Archive for August, 2010

Burgemeester Paul Möhlmann heeft een KWF-onderscheiding uitgereikt aan mevrouw A. Bekebrede-Dral. Ze krijgt deze onderscheiding omdat ze zich maarliefst vijftig jaar als bestuurslid heeft ingezet voor de KWF Kankerbestrijding, afdeling Oostzaan. Mevrouw Bekebrede-Dral was ondermeer secretaris, maar is ook geruime tijd penningmeester geweest. Samen met haar man, die het afgelopen jaar is overleden, heeft zij de collectes in het dorp georganiseerd en ze regelde ook de opbrengst van de winkelbusjes.

Tijdens de bijeenkomst van de KWF Kankerbestrijding, afdeling Oostzaan in het Bartel Jacobz Centrum, nam ze afscheid als bestuurslid. Er werd ook afscheid genomen van mevrouw C.H. van Prooijen-Jansen, mevrouw J. Lust-van Brummelen en mevrouw A. Lopes Cardozo-Flens.
Alleen voorzitter Leidy Meyn-Blom bleef aan. Carin Falize-de Wit voert het secretariaat en Saskia Preeker-Wiss is de nieuwe penningmeester.

Bij de vergadering waren veel collectanten uitgenodigd. Zij ontvingen de collectebus voor de collecte van de
KWF Kankerbestrijding die van 5 tot 11 september weer wordt gehouden.

Het Noord-Hollands Byzantijns Mannenkoor steunt het behoud van de Grote Kerk in Oostzaan door in de kerk een prachtig concert te geven. De opbrengst van de kaartverkoop gaat naar het fonds voor de restauratie van het monumentale gebouw.
Het concert vindt plaats op zaterdag 18 september tijdens de eerste donateursavond van de stichting Vrienden van de Grote Kerk. Andere muziekliefhebbers en vrienden van het mooiste monument van Oostzaan zijn ook van harte welkom. Kaartjes (in de vorm van een programmaboekje) zijn alleen verkrijgbaar aan de zaal. Voor donateurs is de entree €5, voor anderen €10.

De zaal gaat open om 19.30 uur. De koffie staat klaar in het Bartel Jacobscentrum. Het programma begint om 20.00 uur. Na het concert kan men de kerk bezichtigen en is er een rondleiding. Een goede gelegenheid om te genieten van het cultureel erfgoed van oost en west.

Meer informatie kunt u vinden op de websites van het koor en de stichting:

www.nhbm.nl en www.vriendengrotekerkoostzaan.nl

Ruben van der Ven zal niet op het openingsconcert spelen van KIOZK (Kunst in de Oostzaanse Kerk). Hij heeft een vinger gebroken en kan eenvoudig nog niet spelen. Dat vertelde KIOZK-voorzitter Kees Voogel vanochtend in de Zomereditie van Radio9. Erg jammer want het leek zo’n fraaie start van een interessante reeks concerten. Wil dit nu zeggen dat we de jonge violist helemaal niet te zien krijgen in de concertreeks? “Nou, we willen hem zeker nog op één van de concerten laten spelen. We hebben in gedachten dat in het concert van 12 maart te laten doen. Dat concert komt tot stand in samenwerking met het Nationaal Muziekinstrumentenfonds. Dit fonds stelt jonge musici in staat goede instrumenten te bespelen. Dus misschien is dit wel een goede gelegenheid voor Ruben.” Er wordt nog met hem overlegd, maar de kans is wel heel groot dat er dus in het voorjaar een ‘herkansing’ voor hem komt.

Op zaterdag 25 september staart KIOZK met haar concertprogramma. Vijf geweldige concerten staan ons te wachten in de Grote Kerk, de kerk waarvan menig muzikant stelt dat hier de mooist denkbare akoestiek aanwezig is.

De reeks concerten wordt geopend met het Philadelphia Ensemble. Het Koninklijk Concertgebouw Orkest Amsterdam is de hofleverancier van de instrumentalisten voor dit geweldig ensemble, te weten Suzanne Jaspers en Kirsti Goedhart (viool), Eva Smit en Eric van der Wiek (altviool) en Wim Straesser en Fred Edelen (cello). Het ensemble speelt het Sextet no. 1 in B flat major opus 18 van Johannes Brahms en het Kwintet opus 87 van Felix Mendelsohn Bartholdy.

Ruben van der Ven

Bijzonder aan het openingsconcert is dat het een voorprogramma heeft. Ruben van der Ven (15) won dit jaar het Jan Pasveer Solistenconcours (zie video) en is gevraagd de eerste tonen van het KIOZK concertprogramma voor zijn rekening te nemen. Een erg leuk initiatief van KIOZK!

Boeiend jaarprogramma

De KIOZK-programmeur heeft een boeiend en contrastrijk programma ontwikkeld voor het seizoen 2010-2011. Zaterdag 21 november komt namelijk meesterpianiste Mariëtta Petkova naar Oostzaan. Zij zal veel aandacht besteden aan Chopin. Een goede genrekeuze zo midden in het Chopin-jaar. Maar ze speelt ook werken van Schumann en Mozart.

Dan moeten we even wachten tot 15 januari 2011. Dat wachten wordt vervolgens beloond met een meesterlijk concert van het geweldige Hexagon Ensemble. Dit ensemble is al eens eerder in de Grote Kerk te bewonderen geweest. Ze komen nu met de indrukwekkende vertolking van de opera Lady Macbeth van Mtsensk. Deze opera van Dimitri Shostakovitch voert het ensemble uit samen met de acteurs Carol Linsen en Christine Ewert. Kees Olthuis (voormalig fagottist van het Koninklijk Concertgebouworkest) heeft de opera voor blazersensemble gearrangeerd.

Op zaterdag 12 maart is er wederom een bijzonder concert. Dit keer in samenwerking met het Nationaal Muziekinstrumentenfonds. Dankzij dit fonds kunnen jonge talentvolle musici op prachtige instrumenten spelen. De talentvolle Julija Hartig (viool), Johan van Iersel (cello) en Reineke Broekhans (piano) zullen op deze zaterdag optreden. Ze spelen werken van Schubert, Debussy, Rachmaninov en Brahms.

De concertreeks wordt afgesloten op 16 april met het Catharijnen Consort. In het consort spelen musici uit drie omroepkoren. Het Catharijnen Consort brengt een barok muziekprogramma onder de titel Franser dan de Fransen. Franse muziek was in begin 18e eeuw vooral ter opluistering van evenementen aan het Hof en in dat opzicht bijna te beschouwen als achtergrondgeluid. Met de oprichting van de ‘Concerts Spirituels’ in 1725  begonnen ook in Frankrijk de openbare concerten. Leidende artiesten traden in deze concerten op, maar ook buitenlandse virtuozen en wonderkinderen. Met Jospeh Boden de Boismortier, Jean-Marie Leclair en Michel Corette leverde Frankrijk ook een bijdrage aan het soloconcert.

Het Hof van Versailles heeft een grote invloed gehad op het muziekleven in Europa. De Franse suite was bijvoorbeeld mateloos populair in Duitsland. Zo schreef Georg Philipp Telemann in Parijs het ‘Nouveaux Quators en six suites’  (De Parijse Kwartetten) en daarmee maakte hij zich Franser dan de Fransen en in Frankrijk bijna onsterfelijk.

Het Catherijnen Consort speelt maarliefst 6 werken. Het Concerto comique no 25 ‘Les Sauvages et la Furstemberg’ van Michel Corette, gevolgd door Jean-Marie Leclairs ‘Six sonatesa deux violons, no. 5 in e-mineur. Daarna is het tijd voor ‘Pieces de clavecin en concerts: no. 5 in d-mineur van Jean-Philippe Rameau, gevolgd door  Michel Blavets ‘Concerto in a-mineur’ en Jean-Marie Leclairs ‘Sonate op. 4 no.1 in d-mineur’.  Het concert wordt afgesloten met ‘Nouveaux Quators en Six Suites no. 6′ van Georg Philipp Telemann.

INFO

Voor meer informatie kijkt u op de website van KIOZK:www.kiozk.nl

Toegangsprijzen

Volwassenen € 17,50 (incl. pauzedrankje), kinderen tot 12 jaar € 5.-. Abonnementen respectievelijk € 70.- en € 22,50 (inclusief 6% BTW). Voor abonnementshouders zijn de stoelen gereserveerd tot 10 minuten voor aanvang van het concert

Reserveren

Telefonisch reserveren via Tjark van der Spek (075-684 3308), Kees Voogel (075-684 3088) of Leo Nieuwenhuizen (075-684 4542).

Videobron

De video is ‘geleend’ van YouTube. We hebben gepoogd vast te stellen wie de maker is van de videoproductie, maar zijn niet verder gekomen dan Pipclair

Onder buitengewoon onstuimige weersomstandigheden hebben vandaag de tallships Amsterdam verlaten. Stormachtige wind en zware regenval. “Holland huilt omdat jullie weggaan”, zo vertaalde aan arabische matroos een uitspraak van een Amsterdammer die afscheid kwam nemen. En eigenlijk is het ook wel zo. SAIL 2010 was een ongekend succes. Zeker 1,5 miljoen bezoekers in die paar dagen tijd. Het had best nog even een weekje door mogen gaan. Men raakte eenvoudig niet uitgekeken.

Niet alle windjammers verlieten meteen de havens bij IJmuiden. Het was gewoon te slecht weer. Een enkel schip keerde zelfs terug naar de haven. Maar de Russen trokken zich niets van een beetje wind aan. Wind… jammer? Integendeel! Het leverde een spectaculair schouwspel op tussen de pieren bij IJmuiden. Fotograaf Lammert Melk was er bij een maakte een prachtige fotoreportage.

De foto’s zijn te bekijken op Sail Out 2010

Donderdag zag het zwart van de mensen langs het Noordzeekanaal en in de haven van Amsterdam. Ze wilden allemaal getuigen zijn van de SAIL IN, de geweldige ‘Parade of Sail’, waaraan een groot aantal Tallships, nautische monumenten en honderden kleinere bootjes meededen. Tot zondag 22 augustus zijn ze tijdens Sail allemaal te bewonderen. Maandag 23 augustus vertrekken de schepen weer.

Fotograaf Lammert Melk maakte een meesterlijke fotoreportage voor Zaanstreek Actueel. Met toestemming van Uitgeverij Vox Pops is de foto in een speciale presentatie (80 foto’s) ook op Beeld van een Stad te bewonderen.

Klik op navolgende link: SAIL IN, gezien en gefotografeerd door Lammert Melk. Wij adviseren u de dia’s te bekijken fullscreen (met functietoets F11 kunt u switchen tussen volledig en gewoon scherm).

De zomervakantie zit er voor de meeste mensen al op en de agenda’s voor het nieuwe seizoen worden weer gevuld met de nodige activiteiten. Het Houten Huys, aan het Westerstijfsel-makerspad in Oostzaan is klaar voor het nieuwe cursusseizoen.

Ook dit jaar is een rijk gevarieerd aanbod beschikbaar aan cursussen en op zaterdag 28 augustus, van 11.00 tot 17.00 uur, bestaat de mogelijkheid om tijdens de open dag kennis te maken met een aantal van deze cursussen en de docenten die deze cursussen geven. Dit kennismaken kan middels gratis proeflessen en uiteraard zijn de docenten graag bereid hun cursus toe te lichten.  Voor de kids zijn er gratis lessen zang & toneel en yoga. De volwassenen kunnen kennis maken met theatersport, pilates, fotografie, diverse vormen van yoga, boetseren met was, tekenen en schilderen en tai chi balans. George Hofstaetter geeft gratis shiatsu behandelingen en reikimaster Tera Mai TM Willy Dijkema laat je kennis maken met reiki. Vanaf september start opleidingsinstituut Total Health een opleiding voetreflexologie in Het Houten Huys. Tijdens de open dag is er van 15.00 tot 17.00 iemand aanwezig om je meer te vertellen over deze opleiding. Om zeker te zijn van een plek kun je je aanmelden via info@hethoutenhuys.nl; voor de precieze tijden, kijk op de website www.hethoutenhuys.nl. Noteer alvast in uw agenda: zaterdag 28 augustus, van 11.00 tot 17.00 uur,open dag in Het Houten Huys.

 (Artikel en foto: aangeleverd)

Donderdagmiddag is de kermis van Oostzaan van start gegaan. Meteen al vanaf drie uur stroomde het publiek naar het Kerkplein om van verschillende attracties te genieten. Vooral veel jeugd.
De botsauto’s waren populair, maar ook de fraaie bijna antieke draaimolen. Pure nostalgie. Een verdwaalde reporter van Radio9 deed zich tegoed aan een suikerspin, wat niet de bedoeling was, gelet op het boze gezicht van het kleinkind in de draaimolen: “Hé oma, alleen vasthouden, niet er van eten”. Maar de muziek stond zo hard aan, dat de dwingende tekst niet helemaal het juiste oor heeft bereikt. Pech, suikerspin vermist. Gelukkig stond de spinnendraaier recht tegenover de draaimolen. Het schijnt dat hij niet zo tevreden was over deze traditionele plek, op de Begoniastraat, maar dat lijkt ons in elk geval niet terecht, want allemachtig wat een volk liep daar langs.
Paul Möhlmann met vrouw en kleinkinderen waren ook op het plein aanwezig. De burgervader, even niet in die functie maar in die van grootvader waagde zich met ega en kids in de botsauto’s. Zowel het materieel als de fameu hebben het avontuur overleefd. Dat gold ook voor die andere mega-attractie, waar je met een aantal mensen op een rij, goed ingesnoerd, door de lucht zwiept. Eerst de tegen de wijzers van de klok in en dan de omgekeerde richting, misschien wel de juiste route. Aanvankelijk keek Möhlmann een beetje bedenkelijke, een raadsvergadering is immers eenvoudiger, maar helaas hadden de kleinkinderen de attractie toen al in de smiezen. Tja, wat doe je dan… het enige juiste, precies, je laat je insnoeren en draait wat rondjes mee.
Een erg leuke, kleinschalige kermis. Met een feesttent waar de nodige optredens plaatsvinden. Zondag 8 augustus wordt de kermis van Oostzaan afgesloten met een optreden van Popstar-winnaar Wesley Klein die zijn nieuwe album komt presenteren (in de tent naast Borrelz).

Hieronder een foto- en videopresentatie van de Oostzaanse Kermis 2010.


Oostzaan – Minister Maria van der Hoeven is door het college van B. en W. uitgenodigd om naar Oostzaan te komen om aan de inwoners uit te leggen waarom bij hoogspanningskabels in nieuwe gevallen een andere norm wordt gehanteerd voor magnetische straling dan in bestaande gevallen.

Op 17 maart 2008 was de minister ook al even in Oostzaan. Ze heeft toen het tracé van de hoogspanningslijnen boven de woonwijken van het dorp bekeken en met bewoners, het comite Oostzaan380kv en het gemeentebestuur van gedachten gewisseld. Reden voor het bezoek is de verhoging van de spanning op het hoogspanningsnet van 150kV naar 380kV. Bewoners klaagden steen en been over het geknetter en gaven verder aan buitengewoon bezorgd te zijn over de magnetische straling. Van der Hoeven heeft in de gesprekken de indruk gewekt oplossingen te zoeken voor de problematiek.

De afgelopen jaren zijn er tal van overleggen geweest met Oostzaan, netbeheerder Tennet en het ministerie van Economische Zaken geweest. Alleen een oplossing voor de hoogspanningsproblemen werd niet gevonden. Op 8 februari dit jaar verscheen een rapport over de Ruimtelijke verkenning van tracéalternatieven van de huidige hoogspanningsverbinding. Zo heeft Oostzaan en het comité Oostzaan 380kV aangedrongen op het verkennen van de mogelijkheid om de hoogspanningslijnen om te leiden, de zogenaamde Noordzeekanaal-variant. De minister reageerde op 11 juni op dit rapport. Letterlijk schrijft zij: “Volgens het rapport is geen realistisch alternatief mogelijk”. Verder stelt de minister dat het zogenaamde voorzorgbeleid van het ministerie van VROM ten aanzien van magneetvelden niet op Oostzaan van toepassing is. “Op grond van het huidige beleid kan de gemeente Oostzaan geen oplossing geboden worden voor de hoogspanningsproblemen”, schrijft Van der Hoeven.

Met deze reactie lijkt de minister de toornvan Oostzaan over zich te hebben afgeroepen. Het college van B. en W. hebben haar een brief geschreven dat het aan de inwoners niet is uit te leggen waarom in bestaande situaties een magnetisch veld van 100 microtesla is toestaan en in oude situaties slechts 0,4 microtesla. Het college schrijft letterlijk: “Een  magnetisch veld dat 250 keer hoger is dan is toegestaan in nieuwe situaties zou geen gevaar opleveren voor de volksgezondheid?”

En omdat dit niet is uit te leggen mag minister Van der Hoeven nu naar Oostzaan komen om zelf een poging te wagen. Het is nog niet bekend of de minister op de uitnodiging heeft gereageerd.

Op de website van de gemeente oostzaan (www.oostzaan.nl) is meer informatie over de Oostzaanse hoogspanningsproblematiek te vinden.

Bekijk hieronder het filmpje dat ZaanstreekActueel maakte van het bezoek op 17 maart 2008:


De inwoners van Oostzaan blijken tevreden over de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dat blijkt uit het tevredenheidsonderzoek dat de gemeente in 2009 heeft laten uitvoeren. Jaarlijks toetst de gemeente de mate van tevredenheid van de inwoners. Met het resultaat van het onderzoek wil de gemeente de dienstverlening verder verbeteren.

Aan het onderzoek dat in de periode april en mei van dit jaar plaatsvond deden 169 mensen mee. De ondersteuning wordt door hen beoordeeld op vrijwel hetzelfde niveau als in 2008.
Vanaf januari dit jaar is door Oostzaan een Wmo loket ingericht en wordt de indicatie door de gemeente zelf uitgevoerd.

Daardoor kan de gemeente een betere ondersteuning leveren, waardoor aanvragers deel kunnen blijven nemen aan de samenleving.

Een aantal zaken vallen in het onderzoek op. Zo is het oordeel over de Belbus zeer positief. Landelijk krijgt deze vorm van collectief vervoer een 6,9. In Oostzaan is het rapportcijfer maarliefst een 8. Het gemak waarmee de Belbus besteld kan worden, de kostprijs en de behulpzaamheid van de chauffeur leiden tot deze hoge waardering. Er is echter ook een minpuntje, namelijk de wachttijden bij het ophalen. Daar kan de lokale overheid dus dit jaar misschien nog even de tanden in zetten.

Sinds vorig jaar kunnen Oostzaners kiezen uit een viertal leveranciers van hulp bij het huishouden. Het gaat daarbij om Amsterdam Thuiszorg, Omring Thuiszorg, ViVa Zorggroep en Evean Thuiszorg. De laatste blijkt met 72 procent de grootste aanbieder van deze hulp in Oostzaan. Vooral de aandacht die de hulpvrager krijgt en de kwaliteit van het schoonmaakwerk strekt tot tevredenheid. Maar men is minder tevreden over de telefonische bereikbaarheid.

De gemeente geeft aan tevreden te zijn met de onderzoeksresultaten. Zowel met de positieve als minder positieve uitkomsten. De aandachtspunten zal Oostzaan zeker de komende tijd proberen aan te pakken. De gemeente stelt op haar website verder dat men zich zal inspannen om de voorzieningen op het huidige niveau te kunnen blijven aanbieden, ook nu er forse bezuinigingen moeten worden uitgevoerd de komende jaren.

Laatste Nieuws
Nieuwscategorieën
Archief