Archive for September, 2010


Restaurant Bodega Bodega aan het Kerkplein in Oostzaan is vanmiddag rond 13.00 uur overvallen door drie gewapende mannen. Hierbij raakte de eigenaar gewond. Hij is, zo meldt politie Zaanstreek/Waterland met onbekend letsel in het ziekenhuis opgenomen.

Twee verdachten werden al vlot aangehouden. De derde verdachte is nog voortvluchtig. Een politiehelikopter werd ingezet om deze verdachte te traceren, vooralsnog zonder resultaat. Er is niets bekend over een eventuele buit.

Ook is niet bekend of ten tijde van de overval buiten de eigenaar ook nog personeel of gasten in Bodega Bodega aanwezig waren.
De zaak wordt door de recherche verder onderzocht.

CDA-wethouder Casper Stevens heeft vorige week maandag een bezoekje gebracht aan De Kweekvijver en De Noorderschool om daar de verdiende ‘groene voetstappen’ in ontvangst te nemen. De Kweekvijver verzamelde er 1850 en De Noorderschool 435. Het ging om een actie die vorige week plaats vond in het kader van de Europese Mobiliteitsweek. Gedurende die week konden scholieren van de basisscholen Groene Voetstappen-stickers verzamelen door lopend, met de fiets, steppend of met het openbaar vervoer naar school te gaan. Een leuke, educatieve manier om de leerlingen bewust te maken hoe je met vervoer het milieu kan verbeteren.

De Groene Voetstappenactie wordt landelijk afgesloten met een kinderklimaattop. Gemeenten die mee doen mogen twee kinderen naar deze top afvaardigen.  Op de website www.weekvandevooruitgang.nl is meer informatie te vinden.

In de altijd pittige korfbal derby tussen Roda en OKV gingen de Westzaners zondag uiteindelijk met de winst aan de haal. Het werd in een spannende wedstrijd 10-8. 

OKV begon de wedstrijd voortvarend. Al vrij snel keek Roda tegen een kleine achterstand aan. Tot vlak voor de rust wist OKV een verschil van 2 punten voorsprong te behouden. Maar bij het fluitsignaal  was de stand door Roda gelijk getrokken: 6 – 6.

Na rust bleef het gelijk opgaan. Uiteindelijk wist Roda het evenwicht te doorbreken en op 9 – 7 te komen. Een van de belangrijke spelers van OKV ging door zijn enkel. Het ziet er naar uit dat OKV hem enige tijd zal moeten missen. Misschien door dit incident dat OKV even de richting kwijt raakte, want uiteindelijk liep Roda uit naar 10 – 8. En dat was ook meteen de eindstand.

OFC is vlak voor het eindsignaal toch nog door de hoeven gezakt. Terwijl gedurende de tweede helft geruime tijd een voorsprong van 1-2 tegen Limmen op het scoreboard prijkte, werd in de laatste minuut door Limmen de gelijkmaker gescoord. De keeper van OFC werd het even zwart voor de ogen en daarna rood omdat hij door pure frustratie meende te moeten natrappen. Een lelijk vlekje op een verder sportieve wedstrijd.

OFC maakte het Limmen behoorlijk lastig in een boeiende wedstrijd. OFC wist goed druk te zetten vooral over de rechterflank. Helaas wisten de OFC-ers een aantal kansen niet te benutten. Na een half uur had Limmen meer mazzel en werd de bal in het OFC-net geknikkerd. De voorsprong bleef niet lang staan, zo’n vijf minuten voor het rustsignaal maakte OFC gelijk.

Na de thee ging OFC weer voortvarend van start. Omzettingen in het Limmens elftal hadden niet direct de gewenste uitwerking. In de 54ste minuut werd met een fraaie kopbal OFC op voorsprong gezet (2-1). Lange tijd zag het er naar uit dat deze voorsprong zou blijven staan. Ondanks dat er zowel aan de OFC kant als aan de kant van de opponent een aantal kansen werden gecreeerd maar niet doeltreffend bleken. De spanning steeg tot de laatste minuut. Met een wat rommelige aanval en wat kaatswerk in de 16 meter zone wisten Limmen toch nog langszij te komen. Teleurstellend voor OFC dat het betere van het spel had.

Uitslagen 3 klasse B, speeldag 26 september 2010

United sv/DAVO – DSS 3 – 0
Limmen – OFC 2 – 2
Zaanlandia – ZTS 0 – 3
Saenden – Fortuna Wormerveer sv 3 – 1
Assendelft – Meervogels 31 3 – 0
Velsen Rkvv – Olympia Haarlem 1 – 3
Uitgeest (FC) – WSV 1930 6 – 2

Competitiestand:

team gesp gew gel verl pnt voor tegen
1. ZTS 4 4 0 0 12 10 1
2. Uitgeest FC 4 3 0 1 9 14 5
3. DSS 4 2 1 1 7 6 6
4. United/DAVO 4 2 0 2 6 6 3
5. OFC 4 1 3 0 6 9 8
6. Limmen 4 1 3 0 6 7 6
7. Assendelft 4 1 2 1 5 6 5
8. WSV 1930 4 1 2 1 5 6 9
9. Saenden 4 1 1 2 4 7 8
10 Fortuna W 4 1 1 2 4 5 7
11 Velsen 4 1 1 2 4 4 6
12 Meervogels 31 4 1 1 2 4 3 6
13 Olympia hlem 4 1 0 3 3 6 13
14 Zaanlandia 4 0 1 3 1 3 9

Op een sfeerloos sportpark te midden van grote gebouwenkolossen speelde het eerste elftal de tweede uitwedstrijd van dit seizoen, tegen Buitenveldert.

Zeker in de eerste helft was OSV niet de mindere van de gastheren en bij vlagen zelfs beter. Toch moest met een achterstand worden gerust terwijl de mogelijkheden voor de in het wit gestoken blauwzwarten naarmate de tweede helft vorderde steeds minder talrijk werden. Ruim voor het einde van de wedstrijd was al duidelijk dat er deze middag voor de Grootboys geen eer te behalen viel. 

Vanaf de aftrap stond OSV onder druk waarop de ploeg niet direct een antwoord kon vinden. Dat leek er niet beter op te worden toen al in de vijfde minuut een tegengoal ontstond. Vanaf een meter of 25 schoot één van de Buitenveldertspelers de bal net over keeper Arjan Roersma heen en net onder de lat (1-0).

Toch leek dat doelpunt de OSV-ers over een dood punt heen te hebben geholpen. Ineens lukte het wel om het de tegenstander met soms goed combinatiespel lastig te maken.

Bij tegenstoten kwam Buitenveldert er steeds weer razendsnel met veel spelers uit, wat OSV weer de gelegenheid gaf de spitsen met lange ballen achter de verdediging te bedienen. Bij een aantal kansrijk ogende snelle doorstoten waren de voorwaartsen niet altijd gelukkig en werden er nog wel eens verkeerde beslissingen genomen. Bovendien speelde de uitstekende Buitenveldertse doelman zij rol als Jan Jongbloed in zijn beste dagen, waardoor hij met snel uit zijn doel komen vaak erger voor zijn ploeg wist te voorkomen. Daar naast bleek hij een uitstekende meespelende coach te zijn.

Tocht lukte het OSV nog voor de wedstrijd een half uur oud was de gelijkmaker te laten aantekenen. Na een in eerste instantie wegwerkte hoekschop kreeg Jordy van Beek de gelegenheid vanaf de 16-meterlijn uit te halen. Hij deed dat zo verwoestend dat de bal pas tegen het net tot rust kwam (1-1).

Enkele minuten later leek OSV zelfs op voorsprong te komen. Een door Mitchel Bijvoet genomen vrijetrap van iets buiten het strafschopgebied ketste af van de vuisten van de keeper in de richting van de vrijstaande Sergio Mans. Sergio zag echter geen kans de moeilijk te bespelen bal goed onder controle te krijgen waardoor zijn inzet langs het doel ging.

Evenals bij de aftrap voor de eerste helft nam Buitenveldert onmiddellijk na rust weer het initiatief maar met minder succes. De OSV-verdediging wist de stormloop nu schadevrij te doorstaan waarna langzamerhand de wedstrijd weer meer in evenwicht leek.

Toch oogden de aanvallen van Buitenveldert steeds gevaarlijker dan die van OSV. En nadat de bal uit een mooi diagonaal schot nog door de paal werd gekeerd en keeper Arjan een lage schuiver onschadelijk had weten te maken sloeg het noodlot met nog een kwartiertje op de klok toch toe.

Vanuit een vrije trap vanaf de rand van het strafschopgebied werd de bal langs de muur in het OSV-doel gekruld. Toen was het duidelijk dat OSV met lege handen naar huis zou moeten. Dat Buitenveldert in de allerlaatste minuut van de wedstrijd, met een voorzet van links die voorbeeldig werd binnengetikt, nog een vierde doelpunt wist te produceren is vooral van belang voor de statistieken.

Uitslagen 4 klasse D, speeldag 26 september 2010

De Meteoor – Beemster 0 – 4
SDZ – Purmerend 1 – 1
IVV – De Meer 6 – 2
Sporting Noord – Ankaraspor 6 – 1
Arsenal ASV – P en T 2 – 2
AGB – Swift 4 – 3
Buitenveldert – OSV 4 – 1

Competitiestand:

team gesp gew gel verl pnt voor tegen
1. IVV 3 3 0 0 9 12 4
2. Beemster 4 3 0 1 9 11 4
3. Meteoor 4 3 0 1 9 5 6
4. Buitenveldert 4 2 1 1 7 9 6
5. AGB 4 2 1 1 7 8 8
6. Swift 4 2 0 2 6 15 7
7. Sporting Nrd 4 1 2 1 5 10 11
8. De Meer 4 1 2 1 5 8 9
9. Arsenal ASV 4 1 2 1 5 6 9
10 Purmerend 4 1 1 2 4 8 7
11 OSV 4 1 1 2 4 3 6
12 P en T 3 0 3 0 3 7 7
13 SDZ 4 0 1 3 1 3 7
14 Ankarasport 4 0 0 4 0 3 17


Compaen heeft het eerste competitieduel in de eerste divisie heren A verloren van Rijssen met 3 – 1. Setstanden: 25-20, 25-19, 14-25, 25-20. Compaen staat na deze wedstrijd op de 8e plaats, scoorde zelf 84 punten en kreeg er 89 tegen.

Rijssen staat door de overwinning op de vijfde plaats. De ranglijst wordt aangevoerd door Olhaco HS 1 (100 punten voor, 73 tegen).

Compaen moet op 2 oktober naar Groningen (Beijum), waar het speelt tegen Lycurgus HS 3. Deze tegenstander neemt nu de 6e positie in op de ranglijst.

Meer informatie
Voor meer informatie klik op Rangen en Standen

Kees Voogel, voorzitter van KIOZK heeft bij aanvang van de nieuwe concertreeks de ‘Zilveren Jol’ ontvangen als blijk van waardering voor zijn jarenlange inzet voor het culturele leven in het dorp. Voogel ontving de onderscheiding namens het college van B. en W. uit handen van wethouder Eelco Taams in een bomvolle Grote Kerk van Oostzaan.

Kees Voogel is vanaf 1994 een zeer inspirerende voorzitter van KIOZK (Kunst in de Oostzaanse Kerk) geweest en heeft KIOZK geprofileerd als onlosmakelijk onderdeel van het Oostzaanse cultureel leven. Afgelopen concertseizoen vierde KIOZK het 15-jarig jubileum.

Elk seizoen organiseert KIOZK zo’n vijf à zes kaarslichtconcerten, waarbij het hoofdaccent licht op klassieke muziek. Maar er werden ook uitstapjes naar andere muziekgenres gemaakt, zoals Tango, Klezmer en Fado. Daardoor zijn de concerten voor een breed publiek aantrekkelijk.
Beeldende kunstenaars krijgen daarnaast de gelegenheid om tijdens het concert eigen werk te exposeren. De exposities komen in samenwerking met de kunstenaarsvereniging in Oostzaan tot stand.

Jeugd
Kees Voogel heeft met KIOZK verder ook veel aandacht besteed aan de Oostzaanse jeugd. In nauwe samenwerking met de lokale basisscholen en de Zaandamse muziekschool Fluxus werden verschillende muziekwedstrijden en uitvoeringen georganiseerd. Een voorbeeld hiervan is de in 2009 door jeugdige musici uitgevoerde compositie ‘Rare Streken’ van Claudia Rumondor.

Warme band
Met veel ensembles en solisten is in de loop der jaren door de inzet van Kees Voogel een warme band ontstaan. Men komt graag terug naar Oostzaan en dat niet alleen vanwege de prachtige akoestiek in de Grote Kerk. Zo heeft bijvoorbeeld het wereldberoemde Combattimento Consort Amsterdam al vijf uitvoeringen in Oostzaan gegeven en houdt dit orkest al jaren haar ‘Vriendendag’ in Oostzaan.

Interview met Kees Voogel in de pauze van het concert met het Philadelphus Ensemble
In de pauze van het concert sprak Dré Prijs met Kees Voogel. Hij was totaal verrast dat hij de Zilveren Jol kreeg opgespeld. “Ik had wel iets kunnen vermoeden, want mijn kleinkinderen zaten in de zaal…” Maar eerlijk gezegd had hij gewoon de artiesten al aangekondigd, toen daar in eens de wethouder een speech gaf. Voogel ziet de gemeentelijke onderscheiding als een blijk van waardering die B. en W. geven aan alle medewerkers van KIOZK. “Ze hebben al die jaren allemaal keihard gewerkt om KIOZK te maken tot wat het nu is.”
Beluister hieronder het interview:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


Interview met Kees Voogel over seizoen 2010-2011
Op 27 augustus 2010 sprak Dré Prijs met Kees Voogel over het seizoen 2010 – 2011. Dit interview is hieronder te beluisteren.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Voor veel luisteraars van Radio9 zal het een grote verrassing geweest zijn dat vanmiddag kort na de lunch Chris Daemen weer even te horen was op de zender. Hij was weer even terug in ‘zijn’ studio, op uitnodiging van Jack Woestenberg. Een emotioneel weerzien was het. Hopelijk zal Daemen frequenter in de studio te zien en misschien wel weer op de radio te horen zijn.

Chris is in januari van dit jaar getroffen door een zwaar herseninfarct. Met name de eerste maanden waren kritiek. De familie hield de buitenwacht via een openhartig weblog op de hoogte van de ontwikkelingen. Na enige tijd werd de programmaleider van Radio9 verkast naar Heliomare waar hij stevig onder handen werd genomen. Daemen is een vechtersbaas en lijkt er geleidelijk aan weer bovenop te komen. Er zijn wel wat beperkingen. De communicatie is nog niet helemaal terug, maar daar gaat Chris met de van hem zo bekende humor mee om.

Live op de radio vanmiddag bedankte Chris de luisteraars voor de mentale support. Hij heeft de afgelopen maanden honderden kaarten gekregen. En de laatste tijd, nu hij in Zaandijk woont, komen ook weer veel mensen bij hem op bezoek. Toch mist hij zijn radiostation. Om die reden heeft hij een radio gekregen. Zo kan hij de ontwikkelingen bij Radio9 blijven volgen.

Bij Radio9 heeft Dré Prijs de honeurs waargenomen. De programmering is nauwelijks gewijzigd. Op verzoek van Chris is ook zijn geliefde ‘Grijze Wijze Show’ weer te horen. Het programma dat hij samen met Nico van der Lugt samenstelde en presenteerde. Zodra de mogelijkheid daarvoor aanwezig is zal Chris waarschijnlijk weer wat werkzaamheden oppakken. Wat het gaat worden laat de zender graag aan hem over. In elk geval is wel duidelijk dat hij bij Radio9 er niet (meer) alleen voor staat. Er is voldoende ontwikkeling geweest de afgelopen maanden om de zender zowel bestuurlijk, als personeel de komende jaren een steviger fundament te geven.

Jack Woestenberg in gesprek met Chris Daemen

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Fotobron: De foto is gemaakt door Jacqueline de Nijs tijdens de verhuizingsparty van Radio9 in de KunstGreep (4 oktober 2008). Op die dag kreeg Chris Daemen ook de Gouden Greep opgespeld door de burgemeester van OostzaanWoensdagochtend tussen 10 en 11 uur konden de 50plussers gratis kaartjes afhalen voor de op 7 oktober te houden Dag van de Ouderen 50+. Zoals elk jaar is er veel belangstelling voor de activiteiten die op deze seniorendag worden georganiseerd. Vooral de excursies lopen altijd vlot vol. De kaartjes voor de Bustocht die AH organiseert zijn meestal in een floep en een zucht ‘verkocht’. Aangezien de Oostzaanse senioren dat weten zorgen ze dat ze op tijd bij het kaartafhaaladres aanwezig zijn. Zo ook gisterochtend. Een grote groep senioren dromde samen voor de poorten van de TryOut. Voorzitter van het organiserend comité Gré Boom was nauwelijks verrast. “Oh, dit gaat elk jaar zo hoor.” Het ontbreekt er nog aan dat senioren de nacht voor de TryOut-poorten doorhalen in een slaapzak. Zo dol zal het vast niet worden.

Naast gewilde kaartjes voor de bustocht, bleken ook de excursies naar de Zuivelboerderij Buijs en naar het splinternieuwe bedrijfspand van Drukkerij van Wijk op bedrijvenpark Skoon vlot van de hand te gaan. Er is nog veel meer te doen op 7 oktober. Zo begint de dag met een 50plus-informatiemarkt in de Kunstgreep. Niet alleen voor vijftig plussers, maar ook voor jongere Oostzaners die misschien het een en ander doen in de mantelzorg, of als vrijwilliger actief zijn. In de verschillende zalen van de KunstGreep vinden activiteiten plaats. Zo geeft Jelle Bakker een schildercursus. In de grote theaterzaal is er ‘s middags een muziekprogramma met ondermeer Belcanto. Operette, Opera en Musical is de hoofdtoon in deze zaal. Belcanto staat voor kwaliteit, dus zal dit middagprogramma een bijzonder aangename happening worden.

Als u net te laat bent geweest voor de kaartjes, loont het de moeite toch nog even met het comité contact op te nemen. Soms zijn er nog wel eens wat kaartjes over.

In een wedstrijd waarin OSV het best verzorgde voetbal liet zien, kwam het bezoekende De Meteoor vlak voor tijd op een gelukkige manier op een 2-1 voorsprong. Vooral omdat de jonge blauwzwarten meestal fysiek de mindere waren van de tegenstanders leek de kans dat OSV een punt aan de wedstrijd over zou houden verkeken.

Al heel vroeg in de wedstrijd liet De Meteoor een mooie kans op een snelle voorsprong aan zich voorbij gaan. Daarna had OSV in het eerste half uur het beste van het spel.

Met goed verzorgd voetbal trok het elftal vaak met goede vooruitzichten richting het doel van de tegenstander. Helaas ontbrak in de buurt van het vijandelijk strafschopgebied meestal de noodzakelijke zuiverheid, werden combinaties vaak te ver doorgevoerd en ontbrak de schotvaardigheid.

In de 20-ste minuut leek één van de eerste schoten op het Meteoordoel toch al succesvol te zijn. Maar de doelman van de Tuindorpers wist het lage schot van Romano Macnack zonder problemen te stoppen.

Toch moest die zelfde keeper even daarna toezien hoe een in de diepte aangespeelde Sergio Mans de bal knap in de touwen wist te schieten. De OSV vreugde was echter van zeer korte duur. Vrijwel vanaf de aftrap nam een speler van De Meteoor het OSV-doel van verre onder vuur waarbij de voor zijn doel staande keeper Arjan Roersma de bal in vertwijfeling over zich heen in zijn heiligdom zag verdwijnen.

In plaats dat OSV moed kon putten uit een verdiende voorsprong leek de ploeg door de snelle tegengoal aangeslagen. De Meteoor kreeg daardoor meer grip op het spel, waarbij OSV rond de 30-ste minuut bij een scrimmage voor eigen doel aan een achterstand ontsnapte.

Ook nadat de Grootboys daarna de draad weer oppakten, bleef in de buurt van het Meteoordoel de zuiverheid ontbreken. Voor de thee kwam er dan ook geen verandering meer op het denkbeeldige scorebord.

Hoewel de OSV-ers na rust de steeds meer aanwakkerende wind tegen hadden, hadden ze ook in de tweede helft het betere van het spel. Maar met vaak veel korte tikken, balletje breed en balletje terug en soms balverliefdheid konden ze de kenners toch niet echt bekoren. Bovendien leek het er op dat de spelers van De Meteoor in de duels letterlijk steeds meer gewicht in de schaal legden. En dat werd er door de door trainer Henk Groot toegepaste wissels ogenschijnlijk niet beter op.

Toch leek OSV nog steeds de beste papieren te hebben op een mogelijke overwinning. Al moest doeman Arjan rond de dertigste minuut na een foutje in de verdediging voor hem tot twee keer toe zijn kwaliteiten tonen om een achterstand te voorkomen. Een paar minuten later was hij echter machteloos op een schot uit een volkomen onschuldige situatie dat onderweg van richting werd veranderd.

Tim Smit was daarna nog heel dicht bij een gelijkmaker. Maar zijn kopal uit een hoekschop ging buiten bereik van de keeper rakelings over.

De enkele minuten die daarna nog over waren leken nog op een formaliteit. De ploeg zal op zoek moeten naar meer effectiviteit, wil het in de competitie echt een rol van betekenis spelen.

Opstelling

Arjan Roersma, Nicky Roele, Tim Smit, Mitchel Bijvoet, Rachid el Khalki, Michael Maas (Rick van Soest), Jordy van Beek, Romano Macnack (Randy Groot), Sergio Mans (Leroy Buurman), Remy de Groot en Jermaine Jeulink.

Uitslagen 4 klasse D, speeldag 5 september 2010

DeMeer – Sporting Noord 1 – 1
P en T – AGB 2 – 2
Purmerend – Arsenal 5 – 1
Beemster – SDZ1 3 – 1
OSV – Meteoor 1 – 2
Swift- IVV1 1 – 3
Ankaraspor – Buitenveldert 2 – 3

Competitiestand:

team gesp gew gel verl pnt voor tegen
De Meteoor. 3 3 0 0 9 5 2
IVV 2 2 0 0 6 6 2
 Swift 3 2 0 1 6 12 3
 Beemster 3 2 0 1 6 7 4
De Meer. 3 1 2 0 5 6 3
Buitenveldert 3 1 1 1 4 5 5
OSV 3 1 1 1 4 2 2
AGB 3 1 1 1 4 4 5
Arsenal ASV 3 1 1 1 4 4 7
Purmerend 3 1 0 2 3 7 6
P en T 2 0 2 0 2 5 5
Sp. Noord 3 0 2 1 2 4 10
SDZ 3 0 0 3 0 2 6
 Ankaraspor 3 0 0 3 0 2 11
Laatste Nieuws
Nieuwscategorieën
Archief