Archive for the ‘Nieuws’ Category


OOSTZAAN – Afgelopen zaterdag organiseerde Gymnastiekvereniging DEV het ‘Grote Gymfeest’ in de sporthal van Oostzaan. Het was niet alleen groot, maar ook bijzonder druk.
De eerste kinderen mochten om 11 uur naar binnen. Het duurde niet lang of de sporthal was gevuld met enthousiaste kinderen. Ze konden zich uitleven op het grote aantal toestellen dat was opgesteld.

Gratis gymlessen
Er waren twee grote trampolines, een air-tumbling, acro matten, klimtoestellen, ringen, circus attributen en nog veel meer leuke onderdelen.
De entree was gratis en er was ook geen tijdlimiet waarop de kids weer naar huis moesten.
Bij binnenkomst kregen alle kinderen een stempelkaart en als die vol was konden de deelnemers drie gratis gymlessen bij DEV winnen.

Enkele kinderen waren zo enthousiast dat ze de hele dag zijn gebleven. Om 16.00 uur was het ‘Grote Gymfeest’ echter afgelopen. Met een gevoel van grote tevredenheid kijkt de organisatie van Gymnastiekvereniging DEV terug op een meer dan geslaagde dag. Dit was een prachtige promotie voor de club.

Meer informatie over DEV vind je op: www.dev-oostzaan.nl.

Foto’s zijn aangeleverd door DEV. Dit artikel is bewerkt op grond van informatie van DEV-bestuurslid Connie Roco

UWV werkloosheidscijfers
REGIO – In september is het aantal WW-uitkeringen verder gedaald. In de arbeidsmarktregio’s Noord-Holland Noord, Zaanstreek-Waterland en Zuid-Kennemerland was de daling afgelopen maand minder sterk dan landelijk. In Nederland werden 2,4% minder WW-uitkeringen verstrekt dan een maand eerder. In Zaanstreek-Waterland nam het aantal WW-uitkeringen af met 2,1% en in Noord-Holland Noord met 1,8%. In Zuid-Kennemerland was de afname het laagst met 1,6%.

In september bedroeg het totaal aantal WW-uitkeringen in de drie regio’s 27.805, een daling van 1,8% ten opzichte van augustus (28.319 uitkeringen). Vergeleken met vorig jaar is het aantal WW-uitkeringen nog wel hoger. Toen bedroeg het aantal WW-uitkeringen 27.117.

Grotere gemeenten
Opvallend is dat vrijwel alle grotere gemeenten in de regio een daling laten zien van het aantal WW-uitkeringen. Alleen in Den Helder was het aantal WW-uitkeringen onveranderd. De belangrijkste oorzaak dat de WW in Den Helder niet daalde is het einde van het zomerseizoen. Vooral het aantal WW-uitkeringen in de horeca is toegenomen. Het aantal WW-uitkeringen in de horeca is ten opzichte van 2013 bijna verdubbeld.

Kleine aantallen
In de overige grotere gemeenten daalde het aantal WW-uitkeringen de afgelopen maand. Hoorn en Zaanstad waren de uitschieters. In Hoorn daalde het aantal WW-uitkeringen met 4,3% (-74 uitkeringen). In Zaanstad was de daling 2,2% (-84 uitkeringen). Voor beide gemeenten is de daling over de verschillende sectoren evenwichtig verdeeld. In een aantal gemeenten is het aantal WW-uitkeringen ten opzichte van augustus gestegen. Het gaat hier zonder uitzondering om kleine aantallen in de kleinere gemeenten.

Oostzaan
De WW-aantallen voor de gemeente Oostzaan liggen op hetzelfde niveau als in augustus. Er zijn 183 WW-uitkeringen in het dorp geregistreerd. Ruim 46% van de uitkeringen gaat naar mensen tussen 27 en 50 jaar, terwijl 49% van de uitkeringsgerechtigden ouder is dan 50 jaar. Volgens het UWV krijgt in Oostzaan 4,2% van de beroepsbevolking een WW-uitkering.
In Wormerland krijgen 341 mensen een WW-uitkering, dat is 5.4% van de beroepsbevolking. Landelijk krijgt 5,3% van de beroepsbevolking een WW-uitkering. In Noord-Holland is dat 4,6%.


BORNE – Het werd uiteindelijk een Twentse lente voor Compaen in Borne. De overwinning van 1-3 van zaterdagavond op Apollo zou wel eens een voorteken voor mooie tijden in de topdivisie kunnen zijn.

De overtuigende zege was een signaal dat de Oostzaanse volleyballers ook op dit niveau een tegenstander hun wil kunnen opleggen. Bij die onverwachte stap naar boven was er de afgelopen zomer toch de vraag of het team kwalitatief gezien wel klaar was voor die promotie. Die twijfels waren er ook omdat de gehoopte versterkingen uitbleven en Compaen met de de zelfde smalle selectie uit de eerste divisie doorging.

Onzekerheden waren er zeker ook afgelopen zaterdag. De sleutelspelers Rick van Baar (ziekte en schouderblessure), Lars de Boer (armblessure) en Marvin Andringa (kuitblessure) hadden de voorafgaande week immers niet of nauwelijks getraind. Vlak voor de wedstrijd kwam er bovendien de tegenvaller dat het spandoek met de zeeroversdoodskop om religieuze redenen van de muur van sporthal ‘t Wooldrik moest.

Van de twijfelgevallen was er alleen een reserverol voor sterspeler De Boer. Andringa ging tegen Apollo door waar hij tot zijn uitvallen vorige week mee bezig was: onophoudelijk scoren op linksvoor en bij het serveren bommetjes neerleggen. Van Baar leek alleen bij de opslag last van zijn kwetsuur te hebben.

Twee facetten waren zaterdag cruciaal voor het resultaat. Op de eerste plaats had de tegenstander moeite om hun hoogte en kracht op de juiste wijze te kanaliseren. Legio smashes en services belandden buiten de lijnen of in het net.

Compaen stelde daar een strak spelletje tegenover. De ploeg nam in de eerste set (20-25)na 14-14 en in de tweede set (18-25) al na 7-6 afstand van de tegenstander. De derde set modderden de Oostzaners met de ontvangst van de service en de eigen opslag (25-18).

De vierde set, met De Boer in de basis en daardoor Andringa als diagonaal en Nils Augustijn als spelverdeler, liet tot 13-14 spanning zien. Hierna was een lange opslagserie van Michiel Majoor doorslaggevend (16-25).

Wat verder bepalend was voor de uitslag waren de ingrepen van coach Sandor Rieuwers. Compaen mag dan geen brede bank hebben, maar de invallers wisten wel telkens kwaliteit aan het team toe te voegen.

Met de eerste driepunter van het seizoen stijgt de debutant naar een middenmootpositie. Volgende week is er geen wedstrijd en daarna is er in de eigen sporthal de ontmoeting met Nesselande, dat voor Compaen eigenlijk ook winst moet kunnen opleveren.

Foto’s bij dit artikel zijn gemaakt door Tjerk Laan

Rob Monen treedt terug als raadslid
OOSTZAAN – Rob Monen, raadslid voor GroenLinks, treedt per 16 december terug als raadslid. Dat schrijft hij in een brief aan de gemeenteraad. Met zijn terugtreden komt een eind aan een politieke carrière van 20 jaar, waarin Monen naast raadslid ook een aantal jaren wethouder is geweest voor zijn partij.

Goed moment
Monen schrijft aan de gemeenteraad dat het een goed moment is om te stoppen. “Naast persoonlijke overwegingen (tijdsinvestering, nieuwe uitdagingen) speelt vernieuwing in onze partij ook een rol.” Het vernieuwingsproces startte met het aantreden van een nieuwe lijsttrekker (Bert Jongert). Een vernieuwingsproces is alleen mogelijk, schrijft Monen, “…als er opvolging beschikbaar is.” Die opvolging is er. Monen wordt opgevolgd door Cindy de Boer. “Recent hebben wij goede afspraken kunnen maken over het inwerken”, stelt Monen.

Monen blijft in de Raad tot 16 december. Op 15 december zal hij tijdens zijn laatste raadsvergadering afscheid nemen.

Aanvaringen
Rob Monen speelde een belangrijke rol bij de totstandkoming van de coalitie van GroenLinks-D66-Gemeentebelangen-Pvda in de vorige raadsperiode toen bleek dat de VVD-PvdA-CDA-coalitie geen meerderheid meer had in de gemeenteraad. In het slot van de vorige periode kreeg Monen het flink te verduren in de Aldi-affaire (zie elders op Beeld). De GroenLinks-politicus had regelmatig, ook in eerdere perioden, aanvaringen met de VVD-fractie. De stap van Monen om géén lijsttrekker te zijn bij de vorige verkiezingen is van belang geweest bij de vorming van de huidige coalitie, waarin (naast D66) zowel VVD als GroenLinks zitting hebben.


OOSTZAAN – De Dames 1 van Compaen hebben voor dit jaar een duidelijke ambitie: Na degradatie naar de “regio” divisie vorig jaar onmiddellijk terug promoveren naar de nationale 2e divisie. Spaarnestad Dames 2 daarentegen kon zich vorig seizoen ternauwernood handhaven en had P/D wedstrijden nodig om haar verblijf in de 3e divisie veilig te stellen.

De eerste set leek die verhouding aardig weer te geven. Compaen wist de bezoekers na 7-7 van zich af te schudden, vooral door een prima opslagserie van Wendy Porsius. Spaarnestad ging over op plan B: Alles van de grond rapen en rustig wachten op fouten van Oostzaan. Dat bracht ze nog even in de buurt (18-17) maar de thuisploeg kon de eerste set met 25-20 relatief eenvoudig binnenhalen.

De Haarlemse tactiek werd naar de tweede set doorgetrokken. Van de Oostzaanse buitenaanval hadden ze helemaal niets te vrezen en het midden van Compaen (Wendy Porsius en Dorien Conijn) werd met steeds meer succes onschadelijk gemaakt. Vanaf 13-13 namen de bezoekers het heft in handen en gaven dat de rest van de wedstrijd ook niet meer weg.

Bij Compaen ging het vervolgens van kwaad tot erger. Door het foutenfestival groeide het Haarlemse zelfvertrouwen en daarmee ook hun eigen scorend vermogen. Halverwege de derde set keek de thuisploeg tegen een achterstand van zo’n acht punten aan, uiteindelijk werd het 19-25.

De vierde set werd een ontluisterend schouwspel. Spaarnestad serveerde naar 0-12 (!) en het was tekenend dat Compaen pas op het scorebord kwam door een foute opslag in plaats van een eigen punt. Uiteindelijk verloste Haarlem de thuisploeg met een loepzuivere ace op 13-24 uit haar lijden.

Foto: John van Geenen, johnpictures.nl


OOSTZAAN – Tot 6-5 in de vierde set en met een voorsprong van 2-1 in sets leek er zaterdagavond niets aan de hand voor Compaen in de wedstrijd tegen US. Op die stand sloeg het noodlot toe voor de Oostzaners. Uitblinker Marvin Andringa moest met een blessure naar de kant en dat betekende de kentering in de wedstrijd (2-3).

De linkshandige buitenaanvaller uit Wormer was met zijn opslag en smashes een doorlopende kwelgeest voor de Amsterdammers. De man, die als enige van zijn team ooit eerder op dit niveau uitkwam, traint dit seizoen weer twee keer in de week en dat betaalt zich uit.

Andringa nam de rol van puntenverzamelaar Lars de Boer met verve in. De steraanvaller moest in de derby noodgedwongen min of meer anoniem figureren. Een dikke laag verband om zijn rechterarm vertelde zijn verhaal. Hij kon hierdoor niet zijn krachtige aanvalsarm aanspreken.

Compaen leek weg te komen met die geduchte verzwakking. Totdat Andringa met kramp in de kuit naar de kant moest. Over deze tegenslag kwam de debutant in de topdivisie niet heen. Anders dan bij veel opponenten moet het bij de Oostzaners van een select gezelschap komen. De smalle bank bij Compaen werd in de wedstrijd tegen US doorslaggevend.

Invaller Michiel Majoor kon Andringa niet doen vergeten, terwijl zijn uitvallen het team ook mentaal een optater leek te geven. De andere spelers gingen fouten maken die ze in de fase hiervoor niet maakte.

Compaen-US was een beladen wedstrijd, want hier stonden de nummer twee en een van de eerste divisie B van vorig seizoen in het veld. Toen werden het twee vijfsetszeges voor de Amsterdammers en dat werd het zaterdag dus weer.

De derby liet slechts bij tijd en wijle goed volleybal zien. Vaak waren het duidelijke missers die de tegenstanders punten bezorgden.

Matig spel van Compaen zorgde in de eerste set voor een tussenstand van 14-21. Mede door de opslag van De Boer en saves van Mike Kruizinga kwam de malaise bij US terecht, waardoor het bij 21-23 nog spannend werd. Een slim geslagen aanval, US liet soms zien een universitair team te zijn, betekende 23-25.

Met Koen Baas als spelverdeler namen de Oostzaners in de tweede en derde set het initiatief. US kon onvoldoende blokkering tegen de aanval van met name Andringa neerzetten. Via 25-21 en 25-22 werd het 2-1 in sets.

Na de eerder gememoreerde tussenstand van 6-5 in de vierde set ging het dus helemaal fout voor Compaen. De ploeg zakte weg naar een dramatisch niveau en via 18-25 en 8-15 kon US de eerste competitiezege begroeten.

De formatie van trainer/coach Sandor Rieuwers wacht zaterdag in het verre Borne de confrontatie met Apollo, bepaald geen hoogvlieger in de topdivisie. Het herstel van de Boer en Andringa zal cruciaal zijn voor deze ontmoeting.

Foto’s: John van Geenen – johnspictures.nl


LANDSMEER – Landschap Noord-Holland zoekt alternatieven voor het gebouw waar Bezoekerscentrum Ilperveld in gehuisvest is. Door bezuinigingen en afnemende subsidies kan het Landschap het Bezoekerscentrum niet langer open houden in de huidige vorm. Landschap Noord-Holland is op zoek naar ondernemers met inspirerende plannen voor het pand, die passen bij de organisatiedoelen. Er moeten financieel goed doordachte voorstellen komen. Neem voor meer informatie contact op met Marijn Kroes, van makelaar Hoekstra en Van Eck, email m.kroes@hoekstraenvaneck.nl, of mobiel 06-33 64 60 44.

De afgelopen jaren leed Landschap Noord-Holland grote verliezen door teruglopende subsidies en tegenvallende inkomsten uit de markt. Om financieel gezond te worden is een reorganisatie in gang gezet die ook het Bezoekerscentrum treft: de betaalde functies van het Bezoekerscentrum komen te vervallen. De jaarlijkse kosten van een ton (netto) zijn niet meer op te brengen.

Landschap Noord-Holland vindt het heel belangrijk om het unieke veenweidelandschap beleefbaar te houden voor mensen. De organisatie is met de vrijwilligers in gesprek welke activiteiten zij kunnen blijven aanbieden in 2015. Het activiteitenseizoen (tot 1 oktober) 2014 is inmiddels afgesloten. Het wandelpad achter het Bezoekerscentrum blijft toegankelijk en het onderzoeksproject Omhoog met het Veen gaat ook door.

clusterkaart

OOSTZAAN – 4 september 2014 is Bewonersplatform Oostzaan aangemeld als deelnemende organisatie bij de Omgevingsraad Schiphol (ORS). Alleen als het platform op 15 oktober 100 meerderjarige leden/sympathisanten als achterban heeft kunnen we meedoen aan de verkiezingen van de formele vertegenwoordiger van onze regio (ORS Cluster Zwanenburgbaan). Op 1 januari 2015 start de Omgevingsraad Schiphol. Dit is een orgaan waarin overheden, luchtvaartpartijen en bewonersorganisaties met elkaar van gedachten gaan wisselen over de ontwikkeling van de luchthaven Schiphol. Bewonersorganisaties kunnen deel uitmaken van deze Omgevingsraad, mits zij minimaal 100 unieke leden, sympathisanten of donateurs hebben van 18 jaar en ouder. In de gemeente Oostzaan is er al een bewonersorganisatie (dat valt onder de cluster Zwanenburglaan) waar u zich bij aan kunt sluiten. Het Platform streeft naar het verminderen van de overlast en het beschermen van het milieu. Het Platform is niet tegen vliegen op zich, maar vindt wel dat er grenzen zijn aan de overlast en de risico’s die aan vliegen verbonden zijn.

Waarom deelnemen?
Tot 2020 wordt voor onze regio een verdubbeling van de hinder voorzien, afspraken voor de periode daarna moeten nog gemaakt worden. De ORS is het enige wettelijke orgaan waar deze zaken met omwonenden worden besproken en onderhandeld, een platform met 100 leden uit onze regio is uw enige kans op inbreng.
Aanmelden kan door een e-mail met uw naam, adres en postcode te sturen naar bewonersplatformoostzaan@outlook.com.

Om mee te tellen moet u meerderjarig zijn en wonen in o.a: Oostzaan, Oostzanerwerf, Tuindorp Oostzaan, Amsterdam-Kadoelen, Zijkanaal H of Banne-Buiksloot zie ook:
www.omgevingsraadschiphol.nl/clusterkaartbewonersplatform-oostzaan

Privacy en verplichtingen
Uw aanmeldingsgegevens worden alleen gebruikt door het bestuur van de ORS om steekproefgewijs te controleren of het platform een gedegen achterban heeft. Als lid heeft u geen verplichtingen, het geeft u wel de mogelijkheid om informatie in te winnen en uw standpunten in te brengen.

Wie kunnen u wegwijs maken
De eerste formele leden van het platform zijn ruim 12 jaar nauw betrokken bij het overleg rond Schiphol (CROS) en de hinderbeperkende maatregelen. Via mail en of facebook houden we leden en aspirant leden op de hoogte,hieronder het persbericht dat binnenkort in de media komt: PRAAT MEE OVER SCHIPHOL

Informatie
Contactpersoon voor Oostzaan de heer Rob van der Pol te bereiken via bewonersplatformoostzaan@outlook.com. Meer informatie kunt u ook vinden op www.omgevingsraadschiphol.nl


OOSTZAAN – Nog een paar dagen en Paul Möhlmann is eerste burger af. Het feit dat Oostzaan binnen enkele maanden een andere burgemeester heeft is bij menig inwoners van het dorp nog niet echt aangekomen. Er zijn maar weinig mensen die opgelucht zijn dat ‘onze Meul’ er mee stopt. Wie je er ook over spreekt, de commentaren op zijn burgemeesterschap zijn lovend. Ik schuif graag bij die positieve commentatoren aan.

Hij was geknipt voor het burgemeesterschap en samen met echtgenote Eelkje wortelde hij snel in de Oostzaanse gemeenschap. Zeer veel dorpelingen hebben hem de afgelopen jaren in allerlei situaties meegemaakt. Paul en niet in de laatste plaats zijn echtgenote Eelkje, waren makkelijk benaderbaar en aanspreekbaar, zowel formeel als informeel. Diepgang in de contacten over tal van onderwerpen. Maar ook relativering. Zo was ik afgelopen zaterdag bij het fantastische openingsconcert van KIOZK in de Grote Kerk. De organisatie had Paul en Eelkje uitgenodigd als speciale gast. Kees Voogel, voorzitter maakte van de gelegenheid gebruik om Paul te bedanken voor de geweldige jaren onder zijn burgemeesterschap. Daar reageerde Paul op door KIOZK een groot compliment te geven voor de gedrevenheid waarmee de organisatie nu al 20 jaar concerten organiseert en hij vroeg het publiek om een groot applaus. Helemaal terecht natuurlijk, maar zo mooi hoe de aandacht hier werd verlegd van een aftredende burgemeester naar een jubilerende organisatie. Paul ten voeten uit!

Niet weer The Eagles
Er zijn allerlei momenten geweest de afgelopen jaren dat ik de burrie meegemaakt heb voor Radio9 en Beeld van een Dorp, soms ging dat samen. Bij de omroep was dat toch wel heel apart. Zo was hij één keer per maand aanwezig om de Mystery Tour op te nemen. Hoeveel lokale omroepen hebben een burgemeester onder hun vrijwilligers? Toen Chris Daemen daar de techniek voor deed, werd er op woensdag aan het eind van de middag opgenomen. Meestal in het laatste uurtje van het actualiteitenprogramma stapte Paul de studio in. Chris had dan vaak een zak kippenpoten en onder het genot van een glaasje rood werd er alleen als de muziek speelde flink gekletst. “Nu even stil”, was dan mijn commando als ik iets moest presenteren, aan- of afkondigen, en dan kon ik het vaak niet laten om iets over de pootjes van Ruig te zeggen (meestal wel over de geur). Dat leidde dan weer tot hilariteit, precies de sfeer die bij de omroep hoorde. Zijn programma draaide ook door, nadat Chris het door zijn ziekte niet meer kon doen. Ik deed de techniek, om het unieke geluid op de zender te handhaven. Ik mocht hem graag plagen. “Wat gaan we doen? Toch niet weer The Eagles?” Zo af en toe waren er in zijn programma experimenten. Zo’n gaaf experiment was het optreden van Mr. Steel, maar ook de opening van het seizoen 2013-2014 met twee burgemeesters (Tange en Möhlmann) was zo’n geslaagd experiment.

Indirect was Paul de oorzaak van een stukje Beeld van een Dorp-fotojournalistiek. Terwijl we in studio 2 de opnamen voor de Mystery Tour deden, stond Paul tijdens de muziek steeds op, om naar buiten te kijken. “Nee, ze zijn er nog niet uit, geloof ik.” Studio 2 kijkt uit op de vergaderzaal van de politieke partijen (fractievergaderingen e.d. ). Het was in de periode dat er gedonder was in de coalitie. VVD/PvdA/CDA hadden geen meerderheid meer. De andere partijen waren aan het overleggen over een nieuwe coalitie. Tijdens de opnamen voor Paul’s programma vond een belangrijke besluitvormende vergadering plaats. Toen we klaar waren en Paul naar huis ging bedacht ik me geen moment en maakte een foto van de vergaderende politici (GL/D66/Gemeentebelangen/PvdA). De foto bewaarde ik tot het moment dat officieel bekend werd gemaakt dat de dames en heren eruit waren.

Het gelazer in de coalitie moet voor Paul ook behoorlijk heftig geweest zijn. Hij liet zich er niet over uit. Maar het kan haast niet anders of het moet hem – zacht gezegd – niet lekker hebben gezeten dat er tijdens zijn burgemeesterschap 8 wethouders opstapten, of moesten aftreden. Als burgemeester kun je daar volgens mij verder niet zoveel aan doen. Het was in elk geval niet best voor Oostzaan, waarschijnlijk voelde Möhlmann dat ook zo.

Ingeluist
Ik schreef het hiervoor al. De Möhlmannen stonden midden in de Oostzaanse samenleving. Als er kermis was gingen ze altijd wel even de kramen langs, soms met kleinkinderen. Ik kan me herinneren dat ik op de Begoniastraat de X-factory-attractie aan het fotograferen was voor Beeld. De X-factory is een attractie met een gondel, waarin 18 mensen naast elkaar kunnen zitten. Dat dingt draait rap rond en geeft het gevoel dat je gaat zweven. Afijn, ik zag Paul en Eelkje Möhlmann met hun kleinkinderen. Ik wees naar de attractie met de opmerking van: “Is dat niet iets voor jou?” Waarop Paul siste: “Stil straks horen mijn jongens het!” Te laat! “Opa, mogen wij ook in dat ding?” Möhlmann met een ernstige blik in mijn richting: “Nou heb je me er ingeluist!” Hij kocht vier kaartjes en hij ging het zweefgevoel beleven met vrouw en kleinkinderen. Leverde een leuke set foto’s op.

Ga je het missen?
En zo zijn er diverse momenten: voorlezen tijdens de Zaanse Kinderboekenmarkt, de jeugdige wielrennertjes wegschieten tijdens de Rabo Dikke Bandenrace, op de boerenkar mee door het dorp om het kampioenschap van OFC te vieren, aanwezig zijn bij de intocht van Sinterklaas, mee met bezorgde bewoners naar de hoorzitting rond de hoogspanningslijnen in het Tweede Kamergebouw, recent de opening van de expositie van Oudheidkamer Oostzaan.

“Ga je het niet missen”, vroeg ik Paul na afloop van het KIOZK-concert. “Ja absoluut, heel erg missen waarschijnlijk”, zei hij. Maar hij voegde er ook aan toe dat hij het natuurlijk al tijdens zijn speech op de nieuwjaarreceptie had aangekondigd en dat hij er dus ook naar toe heeft kunnen leven.

So, if you see me walking all alone
Don’t look back, I’m just on my way back home
And there’s a train leaves here this morning
And I don’t know, what I might be on

Afscheidsreceptie
De afscheidsreceptie is op vrijdag 26 september van 15:00 tot 18:00 uur in de KunstGreep Oostzaan.

Diverse foto’s
Hieronder kun je diverse foto’s zien die verschenen op Beeld van een Dorp waarop Paul Möhlmann een hoofdrol vervuld. Foto’s zijn gemaakt door Dré Prijs (tenzij anders vermeld).
OOSTZAAN - Compaen heeft het avonturenboek van de Topdivisie zaterdagavond succesvol geopend. Gelijk in het eerste hoofdstuk – met als tegenspeler Sliedrecht Sport – werd het een thriller, die met 16-14 in de vijfde set zijn beslag kreeg.

Maandenlang was er uitgekeken naar de 20ste september 2014. De club uit het dorpje tussen Amsterdam en Zaandam zou op deze dag zijn debuut maken op het één na hoogste niveau van volleyballend Nederland.

Om dit mogelijk te maken, ging de afgelopen tijd een groep enthousiastelingen de boer op om voldoende hulptroepen te strikken. De vereniging onderkende de door de terugtrekking van Haaglanden geboden kans en besloot deze aan te grijpen.

Om het financieel mogelijk te maken ging de club, met net iets meer dan tweehonderd leden, de boer op. De pet ging rond door de Oostzaanse straten Haal, Heul en Kerkbuurt en er ontstond voldoende budget om de hoge kosten te kunnen dekken.

Daarbij moest Compaen het ook hebben van buitenkansjes. De noodzakelijke ballenstandaard en quickmops kwamen uit de overbodige boedel van Abcoude. Luttele uren voor de wedstrijd lukte het om tot overeenstemming te komen met die vereniging. Wachten is nu nog op de aanschaf van een speciale scheidsrechterstoel. Compaen hoopt deze via een in verval geraakte topploeg te betrekken, zodat er niet opnieuw een collecte moet komen.

Bijna dreigde er nog een grote financiële tegenvaller toen tijdens het inspelen voor de wedstrijd een gloednieuwe bal door de geopende deur in de sloot achter de sporthal belandde. Om Compaen voor zo’n klap te behoeden, wisten Rick van Baar en Wouter Schoonenberg deze luttele minuten voor aanvang van het duel uit het water te vissen.

Tegen deze achtergrond is het begrijpelijk dat Compaen als underdog begon in het duel met Sliedrecht, dat in de breedte misschien wel de beste vereniging van Nederland is. De Oostzaners moeten het doen met dezelfde spelers als vorig seizoen – tweede in de eerste divisie B -, terwijl de tegenstander net als veel andere teams in de topdivisie zich geducht wist te versterken.

De gespiegelde krachtsverhouding werd in de eerste set in de bloedhete sporthal ook werkelijkheid. Compaen stapelde fout op fout en zeker de helft van de 25 punten van Sliedrecht ontstonden door eigen toedoen. Het ronde rood-wit-blauw ketste te vaak van de onderarmen van de passers of belandde bij de opslagen buiten de lijnen.

De thuisploeg was daarna over de zenuwen heen. De tweede set liet een ongekende spanning zien. De moppers moesten bijna ook het angstzweet van de toeschouwers opdweilen. Compaen morste verschillende setpoints om uiteindelijk via een blokkering van Lars de Boer en Rick van Baar via 30-28 te winnen.

Die spanning was er in de derde set tot 19-18. Hierna liep het solide passende Sliedrecht, met middenspeler Michael van Leeuwe als uitblinker, uit naar 21-25.

In de vierde set besloot Compaen-coach Sandor Rieuwers tot een dubbele wissel. Benjamin Koen Baas mocht spelverdelen en nestor Marvin Andringa kwam in de plaats van Michiel Majoor. Het bleek achteraf een succesvolle ingreep.

Beiden wisten met hun service druk op de tegenstander te leggen, terwijl Andringa ook meer kracht in de aanval van Compaen bracht. Verder bleven Lars de Boer en Daniël Homburg op een hoog niveau presteren. Ondertussen ging Sliedrecht ook meer foutjes maken.

Dat laatste werd het team uiteindelijk ook noodlottig. De Zuid-Hollanders hadden de wedstrijdwinst in de vijfde set voor het grijpen, maar verloren door eigen falen in de slotfase. Die missers leidde tot dolle vreugde in het Oostzaanse kamp. Er is immers het besef dat voor Compaen elk gewonnen punt meegenomen is.

Volgende week mag de oud-papierclub uit Oostzaan het opnemen tegen de leaseauto’s van Alterno. Op voorhand lijkt het opnieuw een ongelijke strijd te worden.

Laatste Nieuws
Nieuwscategorieën
Archief