Archive for the ‘Nieuws’ Category

Nieuw boek Gerrie Hulsing
REGIO – Het eerste boek na en over de Tour de France 2014, komt uit onze eigen regio! Gerrie Hulsing, hij schreef al ruim 20 boeken, kreeg de behoefte het nu eens op een geheel andere manier aan te pakken. Geen lange verhalen, die zijn er in de loop der jaren al meer dan genoeg geschreven. Nee, hij bedacht dat het wel weer eens wat anders zou zijn als hij op papier zou zetten hoe hij deze Tour beleefde.
Namelijk in de vorm van rijmen. 35 stuks rijmde hij er bij elkaar en liet daar een leuke en interessante bundel van maken. Echt zo’n hebbedingetje voor die mensen die van wielrennen én van rijmen houden. De combinatie is uniek, nimmer kwam er een bundel uit die op deze wijze is samengesteld.

Zeker de korte maar ‘pittige’ epiloog mag er zijn. Hulsing neemt daarin geen blad voor de mond om zaken te bekritiseren.

Al met al een boek dat zeker de moeite waard is.

Meer informatie
Soft cover full color.
Pagina’s mat/glanzend fotopapier.
Aantal pagina’s 54.
Afmeting 20 x 54 cm.
Prijs € 6,95 (excl. event. verzendkosten van € 2,55).
Gelimiteerde oplage en niet via de reguliere boekhandels te koop!
Te bestellen bij Gerrie Hulsing zelf via: info@opdenvinken.nl


OOSTZAAN – Op zondag 7 september 2014 vindt dit jaar weer de Oldtimerdag plaats in het centrum van Oostzaan.

Net als vorig jaar de organisatie Oostzaners en liefhebbers en bezitters van oldtimers uit de nabije regio de mogelijkheid hun hobby en passie voor oldtimers met iedereen te delen en deze historische voertuigen te showen op het plein voor het gemeentehuis van Oostzaan. Er worden dit jaar wederom weer vele mooie auto’s, motorfietsen en brommers verwacht. De eerste aanmeldingen zijn al een binnen.
De voertuigen zijn minstens 25 jaar oud en komen uit diverse windstreken.

Het is een genot om als bezoeker zondag 7 September tussen 12.00 en 17.00 uur even een kijkje te nemen om al dit moois te bewonderen. De horeca op het plein is geopend voor deze dag!

Aanmelden
Er is nog plaats voor enkele klassieke voertuigen. We hebben het hier niet alleen over auto’s, maar ook over motorfietsen, brommers, tractoren en vrachtauto’s en allerlei andere aanverwante modellen. Als het voertuig maar van voor 1980 is. `Hoe ouder hoe mooier`. De aanmelding moet wel uiterlijk 1 september binnen zijn. Aarzel niet te lang, want vol is vol!

Toertocht
Voor de geïnteresseerde deelnemers er een korte toertocht uitgezet door de omgeving met onderweg een korte stop met verfrissing! De toertocht gaat vooraf aan activiteiten op het Kerkplein.

Voor meer informatie en aanmelding via de website voor dit evenement zie www.klassekoostaan.nl. U kunt ook met de organisatie bellen: (075) 6848133, 6841080 of 6841837.
Bij de aanmelding graag vermelden met welk type voertuig u wilt komen zodat wij een gunstige indeling kunnen maken op de beschikbare plekken.
Deelname aan de oldtimerdag is kosteloos dankzij onze sponsors!


OOSTZAAN – Het Scotel-Oostzaan Team voerde vandaag tijdens de 42e wielerronde in het dorp een rozenactie voor de Ride for the Roses. Op 7 september wordt deze sponsorfietstocht gereden in de provincie Zeeland. Het team uit Oostzaan doet voor de vierde keer mee en is altijd rond deze tijd van het jaar bezig met het inzamelen van geld voor het KWF. De opbrengsten gaan altijd naar een specifiek onderzoeksproject. Dit jaar is dat het wetenschappelijk onderzoek naar de immunotherapie, een behandelvorm die het afweersysteem van de patiënt zodanig stimuleert dat de patiënt als het ware zelf de kanker bestrijdt. Prof. Dr. Ton Schumacher, hoogleraar immunotechnologie in het Antoni van Leeuwenhoek, gaat het onderzoek uitvoeren.

“Het Scotel Oostzaan Team is ontstaan door het overlijden van Remon. ‘Scotel’ was zijn bijnaam”, vertelt Carla Schot. Haar zoon overleed aan kanker een verlies dat je eigenlijk nauwelijks kunt verwerken vertelt ze. Maar ze vond in dat verlies wel een drijfveer om in actie te komen. Ride for the Roses – een inmiddels bekend wielerfenomeen in ons land – biedt die mogelijkheid voor haar volop. Niet alleen voor haar. Zelfs fietst ze niet, maar ze verleent wel hand en spandiensten, zorgt voor kleine acties en campagnes in Oostzaan en veel publiciteit in de media. Haar man Dirk Schot heeft wel fietsbenen en hij rijdt die 100 kilometer rustig uit. Niet alleen, maar met een team van 7 – 12 mensen. De omvang van het team varieert door vakanties. Er kunnen nog mensen bij, zegt Carla. Ze hebben allebei die drive om veel geld bij mekaar te fietsen zodat wetenschappelijk onderzoek kan worden gefinancierd.
Met het Scotel Oostzaan Team lukt dat buitengewoon goed. Het team rijdt zich elk jaar weer in de hoogste rangen van de Ride for the Roses. Daarmee zijn ze ook een inspiratie voor andere teams.

Het is een gigantisch deelnemersveld dat aan de start verschijnt. Straks rijden ook weer duizenden wielrenners voor het goede doel in een langgerekt lint door Zeeland. “We hopen toch wel weer met een mannetje of 10-12 mee te gaan doen.” Jan Tilburgs, die jaren in Oostzaan heeft gewoond, rijdt ook voor de vierde keer mee. Hij heeft ook een heel duidelijke aanleiding omdat zijn dochter ziek werd. Tilburgs: “Je maakt het mee dat je dochter kanker krijgt. Gelukkig had zij een vorm die goed te geneesbaar was. Dat weet je op dat moment natuurlijk ook niet. Dus je bent eerst in paniek en vraagt je af wat er allemaal gaat gebeuren. Ze heeft zware chemo gehad, dus er echt wel goed last van gehad. Ze zei in 2011 dat de Ride for the Roses er was en dat ze wilde gaan fietsen. Ze zei tegen mij: ‘Je gaat toch zeker mee?’ Je kan natuurlijk geen nee zeggen als je dochter dat vraagt.” Dus een oude racefiets, die in geen vijf jaar was bereden, werd van de weeg gehaald, opgeknapt en Tilburgs reed mee. Die 100 kilometer noemt hij ‘best een heel eind’. Vier uur op zo’n klein zadeltje zitten valt niet mee voor iemand die meer fiducie heeft in teamsporten met een biertje na de wedstrijd. “We beginnen dus al vlot te trainen. We zijn al in maart begonnen met trainen. De eerste 2000 kilometer zit al weer in de benen. In augustus gaan we echt als (Scotel)team trainen.” Die trainingen worden gedaan vanuit Oostzaan. Trainen is geen overbodige luxe, maakt Jan Tilburgs duidelijk. “Er rijden zo’n 6000 wielrenners. We blijven als team bij elkaar. Het is makkelijker om als groepje te rijden dan alleen.”

Sponsoring
Elke deelnemer aan de Ride for the Roses kan gesponsord worden, of een heel team. Via de website www.ridefortheroses.nl kun je via een zoekoptie de deelnemer, of het team, opzoeken die je wil sponsoren. Jan Tilburgs: “Dus als mensen het Scotel Team willen sponsoren, dan tikken ze ‘Scotel’ in. Er is echt maar één Scotel Team. Dan kan je die deelnemer of dat team sponsoren. Dat gaat via IDEAL.” Je kunt ook mooi zien wat de stand van het team op dat moment is. Carla Schot: “Vanochtend stonden we al op € 1.336.-.” Gelet op de ervaringen met andere jaren zal het daar niet bij blijven. Er staan ook collectebussen in het dorp, bijvoorbeeld bij Eetcafé Oostzaan en bij Café Borrelz en vandaag ook bij iemand die tijdens de Ronde van Oostzaan een tuinfeest organiseert. “Die mevrouw had me al weer benaderd of ze weer een collectebus kreeg. Vorig jaar had ze een mooi bedrag voor ons opgehaald.” Met Moederdag is ook bij een rozenactie al een leuk bedrag opgehaald. “Dus mensen die niet weten hoe het werkt met IDEAL, kunnen altijd een bijdrage in een collectebus doen. Of anders een telefoontje 075 – 684 35 92. Dan komen wij de bijdrage ophalen.”
Andere jaren waren dus een succes. In 2013 was de opbrengst € 6.200.-, in 2012 zelfs € 7.200.- en bij de eerste editie zo’n € 5.100.-. Carla Schot: “Dus we hebben al een behoorlijk bedrag bij elkaar gebracht.”

AUDIO
Beluister hieronder het interview van Dré Prijs met Carla Schot en Jan Tilburgs van het Scotel Oostzaan Team
AUDIO-UPDATE
Hieronder een interview met Linda Griët-Tillema van Sciandri Sportmanagement. Sciandri organiseert voor de derde keer de Ride for the Roses.OOSTZAAN – Vandaag (woensdag 23 juli 2014) Dag van nationale rouwis een dag van nationale rouw vanwege de vliegtuigramp in Oekraïne. Veel Nederlanders zijn omgekomen en ook in de gemeente Oostzaan wordt daarbij stilgestaan.

De vlag hangt halfstok en de kerkklokken zullen luiden in de vijf minuten voordat het vliegtuig met stoffelijke overschotten van slachtoffers landt op vliegveld Eindhoven.

Verder wordt na landing van het vliegtuig een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers, de gemeente Oostzaan roept haar inwoners op daaraan mee te doen. Dit is naar verwachting rond 16.00 uur en wordt onder meer live op televisie uitgezonden.


OOSTZAAN- Een groep enthousiastelingen van Duikvereniging Down Under en stichting Hart voor het Twiske namen zondag 13 juli samen met Milieufederatie Noord-Holland een duik in de Haven van recreatiegebied het Twiske. Met de duik wilde men aandacht vragen voor het belang van schoon water.

Zwerfvuil is een doorn in het oog van mensen. Dat blijkt ook uit een enquête van de Milieufederatie en het Nationale Watersportonderzoek. Zwerfvuil bestaat voor een groot deel uit plastic. Door verwering en zonlicht valt het plastic in kleine stukjes uit elkaar, tot de deeltjes plastic zo klein worden dat allerhande waterleven ze in kan slikken. Dieren die in of van het water leven zien plastic afval en microplastics voor voedsel aan. Zo ontdekten onderzoekers dat watervlooien in het Gardameer de kleine korrels plastic opeten. Zo kan het plastic al vanaf de onderkant van de voedselketen invloed uitoefenen op het waterleven.

Plastic Soep
Het probleem van de Plastic Soep krijgt tot nu toe vooral de aandacht in relatie tot oceanen en zeeën, maar ook binnenwateren hebben met dit probleem te maken. De Milieufederatie vindt daarom dat dit probleem meer aandacht moet krijgen. Er moet vooral worden voorkomen dat plastic afval in het milieu belandt.
Het probleem lijkt in het Twiske nog niet zo groot te zijn. Het zwemwater is gelukkig schoon, stelt de stichting Hart voor Twiske. Maar dat moet wel zo blijven en mening die ze deelt met de Duikvereniging Down Under en de Milieufederatie. De organisaties vinden het belangrijk dat bezoekers van het recreatiegebied zich realiseren dat achtergelaten plastic afval in het water kan komen. Dat draagt bij aan de plastic soep. “Als iedereen zijn eigen troep opruimt houd je schoon zwemwater en krijg je geen plastic soep!”

Om deze boodschap kracht bij te zetten doken drie organisaties zondag 13 juli om klokslag 15 uur in het water vanaf de steiger in de Haven in het Twiske.

Opvolger gezocht voor burgemeester Möhlmann
HAARLEM – Er zijn maarliefst 37 personen die graag burgemeester Paul Möhlmann willen opvolgen. Twaalf vrouwen en 25 mannen. Commissaris van de Koning, Johan Remkes, heeft dat vandaag aan de Gemeenteraad van Oostzaan kenbaar gemaakt.

Van de kandidaten hebben 26 personen een (fulltime) functie in het (lokaal) openbaar bestuur, 8 personen hebben een functie daarbuiten, de rest is zonder functie.
Interessant is ook de politieke achtergrond. Er zijn 8 Pvda-kandidaten, evenveel VVD-kandidaten, 7 personen hebben een CDA-achtergrond. Uit de hoek van GroenLinks en D66 hebben zich elk 3 personen kandidaat gesteld. Een kandidaat is lid van de ChristenUnie. Van zeven kandidaten is de politieke achtergrond onbekend of niet van toepassing.

Burgemeester Paul Möhlmann treedt per 1 oktober aanstaande af. De nieuwe burgemeester zal waarschijnlijk in december worden benoemd.


OOSTZAAN – Compaen komt het volgend seizoen uit in de landelijke Topdivisie. In de afgelopen competitie grepen de Zaanse volleyballers naast het kampioenschap, maar zij gaan toch op hoger niveau spelen.

De promotie dankt de herenploeg aan de terugtrekking van Haaglanden uit Voorburg, dat met een sponsor- en spelersprobleem kampt.

Voor Compaen betekent het spelen in de Topdivisie dat het team na acht jaar weer terugkeer in de een na hoogste klasse van Nederland. In het seizoen voor de vorming van de B-league – de huidige Topdivisie – moesten de Oostzaners zich noodgedwongen terugtrekken uit de eerste divisie. Compaen viel daarmee terug naar de derde divisie, waarin het tweede team uitkwam.

De promotie van Compaen betekent dat de dorpsploeg komend seizoen de strijd mag aangaan met US en Zaanstad, de grote buren uit Amsterdam en Zaandam. De competitie wordt daarmee gelijk ook een veredeld Noord-Hollands kampioenschap

Ondanks het nog ontbreken van een hoofdsponsor besloot het bestuur van Compaen toch in te gaan op het verzoek van de bond om de opengevallen plek in te nemen. De leden van de grootste jeugdafdeling uit de regio krijgen een belangrijke rol in de organisatie bij thuiswedstrijden.

Trainer-coach Sandor Rieuwers kan in de Topdivisie in ieder geval rekenen op dezelfde spelers als de afgelopen competitie. Om een optimale situatie te scheppen, hoopt hij de komende weken nog op verdere versterking van de selectie.


OOSTZAAN – Het smeedijzeren Wapen van Oostzaan is vanmiddag geheel gerenoveerd teruggeplaatst in het plantsoen aan de Dr. Keijzerstraat. Een paar maanden hiervoor was het beeld ineens spoorloos verdwenen. Dat was ook de lokale media niet ontgaan. Niets aan de hand! Het beeld dat al vanaf 1954 op deze plek staat, was in deerniswekkende staat. Dat was Peter Vet van de buitendienst opgevallen. Enkele omwonenden hadden er ook wat opmerkingen over geplaatst. Hoog tijd voor een opfrisbeurtje. Nou dat werd een grondige renovatie niet alleen van het beeld, maar ook van het plantsoen waar het in staat.

José Goddard van OVER-gemeenten kijkt trots toe hoe het beeld op zijn vernieuwde sokkel wordt gemonteerd. De kleuren zijn iets anders dan op het origineel. “Aangepast aan de moderne tijd. De kleuren zijn aangepast aan het logo. Het is nu een wapen a la 2014. De firma Horstman heeft het beeld opgekalefaterd en gecoat en de firma Onrust heeft de sokkel gerenoveerd. Peter (Vet) en ik hebben hem samen geschilderd”, vertelt Goddard.

Nu staat het beeld niet meer midden tussen de struiken, maar redelijk vrij en komt daardoor veel mooier tot zijn recht. Een mevrouw die aan de Dr. Boomstraat tegenover het beeld woont zwaait het raam open en roept Goddard. In haar hand een kalender met een foto van de oude situatie. Ze laat meteen weten dat het ook wel tijd werd en dat het beeld mooi is opgeknapt.
Nog even overleggen Peter Vet, Ed Hulsing (beide van de buitendienst) en José Goddard of het beeld wel schuin genoeg staat, zoals het bedoeld was. Dat is het geval.

Het Wapen van Oostzaan werd ooit ontworpen door gemeentearchitect Dirk Reinnersen door de smid Jan Rep gemaakt.

Foto’s
Dré Prijs van Beeld van een Dorp maakte een paar foto’s van de (terug)plaatsing van het beeld.


AUDIO
Gesprek met José Goddard:

José Goddard

Commissaris van de Koning, Johan Remkes

OOSTZAAN – Afgelopen donderdag (12 juni) bracht Johan Remkes, Commissaris van de Koning een bezoek aan de Raad van Oostzaan. Zijn bezoek had alles te maken met het profiel voor een nieuwe burgemeester.

De werkcommissie bestaande uit raadsleden van iedere politieke partij hebben een profiel gemaakt waarin staat aangegeven wat voor kwaliteiten de nieuwe burgemeester moet hebben. Ook de inwoners hadden inspraak in de opmaak van het profiel. “Vooral makkelijk benaderbaar” sprong eruit. De wethouders en de gemeentesecretaris gaven advies over de voorliggende conceptprofielschets.

Advies Remkes geen formaliteit
De heer Remkes had het profiel bekeken en gaf advies. Dat lijkt een formaliteit, maar is het niet. De CvdK stelde een aantal vragen aan de raadsleden, die hout sneden. “Kunt u drie eigenschappen noemen van de nieuwe burgemeester, die kenmerkend zijn voor het gehele profiel? “Die vraag is niet eenvoudig te beantwoorden, omdat het profiel in feite aangeeft dat de burgemeester een duizendpoot moet zijn. Toch kwam een duidelijk antwoord.

  • De burgemeester moet een gezaghebbende coach zijn voor gemeenteraad, college en organisatie.
  • Hij/zij moet een netwerker zijn: Oostzaan op de kaart houden, promoten.
  • De burgemeester moet makkelijk benaderbaar zijn: een mensenmens.

“U geeft in uw profiel aan dat de burgemeester zich moet inzetten om de ambtelijke organisatie uit te breiden met meer gemeenten, maar de kans daarop is minimaal. Hoe kan de burgemeester de uitbreiding dan toch als opdracht krijgen?”
Het antwoord daarop is eenvoudig. Landsmeer en Waterland bij Overgemeenten, maakt dat er ‘groene long’-gemeenten zijn, die door ambtelijke samenwerking krachtig alles wat op gemeenten afkomen aankunnen. Denk hierbij aan de nieuwe taken jeugdbeleid, werkgelegenheid en zorg. De burgemeester kan het natuurlijk niet alleen, maar in samenwerking.

“U noemt in het profiel niet dat de burgemeester ervaring moet hebben in het openbaar bestuur?” Het antwoord is dat het niet perse nodig is. Iemand zonder die ervaring kan misschien nog wel meer kwaliteiten hebben.

Tenslotte gaf de CvdK nog als advies mee aan de vertrouwenscommissie io om de gemeentesecretaris of een wethouder als adviseur in de vertrouwenscommissie op te nemen.

Direct na de unanieme instemming van de raad met de profielschets en met de wens dat Oostzaan een goede nieuwe burgemeester krijgt, nam de heer Remkes afscheid en verliet de vergadering.

Na wat discussie over wie als adviseur in de vertrouwenscommissie zitting zou nemen, werd besloten dat wethouder Tine Schaafsma de adviseur wordt. De vertrouwenscommissie werd door de raad benoemd.
Tenslotte wenste ons CDA raadslid Jan Ras de vertrouwenscommissie heel veel succes.

Namens CDA Oostzaan

Teun Flens – fractievoorzitter


OOSTZAAN – De Provincie Noord-Holland is van plan de vaarlandvergoeding voor boeren in 2015 af te schaffen. Deze maatregel is opgenomen in het ontwerp natuurbeheerplan voor 2015 dat door Gedeputeerde Staten van Noord-Holland onlangs is vastgesteld. Er is nog geen man overboord, want het ontwerp natuurbeheerplan ligt nog tot en met 9 juni ter inzage bij de provincie.

In het natuurbeheerplan is opgenomen welke soort natuur en beheer gewenst is en voor welke locaties natuur beherende organisaties, agrariërs en andere grondeigenaren subsidie kunnen aanvragen. In september 2014 neemt het College van Gedeputeerde Staten een definitief besluit.

Vaarlandvergoeding verdwijnt
Vanaf 2015 is de vaarlandvergoeding niet meer beschikbaar, blijkt uit het ontwerp natuurbeheerplan. Deze subsidie was bedoeld voor boeren en natuurbeheer-organisaties die hun te beheren percelen alleen over water kunnen bereiken. “Omdat de uitvoeringskosten van de vaarvergoeding hoog zijn en de vergoeding niet gekoppeld is aan kwaliteit van het beheer, willen GS de beschikbare middelen op alternatieve wijze in gaan zetten voor natuurbeheer”, schrijft de provincie in een toelichting. Er zijn al diverse andere subsidies beschikbaar voor agrarisch natuurbeheer menen Gedeputeerde Staten.

De vaarlandvergoeding wordt vooral aangevraagd in veenweidegebieden vlak boven Amsterdam. Door de afschaffing worden deze gebieden onevenredig getroffen. De vaarvergoeding is cruciaal voor een reële bedrijfsvoering door boeren met vaarland. VVD, D66 en GroenLinks in Oostzaan maken zich dan ook grote zorgen over de voornemens van de provincie. Het is al lastig om agrariërs in het Oostzanerveld te behouden, of om nieuwe initiatieven te realiseren. “Zonder agrarische ondernemers kan de openheid van het Oostzanerveld niet gehandhaafd blijven”, stellen de coalitiepartijen. Het College moet snel in contact treden met de provincie Noord-Holland om te bewerkstelligen dat de vaarvergoeding niet wordt afgeschaft.

VIDEO
De video bij dit artikel betreft een reportage van de Regionale Omroep RTVNH uit 2010 en gaat over Eldert Koeman, één van de laatste vaarboeren van ons land, die over zijn leven en werk in het Oostzanerveld vertelt.

Laatste Nieuws
Advertentie
Nieuwscategorieën
Archief