Archive for May, 2011

Luisteraars van Radio9 werden donderdagmiddag 26 mei tussen 16 en 17 verrast door een niet voor dat moment geplande Mystery Tour van burgemeester Paul Möhlmann. Het werd een tropische verrassing, want de ‘burrie’ had voor zijn maandelijkse radioprogramma Mr. Steel uitgenodigd. Die had hij bij een evenement in de KunstGreep songs van The Beatles horen uitvoeren op zijn steeldrum. Möhlmann die een liefhebber is van de jaren zestig-sound was meteen verkocht. Het moest en zou een stalen Mystery Tour worden.

Bij Radio9 was pas één keer eerder in de studio met live-muziek geëxperimenteerd, namelijk in het programma Jon9 (Jong op 9). Hoewel de technische mogelijkheden vooralsnog beperkt zijn, bleek het akoestisch heel goed te gaan. Géén beperkingen dus om Mr. Steel uit te nodigen. Het feest was compleet toen zanger Marcel Kramer spontaan voor de live-uitzending belde dat hij gehoord had dat zijn maatje ging optreden. Hij wilde wel even komen kijken. Terwijl Kramer onderweg was, bedisselden Möhlmann en Kenneth Goddard (Mr. Steel) dat Kramer wel even moest meezingen. Kramer verrast, reageerde in de studio laconiek en ging achter de microfoon zitten.

Steeldrum geïnstalleerd, Kramer paraat en een iets onzekere Möhlmann (“Ik laat het maar even over me heenkomen”) gingen prompt om 16.45 uur ‘de lucht in’. By the way: … welke burgemeester krijg je zo gek. Eigenlijk toch wel tof. Vanaf de start ging het hele gezelschap uit z’n plaat. Af en toe moest de technicus de microfoon van de burrie uitdraaien, omdat die zich niet kon beheersen en uit volle borst meezong.

Mr. Steel
Kenneth Goddard draait al een tijd mee in de Nederlandse muziekwereld. Niet alleen in Nederland trouwens. Zo vertelde hij buiten de uitzending om dat hij frequent in Duitsland optreedt. In het verleden zelfs met Bony M, waar Duitse zalen van Ahoy-kaliber helemaal volliepen. “Geweldig om mee te maken”, vertelt Goddard. Maar niet alleen Bony M (waar gelet op de aanwezigheid van Mr. Steel er toch kennelijk nog wel iets echt aan de optredens was ;-)), ook met de wereldformatie Hot Chocolate stond Goddard op de planken.
Kenneth Goddard is vanaf heel jonge leeftijd al met muziek bezig. Zo vertelt hij dat hij ooit begon met 8 op toon gestemde conservenblikjes zijn eerste ‘concert’ gaf. Dat was in Trinidad, waar hij zijn roots heeft. De muziekwereld ging voor Goddard pas echt open toen hij terechtkwam na een auditie in de Hatters Steelband, een beroemd orkest in Trinidad. Het hek was van de dam, het prachtige eiland uiteindelijk te klein. Er volgde tournees door Noord- en Zuid-Amerika en uiteindelijk kwam hij in Nederland terecht. Met een knipoog naar het klimaat: “Dat was even wennen…”.
Misschien kent u Kenneth Goddard nog van de Dutch Rythm Steel & Show Band, een formatie die niet alleen in Nederland naam maakte, maar in heel Europa werd gevraagd voor optredens. Na enige tijd wilde Steel meer ruimte voor zijn eigen creativiteit. Hij introduceerde, zoals hij dat noemt: ‘a different style of steel, een repertoire van soul, steel en funk”. Een stijl die aanslaat bij een groot publiek in ons eigen land en daarbuiten. Naast de eerder genoemde Bony M, is Kenneth Goddard ook te horen in de muziek van de Dolly Dots, Albert West en om even een dwarsstraat te noemen ‘Normaal’.

Breed en ingetogen
Nu als Mr. Steel laat Kenneth Goddard horen dat hij van alle markten thuis is, van het brede Carribean Show-repertoire tot het veel ingetogener werk. Hij kan het allemaal. Op 4 juni is tijdens het programma van burgemeester Paul Möhlmann is daar het nodige van te horen, op Radio 9 tussen 11.00 – 12.00 uur. Veel tekort natuurlijk, maar dan moet u maar even naar ‘Slootpop’, op het Marktplein in Wormerveer tijdens Hemelvaartdag (donderdag aanstaande), want daar treden Mr. Steel en Marcel Kramer samen op. ‘Must see & hear!’

Meer informatie
Meer informatie vind je op Caribe Productions of op: www.mrsteel.nl.

Fotobron: De foto’s zijn gemaakt met een mobiele telefoon (vandaar de wat tegenvallende kwaliteit.

Op een tweetal plaatsen in het dorp zijn ze te vinden, de vitrines van de Oudheidkamer Oostzaan – en telkens met een wisselende inhoud. Een inhoud die u een beeld geeft van de geschiedenis en het leven en werken in het Oostzaan van weleer. Bovendien verzorgt de Oudheidkamer Oostzaan sinds ongeveer twee jaar in het kader van “Erfgoed in de Zorg” ook geregeld een expositie in één van de vitrines van verzorgingstehuis Het Pennemes in Zaandam.

De vitrine op de benedenverdieping in de De Kolk herbergt momenteel een collectie “nuttig handwerken” zoals merklappen en andere prachtige stukjes huisvlijt. De vitrine in de Grote Kerk biedt een indrukwekkend overzicht van gebruiksartikelen uit het voormalige “Ons Verpleeghuis”. De vitrine, ingericht door de Oudheidkamer Oostzaan in verzorgingstehuis Het Pennemes, aan de H. Gerhardstraat in Zaandam, is momenteel geheel geënt op het thema “Vrouwen in de oorlog”. Niet alleen vrouwen die daadwerkelijk deel uitmaakten van verzetsgroepen, maar ook wordt veel aandacht besteed aan de huisvrouwen die maar moesten zien hoe zij, bij alle toen heersende schaarste, hun gezin draaiende hielden. Alles bij elkaar een indrukwekkend geheel.

Meer informatie
Voor meer informatie over de Oudheidkamer Oostzaan kun je altijd even binnenwippen op de dinsdagmiddag (Leliestraat 1 te Oostzaan). Of kijk op de website: www.oudheidkameroostzaan.nl

De zwemwaterkwaliteit in recreatiegebied ‘t Twiske is op dit moment prima. Dat blijkt uit recente meetgegevens die de Provincie Noord-Holland op de eigen website zet. In practisch de hele provincie is de kwaliteit van het zwemwater goed. Er zijn een paar gebieden waar je beter niet kunt gaan zwemmen Bijvoorbeeld in de contreien van Naarden geldt een gebiedsverbod en wordt het zwemwater onderzocht.

In onze regio geldt alleen voor een strandje in recreatiegebied Jagersplas een waarschuwing. Het betreft ‘De Smient’. De waarschuwing betreft bacteriologische overschrijding.

De Provincie Noord-Holland heeft een interactieve zwemwaterkaart, die voortdurend wordt geactualiseerd. Het plaatje boven dit artikel is een voorbeeld van deze kaart voor recreatiegebied ‘t Twiske. U kunt aan de hand van de zwemwaterkaart precies vaststellen waar u deze zomer beter niet kunt zwemmen en waar het veilig is. Ga naar geo.noord-holland.nl/zwemwaterkaart/ om een en ander uit te proberen.

Verder maakt de provincie nog eens duidelijk wat de waarschuwingen op de zwemwaterkaart betekenen. Voor het gemak plaatsen we ze hieronder:

Bij een waarschuwing is er een gering gezondheidsrisico. Vooral kwetsbare groepen (jonge kinderen, oudere mensen) wordt afgeraden te gaan zwemmen. Behoort u niet tot die groepen, dan kan zwemmen geen kwaad, zolang u geen water binnenkrijgt.

Bij een negatief zwemadvies kunt u beter niet gaan zwemmen. De kans dat u ziek wordt is dan redelijk groot.

Bij een zwemverbod is het risico dat u ziek wordt zo groot dat zwemmen voor niemand is toegestaan.

Als u gaat zwemmen in oppervlaktewater, houd dan het volgende in de gaten:

  • ga nooit alleen zwemmen (onderkoeling);
  • laat kinderen nooit alleen zwemmen of spelen;
  • zwem niet in sterk stromend water;
  • blijf uit de buurt van stuwen, sluizen, gemalen, scheepvaartroutes, vaargeulen en (strek)dammen;
  • duik nooit in onbekend (ondiep) of troebel water.

 

De firma De Roeck uit Zaandam heeft zich als tachtigste bedrijf aan gemeld voor sponsoring van muzikale bootevenement Zingen op de Zaan, het volksfeest dat zaterdag 2 juli voor de zesde keer zal worden gehouden.

‘Het aantal bedrijven dat ons on evenement ondersteunt, is deze week inmiddels al gestegen tot 82,’ zegt Wiebe de Haan, de voorzitter van de organiserende stichting. ‘Daarmee zitten we op hetzelfde niveau als vorig jaar.’  Inmiddels hebben de stichting Binnenstadmanagement Zaandam en de ondernemers-vereniging Wormerveer ook besloten het evenement te steunen.

Aan het evenement wordt deelgenomen door veertig schepen, waarop ruim 70 muzikanten, bands en koren zullen optreden.

Sluizen
Het Hoogheemraadschap Uitwaterende Sluizen uit Edam heeft laten weten dat de Hanenpadsluis in Zaandam, de Mallegatsluis in Koog aan de Zaan, de Gerrit Jan Honigsluis in Zaandijk en de Poelsluis in Wormer op de dag van het evenement van 09.00 tot 19.00 uur zullen worden bediend.
Voor de Zaan zal door de dienst Havens & Waterwegen van de gemeente Zaanstad een algemeen vaarverbod voor de beroepsvaart worden afgekondigd dat van 09.00 uur tot 19.00 uur geldt.

Korenfestival
Dankzij de talloze bedrijven die het evenement steunen is het mogelijk het aantal podia op de wal nog met één uit te breiden. In Zaandam komen twee podia op de Dam en één in de Klauwershoek. In het Verkade Paviljoen aan de Oostkade treedt een band op. In Wormerveer komt een podium op de hoek Zaanweg – Marktstraat en op een ponton bij café Sman, Zaanweg 2. Extra is een podium bij de Waakzaamheid in Koog aan de Zaan. Hier wordt ook catering verzorgd. Dit extra podium wordt door de stichting Zingen op de Zaan aangeboden aan de stichting De Waakzaamheid, die zich inzet voor de restauratie van het historische pand aan de Hoogstraat. Het evenement markeert het einde van de sloopperiode en de start van de herbouw. Alle ruim 450 ondersteuners van de stichting worden uitgenodigd, maar uiteraard is iedereen welkom.

Fietsroute
Door de stichting Zingen op de Zaan wordt een fietsroute langs de Zaan uitgegeven, waarop alle activiteiten op de podia en van de sponsorende horecabedrijven langs de Zaan zijn aangegeven.

Meer Informatie
Kijk even voor meer informatie op de website van Zingen op de Zaan

fotobron: website Zingen op de Zaan


Oostzaan (21.00 uur) – “Wij staan er dubbel in”, zegt Marit Jekkers voorzitter van het Comité Oostzaan 380 kV, als we haar om een reactie vragen op het ‘gerucht’ dat minister Maxime Verhagen een alternatief tracé wil laten onderzoeken voor de hoogspanningslijnen, namelijk via het Twiske. Ze blijkt verrast te zijn dat de minister, nadat hij in een schrijven aan het gemeentebestuur min of meer te kennen gaf geen mogelijkheden te zien, nu ineens toch verder wil kijken. Ze is verbaasd over het alternatief dat wordt genoemd. Jekkers: “We hebben het Rapport Ruimtelijke Verkenning Oostzaan bekeken, waarin het Twiske niet als mogelijkheid werd gegeven omdat het een natuurgebied is. Wij vinden ook dat het dat moet blijven. We hebben wel zoiets dat als het een mogelijkheid biedt om de bewoners vrij te stellen van de gevaarlijke E(lectro)M(agnetische) velden en zou het enige alternatief zijn je dan in overleg met gemeentebestuur en bewoners moet bekijken wat men wil.”  De voorzitter van het comité haast zich wel meteen om te zeggen dat Oostzaan nog helemaal niet is uitgediscussieerd over het hoogspanningsthema met het Rijk. Er komt nog een Tweede Kamerdebat over het onderwerp. Dat debat zou deze week plaatsvinden maar is voor onbepaalde tijd uitgesteld, vanwege de besluitvorming over de CO2-opslag bij Bergen.

Jekkers: “In het kamerdebat komen ook andere alternatieven aan de orde. Hier wordt nog steeds gekeken naar ‘palen’. Er zijn alternatieven die ook op andere locaties dan door het Twiske zijn uit te voeren. Het Twiske heeft niet onze voorkeur, maar als het de enige oplossing voor Oostzaan zou zijn, tja, wat moet je dan?”

Noordzeekanaal-variant
Verhagen stelt in zijn brief aan de Kamer dat er geen realistische alternatieven zijn. De Noordzeekanaal-variant is zo’n alternatief. Niet realistisch en dus van de baan. Marit Jekkers is het daar niet mee eens. “Het gaat er hier ook om hoe de minister wordt geïnformeerd. Er zijn alternatieven die dóór het Noordzeekanaal gaan, niet perse langs het kanaal en bekeken kunnen worden. Dat gaat op een andere manier, zoals dat bijvoorbeeld door NorNed wordt gedaan met een heel ander systeem.” NorNed transporteert electriciteit via een hele dikke kabel van Nederland naar Scandinavië. Volgens Jekkers kan dat ook op het 380kv-tracé. “Je hebt dan geen probleem bij IJmuiden met de radar”, zegt ze. Een nogal voor de handliggende innovatieve oplossing. Toch wel vreemd dat daar dan niet naar wordt gekeken. Jekkers: “TenneT geeft het aan als duurder dan de hoogspanningsmasten die er nu staan. Ze bieden dan wel als alternatief de kunststofmasten aan, waarbij de draden dichter bij elkaar hangen.” De Noordzeekanaal-variant is dus gewoonweg te duur? Marit Jekkers heeft daarover heel andere informatie. “Uit de informatie van de firma’s die dit soort systemen maken en uitvoeren blijkt dat de kosten evenredig zijn. Als je het hebt over zeven keer zo duur is het andere systeem op gelijkspanning ook zo duur. Je moet alleen grotere converterstations (d.i. omvormers) neerzetten. Die zouden in IJmuiden op een andere plek neergezet kunnen worden, want de kabels moeten uiteindelijk uit zee aan land komen.” Volgens Jekkers is dit allemaal heel goed te doen. Ze wordt gesterkt in haar visie door informatie die het comité de afgelopen jaren heeft ingewonnen. “We praten continu over het Oostzaanse probleem, maar als je bij de randen van Oostzaan stopt met het aanpassen zit je op een enorm kostenplaatje. Ga je verder naar Zaanstad dan praat je al over 281 woningen. Bekijk je het op landelijke schaal dan heb je het over 50.000 wooneenheden. Je praat dan over een ander kostenplaatje, waarbij de omslag voordeliger kan zijn.”

Het is in dit verband van belang dat Nederlandse gemeenten, in elk geval gemeenten die met hoogspanningslijnen te maken hebben hun krachten bundelen. De Rijksoverheid kan een dergelijk gebundelde inzet niet zomaar negeren. Jekkers: “We hebben dat ook vorige week met wethouder Casper Stevens besproken. Stevens gaat alle 418 gemeenten aanschrijven en de gemeenten die last hebben van de hoogspanningsproblematiek zal oproepen om met Oostzaan zich sterk te maken naar Den Haag. Hoe meer je bundelt hoe beter dat gaat!”

Twiske-Tracé
De mogelijke keuze voor een tracé langs het Twiske is in strijd met het huidige beleid juist omdat het om een nieuwe situatie gaat en andere inwoners en bedrijven in Oostzaan met de consequenties worden geconfronteerd. “Je gaat altijd woonwijken overkruisen. Je lost het op de ene plaats op en je brengt het op een andere plaats weer terug. Of je lost het helemaal niet op”, zegt Marit Jekkers. In elk geval blijven er op het hele 380 kilovolttracé voldoende kwetsbare plekken, bijvoorbeeld in Zaanstad, waar bijna niemand – in elk geval niet vanuit de politiek- op de problematiek reageert. Een beetje bizar. Marit Jekkers: “Wij snappen dat ook niet. Wij hebben destijds ook Peter Visser aangespoord om met Zaanstad samen te werken. De enige reactie die je uit Zaanstad krijgt is van de club ‘Hart voor Stad’. We zijn ook wel door diverse bewoners uit Zaanstad benaderd met de vraag hoe ze het moeten aanpakken.” In Oostzaan zijn maarliefst 82 gezinnen die zich als lid van het comité hebben aangemeld (op een gemeenschap van 450 gezinnen). Een kwart van Oostzaan is dus bij het comité betrokken. Dat is in Zaanstad, waar de sociale structuur wat losser is wellicht wat lastiger tot stand te brengen.

Jekkers verwijst naar het Ronde Tafelgesprek van vorige maand, waarin het comité Oostzaan 380kv uitdrukkelijk naar voren heeft gebracht dat er in Oostzaan sprake is van een ongelijke behandeling die in strijd is met de Grondwet en dat het Rijk een verplichting heeft zorg te dragen voor een veilige en gezonde woonomgeving. De aanleg van de Coentunnelweg maakt de situatie voor Oostzaan er ook niet rooskleuriger op. Een extra reden voor het Rijk om de gang van zaken met de hoogspanningslijnen bloedserieus te nemen. “Het stuk oude en nieuwe situatie is ook op 14 april aan de orde gesteld. Het frappante was dat alle Tweede Kamerleden achter het comité stonden toen wij de vraag opwierpen hoe het uit te leggen is dat kinderen niet onder hoogspanningslijnen mogen sporten, maar een paar meter verderop wel in hun huis onder de lijnen mogen slapen.” Niet uit te leggen! Net zo min als het is uit te leggen dat een Twiske-tracé een doorkruising is van het huidige beleid. Een dergelijk tracé is namelijk niet een bestaande, maar een nieuwe situatie en loopt over het Zuideinde en over bewoond gebied in het noorden van het dorp. Eigenlijk is het comité bij monde van Marit Jekkers wel content met het feit dat minister Verhagen beweegt in een richting waarbij het beleid ten aanzien van oude en nieuwe situaties wordt verlaten. “Dat is de discussie die wij in de Tweede Kamer wilden opwerpen, namelijk dat het beleid ten aanzien van oude en nieuwe situaties over boord moet, omdat het niet kan.” Temeer daar inmiddels na de vele rapporten veel meer duidelijkheid bestaat over wat EM-velden veroorzaken. Emeritus hoogleraar Lucas Reijnders en Ronald van de Graaf van het Milieu Kenniscentrum waren daarover op 14 april in de Tweede Kamer zeer duidelijk. Jekkers: “Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat je 150 – 200 meter van die lijnen af moet blijven en dat je dus ook geen onderscheid kunt maken tussen oude en nieuwe situaties. Waarschijnlijk heeft die informatie minister Verhagen bereikt en gaat hij daarmee iets doen.”

Politieke reacties
In de Oostzaanse politiek is met enige verbazing gereageerd op het Twiske-tracé. Peter Visser van Gemeentebelangen heeft via twitter met een mengeling van tevredenheid en ironie gereageerd (zie HS-lijnen door Twiske, oprechte poging voor oplossen moeilijke kwestie – 18 mei 2011). Niettemin lijkt hij de inschatting te hebben gemaakt dat de minister meer opschuift richting daadwerkelijk oplossen van de problematiek voor Oostzaan. “We zijn al jaren bezig vandaar deze opmerking. Heel erg mooi. Bedankt”, lezen we in een tweet van Visser. Die kwam nadat Verhagen stelde dat het Twiske-tracé een oprechte poging is om een oplossing te vinden. Kennelijk is Visser zo happy met deze ‘move’ dat hij meteen ook maar Verhagen namens de gemeenteraad uitnodigt voor een werkbezoek.

Marco Olij van D66 Oostzaan reageerde deze week ook met de nodige scepcis. Hij schrijft: “Dit is inderdaad het probleem van de Kerkstraat verplaatsen naar De Haal waar minder mensen wonen. Maar daar wil ik aan toevoegen dat het ook voor de  mensen op het Zuideinde die onder de masten wonen geen oplossing lijkt.  Als de leiding over het Twiske loopt dan moet de lijn alsnog over het Zuideinde om bij het elektriciteitsstation naast Bombraak te komen. Vervolgens moet de lijn vanaf dat station weer terug over het Zuideinde om zijn huidige route te behouden. Met die oplossing lijkt het voor een leek dat de straling op
het Zuideinde zal verdubbelen (als twee keer zoveel kabels niet twee keer zoveel straling betekent dan heb ik niks gezegd).”

De meeste scepcis is te beluisteren bij Arjen Ronner van GroenLinks. “Je kan denken: ‘de minister denkt mee hij heeft geluisterd naar de noden van Oostzaan en ook naar wat Kamerleden daarover hebben gezegd. Hij lijkt toch mee te bewegen in het zoeken naar een alternatieve oplossing.’  Is het ook een oplossing? Vanuit GroenLinks kan ik dan zeggen: het is niet realistisch en ook onwenselijk.” In de brieven van het ministerie wordt helemaal nergens over het Twiske-tracé gesproken. Waar komt dat dan ineens vandaan?  Ronner: “Géén idee! Dat er geen realistische alternatieven zijn geeft de minister heel duidelijk aan in zijn brief van 29 april aan de Kamer. Daarin staat ook dat er geen inbreuk kan worden gedaan op natuur en milieu bij alternatieven. Bij nieuwe tracés moeten ze daar ook heel voorzichtig mee zijn. Sterker nog. De minister geeft aan volgens het bestaand beleid te zullen handelen. Een van de kaders binnen dat beleid is het kostenaspect. Verhagen zegt: ‘We gaan helemaal niet meer betalen.’ Als een tracé via het Twiske moet lopen ga je enorme kosten maken. Je krijgt bovendien een nieuwe situatie. Op het Zuideinde staan huizen, het bedrijf van Ruig. Dat moet allemaal worden uitgekocht. De minister heeft voortdurend laten blijken daar echt geen geld voor over te hebben.”

Verder is er natuurlijk Natura 2000 dat mogelijkheden om via het Twiske te gaan beperkt. Is het alternatief dan wel serieus, of zoals door Visser deze week beoordeeld als zoethoudertje? Ronner: “Hij zet eigenlijk de bevolking van Oostzaan voor het blok. Hij zegt: ‘Kies voor mensen, of kies voor natuur.’ We zijn in Oostzaan dol op ons dorp, op het Oostzanerveld, op het Twiske. Dát zet Oostzaan op de kaart. De reden waarom we hier heel graag wonen met z’n allen. Je hebt dan een aantal mensen gered (mensen die nu last ondervinden van de HS-lijnen, red.) en die moeten ook gered worden, maar je strijkt tegelijkertijd zo ongelooflijk veel mensen tegen de haren in. Ik denk dat Verhagen gaat zeggen: ‘Ik heb jullie een alternatief geboden, jullie willen niet? Nou jammer dan. Dan laten we het zo en gaan over tot de orde van de dag.’ En dan verder niet meer zeuren.”

Ronner zegt ook dat hij het jammer vindt dat innovatieve oplossingen niet worden ingezet. Die oplossingen zijn er al. Het ondergronds aanleggen van de lijnen ziet hij nog altijd als een oplossing. “Zelfs als 38o kv-leidingen niet onder de grond kunnen, dan kan dat nog wel met de 150kv-leidingen. Misschien moet je dan om een capaciteitsprobleem op te lossen wat meer aanleggen.” Ja, maar dat is duur! Ronner: “Je moet wel investeren. Het kost geld. Die investeringen doe je voor heel veel jaren. Alle gebruikers in Nederland betalen er aan mee, 6-7 miljoen huishoudens. Dat merk je dus niet in je portemonaie.”

De oplossing Twiske is broddelwerk meent Ronner als je de problematiek in grotere gemeenschappen, zoals Zaanstad niet ook oplost. “Pak het in een keer goed aan en zoek naar een echt alternatief.” Geopperd wordt om het transformatorstation te verhuizen naar Hoogtij, het industriegebied van Zaanstad. Vanaf dat punt kan dan de 150 KV naar 380 worden opgewaardeerd. Je zit dan achter alle woongebieden en kunt de route langs, of door het Noordzeekanaal volgen. Probleem opgelost. Ronner: “Het zijn allemaal mogelijkheden. Maar Verhagen zit natuurlijk ook wel klem in het huidige regeerakkoord, dus misschien wil hij ook snel van het ‘gezeur’ af zijn.”

 

Oostzaan (12.00 uur) – Het Noordhollands Dagblad  meldt vanochtend dat minister Maxime Verhagen een nieuw tracé laat onderzoeken voor de hoogspanningslijnen in Oostzaan. Dat mogelijk nieuwe tracé loopt door recreatiegebied ‘t Twiske. Hoe dat tracé er uit gaat zien blijft onvermeld. Meest voor de hand ligt dat de rand van het Twiske wordt gevolgd (westelijke zijde). Er dient dan nog wel een oversteek gemaakt te worden over De Haal, om langs de spoorlijn de weg te vervolgen en aan te takken op het oude tracé (bij het klaverblad op de A8-A7).

Voor de bewoners langs het huidige tracé zal een andere route voor de hoogspanningslijnen een opluchting zijn. De minister laat met het voorgenomen onderzoek in elk geval blijken dat hij de problemen van de Oostzaners serieus neemt. Tenminste, van de Oostzaners die langs het huidige tracé lopen. De Oostzaners die in De Haal wonen zullen niet tevreden zijn met de komst van hoogspanningslijnen. Het lijkt er dan ook op dat een Twiske-tracé de problematiek verschuift van het ene deel van Oostzaan naar het andere. Wel zijn er dan minder Oostzaners die last ondervinden van de hoogspanningslijnen. Of die moeten worden uitgekocht, zodat er een voldoende ruime zone ontstaat waar de lijnen kunnen worden geplaatst.

Tweet
Is het ook een oplossing? Dat is nog maar de vraag. Het is mooi voor Oostzaan dat de minister erkent dat er een probleem is. Echter is het vreemd dat hij dat kennelijk als een uniek Oostzaans probleem opvat, terwijl elders in de Zaanstreek hetzelfde probleem zich net zo urgent voordoet. Met een Twiske-tracé en de aantakking op het oude tracé blijven die andere knelpunten onopgelost. Peter Visser van Gemeentebelangen twitterde vandaag: “Een zoethoudertje of een heel slim idee?” Minister Maxime Verhagen reageerde met de volgende tweet: “Een oprechte poging om voor deze moeilijke kwestie een oplossing te vinden.” Het is geen oplossing, al zal de poging absoluut oprecht zijn.

Natura 2000
Kan het eigenlijk wel? De lijnen worden omgelegd, maar zullen wel een flink stuk van door Natura 2000 beschermd gebied moeten gaan lopen. Dat lijkt dus niet op een oplossing. Het ministerie, zo schrijft het NHD, stelt dat de Tweede Kamer ‘maar moet kiezen tussen bewoners en natuur”. Maar zo eenvoudig is dat helemaal niet en in strijd met (Europese) richtlijnen. Een keuze voor een doorkruising van het Oostzanerveld lijkt dan ook zeer onwaarschijnlijk. Iets dat Verhagen natuurlijk ook wel weet. Toch een zoethoudertje dan?

Niet realistisch
Verhagen schrijft in een brief van 16 mei 2011 aan de Tweede Kamer: “Kort gezegd wordt in mijn brief van 13 januari jl. aangegeven dat verschillende tracéalternatieven voor de verbinding Oostzaan-Beverwijk zijn onderzocht en dat op dit moment geen realistisch alternatief mogelijk is. Voorts heb ik vastgesteld dat het huidige beleid, dat alleen van toepassing is op nieuwe situaties en niet op bestaande situaties als Oostzaan, en de wetgeving geen aanknopingspunten bieden om de door bewoners ervaren knelpunten op te lossen.” De brief waarnaar Verhagen verwijst is een brief die hij naar het college van B. en W. heeft gestuurd.  Verhagen ziet dus geen realistisch alternatief. Dat geldt dan ook voor het Twiske-tracé.

De brief van Verhagen is verder helder over de bestaande situaties. Het huidige beleid geeft geen mogelijkheden, alleen in geval van nieuwe situaties. Maar hoe zit dat dan met een tracé dat De Haal gaat kruisen? Dat is een nieuw tracé. Gelet op het vigerend beleid is er dan sprake van een nieuwe situatie. Met een keuze voor een Twiske-tracé maakt de minister het zichzelf dus moeilijk.

Verder is het wel opvallend dat het Noordzeekanaal-tracé als variant helemaal verdwenen is. Niet realistisch volgens Verhagen. Er zijn inderdaad wat knelpunten langs het Noordzeekanaal die ook te maken hebben met de ontwikkeling van de havenindustrie, de ontwikkeling van het Hembrugterrein. Zijn die knelpunten belangrijker dan de knelpunten die inwoners van Oostzaan en Zaanstad ervaren?

Innovatie
Verhagen is ook minister van Innovatie. Waar blijven al die fraaie innovatieve oplossingen voor hoogspanningslijnen? Ze zijn er al hoor. Er bestaan masten die hoger zijn, waarbij de lijnen dichter bij de kern van de mast zijn geplaatst, waardoor stralingszones smaller kunnen worden. Het ondergronds brengen van leidingen is een beproefde oplossing, die nu in Zuid-Holland als pilot verder wordt onderzocht. Een mix van (innovatieve) oplossingen zou ook nog tot de mogelijkheden kunnen behoren. In relatie tot de problematiek in Oostzaan zwijgt het ministerie hierover.

Kamerdebat
Het debat in de Tweede Kamer is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Oorzaak is de discussie in het parlement over de gasopslag bij Bergen. Naar alle waarschijnlijkheid zal nu het kamerdebat over de hoogspanningslijnen worden verplaatst tot na het zomerreces van de Kamer.

Kaartje
Het kaartje boven dit artikel is geen officiele kaart. Er bestaat nog geen kaartje met een mogelijk Twiske-Tracé. Een grotere versie van het kaartje is te zien door op onderstaande link te klikken.
Groter kaartje met tracés

Vandaag speelde de zondag 1 de thuiswedstrijd tegen AGB. Er stond nog wel iets op het spel vandaag, want de gasten konden bij winst namelijk de 3e periodetitel pakken. Aangezien er elders in Amsterdam ook een wedstrijd met grote belangen plaatsvond was de publieke opkomst niet al te groot.

Met de volgende elf spelers moesten de punten binnengehaald worden: Marco Keevel; Nicky Roele, Rachid el Khalki, Rick van Soest, Max Budde, Michael Bien, Mink Terpstra, Leroy Buurman; Marciano Nonneman, Mitchel Bijvoet en Jermaine Jeulink. Op de bank zaten Sergio Mans, Michael Maas en Geoffrey van Beek.

Het zondagse vlaggenschip begon voortvarend. Binnen drie minuten stond het al op een 1-0 voorsprong. Mitchel toonde, zoals wel vaker dit seizoen, zijn kopkracht en met een bekeken kopbal verschalkte hij de doelman van AGB. Tot halverwege was er niets aan de hand, totdat de gasten plots de gelijkmaker leken te maken. De vrouwelijke scheidsrechter had gelukkig het vlagsignaal van good old Ger v.d. Plasse in de gaten en keurde het doelpunt vanwege buitenspel af. Na iets meer dan een half uur kreeg OSV een grote kans om de score uit te breiden. Na een een-twee met Mitchel kwam Nicky oog in oog met de doelman, maar zijn schot ging net naast. De gasten werden nauwelijks gevaarlijk en vielen vooral op door het vele commentaar en provocerende gedrag. Vlak voor rust kwamen zij echter wel op 1-1 door een knap schot, dat buiten bereik van Marco in de uiterste hoek binnen viel.

Na rust ging het niveau van de wedstrijd een stuk naar beneden. Misschien waren de gedachten elders. OSV kon nauwelijks gevaarlijk worden en AGB bleef doorgaan, waarmee zij voor rust al mee bezig waren. Helaas werd dat gedrag niet bestraft. Toen een gezochte strafschop ook werd toegekend wist elke OSV’er, dat het nog lastiger werd om vandaag de punten binnen te halen. De strafschop werd benut en OSV keek tegen een 1-2 achterstand aan.

Helaas veranderde er aan deze stand niets meer, waardoor de gasten de 3e periodetitel pakten en het seizoen voor OSV nu echt ten einde is. Hierbij willen wij alle supporters bedanken voor alle steun dit seizoen en wij hopen, dat wij uw vertrouwen volgend seizoen kunnen terugbetalen met een prijs.

Rozemarijn Dral heeft in de raadsvergadering van 10 mei haar collegae raadsleden opgeroepen meer respect te tonen voor elkaar. Het was haar opgevallen dat in de raad en ook daarbuiten Oostzaanse politici te veel op de man of vrouw spelen. Die politieke stijl vindt zij ongepast. Sommige politici reageerde positief op de oproep, andere reageerden niet. Marco Olij liet in een reactie op het artikel van 10 mei weten de oproep van Dral sympathiek te vinden, maar volgens hem valt het tegenwoordig juist wel mee in vergelijking met vroeger.

Beeld van een Dorp heeft de afgelopen week een kleine peiling gedaan. Lezers konden reageren op de stelling: “Oostzaanse politici tonen te weinig respect voor elkaar!” 187 Oostzaners reageerden op de stelling. Hoewel wij verder niet al te veel betekenis willen geven aan de resultaten – daarvoor is het aantal respondenten te klein om een representatief beeld te geven – valt het wel op dat ruim 59% van de respondenten de stelling onderschrijft, terwijl 37% het er mee oneens is. De oproep van Dral zal dus in goede aarden zijn gevallen bij veel Oostzaners.


De politieke partijen én de fracties van VVD, PvdA en CDA in
Oostzaan zijn overeengekomen dat Siefko Julius als onafhankelijk raadslid de bestaande raadsagenda ondertekent en daarmee toetreedt tot de bestaande coalitie van VVD, PvdA en CDA.

Dankzij het toetreden van Julius beschikt de coalitie weer over een meerderheid in de gemeenteraad, namelijk 7 van de 13 zetels. Het voorbestaan van de coalitie is dus veiliggesteld.

De partijen en het onafhankelijk raadslid wachten dus niet het debat in de gemeenteraad af dat is aangevraagd door Gemeentebelangen en GroenLinks. Dit debat zou in de komende politieke ronde worden gehouden en lijkt nu een beetje mosterd na de maaltijd.

Julius trok zich terug uit de PvdA-fractie en uit de partij na een slepend conflict.

Het college van Burgemeester & Wethouders van de gemeente Oostzaan en het Dagelijks Bestuur van OVER-gemeenten heeft Reinout Schaatsbergen (1979) benoemd tot gemeentesecretaris van Oostzaan en tevens als algemeen directeur van OVER-gemeenten. Reinout Schaatsbergen volgt hiermee per 1 juli 2011 gemeentesecretaris en directeur Wim van Twuijver op. Samen met algemeen directeur Marlies van den Hende vormt Reinout Schaatsbergen de directie van OVER-gemeenten.

De gemeente Oostzaan stelt haar dienstverlening richting burgers centraal. Verbinding met bestuur samen met de aansturing van processen binnen de organisatie voor een optimale dienstverlening vormt de uitdaging van de nieuwe gemeentesecretaris.
Reinout Schaatsbergen is daarvoor de juiste, verbindende persoon. “In de gesprekken die we met Reinout hebben gevoerd, zijn wij er van overtuigd geraakt dat hij de kwaliteiten en ervaring heeft om de gemeente de komende jaren verder te brengen”, aldus Paul Möhlmann namens de selectie –en adviescommissie.

Sparringpartner en leider
De gemeentesecretaris is sparringpartner van het college van B&W, de algemeen directeur van de ambtelijke organisatie en voorzitter van de directieraad. De gemeentesecretaris heeft een strategische en toekomstgerichte visie leiding en geeft leiding aan de organisatie OVER-gemeenten.

Achtergrond
Reinout Schaatsbergen maakt op dit moment deel uit van het management van OVER-gemeenten, waar hij de functie vervult van Manager Dienstverlening. Zijn werkervaring ligt in het communicatievak, de gemeentelijke dienstverlening en hij heeft bijgedragen aan de organisatieverandering en -ontwikkeling van OVER-gemeenten.

Procedure
De werving voor de nieuwe gemeentesecretaris startte in april. Toen werd de vacature intern opengesteld.

Bron: gemeente Oostzaan

Laatste Nieuws
Nieuwscategorieën
Archief