Archive for March, 2008


Dit artikel is overgenomen van ZaanstreekActueel
Het was een eenvoudige gemeentelijke mededeling. “Van 25 maart tot 2 april moet Nuon de gasleidingen vernieuwen in de Kerkbuurt vanaf de Twiskeweg tot aan de brug over de Roemersloot.” Daardoor werd het onmogelijk om de omleiding via het Twiske te volgen en moesten voetgangers, fietsers, auto’s en vrachtwagens via de Kerkbuurt over een opgebroken weghelft, die inmiddels meer lijkt op een weg in de binnenlanden van Joegoslavije uit de jaren vijftig. Verkeerslichten regelen het verkeer. Door de hevige regenval van de laatste dagen is de route veranderd in een modderbad. Zo is het berijden of het bewandelen van de Kerkbuurt nu een moderne variant op een prutrace. Tot grote ergernis van de omwonenden en weggebruikers.

“Natuurlijk moet je niet zeuren als je in een lintdorp woont als af en toe de weg open moet, maar dit is buiten alle proporties”, stelt Rolf van Dijk. Hij noemt de omstandigheden in de Oostzaanse Kerkbuurt erbarmelijk nu al het verkeer er doorheen moet. “De overlast bestaat voor auto’s uit modder, slijtage aan de auto, en minutenlange wachttijd”. Het ergert hem dat nauwelijks aan langzaam verkeer is gedacht. “Voor fietsers en voetgangers is er een (niet aangegeven) omleiding, waarbij je makkelijk een been kunt breken. Veel fietsers missen de omleiding en moeten dan door kuilen en langs auto’s die modder opspatten.”

Het is één en al geglibber als gevolg van de regenval van de laatste dagen. “Niet iedereen houdt zich aan de verkeerslichten, waardoor jammerlijke situaties ontstaan”, stelt Jeanne Klop. Ook zij wijst op de gevaarlijke situatie die voor fietsers en voetgangers kan ontstaan. “Ze moeten hun fiets of voertuig over een grote zandhoop trekken en dan weer voortploeteren over smalle houten vlonders. Nou dat is alleen voor de sterken en de jongeren weggelegd. Ouderen hebben de moed opgegeven en zijn gedoemd tot een huiselijk bestaan.”
Daarin kon mevrouw Klop wel eens gelijk hebben. Want op veel plekken ontbreekt de vlonder ineens en moeten voetgangers door de prut verder. “Ik hoef niet uit te leggen dat deze situatie onacceptabel is”, zegt Jeanne Klop.

Niet al het verkeer trekt zich iets aan van het feit dat de omleiding via het Twiske er tijdelijk uitligt. “Motoren rijden illegaal over het fietspad bij de Stationsstraat ‘t Twiske in”, stelt Van Dijk. “Ze kunnen ook niet anders.” Hij vraagt zich af waar automobilisten en fietsers hun schade kunnen verhalen, want die zal er zeker zijn. “De kosten van ons gezin van vier personen rijzen de pan uit: drie lekke fietsbanden, besmeurde fietsen, vieze auto’s, broeken, schoenen en jassen!” Volgens Jeanne Klop moet de gemeente weggebruikers maar compenseren. “Laat ze de automobilisten maar een 10-rittenkaart voor de autowasstraat geven.”
Het is niet alleen de prut, maar ook de vertraging die ergernis oproept. Een mevrouw die op weg is naar Taams Stables in De Haal: “Gisteren heb ik over dit kleine stukje 40 minuten gedaan.”

Het is onwaarschijnlijk dat de gemeente de bewoners tegemoet zal komen. Erg veel alternatieven heeft Oostzaan niet. Het zal zeker door bewoners nauwelijks begrepen worden als de gasleidingen aangelegd worden als de herinrichting van de Kerkbuurt is afgerond. Dat zijn situaties die regelmatig in andere steden en dorpen voorkomen, waar afstemming van werkzaamheden door nutsbedrijven niet of nauwelijks plaatsvindt. In dit licht bezien is het nu uitvoeren van de werkzaamheden begrijpelijk. Al is het een buitengewoon zure appel waar de inwoners van Oostzaan doorheen moeten bijten. De werkzaamheden zijn nog niet afgerond. De planning was dat op 2 april de situatie enigszins genormaliseerd zou worden en dat dan de omleiding via het Twiske weer in gebruik zal zijn, maar het lijkt erop dat die datum niet gehaald wordt. Voorlopig blijft het dus nog even ploeteren in de Kerkbuurt.
Misschien kan de gemeente Oostzaan de bewoners na de herinrichting een feest aanbieden om de pijn enigszins te verzachten. Als B. en W. de financiering ervan over een periode van 60 jaar uitsmeren is de last van zo’n dorpsfeest ook weer een beetje dragelijk!

VIDEO
Dré Prijs maakte op zaterdag 29 maart de volgende videoregistratie:

REACTIES

 • 31 maart 12.00 – Vanochtend moesten we door een laag water van 30 centimeter rijden! Als je per ongeluk stilstond liep de uitlaat vol. De werklui stonden er hoofdschuddend en met de handen in de zakken naar te kijken. Veel konden ze er niet aan doen.
 • 31 maart 12.10 – Ik heb van verschillende mensen gehoord dat ze de gemeente gaan bellen om een schadevergoeding.
 • 31 maart 12.30 – Ik heb het helemaal gehad. Misschien moet ik maar via Landsmeer omrijden om die ellende te vermijden. Is wel even 22 kilometer om.
 • 31 maart 13.30 – Onbegrijpelijk dat dit zo maar kan!
 • 31 maart 14.00 – Konden ze die leidingen niet ‘s nachts leggen, zodat overdag het verkeer kan omrijden via ‘t Twiske?
 • 31 maart 14.13 – Blij dat ik daar niet woon. Die mensen moeten gewoon door de prut hun huis in. Lekker geregeld zeg!
 • 31 maart 14.55 – Beetje stemmingmakerij hoor. Straks ziet alles er picobello uit en hoor je niemand meer…
 • 31 maart 14.57 – In Zaanstad willen ze een gracht of een beek. Wij hebben een Kerkbuurtsloot

Een lezer adviseert automobilisten de auto te laten schoonspuiten in een wasbox en daarna te laten wassen. “Er zit zoveel steengruis op de auto dat de lak zwaar beschadigd raakt als ik dat op de gebruikelijke manier reinig.”

Reactie Gemeente Oostzaan (C. Kempenaar) van 3 april 2008
Beste Journalisten,

De Kerkbuurt was op zaterdag de 29ste en zondag de 30ste gesloten voor verkeer. Dus terwijl u het filmpje opnam van de auto’s die op de Kerkbuurt reden, waren die in overtreding. Vrijdag de 28ste vanaf 19.00 uur was de omleiding door het Twiske weer open omdat de kruising van de Twiskeweg-Kerkbuurt weer open kon voor verkeer. Gevolg van de auto’s die de hekken opzij gezet hebben en er toch doorreden, weg is verder kapot gereden en de aannemer had maandagmorgen 2 uur extra tijd nodig om het regenwater er af te krijgen.

REACTIES 4 april 2008

 • 4 april 15.00 – Beste redactie, Graag wil ik even reageren op de reactie van de gemeente Oostzaan bij monde van Dhr. C. Kempenaar. Dit noemen we nou een gotspe. Je mocht daar zaterdag en zondag niet rijden. Als het niet zo triest was, moest ik erg lachen. Bewoners zitten al weken in de prut en als dat in al zijn hoedanigheden wordt aangetoond, blijkt het niet waar te zijn. Tjonge en de aannemer had uren nodig om de boel te herstellen. Straks rijzen de kosten de pan uit en hebben de auto’s het gedaan.
  De arrogantie ten top. Nou Oostzaanse burgers, jullie weten het nu, niet zeuren. Het valt allemaal best mee. Dat filmpje was echt niet realiteit maar in scène gezet. En als het eindelijk allemaal achter de rug is, hebben we het allemaal gedroomd.
  A. Klop

In scène gezet?
Cameraman-journalist Dré Prijs laat weten dat hij alleen heeft geregistreerd wat er op zaterdagochtend 29 maart aan verkeersbewegingen waren in de Kerkbuurt. Er zijn géén afspraken gemaakt met automobilisten of zij even over de weg wilden rijden. Kortom, er is niets in scène gezet! Met het bewuste filmpje wilden we laten zien wat weggebruikers moesten ondergaan als zij zich te voet, met de fiets, of met de auto op het bewuste traject moesten begeven. Voor ons doel was het irrelevant dat de weg open of gesloten was. Wij realiseren ons dat het impliciete advies van de gemeente aan Zaanstreek Actueel lijkt ‘had gefilmd op maandagochtend toen de weg open was’. Wellicht jammer dat we dat niet hebben gedaan, al had dat hooguit meer water, prut en chaos aangetoond. Een goede kijker had dat volgens ons niet echt nodig.


TenneT: ‘Voor zomer zijn hoogspanningslijnen geborsteld’

Oostzaan – Minister Ria van der Hoeven (Economische Zaken) bezocht maandag 17 maart Oostzaan. Ze kwam zich op de hoogte stellen van de problemen met de hoogspanningslijnen in het dorp. Sinds midden 2006 worden de bewoners geteisterd door geknetter van de lijnen. Dat blijkt zulke ernstige vormen te hebben aangenomen dat men niet eens meer in de tuin kan zitten. De minister beloofde eind vorig jaar zelf poolshoogte te komen nemen en heeft netbeheerder TenneT intussen onder druk gezet om voortvarend met oplossingen voor de geluidhinder te komen.

Burgemeester Mohlmann en wethouder Peter Visser ontvingen de minister en een delegatie van TenneT rond twee uur. Na een half uurtje bestuurlijk overleg stapte het gezelschap met leden van het Comité Oostzaan 380 kV, Oostzaanse raadsleden en een flinke aantal journalisten in de bus. De tocht ging naar twee locaties in het dorp. Op de Kerkstraat kon de minister goed waarnemen hoe de situatie is. Daar lopen de hoogspanningslijnen dwars over de huizen. Pal onder één van de masten is een paardenbox gebouwd en spelen geregeld kinderen. Een situatie, zo maakte het comité duidelijk, die eigenlijk niet kan.
De tweede locatie betrof de Brasem in Oostzaan. Het hoogspanningstracé loopt hier op amper 30 meter achter de relatief nieuwe woningen. Op deze locatie liggen de wortels van het comité. Minister en practisch het hele gezelschap ging op bezoek bij Jan Wals. “Dit is géén overval meneer Wals”, zei de minister toen ze ontvangen werd door een enigszins verbouwereerde Wals. Hij had op haar bezoek had gerekend, maar waarschijnlijk niet op de 20 mensen die ineens in zijn woonkamer stonden. Wals gaf de minister een pamflet mee met zijn visie op de zaak. Informatie die de minister graag in ontvangst nam. De hele middag gaf zij aan dat ze goede informatie wenst te ontvangen en dat informatie vanuit de bevolking door haar bijzonder serieus wordt genomen.

Kinderleukemie
Geluidhinder is niet de enige zorg van de bewoners. Misschien zijn de zorgen over de electromagnetische straling nog wel groter. In wetenschappelijk onderzoek is namelijk vastgesteld dat er een statistisch verband bestaat tussen kinderleukemie en de aanwezigheid van hoogspanningslijnen. Maar het keiharde wetenschappelijk bewijs dat er ook een oorzakelijk verband bestaat is nog altijd niet geleverd. Niettemin is enkele jaren geleden door het kabinet een norm vastgesteld met betrekking tot die electromagnetische straling. In feite komt die er op neer dat gemeenten niet mogen bouwen binnen afgebakende zones als de norm wordt overschreden. Het gaat dus om nieuwe situaties. In geval van bestaande situaties hebben zij die met de gevolgen van hoogspanningslijnen worden geconfronteerd pech gehad.

Borstelen
Netbeheerder TenneT heeft getracht de geluidhinder te lijf te gaan door de hoogspanningslijnen te borstelen. De borstelactie gebeurde echter dermate onverantwoord dat het Comité Oostzaan 380 kV direct de activiteiten liet stilleggen. Reden: er was géén goede afvang van het vrijkomend stof geregeld. Dat dwarrelde alle kanten op. In die stof zitten elementen die kankerverwekkend zijn. TenneT moest dus omzien naar andere oplossingen of de apparatuur en het afvangen van stof zo regelen dat het géén enkel risico zou opleveren voor de volksgezondheid. In november, bij de discussie in de Kamer over het nieuwe electriciteitsnet, beweerde minister Van der Hoeven dat de problemen in Oostzaan waren opgelost. Tot grote verontwaardiging van een delegatie Oostzaners, die dat niet onder stoelen of banken stak. Van der Hoeven reageerde toen direct. Ze beloofde Oostzaan te zullen bezoeken. TenneT werd door het ministerie onder druk gezet. Dat bleek tijdens de persconferentie in het gemeentehuis nog eens. Daar moest TenneT plechtig beloven dat voor de zomer de geluidhinder opgelost moet zijn. Naast het borstelen van de lijnen zullen ook nieuwe isolatoren geplaatst worden. Die zouden al besteld zijn, maar het comité wilde dat zeker weten. Toen Van der Hoeven aan TenneT hierom vroeg, stelde de vertegenwoordigers van de netbeheerder dat de isolatoren er al zijn.

Straling
Aan de straling kan de minister niet veel doen. Ze kon de bewoners op dit punt dus niet geruststellen. Er was naar haar idee nog te veel vaagheid over het verband tussen kinderleukemie en straling. Niettemin sloot ze ook weer niet uit dat als er meer helderheid komt op dit punt er weldegelijk op termijn ingegrepen wordt.
Duidelijk werd ook dat de minister laat onderzoeken welke opties er zijn om de stralingsproblemen te bestrijden. Daar hoort ook bij de mogelijkheid dat de lijnen onder de grond gaan. Maar, zoveel werd wel duidelijk, de kosten voor dergelijke ingrijpen zijn voor de gemeente. Wethouder Visser zei na afloop dat hij het daar niet mee eens is en dat hierover in de onderhandeling met de minister het laatste woord nog niet is gezegd. Ans Lischer van het comité vond het ook eigenlijk niet kunnen en gaf aan dat de gemeente Oostzaan in dit verband een medestander vindt in het Comité Oostzaan 380 kV.

Stonden de gemeente en het comité eerder lijnrecht tegenover elkaar, het lijkt er op dat zowel het college van B. en W. als het comité hebben ontdekt dat gezamenlijk optrekken meer effect heeft.

Trevredenheid
Zowel wethouder Visser, als de leden van het Comité Oostzaan 380 kV keken met grote tevredenheid terug op het bezoek van de minister. Visser verwacht dat er oplossingen zullen komen voor de problemen. Op korte termijn voor het irritante geknetter en misschien op de lange termijn ook voor de straling. Ans Lischer blijft echter een slag om de arm houden. Ze verwacht wel dat er adequate maatregelen zullen komen, maar geeft ook aan dat als het borstelen niet op een verantwoorde manier plaatsvindt het comité zonder pardon direct de activiteiten zal laten stopzetten. Verder hoopt zij dat het onderzoek hoe het verder moet met de hoogspanningslijnen (ondergronds, verkabelen, omleiden, enz.) snel met resultaten komt.

Laatste Nieuws
Nieuwscategorieën
Archief