg?
Als voorzitter van de Stichting Rond van Noord-Holland heeft Van Roon ook te maken met de Ronde van het Lage Land. Zitten er in die juniorenklassieker nu geregeld wielrenners waar de Rabobankploeg haar oog op laat vallen. Van Roon: “Nou dat is wat moeilijk te zeggen. Je weet dat meestal pas een paar jaar later. De stap naar de profs is het belangrijkste en vooral hoe gaan ze die stap maken. Het is wel zo dat het regelmatig voorkomt dat renners die het gemaakt hebben hun gezicht ook hebben laten zien in de Ronde van het Lage Land. Michael Boogerd bijvoorbeeld, die ooit derde werd in deze junioren klassieker.”

Lage Land belangrijke klassieker
De Ronde van het Lage Land is een belangrijke klassieker voor het wielrennen. “Het heeft een belangrijke naam. Ook al zitten we nu wat later in het seizoen, zo rond vakantietijd. In het begin werd het Lage Land gereden in mei, aan het begin van het seizoen. Dat trok dan wat meer renners. Nu is het door de vakantieperiode wat lastiger. Het maakt voor de bekendheid van de klassieker niet uit.” Daarmee bedoelt Van Roon dat een eenmaal gewonnen Lage Land met plezier op de wieler-cv komt te staan van de winnaar! Uit de laatste informatie vanuit de organisatie blijkt bovendien dat men er in geslaagd is om de top 3 van het Nederlands Kampioenschap naar het Lage Land te krijgen. Dat alleen al werkt ook als magneet op wielrenners en wielerploegen die misschien nog wat twijfelden.

Start en Finish in Oostzaan
Dit jaar wederom de start en finish in Oostzaan. Waarom is daarvoor gekozen? Van Roon: “Het klikt heel goed met de organisatie van de Ronde van Oostzaan en we hadden ook al veel contact met Peter Visser toen die wethouder was. Het is wel een warm bad waarin je hier terecht komt. We hebben heel lang Wormerveer gehad. Daar moesten we altijd sleuren om de zaak geregeld te krijgen. De laatste twee jaar hebben we het zelf gedaan samen met DTS. Dat was op den duur niet meer rond te krijgen. Toen kwam Oostzaan met twee hele goeie doorkomsten van de Ronde van Noord-Holland. De eerste keer dat we door Oostzaan kwamen zat ik met Paul Möhlmann in een volgwagen. We hebben toen het dak open gedaan en de volgwagen is als een pausmobiel door het dorp gegaan. Het enthousiasme dat we toen zagen was geweldig. Zo rolt dat dan verder en onze conclusie was dat het toch wel heel leuk is om het Lage Land in Oostzaan te laten starten en finishen. Ook omdat we natuurlijk tijdens de Ronde van Oostzaan al met de Rabo Dikke Banden Race zaten, een win-win situatie.”

Sponsoring
Waarom zou een bank zich met sponsoring moeten bemoeien? Van Roon: “We hebben een aantal jaren geleden gekozen voor een aantal sporten. Paardrijden, Wielrennen. Het heeft er mee te maken dat we de breedtesport willen sponsoren. Wielrennen of toertochten kan iedereen doen. Van naamsbekendheid in ons eigen land hoeven we het niet echt te hebben. Maar wielrennen is natuurlijk wel een mooi uithangbord.” Toch maakt het nog wel wat uit of het Lage Land, of bijvoorbeeld de Dikke Banden Race wordt gesponsord. “Dat klopt. “We proberen de Dikke Banden Race meer te profileren in een dorp zelf. Een kind uit Oostzaan gaat niet snel in Castricum fietsen. Maar mee doen aan die Dikke Banden Race, waarbij bijvoorbeeld ook de school betrokken kan zijn is natuurlijk wel hartstikke leuk en dat is ideaal voor de breedtesport.” Het achterliggende doel is niet om kinderen aan te zetten om te gaan wielrennen. Kinderen aanzetten om meer te bewegen is waar het eigenlijk om gaat. Al zal het natuurlijk wel heel leuk zijn als kinderen door zo’n evenement zin krijgen om iets met wielrennen te gaan doen. Een neveneffect. Van Roon met een brede lach: “Je bent natuurlijk wel heel trots als een toekomstige winnaar van de Ronde van Noord-Holland in het verleden heeft meegedaan aan de Rabo Dikke Banden Race”.

Sponsorbeleid
De Rabobank heeft al enige jaren een sponsorbeleid. Van Roon: “Dat is een beleid dat we strak uitvoeren. Zo doen we bijvoorbeeld niet aan indirecte sponsoring. Het moet een eigen actie zijn die past binnen de gestelde doelstellingen.” Zo eenvoudig, zeker in deze tijd van crises, is dat nog niet eens. “Er komen op dit moment verschrikkelijk veel aanvragen. We moeten keuzes maken. Heel veel sponsoren trekken zich terug. We maken regelmatig mee dat waar we in co-sponsoring zijn de co-sponsor aangeeft er mee te willen stoppen. Dus wij moeten keuzes maken. Er is nu een aparte afdeling die het coördineert en die het evenwicht in de gaten houdt. We hebben namelijk een groot marktgebied (red.: de Zaanstreek). Er wordt redelijk strak gekeken naar wat er allemaal gebeurt in de regio.”

De sponsoring door de Rabobank past ook erg mooi in de visie op maatschappelijk ondernemen. “Als Rabobank hebben we een maatschappelijke verantwoordelijkheid. We hebben ook de mogelijkheid, omdat wij geen dividend hoeven uit te betalen en dus best wat kunnen terugpompen in de omgeving. Dat doen we dan ook, ook om die maatschappelijke binding te bekrachtigen”, zegt Van Roon. Zo werd ook de bootjestocht in Oostzaan ondersteund en heeft de Rabobank onder anderen KIOZK een bijdrage verstrekt waardoor een concertvleugel aangeschaft kon worden. Recent kreeg Radio9 een cheque om een stukje noodzakelijke automatisering te realiseren. Zingen op de Zaan dreigde niet door te gaan, terwijl dat toch een commerciële aangelegenheid is. “We hebben dat toch ondersteund, omdat zo’n evenement 40-50 duizend toeschouwers trekt en het zonde is als dat geen doorgang kan vinden.”

Ronde van Noord-Holland blijft in Zaandam starten?
De Ronde van Noord-Holland start en finisht al jaren in Zaandam. Er is even zorgen over de vraag of dat zo blijft, omdat de gemeente Zaanstad waar het de financiering betreft een terugtrekkende beweging lijkt te maken. Een start van de Ronde van Noord-Holland in Den Helder lijkt niet in de rede te liggen. Van Roon: “De discussie loopt, ook omdat je moet woekeren met sponsorgelden. Als een gemeente zegt, kom voor de start bij ons, dan komt zo’n discussie ook wel eens in het stichtingsbestuur. We zijn Zaans, altijd in Zaandam gestart. We zijn al 65 jaar daarmee bezig. Dat wil je toch wel graag bewaren!” Geen zorgen voor 2012? “Zorgen maak ik me wel, maar we proberen wel hier in de buurt uit te komen. Het is niet alleen de gemeente Zaanstad, we hebben zeven gemeentelijke partners. Al die gemeenten moeten bezuinigen. Het zou natuurlijk raar zijn als dat niet op ons bordje kwam.” Maar 2012 komt wel rond? Van Roon: “2012 Komt zeker rond.” En dan ook weer een doorkomst in Oostzaan? Van Roon: “Ja dat weet ik wel zeker.”

Mooiste moment
Wat was voor Van Roon het mooiste moment ooit van de Ronde van het Lage Land? Daar moet hij even over denken. Het eerst wat hij noemt is de finish van Kai Reus in de Ronde van Noord-Holland. “Hij reed 20 kilometer voor de finish weg en kwam lopend met zijn fiets omhoog over de meent. Steven Rooks en ik zaten daar achter. Het tempo waarmee Reus demarreerde was geweldig. Met het Lage Land heb ik paar mooie momenten gehad als er veel strijd losbarstte. Het Lage Land is veel minder gecontroleerd dan de Ronde van Noord-Holland. Als het dan versplinterd is en je ziet die jongens echt vechten om dichter aan het wiel te komen, ja dat vind ik hele mooie momenten.”


Oostzaan is klaar voor de Ronde van het Lage Land. De laatste hindernis is vandaag door Dennis Boon Bestratingen verwijderd. Dat gebeurde op de verbinding tussen de Bartel Jacobszstraat en het Hannie Schaftplein. Daar stond nog een bloembakje in de weg. Die is nu voor de duur van het evenement verwijderd en er zijn klinkers gelegd.
De KNWU had het Komité Wielerronde Oostzaan na afloop van de Ronde van het Lage Land in 2010 duidelijk gemaakt dat de toerit naar het parcours in de Doktersbuurt te scherp was. Daardoor te gevaarlijk, vooral als in de slotmomenten van de koers er nog sprake is van een flinke kopgroep die de sprint zal aantrekken. Volgens de KNWU leverde dat te veel risico op. Het Komité had na enig onderzoek de oplossing snel bedacht. Daarmee werd de start- en finish van dé Juniorenklassieker in Oostzaan veiliggesteld.

Start en Finish
Er wordt op de Dokter Boomstraat om 12.01 uur neutraal gestart. De start is dit jaar in tegenovergestelde richting. De renners rijden nu dus via Dr. Boomstraat, Dr. Scharfstraat, Dr. de Boerstraat, Bartel Jacobsstraat recht het Hannie Schaftplein op en dan via de Kerkbuurt naar de Kerkstraat. De werkelijke start is op de Kerkstraat bij Dral voor. Via Zaandam gaat het dan 120 kilometer Noord-Holland door. Tussen 14.45 en 15.15 wordt de finish verwacht.
De finishrichting is wel weer tegen de klok in op het Ronde van Oostzaan-parcours.

Deelnemersveld
“Vorig jaar was het nog even wennen dat de klassieker werd gereden in augustus”, stelt Peter Visser. “Die datum is nu dus voor de renners geen probleem. Er hebben ook maar drie ploegen afgezegd en de rest doet dus mee. Er zijn nu al meer dan 150 inschrijvingen. Dat het ook een topkoers is blijkt ook wel uit de kwaliteit van de junioren die mee doen. Visser: “De top drie van de Nederlandse Kampioenschappen komt aan de start. Stan Godrie, Dylan Groenewegen en Steven Lammertink. Nou dat is natuurlijk een geweldige opsteker voor deze klassieker.”
Hieronder is een fraaie videoregistratie te zien van dat NK dat werd gereden in Dalen op 18 juni 2011 (bron www.sportintwente.nl).

Vorig jaar won Bart Harmsen de Ronde van het Lage Land.

Laatste Nieuws
Nieuwscategorieën
Archief