Archive for May, 2010

D66 lijsttrekker Alexander Pechtold zal in de aanloop naar de Tweede Kamer verkiezingen op negen juni ook Oostzaan bezoeken. Pechtold zal op woensdag 2 juni rond 12 uur arriveren bij de bibliotheek in het gemeentehuis van Oostzaan. Hier zal hij meedoen aan het eerste lijsttrekkers-chatdebat van de website Hyves. 

De verwachting is dat dit eerste ‘chatdebat’ ter wereld een half uur in beslag neemt. Rond half één zal Pechtold zijn computer in de Bieb van Oostzaan dus verlaten. Hierna is er in de hal van het gemeentehuis kort de gelegenheid voor media en burgers om vragen te stellen aan de lijsttrekker van D66.

Als lokale afdeling van D66 zijn we uitermate vereerd met dit bezoek. We hopen dat meerdere mensen uit Oostzaan en omgeving zich rond half één in de hal van het gemeentehuis willen verzamelen om kennis te maken met onze lijsttrekker.Mannen in witte pakken wroeten in de grond waar ooit een pizeria stond. Menig Oostzaner die er langs fietst denkt misschien dat er bodemonderzoek plaatsvindt. Het zal wel een vieze boel zijn daar in de grond waar ooit goed geurende pastamaaltijden hun weg naar de tafeltjes vonden.
Nee beste mensen, het is het team van Piet Kleij, dat bezig is met archeogisch onderzoek. Dat moet plaatsvinden, voordat op die plek palen de grond in gejast worden voor de afronding van het centrumplan. En het onderzoek is nog spannend ook. Immers aan de andere kant van de straat, waar nu het fraaie gemeentehuis staat, werd een middeleeuwse terp vermoed en gevonden. Het leverde informatie op uit de vroegste periode van Oostzaan, nog wel van voor Claesz Compaen. Van de plek waar nu naar het verleden wordt gegraven verwachtte Kleij minder. Maar niettemin lijkt de opgraving toch ook weer interessante informatie op te leveren. In elk geval zijn oude fundamenten blootgelegd. En wellicht zijn ook de restanten aangetroffen van een terp uit de periode rond het jaar 1450. Dat is tenminste het gerucht dat door het dorp gaat.

Het is nog niet bekend of er ook interessante bodemvondsten zijn gedaan en of het archeologisch onderzoek ook een waardevolle aanvulling is op het overige onderzoek dat in de Kerkbuurt is gedaan. Binnenkort zal gemeentearcheoloog Piet Kleij daar meer over vertellen.

Siem Meijn kon zijn nieuwsgierigheid in elk geval niet bedwingen. Hij maakte de foto’s boven dit artikeltje.

Oostzaan heeft een rustige en ook bijzonder actieve Luilakavond, -nacht en -ochtend achter de rug. Het lijkt tegenstrijdig maar dat is het niet. Met rustig bedoelen we dat er totaal geen rottigheden te melden waren. Nou ja, op een miniscuul klein scheerschuimspoortje op de Begoniastraat na. Beeld van een Dorp-verslaggever Dré Prijs vroeg het aan verschillende bezoekers van het Luilakontbijt, maar iedereen had rustig kunnen slapen gedurende Luilaknacht. Jong Oostzaan daarentegen deed geen oog dicht en dat was ook de bedoeling. Want in De KunstGreep was een geweldig Luilakfeest georganiseerd: De Nacht van Oostzaan. Het begon allemaal zo rustig dat de organisatie dacht dat er géén jongere zou komen. Aanvang 22.00 uur, maar de eerste jongeren stapten pas na 23.00 uur de theaterzaal binnen om even flink door te feesten tot een uurtje of vijf zaterdagochtend. Jongeren na afloop bleken enthousiast. Het was de derde keer dat het Luilakfeest werd georganiseerd en het blijkt aan meerdere doelen te beantwoorden: een vet feest en onrust in het dorp blijft uit met als plezierig neveneffect dat de senioren dorpelingen een luilaknachtje kunnen ronken. Bijzonder is ook dat de jongeren zelf actief bij de organisatie werden betrokken, waardoor het gevoel dat het hun eigen feest was werd vergroot. Menig jongeren die wij spraken vinden dat de gemeente meer van dit soort activiteiten voor de jeugd moet ondersteunen. Straathoekwerker Rob van Laere kijkt ook met een goed gevoel terug op De Nacht van Oostzaan.

Voordat de ‘hardcore’-party begon waren er al diverse activiteiten op het Kerkplein. Van Laere: “Ik had een te zwakke generator besteld, waardoor het opblazen van de glijbaan en het levende tafelvoetbalspel, even niet helemaal goed ging. Maar ik heb dit opgelost door ze om en om op sterkte te zetten. Voor het tafelvoetbalspel stond meteen al een rij kids te wachten. Dat was dus een populaire activiteit.”

Rond zes uur zaterdagochtend ging de kerkdeur van de Grote Kerk open en konden de eerste Oostzaners naar binnen voor het Luilakontbijt. Dat waren rond die tijd vooral jongeren, die na een nachtje hardcore behoorlijk honger hadden gekregen. Het ontbijt was weer perfect georganiseerd met voor elk wat wils. Rond 7 uur druppelden de wat oudere Oostzaners binnen en vanaf dat moment tot even voor 9 uur zat de kerk vol met ontbijtende dorpelingen. De burgemeester bekeek het allemaal nog eens en was toch wel apetrots op z’n dorp. “Als ze mij ooit in Baarn hadden gevraagd of ik in 2010 in een kerk een ontbijt zou nuttigen tijdens luilak had ik ze waarschijnlijk vriendelijk uitgelachen. Maar kijk nu eens wat een gezellige boel hier”, zegt de burgervader. Tal van bekende en minder bekende dorpelingen schuiven aan aan de ontbijtdis en hebben tussen de hap door ook nog flink wat te bepraten met elkaar. Pas als Muziekvereniging Exelsior binnenkomt en een flinke deun wegblaast verlegt de aandacht zich naar de muzikanten.

Wijkagent Bert Gorter was ook van de partij, maar wilde onze verslaggever Dré Prijs geen informatie geven over hoe de nacht was verlopen. “Daarvoor moet u contact opnemen met de centrale voorlichting van het korps. Zij regelen de persvoorlichting bij evenementen.” Ach, … wat jammer nou, moet Radio9, of Beeld van een Dorp nu met de persvoorlichting contact opnemen of het luilakontbijt de wijkagent is bevallen? Gorter: “Ja, u weet hoe het werkt!” Jammer, maar dat hebben we natuurlijk niet gedaan. Wij denken dat de wijkagent met het verkeerde been van de motor is gestapt, maar hopen voor hem dat hij toch een fijne avond heeft gehad.

Rest van de streek ook rustig

De politie Zaanstreek/Waterland had in de hele regio extra personeel ingezet. Vooral de zogenaamde ‘hotspots’, waar rottigheid werd verwacht, werden in de gaten gehouden. Er zijn geen noemenswaardige incidenten geweest. Hooguit wat (geluids)overlastmeldingen en containerbrandjes.  Verder zijn hier en daar eieren in beslag genomen en werd de jeugd op ongewenst gedrag aangesproken. Er werden een paar mensen aangehouden.

Audio

Vlak voor en tijdens het Luilakontbijt zijn er interviews afgenomen met jongeren, Rob van Laere, de burgemeester, wethouder Casper Stevens (eerste keer dat hij zoiets meemaakte) en met de koster van de Grote Kerk (gastheer voor het ontbijt). De interviews zijn hieronder te beluisteren.


Jongeren:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.Rob van Laere:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.Burgemeester Paul Mohlmann:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.
Wethouder Stevens:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.Koster Grote Kerk:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


Fotobron

De foto’s bij dit artikel zijn gemaakt door Dré Prijs. Nabestellen kan via het redactie-adres:redactie@zaanstreekactueel.com

De Wereld, het Straathoekwerk en de Try-out presenteren tijdens luilaknacht voor de derde achtereenvolgend jaar de Nacht van Oostzaan. Verschillende DJ’s draaien tussen 22.00 uur en zaterdagochtend 06.00 uur voor jong Oostzaan. Het beloofd net als andere jaren weer een fantastisch feest te worden waarbij hardcore liefhebbers volop aan hun trekken komen. Maar niet alleen Hardcore, ook House, Club, Techno, Oldschool en Hardstyle zijn de muziekstylen die tijdens luilaknacht De KunstGreep op de kop zullen zetten.

Het feest is voor alle leeftijden, legitimatie is verplicht. De kaartverkoop loopt via De Wereld, het Straathoekwerk en de Try-out (voorverkoop aan vijf euro, aan de deur € 7,50).

Voordat het feest losbarst is vrijdagavond er in samenwerking met Welsaen, Straathoekwerk en Sportservice Zaanstad een Panna Knock Out toernooi. Er is ook een levend tafelvoetbalspel opgesteld en voor de jongste jeugd is er een opblaasbare klimwand en een glijbaan. Allemaal op het Kerkplein. Jongerenvereniging ‘De Zoete Inval’ doet de naam eer aan met het uitdelen van suikerspinnen.

Luilakontbijt

Zaterdagochtend vindt alweer het negende Luilakontbijt plaats in de Grote Kerk van Oostzaan. De organisatie rekent op 400 – 450 Oostzaners die tussen 06.00 – 09.00 uur een goed verzorgd ontbijt komt genieten.  Altijd weer een oergezellige afsluiting van Luilak, waar menig Oostzaner van de gelegenheid gebruik maakt om bij te praten, te netwerken, of gewoon gezellig een hapje te eten.

Als alles goed gaat is een deel van het ontbijtend publiek uit bed getoeterd door Concordia en Excelsior. Beide muziekverenigingen trekken op een wagen elk een deel van het dorp in om de ‘Luilak-Symfonie’ ten gehore te brengen. Aan het eind van het rondje ontmoeten de verenigingen elkaar in de Grote Kerk, waarna als ware het ‘Fanfare van Bert Haanstra’ een jamsessie volgt.

Er zijn nog kaartjes voor het ontbijt, die voor € 2,50 aan de deur van de Grote Kerk te koop zijn.

Vanochtend hebben twee scholieren van De Korenaar en één van De Kweekvijver samen met Hans van Vliet nogmaals het parcours van het verkeersexamen gereden. Ze slaagden met vlag en wimpel. Daarna werden ze in de studio van Radio9 uitgenodigd om even te vertellen hoe de herkansing was verlopen en wat ze na de basisschool zoal gaan doen.

Luister hieronder naar Lisa en Josien:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Luister hieronder naar Nick:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

fietsexamen-2010

Maar drie scholieren van de basisscholen in Oostzaan moeten even het verkeersexamen overdoen aanstaande vrijdagochtend. Zij haalde net te weinig punten. De maximumscore was namelijk 40 punten. Er deden 107 leerlingen mee. Het examen mag met dit prachtige resultaat een succes worden genoemd. Hieronder worden de scores weergegeven per school.

Er waren ook nog wel enige verrassingen voor de organisatie. “Bij De Korenaar ontstond een opstopping omdat ze met de ophaalbrug bezig waren. Dat was helemaal niet voorzien.” Bij navolgende controlepunten werden de examenkandidaten weer even in volgorde gezet en vertrokken ze om de zoveel seconden, zodat ze niet ‘afkeken’ hoe de voorganger het deed (goed of fout).

De organisatie van het examen heeft zich ook behoorlijk geergerd aan een onderwijzer van De Korenaar die leerlingen, bij wijze van grap, verkeerde aanwijzingen gaf. Hij had helemaal geen rol in het examen en heeft kennelijk de inschatting gemaakt dat het allemaal niet zo belangrijk was. Niet erg pedagogisch. Een flink aantal leerlingen nam het examen weldegelijk serieus en sommige daar weer van waren behoorlijk nerveus, zowel van te voren als tijdens het examen. Als dan een leraar vervelend gaat doen wordt die nervositeit alleen maar groter. Volgens de controlepost achter De Korenaar zijn verschillende leerlingen verkeerd gereden. De onderwijzer wordt daar mede verantwoordelijk voor gehouden. Naar verluidt vond de directeur van De Korenaar het geen leuke grap en hij schijnt dat ook aan de betreffende onderwijzer duidelijk gemaakt te hebben. Met verkeer en verkeersveiligheid moet je nu eenmaal niet spotten, zeker als je weet dat er nog steeds veel kinderen slachtoffer worden bij ongevallen op de weg. Volgens organisator Hans van Vliet (Veilig Verkeer Nederland) is het heel goed mogelijk dat de onderwijzer verantwoordelijk is voor het zakken van twee leerlingen van zijn eigen school. Misschien kan hij volgend jaar beter binnen blijven als de route van het verkeersexamen langs zijn school loopt!

Punten per leerling per school

De Rietkraag: 2 x 40 punten, 9 x 39 punten, 5 x 38 punten, 4 x 37 punten, 3 x 36 punten, 1 x 35 punten en 1 x 34 punten. Alle 25 scholieren zijn dus geslaagd.

Noorderschool: Er deed 1 leerling van de Noorderschool mee. Hij behaalde 39 punten.

De Korenaar:

De Korenaar deed mee met drie groepen. De uitslag van De Korenaar 8K: 1 x 40 punten, 4 x 39 punten, 3 x 38 punten, 2 x 37 punten, 1 x 36 punten en 2 x 35 punten. Deze groep slaagde in z’n geheel.

De uitslag van De Korenaar 8L: 2 x 39 punten, 2 x 38 punten, 5 x 37 punten, 3 x 36 punten, 2 x 35 punten. 1 x 30 punten. De laatste moet het examen opnieuw doen.

De uitslag van De Korenaar 8M: 1 x 40 punten, 3 x 39 punten, 4 x 37 punten, 2 x 36 punten, 1 x 33 punten, 1 x 31 punten. Ook in deze groep is er één herkansing.

De Kweekvijver

De Kweekvijver deed mee met twee groepen.

De uitslag van De Kweekvijver 8A: 3 x 40 punten, 4 x 39 punten, 7 x 38 punten, 3 x 37 punten, 2 x 36 punten, 3 x 35 punten, 1 x 34 punten, 1x 33 punten en 1 x 31 punten. Ook hier één herkansing dus.

De uitslag van De Kweekvijver 8B: 8 x 39 punten, 3 x 38 punten, 3 x 37 punten, 1 x 34 punten. Allemaal geslaagd dus.

Gemiddeld

De Noorderschool komt gemiddeld als beste uit de bus met 39 punten. De Rietkraag bezet de tweede plek met 37,84 punten, De Kweekvijver staat dit jaar op de derde plaats met gemiddeld 37,48 punten en De Korenaar komt op plek vier met 36,04 punten gemiddeld.

AUDIO


Hieronder kan het interview met organisator Hans van Vliet (VVN) beluisterd worden.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

De scholieren van groep 8 van de basisscholen hebben vandaag het verkeersexamen afgelegd in Oostzaan. Alle scholen deden mee weer mee. Alle fietsers kregen een knaloranje hesje gesponsord door de firma Meijn en de firma Perk. Geen overbodige luxe, want in het hier en daar drukke verkeersbeeld van het dorp waren de examenkandidaten zo goed te zien.
Het examen startte op het Kerkplein met een groepsgewijze informatieronde over de dodehoekspiegel. Voor dit doel had de firma Meijn een vrachtwagen op het plein neergezet. Inmiddels een traditie. Chauffeur Huug van Eyk ontving steeds twee scholieren in de cabine en zette uiteen hoe weinig zicht een vrachtwagenchauffeur feitelijk heeft langs zijn wagen en hoe belangrijk de dodehoekspiegel is. Voor de scholieren werd zo in een oogopslag duidelijk hoe onverstandig het is om je naast een vrachtwagen op te stellen, bijvoorbeeld bij een stoplicht.

De secretaresse van de burgemeester knipte het lint door, waarna het examen begon. Er werd een parcours afgelegd dwars door het dorp. Sommige examenkandidaten raakte het spoor bijster in de doktersbuurt. De bewegwijzering was niet altijd duidelijk, waardoor op controlepunten af en toe ingegrepen werd om alles weer een beetje in goede banen te leiden.

Maar uiteindelijk heeft iedereen wel de ‘finish’ gehaald. De situatie van vorig jaar dat nog een scholiertje moest arriveren, verdwaald bleek in de Twiske heeft zich dit jaar niet herhaald. Het merendeel van de scholieren die er naar gevraagd werd dacht het wel gehaald te hebben. Ja, ze hadden wel eens vergeten richting aan te geven. Fijntjes wezen ze nog even op wat volwassen fietsers die het bruggetje bij De Lishof weigerden te voet te nemen. Een verkeersovertreding die menig volwassen fietser maakt. Je moet er toch echt lopen. De scholieren deden dit ook netjes.

Een opmerkelijke hindernis was de ophaalbrug bij De Korenaar. Daar werd aan geklust. En op zeker moment stond hij open. Tot grote hilariteit van de scholieren van De Korenaar, want het aantal fietsers dat effe niet verder kon groeide. Nog meer hilariteit aan de andere kant van de sloot, waar een onderwijzer de kandidaten foute aanwijzingen gaf. Beeld van een Dorp heeft nog nooit zoveel stoicijnse examenkandidaten gezien. Ze reden gewoon door! Nou ja, eentje dorst een weerwoord te geven: “Ja hoor… joepdoei een fijne dag en de mazzel.” Daar kon-i het wel mee doen!

Bij het zebrapad tegenover de Kolk ontstond behoorlijk wat irritatie bij de controlepost over het ongeduldige gedrag van automobilisten die te snel reden, of het rode licht negeerden. Achter een heg stond de nieuwe wijkagent Bert Gorter en dat hebben een aantal automobilisten geweten, want hij had z’n bonnenboekje bij zich. Tja, als ze hadden kunnen kiezen tussen een prent van Jelle Bakker en een van Gorter (…).

Opmerkelijk was ook de act van Teun Flens, CDA-raadslid die bij The Spinder-Control Post, vergat aan te geven dat hij voornemens was rechtsaf te slaan. Hij keerde terug, draaide een rondje en probeerde het nog een keer. Nu met een triomfantelijk naar rechts wijzende hand. Het is dat hij niet mee deed, anders was hij met vlag en wimpel geslaagd.

Audio-UPDATE donderdag 20 mei 2010
Beeld van een Dorp-verslaggever Dré Prijs sprak met de kandidaten voor en na het examen. Daarnaast met de controlepost van André Dech en legde het oor te luister bij de Spinder Control Post. De verslagen zijn hieronder te beluisteren. Helaas valt de kwaliteit van de opname, door een storing aan de apparatuur, een beetje tegen, waarvoor onze verontschuldigingen.

Voorafgaande aan de start:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.Een gesprek met de André Dech op de derde controle post:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.Een gesprek met meneer 66 op controlepost 3:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.Een gesprek met de familie Spinder op de Spinder Control Post:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.Een gesprek met de wijkagent Bert Gorter:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.De reacties van de examenkandidaten na afloop op het Kerkplein:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Tijdens dodenherdenking op 4 mei wordt traditioneel de vlag halfstok gehangen op de Grote Kerk. Volgens protocol wordt de vlag dan vlak voor zonsondergang binnengehaald. Niet alles ging dit jaar volgens protocol. De Brandweer Oostzaan moest er aan te pas komen om de vlag te strijken en dat was zeer ruim na zonsondergang.

Je zou zeggen dat misschien alleen de haan op de kerktoren het heeft gemerkt. Kennelijk kreeg de gemeente Oostzaan er vragen over, want op de gemeentelijke website wordt kond gedaan van het euvel.

Oostzaners willen dan natuurlijk meteen weten wat de oorzaak was van dit niet-protocolaire handelen. De gemeente Oostzaan geeft de vlag de schuld. De splinternieuwe volstrekt onervaren vlag had zich zodanig om de stok gewikkeld dat hij niet te strijken bleek. De gemeente geeft geen uitleg of de Brandweer Oostzaan volgens protocol er in is geslaag de vlag alsnog te strijken. Want, zo schrijft het protocol voor, ‘bij het neerhalen (strijken) van de vlag moet deze eerst weer langzaam in top worden gehesen om de vlag daarna neer te halen.’

Vervelend natuurlijk. De gemeente Oostzaan zoekt nu naar een oplossing om herhaling in de toekomst te voorkomen. Misschien toch maar weer de oude vlag?

Overigens ging het niet alleen op de kerktoren een beetje mis. De vlag op het Kerkplein bij het monument hing al voor twaalf uur op 4 mei in de vlaggenmast. Dat schijnt pas om 15.00 uur te mogen. Op zeker moment is deze vergissing ook hersteld.


In het Noord-Hollands Dagblad van 20 april beweerde de fractievoorzitter van de VVD, Tine Schaafsma, dat uit nieuw onderzoek zou blijken dat Oostzaan er financieel veel slechter voor staat dan oud-wethouder Monen de gemeenteraad altijd heeft voorgehouden. Uit de antwoorden op de vragen van GroenLinks aan het nieuwe College blijkt dat deze beweringen van de VVD onjuist zijn.

Het nieuwe College met de VVD- wethouder van financiën, Jan van Run,  is ‘van mening dat de voormalig wethouder de gemeenteraad adequaat heeft geïnformeerd’ (citaat uit Beantwoording van Het College).  Ook het door mevrouw Schaafsma aangehaalde onderzoek waaruit zou blijken dat de financiële positie (in het bijzonder de risiconorm op het gebied van de leningenpositie) veel slechter is dan voorgesteld, is bij het College ‘niet bekend’ aldus de beantwoording door het College.

GroenLinks is tevreden met de beantwoording van deze vragen en voelt zich gesteund in haar vertrouwen in het financiële beleid van de oud-wethouder van GroenLinks.  “Wel vind ik het beschamend dat getracht is met deze handelswijze de goede naam van Rob Monen te beschadigen,” aldus Arjen Ronner van GroenLinks, “Deze wijze van politiek voeren spreekt me niet aan. Ik hoop dat we het na dit incident weer over de inhoud kunnen hebben in plaats van het ondoordacht aanvallen van personen. Oostzaan is niet gebaat bij zwartmakerij.”

In 2008 werden er 223.000 reizigersadviezen gegeven door de GGD’en. Indrukwekkend getal, en toch is er nog steeds werk aan de winkel. Bijna de helft van de reizigers naar risicogebieden vertrekt onvoldoende beschermd. Het belang van goed reisadvies blijft noodzakelijk. Goed geïnformeerde reizigers gaan beter beschermd op reis.

De risico’s van reizen worden vaak onderschat. Zeker omdat de risicogebieden voor infectieziekten niet alleen liggen in (sub)tropische landen zoals in Azië, Afrika of Midden- en Zuid-Amerika. Ook dichterbij, in landen als Turkije en Egypte kunnen slechte hygiënische omstandigheden een bedreiging vormen voor de gezondheid. Door onvoldoende beschermt op reis te gaan, kan de reiziger vervelende en soms gevaarlijke ziekten oplopen. Ziekten als diarree, huidproblemen , seksueel overdraagbare aandoeningen en malaria.

Gaat u op reis? Bij GGD Zaanstreek-Waterland kunt u terecht voor een consult, vaccinatie(s) en indien nodig malariapillen. Voor reizen naar verre bestemmingen is het aan te raden om zes tot acht weken van te voren langs te komen. Ook als de vertrekdatum al dichterbij is, blijft het zinvol om een afspraak te maken.

Telefonisch afspraken worden van maandag t/m donderdag tussen 8.30-12.00 uur gemaakt via tel. 0900-2545454. Of via de website www.ggdreizen.nl. Het spreekuur wordt gehouden bij de GGD op het Vurehout 2 in Zaandam, makkelijk te bereiken aan de achterkant van het treinstation van Zaandam.

Laatste Nieuws
Nieuwscategorieën
Archief