Archive for the ‘Nieuws’ Category


Met dank aan Schot op Dreef
OOSTZAAN – Op 5 oktober wordt er bij Café Borrelz vanaf 14.00 uur een benefiet artiestengala georganiseerd in het kader van de Oostzaanse ALS Challenge. Via www.alsacties.nl/oostzaan kunnen donatiekaarten worden besteld. De organisatie rekent op zo’n 500 bezoekers. Meer kaartjes kunnen er niet verkocht worden. De hoop is zo’n € 12.500.- op te halen voor het goede doel.

Snel geboren
“Ik was uitgedaagd tijdens de Ice Bucket Challenge door John Lukken”, vertelt de Oostzaanse zanger-entertainer Eddy Walsh, “maar ik vond een emmer ijswater eigenlijk niet genoeg.” Want na zo’n ijsemmertje is het nog niet gezegd dat mensen ook een bedrag doneren aan de Stichting ALS Nederland. Zo waren er deelnemers die een anderen dorpelingen uitdaagden, maar bij het uitblijven van een ijsdouche als tegenprestatie om een fles whisky vroegen. “Bij mij borrelde het idee op om het wat groter aan te pakken.” Walsh ging met John Lukken (uitbater van Café Borrelz) overleggen en het idee om een benefiet evenement te organiseren was snel geboren. Bij beide heren is de afgelopen jaren de nodige ervaring opgebouwd als het gaat om het organiseren van kleine en grote evenementen. Walsh ging artiesten benaderen met de vraag of ze aan zo’n benefiet gala mee willen doen. Dat liep vrijwel meteen storm. “Het plan was eerst om het binnen te doen. Optredens in de hoek van het café”, zegt John Lukken. Maar de aanloop werd ineens zo groot dat het gekozen is voor de ‘kermis-opstelling’, Dat wil zeggen dat een tent wordt neergezet voor Borrelz, waarin de optredens plaatsvinden.

Mooie line up
Eddy Walsh is spinnend tevreden over de medewerking van een aantal bekende artiesten. Zelf zal hij het evenement openen en afsluiten. Maarliefst 17 artiesten zullen een optreden verzorgen tijdens de Oostzaanse ALS Challenge. En het is een mooie line up met Peter Loree, Armand Fuchs, Danny Nicolay, Eddy Walsh, Dave Miller, Ben Sproet, Ronald Engel, Johan Kettenburg, Sandra Swart, Robbie Grand, DJ Cor, Tom Haver, Frans Halsema, Arno Kolenbrander, Ronnie Derlagen en Dennis Burger. De promotie is net gestart, maar er is al veel belangstelling voor het evenement. “Het Artiestengala is uitsluitend voor donateurs van ALS Oostzaan. Zij kunnen een donatiekaart (minimale donatie 5 euro) kopen. Als je geen kaartje hebt kom je er niet in”, stelt John Lukken. Hij zit aan een maximum van 500 bezoekers en hij rekent er op dat de kaartjes de deur uitvliegen. Het doneren (reserveren van de kaarten) gaat via www.alsacties.nl/oostzaan. De minimum donatie is € 5.-. “Maar meer mag natuurlijk ook”, zeggen Lukken en Walsh in koor. De kaarten zijn ook verkrijgbaar bij Borrelz. Lukken: “We hebben eenmalige incasso’s achter de bar klaar liggen. Je kunt dan zelf het donatiebedrag invullen en wij zorgen ervoor dat dit geld bij de Stichting ALS Nederland terecht komt.”

Het evenementen-terrein is goed afgebakend. Aan alles is gedacht – van vergunningen tot beveiliging. Walsh en Lukken zijn ook blij met de medewerking van een aantal sponsoren. Zonder Shantomar Evenementen, Rodi Media, Roy Groeneveld, Borrelz, MVN Service en beveiliging, Sikkelerus.nl, Gielen Sloopwerken, Roskam verkoop & verhuur, Schurer Automaten Service, Eetcafé Oostzaan, Amstel, Verhuur Compagnie, Met & Co, Eurolimo, Bloemisterij v.d. Pol, ‘t Kompas en Rimaxx Reclame was het lastiger geweest om het evenement te kunnen neerzetten.

Over ALS
Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) is een van de meest ernstige en invaliderende aandoeningen van het zenuwstelsel. Nederland telt op dit moment rond de 1500 patiënten: elk jaar overlijden er 500 en komen er 500 bij. Weliswaar wordt er veel onderzoek gedaan naar ALS, maar een oorzaak is nog altijd onbekend. Geneesmiddelen zijn er niet. Hoop op een toekomst met een gemiddelde levensverwachting van 3 tot 5 jaar na de diagnose is er voor de patiënten nog niet. Er is kortom veel meer onderzoek nodig en vooral ook geld om dit onderzoek te kunnen opzetten en uitvoeren. De Stichting ALS Nederland werft fondsen voor wetenschappelijk onderzoek en focust op de kwaliteit van leven en zorg van en voor de ALS-patiënt.

Interview
Hieronder kun je een gesprek beluisteren van Carla Schot met Eddy Walsh en John Lukken over de Oostzaanse ALS Challenge.

Foto’s
Tijdens het interview maakte Dré Prijs een paar foto’s


John LukkenHAARLEM (update) – Peter Leeghwater (65) is door Johan Remkes, Commissaris van de Koning, benoemd tot waarnemend-burgemeester van Oostzaan voor de periode van 1 oktober tot 17 december 2014. Dat is vanavond bekend gemaakt. Peter Leeghwater was van begin 2007 tot 1 januari 2012 burgemeester van de gemeente Wieringermeer. In januari ging Wieringermeer op in de nieuwe gemeente Hollands Kroon. In de periode tussen 1991 – 1998 en 2002 – 2006 was Leeghwater wethouder/loco-burgemeester van Schermer. Verder voerde hij de directie van een agrarisch bedrijf. Leeghwater is lid van het CDA.

De provincie schrijft in haar persbericht dat het beleid is om een waarnemend burgemeester te benoemen in gemeenten waar het op voorhand vaststaat dat de periode waarin er geen burgemeester is, langer dan drie maanden gaat duren. Naar het zich laat aanzien zal de vacature binnen deze periode ingevuld kunnen worden. Het is ook beleid dat binnen deze periode op verzoek van de gemeenteraad een waarnemend burgemeester benoemd kan worden. Zo’n verzoek is door de gemeenteraad van Oostzaan gedaan.

De benoeming is voor een korte periode, omdat Oostzaan hoopt per 17 december een definitieve opvolger te kunnen benoemen voor Paul Möhlmann die op 1 oktober van zijn pensioen gaat genieten.

Fotobron – De foto bij dit artikel is gemaakt door Tine Schaafsma.

NHD hoofdsponsor Compaen
ALKMAAR – Het Noordhollands Dagblad is de komende drie jaar hoofdsponsor van de herenselectie van Compaen. Het logo van het bedrijf zal vanaf dit seizoen het shirt van de spelers en begeleiding sieren. Zij komen deze competitie voor het eerst uit in de topdivisie en horen daarmee globaal tot de beste twintig ploegen van ons land.

Het Noordhollands Dagblad omvat acht edities die elk in een regio in de provincie Noord-Holland uitkomen. De gezamenlijke oplage ligt rond de 120.000 abonnees. Daarnaast bekijken dagelijks honderdduizenden personen de digitale producten van het bedrijf. Het Noordhollands Dagblad is onderdeel van Holland Media Combinatie, waartoe ook de uitgaven Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad en Gooi- en Eemlander behoren.

Het Noordhollands Dagblad kijkt er naar uit om de volleybalvereniging te ondersteunen. Aan de andere kant is  Compaen ook blij met deze aansprekende sponsor. Het bestuur van de Oostzaanse vereniging hoopt dat deze verbintenis andere bedrijven op het spoor zet om ook via Compaen reclame te maken.

De Oostzaanse volleyballers beginnen het seizoen zaterdag om 18 uur met een thuiswedstrijd tegen Sliedrecht Sport. Compaen zal dat doen met dezelfde selectie als vorig seizoen.

Compaen, dat is vernoemd naar de middeleeuwse zeerover, is in 1961 opgericht. In tegenstelling tot de landelijke trend kent de dorpsvereniging een stijgend ledental. Aan het huidige seizoen doet Compaen met tien senioren- en vijftien jeugdploegen mee.

Cabaretier Viggo Waas

OOSTZAAN – Een meer dan geslaagde Open Dag afgelopen zondag in Theater de KunstGreep te Oostzaan. Een vrijwel volle zaal kreeg een voorproefje van het programma dat het komende seizoen op de vlakke vloer te genieten zal zijn.
In deze voorbeschouwing kregen we stukjes te zien uit het programma ‘Minder is meer’ van Fred Delfgaauw (13 december te zien), ‘Op Recept’ van cabarettrio Piepschuim (31 oktober) en ‘VUUR’ het dubbelconcert van Margriet Eshuijs en Maarten Peters (20 maart). Cabaretier Viggo Waas had tijdens de Open Dag de rol van presentator. Hij staat op 4 april met zijn programma ‘Cruijff en Pipo’ in de KunstGreep. Gelukkig liet hij een klein stukje uit het programma horen.

Met de korte voorstellingen kreeg het publiek een beeld van de verscheidenheid in het programma dit jaar.

AUDIO (met dank aan Schot op Dreef)
Voor Schot op Dreef heeft Dré Prijs na afloop interviews afgenomen.


Fred Delfgaauw – Minder is MeerPIEPSCHUIM – interview met Cor BurgerMargriet Eshuijs & Maarten Peters (interview met Margriet Eshuijs)Viggo Waas – Cruijff en Pipo
Door: Yvonne Langeberg
OKV heeft in het verleden niet altijd de gelukkigste wedstrijden gepeeld tegen de Zaanse tegenstander Furore en ook in deze wedstrijd moest alles uit de kast gehaald worden om de overwinning veilig te stellen. Maar in de outfit van de nieuwe hoofdsponsors werd de derde overwinning op rij toch binnengesleept.

Op een zonnig OKV terrein werd onder grote publieke belangstelling de wedstrijd OKV-Furore gespeeld. De tegenstander waartegen in het afgelopen zaalseizoen een belangrijke wedstrijd werd verloren. In de nieuwe outfit dat gesponsord is door Wals installatiebedrijf, TryOut theatercafé en Adverion administarties begon OKV sterk. Er werd goed gespeeld en dat leidde tot een riante 9-4 ruststand.

Helaas was het voor het team lastig om in de tweede helft hetzelfde niveau te halen en daardoor kon Furore weer in de wedstrijd komen. Met enkele goede schoten van afstand kwam de ploeg uit Krommenie steeds dichterbij en ze kregen ook nog twee strafworpen te nemen. Gelukkig was de schutter niet trefzeker en dat gaf het team van OKV weer moed. Na 11-9 en zelfs 12-11 werd het uiteindelijk een afgetekende overwinning van 14-11. Dus na de foto’s met de nieuwe sponsors konden de spelers en het publiek op het terras heerlijk genieten van het mooie nazomerweer. OKV ligt met het behalen van deze overwinning nog steeds goed op schema voor de zo begeerde promotie.

Expositie Geplukt voor u
OOSTZAAN – De tentoonstelling  “Geplukt voor u…” in het atrium van de Kunstgreep wordt, net als buiten de old-timers, goed bezocht. Bij de panelen van Meyn en Ruig staan twee dames. Ik hoor een van hen zeggen: “Die was groot, hoor.” Ze wendt zich tot mij en vertelt zo maar “Er was een kuiken van een auto met kippen gevallen. Ze leefde nog en had zich verstopt in de struiken. Ik pakte haar op en stopte haar in het hok bij mijn andere kippen. Eén zo’n kippetje mist Van Schaik, ik ken hem goed, niet, dacht ik. Binnen 3 á 4 weken was ze gegroeid tot zo”. En haar armen gaan 80 cm uit elkaar. “Het beestje zat natuurlijk vol met hormonen. Sindsdien eet ik nooit meer kip. En ik voel  me gezond met mijn 88 jaren. Vindt u ook niet?” Ik moet dat beamen: ze ziet  er super uit. “Eerlijk waar, ik eet nooit meer kip, hè Maartje” keert ze zich tot haar metgezel. En dan kijkt ze om zich heen. “Wat is het hier mooi. Zo’n mooie ruimte en buiten die leuke terrasjes. Dat hebben we in Landsmeer niet. Ja we hadden Robinson, maar die is al lang verdwenen. Nu worden daar woningen gebouwd. Nee, zo’n gezelligheid als hier vind je niet bij ons.”


GOES – Het Scotel-OOstzaan Team deed zondag mee aan de Ride for the Roses. De wielertocht ten bate van KWF Kankerbestrijding werd dit jaar in Zeeland gereden. Ook dit jaar waren er weer duizenden deelnemers. Wekenlang zijn er acties geweest in het hele land om zoveel mogelijk sponsorgelden binnen te slepen voor het goede doel. Het voorlopige eindresultaat is mooi. Gistermiddag werd bekend gemaakt dat er zo’n 1,2 miljoen euro is opgehaald. Het Scotel-OOstzaan Team haalde ruim 6324 euro op. Een voorlopig resultaat om dat er nog steeds geld binnenkomt.

Om 14.00 uur werden de eerste deelnemers binnengehaald en werden de Ride-rozen uitgedeeld. Na deze bijzondere tocht was het tijd om te ontspannen. De slotmanifestatie bood een feestelijk programma met de Zeeuwse bands Marjon van Iwaarden & Band en Jam-Pact. Veel indrukwekkende cheques werden aangeboden: onder andere van enkele hoofdsponsors waaronder Hertek en Alfa Accountants, maar ook van het team van de freshriders en verschillende Zeeuwse initiatieven, zoals van de Ride BEFORE the Roses en van scholengroepen Pontes en Scalda. De PreRide, vanuit de sierteeltsector, overhandigde ook dit jaar weer een mooie cheque ter waarde van 220.000 euro. Samen met alle andere donaties en sponsorbedragen werd het prachtige bedrag van bijna 1,2 miljoen euro opgehaald voor de strijd tegen kanker.

Geweldige opbrengst Scotel-OOstzaan Team
Carla Schot van het Scotel-OOstzaan Team spreekt van een geweldige opbrengst. “Dirk haalde zelf zo’n 4036 euro op. Daarmee staat hij op de tweede plaats van de individuele sponsoren. Hij mocht opnieuw het prominentenshirt in ontvangst nemen.” Het Scotel-OOstzaan Team was dit jaar iets kleiner door vakanties, maar ook omdat Goes redelijk ver is. In 2015 komt de Ride for the Roses weer in de buurt. “Gistermiddag is bekend gemaakt dat de Ride for The Roses in 2015 start in Aalsmeer. Dat is dichtbij huis. We hopen dan weer met een veel groter team mee te kunnen doen. Het wordt dan ons jubileumjaar, omdat we dan voor de vijfde keer meedoen.” Ze hoopt dan dat ook het Oostzaan-gehalte in het team weer wat groter zal zijn. “Dit jaar was Dirk de enige Oostzaner in een team van 8. Door een blessure van een van onze deelnemers konden we maar met 7 de tocht fietsen.”

Emotioneel
“Het was een grote happening, maar ook erg emotioneel. Zeker de start als er 11.000 fietsers stil staan en The Rose van Bette Midler wordt gezongen.” Emotioneel ook omdat al die fietsers allemaal wel iemand in hun omgeving hebben, of hebben gehad, die een extra motivatie oplevert om voor dit goede doel te gaan. “Dat doet je goed”, zegt Carla. “In vier jaar hebben we nu met z’n allen (ze doelt dan op haar team) 25.000 euro bij elkaar gebracht. Veel dank aan al die donateurs. We hopen volgend jaar weer op jullie steun te mogen rekenen en misschien fietsen jullie dan wel mee in ons team, ter nagedachtenis aan Remon.”


Door: Yvonne Langeberg
OOSTZAAN – OKV speelde zondag een fantastische wedstrijd tegen Aurora uit Haarlem en behaalde zo de tweede verdiende overwinning van de competitie. Zaterdag was er voor de hele vereniging een gezellig Priktoernooi geweest, waarbij jong en oud, korfballers en supporters om de eer en de prijzen zoveel mogelijk doelpunten probeerden te maken.

Competitie
Met veel Oostzaans publiek liet het team van Fred Noom tegen Aurora aantrekkelijk korfbal zien, waarbij opviel dat het hele team wist te scoren. De nieuwe trainer was over de vorige wedstrijd al tevreden, maar nu kon hij zelfs meer dan tevreden zijn. Zijn opdracht aan zijn ploeg is om ruimer te spelen en vaker te schieten. Dit resulteerde in afwisselend spel, waar de tegenstanders geen antwoord op hadden. Zowel de dames als de heren creëerden mooie kansen en er werd met vertrouwen geschoten. Bij rust stond OKV al 1-9 voor en aan het eind van de wedstrijd was de stand 12-21. Met zoveel doelpunten laat OKV zien dat het nieuwe spel loont en dat het team en het publiek er zichtbaar van genieten.

Priktoernooi
Dat het schot een belangrijk wapen is voor het korfbal werd tijdens het Priktoernooi ook duidelijk. Meer dan 100 korfballiefhebbers deden hun best om in tweetallen zoveel mogelijk doelpunten te maken. Organisator Eddie Stroomberg had er alles aan gedaan om het iedereen naar de zin te maken en het toernooi verliep dan ook vlekkeloos. Endie Stroomberg en Colin Bakker waren de besten bij de senioren/junioren en Maura Hollebeek en Indi van Ooijen verdedigden hun titel bij de jeugd. Zij deden dit grandioos, want ze wonnen het toernooi voor de derde keer en zij mogen de wisselbeker dus houden. Alle kinderen kregen een mooie medaille en volgend jaar kan iedereen weer proberen de beste schutter bij OKV te worden!

FOTO’s
Van OKV ontvingen we een aantal foto’s van het priktoernooi
OOSTZAAN – Compaen groeit langzaam naar het niveau dat waarschijnlijk nodig is voor handhaving in de topdivisie. De aanvalskracht en de organisatie in de passing en verdediging is de afgelopen weken verbeterd.

Dat bleek dit weekeinde tijdens verschillende oefenwedstrijden. Tegen Peelpush op het eigen toernooi in Meijel kwam Compaen tot een aanvaardbaar spelpeil. Het duel eindigde in twee nipte setnederlagen. Ook in het duel op vrijdagavond met PTSV Aachen (3. Liga West) in een troosteloze sporthal in Aken functioneerden de zaken naar behoren. Na een tussenstand van 0-3 mocht de gastheer ook een setje winnen.

Op het Peelpush-toernooi speelde Compaen gelijk tegen TuB Bocholt (2. Bundesliga Nord) en won van Arvevo Arnhem (1e div B).
De strijd om de troostprijzen liet Compaen lopen, omdat de vermoeidheid zijn tol ging eisen.


OOSTZAAN – Burgemeester Paul Möhlmann opent op zondag 7 september aanstaande om 13.00 uur de expositie ‘Geplukt voor u…’, een tentoonstelling over de pluimveehouderij en meer in het bijzonder de betekenis van de slacht. De expositie is ingericht in het atrium van de KunstGreep/Gemeentehuis (Kerkbuurt 4, Oostzaan) en blijft 3 maanden staan.

Enige tijd geleden verscheen in onze reeks Historische Uitgaven Oostzaan het boekje ‘Vervlogen Tijden’ (Over de handel en wandel van de Oostzaanse eenden- en kippenhouders). Een jaar geleden kwamen Piet Roels (oud-voorzitter) en Siem Meijn (medewerker) met het idee om naar aanleiding van Vervlogen Tijden een tentoonstelling te maken rondom de pluimveehouderij/slacht in Oostzaan. Het heeft door bestuurlijke wisselingen wat langer geduurd om een en ander te realiseren.
Mede dankzij het Nederlandse Pluimveemuseum in Barneveld, de firma Meyn Foodprocessing Technology, de firma Ruig Wild en Gevogelte en een aantal inwoners uit Oostzaan die spullen beschikbaar stelden, kon de Oudheidkamer voldoende materiaal bijeen brengen om een tentoonstelling in te richten.

Eeuwenlang heeft men in Oostzaan op kleine schaal eenden en kippen gehouden. Maar aan het eind van de negentiende eeuw, als het slecht gaat in de landbouw en de binnenvisserij, schakelen vele ondernemers over op het bedrijfsmatig houden van eenden en kippen. De eieren worden geleverd aan de Zaanse beschuit- en koekfabrieken, maar worden ook via de groothandel verkocht naar het buitenland. Het kippenvlees en de eendenbouten vinden hun weg naar de consumenten in Amsterdam en tot ver daarbuiten. Zo bloeit in korte tijd een levendige bedrijfstak op, met honderden eenden- en kippenhouders. Maar ook allerlei afgeleide bedrijven: slachterijen, handelsbedrijven in eieren, veren en dons, poeliers en machinefabrieken voor de vele slachterijen.
De watersnood van 1916, de Tweede Wereldoorlog hebben de bedrijfstak in Oostzaan bijna geheel weggevaagd. Toch werken nog heel veel Oostzaners in de kippen en eenden: bij Meyn Foodprocessing Technology (nummer één in de wereld van de kippenslachtmachines) of bij Ruig Wild en Gevogelte (meer dan 20 vestigingen in het hele land).

Kunstmoeder
In de expositie ‘Geplukt voor u…’ wordt een overzicht gegeven van de pluimveehouderij, meer in het bijzonder de slacht. Veel gebruikte materialen zijn in Oostzaan niet meer te vinden. Met dank aan het Nederlands Pluimveemuseum kunnen we veel laten zien, zoals een kunstmoeder, slacht- en eierkisten, broedmachines en ook veel kleinere, voor de kippenslacht onontbeerlijke, gebruiksvoorwerpen, zoals plukvingers in allerlei vormen en maten.

De firma’s Meyn Foodprocessing Technology en Ruig Wild en Gevogelte laten met behulp van een fotopresentatie de ontwikkelingen van de bedrijven zien in de vorige eeuw tot heden. Daarnaast konden van de firma Ruig ook nog het nodige aan kisten lenen.

De expositie “Geplukt voor u…” van de Oudheidkamer Oostzaan is te zien van 7 september tot en met 30 november 2014, tijdens de openingstijden van theater de Kunstgreep/Gemeentehuis.

FOTOBRON
De foto is beschikbaar gesteld door de Stichting Oudheidkamer Oostzaan.

Meer informatie
Interesse in het werk van de Oudheidkamer? Heeft u nog oude foto’s, films, bijzondere andere zaken, die van belang zijn voor de cultuurhistorie van het dorp, neem dan contact op met de Oudheidkamer Oostzaan (075 – 614 15 32), kijk op www.oudheidkameroostzaan.nl (website wordt de komende maanden vernieuwd). De Oudheidkamer Oostzaan is ook te vinden op Facebook: www.facebook.com/oudheidkamer.oostzaan.

Expositie Oudheidkamer

Laatste Nieuws
Nieuwscategorieën
Archief