Archive for the ‘Nieuws’ Category


OOSTZAAN – Maandagavond 20 oktober was er gelegenheid voor de Oostzaners om in te spreken over de gemeentebegroting voor 2015. Niemand had zich echter aangediend. Het is bekend dat de publieke belangstelling voor de begroting nooit erg groot is, maar deze magere oogst geeft te denken.

Er is nauwelijks bekendheid gegeven aan de mogelijkheid tot inspreken en de begroting is ook niet echt gepresenteerd aan de bevolking via de media. Van een coalitie die pretendeert burgerparticipatie hoog in het vaandel te hebben was de communicatie over de begroting wel erg schraal. Twee jaar geleden is een poging van D66 om de burgers bij de begroting te betrekken via een bezuinigingsmarkt op een fiasco uitgelopen.

De PvdA vindt dat de burgers wel een echte kans moeten krijgen om hun mening over de voorgestelde bezuinigingen te geven. De vaststelling van de begroting en het daarbij behorende beleid is de belangrijkste beslissing die de gemeenteraad elk jaar neemt. De PvdA vindt het de moeite waard om nieuwe pogingen te ondernemen de betrokkenheid van de inwoners bij de lokale democratie en het in stand houden van de zelfstandigheid van Oostzaan te vergroten. We gaan ideeën verzamelen en hopen tot voorstellen te kunnen komen voor de kadernota 2016 die in mei 2015 aan de orde zal komen.

clusterkaart

OOSTZAAN – Het Bewonersplatform Oostzaan kan deel nemen aan de Omgevingsraad Schiphol (ORS). Dat maakte Rob van der Pol vanavond namens het platform bekend. Er hebben zich tijdig en voldoende mensen zich aangemeld. Eind van deze week wordt de ledenlijst naar het secretariaat van de ORS opgestuurd. De mensen die zich hebben kandidaatgesteld kunnen vanaf 1 november worden benaderd. De ORS zal dan willen bepalen of de lijst klopt en de aanmelding kloppen.

Als u meer wil doen dan “op de hoogte blijven” kunt u zich tot 10 november aanmelden als kandidaat voor de volgende functies:
-bestuurslid (5 vacatures )
-kiesman/-kiesvrouw (1 vacature, mag de stem uitbrengen namens ons platform)
-clustervertegenwoordiger (1 vacature mag, mits gekozen, in ORS het woord voeren namens Cluster Zwanenburg)

Als uu interesse heeft in één of meer functies dan ziet het bewonersplatform graag een berichtje tegemoet. Dat kan via zien we uw bericht graag tegemoet via: bewonersplatformoostzaan@outlook.com

Voor meer informatie over de ORS gaat u naar www.omgevingsraadschiphol


OOSTZAAN – Compaen heeft zaterdagavond VC Nesselande letterlijk en figuurlijk afgeserveerd. De opslag van de Oostzaners was de gasten vaak te machtig. Veel punten van de thuisploeg kwamen vanaf de achterlijn.

Rick van Baar, Koen Baas, Nils Augustijn, Michiel Majoor en Marvin Andringa wisten met hun service direct te scoren. Vaak ook leidde hun spelhervattingen tot chaos bij de tegenstander.

Compaen-coach Sandor Rieuwers was een week eerder met blocknote en videocamera in Zevenhuizen wezen kijken en dat leverde hem een schat aan kennis op. Hij wist daarmee hoe de aanvalsopbouw van de Zuid-Hollanders te verstoren.

In de wedstrijd van dit weekeinde werd duidelijk dat als de passing op orde is Nesselande voldoende mogelijkheden heeft voor handhaving in de topdivisie. Met name krachtpatser Chris van Mullem kwam verschillende keren goed door. Ook in verdedigend opzicht viel er op de ploeg weinig aan te merken.

Het duel van zaterdagavond was ook een confrontatie tussen twee nieuwkomers op dit niveau. Compaen profiteerde van de terugtrekking van Haaglanden, terwijl voor het in de tweede divisie uitkomende Nesselande het lot gunstig gezind was na de promotie van Zaanstad naar de eredivisie.

Zonder echt tot grootste daden te komen, behaalden de Oostzaners een vrij eenvoudige zege. Compaen begon de eerste set met Andringa als diagonaalaanvaller in plaats van Daniël Homburg. Tot 10-10 ging deze gelijk op, waarna Van Baar met zijn service via 16-12 het beslissende gat sloeg (25-20).

De tweede set mocht Koen Baas de regie voeren in plaats van Augustijn. De spanning bleef nu iets langer en bij 15-16 hadden de gasten zelfs de leiding. Dit keer was het Baas die met zijn opslag bepalend was (18-16). Nesselande bleef in het spoor, maar verloor uiteindelijk toch (25-22). Opvallend was dat ook het laatste punt in deze set kwam via een foutieve service van het team van Richard Rademaker.

In de derde set, met Homburg op de plek van Andringa, was het geloof bij Nesselande totaal verdwenen. Compaen wandelde naar een eenvoudige winst van 25-15.

Met de drie winstpunten blijven de Oostzaners keurig in de subtop van de topdivisie. Compaen volleybalde zaterdag voor de eerste keer in het shirt van de nieuwe hoofdsponsor, Noordhollands Dagblad.

Na de wedstrijd werd bekend dat de selectie niet meer kan beschikken over Fred Jonk. De Edammer heeft besloten te stoppen, omdat de inspanningen voor hem niet opwegen tegen de hem gegunde speeltijd. Dit betekent dat Compaen nog slechts negen spelers telt. Teleurgestelde of naar het volleybal terugverlangende spelers kunnen zich in Oostzaan melden.

Compaen maakt zaterdag de verre reis naar Meijel, waar kampioenskandidaat Peelpush wacht.

Foto’s van John van Geenen van de wedstrijd Compaen-VC Nesselande zijn te zien via: http://johnspictures.magix.net/album/alle-albums/!/oa/7165259/


OOSTZAAN – Het schaatsseizoen begint pas over een week, maar Compaen Dames 1 zakte in Oostzaan nu al behoorlijk door het ijs. In eigen hal werd volkomen onnodig met 2-3 verloren van VV Amsterdam.

Na de volle winst in de vorige ronde op Abcoude lag er zelfs een (gedeelde) koppositie in het verschiet als er overtuigend afgerekend zou worden met de tegenstander van de andere kant van het IJ. In die wetenschap ging Compaen voortvarend van start. Er werd een beetje gespard tot 6-6, waarna Oostzaan op haar gemak aan een voorsprong begon te werken. Daarbij werden ze uitstekend geholpen door het abominabele verdedigen van de gasten, die zelfs de meest simpele ballen op de grond lieten vallen. Uiteindelijk sloeg Marouska van Boxel met een fraaie 3-meter de eerste set binnen, 25-13.

In de tweede set begon Amsterdam een beetje tegen te stribbelen en op een achterstand van 12-14 moest coach Veikko Hansen handelend optreden. Dat deed hij op karakteristieke wijze met succes want via 15-15 pakte Compaen de draad weer op. De middenaanval met Wendy Porsius en Dorien Conijn sprokkelde de punten weer binnen, en aan de buitenkant wist Fé Crippa het gebrek aan lengte te compenseren met effectieve prikballen. 25-18 en 2-0 voor, alles onder controle.

Het is pure speculatie maar misschien hadden de hoofdstedelijke gasten een tasje lekkers overgehouden aan het Amsterdam Dance Event; Feit is dat er in de derde set een compleet herboren tegenstander aantrad. Waar eerder zo’n beetje alles mis ging deed Amsterdam nu alles goed en Compaen liet zich compleet overdonderen. Ondanks twee time-outs scoorde de service van de gasten 7 punten op rij en was er geen houden meer aan. Ook verdedigend stond het Amsterdamse huis plotseling uitstekend; Als Compaen überhaupt een behoorlijke pass produceerde werd de daaropvolgende aanval steevast van de grond geraapt.

Indringende coaching en een aantal wissels mochten niet baten; Compaen verloor met duidelijke cijfers drie sets op rij (14, 17, 10) en mag zich de komende twee weken achter de oren gaan krabben. Zonder iets af te doen aan de wonderbaarlijke wederopstanding van VV Amsterdam zullen de Oostzaanse dames toch vooral bij zichzelf te rade moeten gaan om de winter droog door te komen.

Foto’s van Johnspictures.nl via http://johnspictures.magix.net/album/alle-albums/!/oa/7165260/


REGIO – De provincie Noord-Holland wil haar jaarlijkse bijdrage van ruim € 1,5 miljoen aan Landschap Noord-Holland vanaf 2015 afbouwen tot € 0 per 2018. Dat heeft grote gevolgen voor natuur én recreatie in Noord-Holland. Landschap Noord-Holland wil de politiek en het publiek in Noord-Holland duidelijk maken dat dat niet kan en voert actie met de leuze “Houd de natuur open. Stop de bezuinigingen”. De natuurorganisatie vraagt steun voor haar acties van iedereen die graag buiten komt en wil blijven genieten van de natuur in Noord-Holland. Want als de bezuinigingen door gaan, moet de natuurorganisatie misschien natuurgebieden sluiten.

Oproep – Teken de petitie
Voor acties tegen de bezuinigingen is een speciale actiesite geopend www.landschapnoordholland.nl/actie. Iedereen wordt opgeroepen de actie van Landschap Noord-Holland te steunen en de petitie op de website te tekenen. Hier vindt men nog meer mogelijkheden om de actie te steunen. Op 27 oktober a.s. vergadert de Statencommissie Ruimte & Milieu. Tijdens deze vergadering worden de bezuinigingen op het werk van Landschap Noord-Holland behandeld. Voorafgaand aan deze vergadering wil Landschap Noord-Holland handtekeningen overhandigen aan de Statenleden.

Bezuinigingen
Landschap Noord-Holland beheert 96 eigen natuurgebieden. Het beheer voor die gebieden wordt deels vergoed vanuit het Subsidiestelsel Natuur- en Landschapsbeheer (SNL). Naast het SNL ontvangt Landschap Noord-Holland een bijdrage van € 1,2 miljoen per jaar voor taken die bij natuurbeheer horen. Én € 300.000 voor ondersteuning van natuurbeheer door vrijwilligers. Ook deze bijdrage wil de provincie schrappen. Dat betekent een totale bezuiniging van € 1,5 miljoen.

Gevolgen
Zonder provinciale vergoeding kan Landschap Noord-Holland haar natuurgebieden niet meer goed beheren en neemt de kwaliteit van natuur af. Bijzondere plant- en diersoorten zullen verdwijnen, gedumpt vuil blijft liggen, de organisatie kan de duizenden natuurvrijwilligers niet meer ondersteunen met gereedschap en opleiding. En excursies en educatieve activiteiten behoren tot het verleden. Ook voor het onderhoud van fiets- en wandelpaden is geen geld meer.

Meer informatie
Meer informatie over de bezuinigingen, de gevolgen van de bezuinigingen en de acties van Landschap Noord-Holland is te vinden op de website www.landschapnoordholland.nl/acties.


OOSTZAAN – Afgelopen zaterdag organiseerde Gymnastiekvereniging DEV het ‘Grote Gymfeest’ in de sporthal van Oostzaan. Het was niet alleen groot, maar ook bijzonder druk.
De eerste kinderen mochten om 11 uur naar binnen. Het duurde niet lang of de sporthal was gevuld met enthousiaste kinderen. Ze konden zich uitleven op het grote aantal toestellen dat was opgesteld.

Gratis gymlessen
Er waren twee grote trampolines, een air-tumbling, acro matten, klimtoestellen, ringen, circus attributen en nog veel meer leuke onderdelen.
De entree was gratis en er was ook geen tijdlimiet waarop de kids weer naar huis moesten.
Bij binnenkomst kregen alle kinderen een stempelkaart en als die vol was konden de deelnemers drie gratis gymlessen bij DEV winnen.

Enkele kinderen waren zo enthousiast dat ze de hele dag zijn gebleven. Om 16.00 uur was het ‘Grote Gymfeest’ echter afgelopen. Met een gevoel van grote tevredenheid kijkt de organisatie van Gymnastiekvereniging DEV terug op een meer dan geslaagde dag. Dit was een prachtige promotie voor de club.

Meer informatie over DEV vind je op: www.dev-oostzaan.nl.

Foto’s zijn aangeleverd door DEV. Dit artikel is bewerkt op grond van informatie van DEV-bestuurslid Connie Roco

UWV werkloosheidscijfers
REGIO – In september is het aantal WW-uitkeringen verder gedaald. In de arbeidsmarktregio’s Noord-Holland Noord, Zaanstreek-Waterland en Zuid-Kennemerland was de daling afgelopen maand minder sterk dan landelijk. In Nederland werden 2,4% minder WW-uitkeringen verstrekt dan een maand eerder. In Zaanstreek-Waterland nam het aantal WW-uitkeringen af met 2,1% en in Noord-Holland Noord met 1,8%. In Zuid-Kennemerland was de afname het laagst met 1,6%.

In september bedroeg het totaal aantal WW-uitkeringen in de drie regio’s 27.805, een daling van 1,8% ten opzichte van augustus (28.319 uitkeringen). Vergeleken met vorig jaar is het aantal WW-uitkeringen nog wel hoger. Toen bedroeg het aantal WW-uitkeringen 27.117.

Grotere gemeenten
Opvallend is dat vrijwel alle grotere gemeenten in de regio een daling laten zien van het aantal WW-uitkeringen. Alleen in Den Helder was het aantal WW-uitkeringen onveranderd. De belangrijkste oorzaak dat de WW in Den Helder niet daalde is het einde van het zomerseizoen. Vooral het aantal WW-uitkeringen in de horeca is toegenomen. Het aantal WW-uitkeringen in de horeca is ten opzichte van 2013 bijna verdubbeld.

Kleine aantallen
In de overige grotere gemeenten daalde het aantal WW-uitkeringen de afgelopen maand. Hoorn en Zaanstad waren de uitschieters. In Hoorn daalde het aantal WW-uitkeringen met 4,3% (-74 uitkeringen). In Zaanstad was de daling 2,2% (-84 uitkeringen). Voor beide gemeenten is de daling over de verschillende sectoren evenwichtig verdeeld. In een aantal gemeenten is het aantal WW-uitkeringen ten opzichte van augustus gestegen. Het gaat hier zonder uitzondering om kleine aantallen in de kleinere gemeenten.

Oostzaan
De WW-aantallen voor de gemeente Oostzaan liggen op hetzelfde niveau als in augustus. Er zijn 183 WW-uitkeringen in het dorp geregistreerd. Ruim 46% van de uitkeringen gaat naar mensen tussen 27 en 50 jaar, terwijl 49% van de uitkeringsgerechtigden ouder is dan 50 jaar. Volgens het UWV krijgt in Oostzaan 4,2% van de beroepsbevolking een WW-uitkering.
In Wormerland krijgen 341 mensen een WW-uitkering, dat is 5.4% van de beroepsbevolking. Landelijk krijgt 5,3% van de beroepsbevolking een WW-uitkering. In Noord-Holland is dat 4,6%.


BORNE – Het werd uiteindelijk een Twentse lente voor Compaen in Borne. De overwinning van 1-3 van zaterdagavond op Apollo zou wel eens een voorteken voor mooie tijden in de topdivisie kunnen zijn.

De overtuigende zege was een signaal dat de Oostzaanse volleyballers ook op dit niveau een tegenstander hun wil kunnen opleggen. Bij die onverwachte stap naar boven was er de afgelopen zomer toch de vraag of het team kwalitatief gezien wel klaar was voor die promotie. Die twijfels waren er ook omdat de gehoopte versterkingen uitbleven en Compaen met de de zelfde smalle selectie uit de eerste divisie doorging.

Onzekerheden waren er zeker ook afgelopen zaterdag. De sleutelspelers Rick van Baar (ziekte en schouderblessure), Lars de Boer (armblessure) en Marvin Andringa (kuitblessure) hadden de voorafgaande week immers niet of nauwelijks getraind. Vlak voor de wedstrijd kwam er bovendien de tegenvaller dat het spandoek met de zeeroversdoodskop om religieuze redenen van de muur van sporthal ‘t Wooldrik moest.

Van de twijfelgevallen was er alleen een reserverol voor sterspeler De Boer. Andringa ging tegen Apollo door waar hij tot zijn uitvallen vorige week mee bezig was: onophoudelijk scoren op linksvoor en bij het serveren bommetjes neerleggen. Van Baar leek alleen bij de opslag last van zijn kwetsuur te hebben.

Twee facetten waren zaterdag cruciaal voor het resultaat. Op de eerste plaats had de tegenstander moeite om hun hoogte en kracht op de juiste wijze te kanaliseren. Legio smashes en services belandden buiten de lijnen of in het net.

Compaen stelde daar een strak spelletje tegenover. De ploeg nam in de eerste set (20-25)na 14-14 en in de tweede set (18-25) al na 7-6 afstand van de tegenstander. De derde set modderden de Oostzaners met de ontvangst van de service en de eigen opslag (25-18).

De vierde set, met De Boer in de basis en daardoor Andringa als diagonaal en Nils Augustijn als spelverdeler, liet tot 13-14 spanning zien. Hierna was een lange opslagserie van Michiel Majoor doorslaggevend (16-25).

Wat verder bepalend was voor de uitslag waren de ingrepen van coach Sandor Rieuwers. Compaen mag dan geen brede bank hebben, maar de invallers wisten wel telkens kwaliteit aan het team toe te voegen.

Met de eerste driepunter van het seizoen stijgt de debutant naar een middenmootpositie. Volgende week is er geen wedstrijd en daarna is er in de eigen sporthal de ontmoeting met Nesselande, dat voor Compaen eigenlijk ook winst moet kunnen opleveren.

Foto’s bij dit artikel zijn gemaakt door Tjerk Laan

Rob Monen treedt terug als raadslid
OOSTZAAN – Rob Monen, raadslid voor GroenLinks, treedt per 16 december terug als raadslid. Dat schrijft hij in een brief aan de gemeenteraad. Met zijn terugtreden komt een eind aan een politieke carrière van 20 jaar, waarin Monen naast raadslid ook een aantal jaren wethouder is geweest voor zijn partij.

Goed moment
Monen schrijft aan de gemeenteraad dat het een goed moment is om te stoppen. “Naast persoonlijke overwegingen (tijdsinvestering, nieuwe uitdagingen) speelt vernieuwing in onze partij ook een rol.” Het vernieuwingsproces startte met het aantreden van een nieuwe lijsttrekker (Bert Jongert). Een vernieuwingsproces is alleen mogelijk, schrijft Monen, “…als er opvolging beschikbaar is.” Die opvolging is er. Monen wordt opgevolgd door Cindy de Boer. “Recent hebben wij goede afspraken kunnen maken over het inwerken”, stelt Monen.

Monen blijft in de Raad tot 16 december. Op 15 december zal hij tijdens zijn laatste raadsvergadering afscheid nemen.

Aanvaringen
Rob Monen speelde een belangrijke rol bij de totstandkoming van de coalitie van GroenLinks-D66-Gemeentebelangen-Pvda in de vorige raadsperiode toen bleek dat de VVD-PvdA-CDA-coalitie geen meerderheid meer had in de gemeenteraad. In het slot van de vorige periode kreeg Monen het flink te verduren in de Aldi-affaire (zie elders op Beeld). De GroenLinks-politicus had regelmatig, ook in eerdere perioden, aanvaringen met de VVD-fractie. De stap van Monen om géén lijsttrekker te zijn bij de vorige verkiezingen is van belang geweest bij de vorming van de huidige coalitie, waarin (naast D66) zowel VVD als GroenLinks zitting hebben.


OOSTZAAN – De Dames 1 van Compaen hebben voor dit jaar een duidelijke ambitie: Na degradatie naar de “regio” divisie vorig jaar onmiddellijk terug promoveren naar de nationale 2e divisie. Spaarnestad Dames 2 daarentegen kon zich vorig seizoen ternauwernood handhaven en had P/D wedstrijden nodig om haar verblijf in de 3e divisie veilig te stellen.

De eerste set leek die verhouding aardig weer te geven. Compaen wist de bezoekers na 7-7 van zich af te schudden, vooral door een prima opslagserie van Wendy Porsius. Spaarnestad ging over op plan B: Alles van de grond rapen en rustig wachten op fouten van Oostzaan. Dat bracht ze nog even in de buurt (18-17) maar de thuisploeg kon de eerste set met 25-20 relatief eenvoudig binnenhalen.

De Haarlemse tactiek werd naar de tweede set doorgetrokken. Van de Oostzaanse buitenaanval hadden ze helemaal niets te vrezen en het midden van Compaen (Wendy Porsius en Dorien Conijn) werd met steeds meer succes onschadelijk gemaakt. Vanaf 13-13 namen de bezoekers het heft in handen en gaven dat de rest van de wedstrijd ook niet meer weg.

Bij Compaen ging het vervolgens van kwaad tot erger. Door het foutenfestival groeide het Haarlemse zelfvertrouwen en daarmee ook hun eigen scorend vermogen. Halverwege de derde set keek de thuisploeg tegen een achterstand van zo’n acht punten aan, uiteindelijk werd het 19-25.

De vierde set werd een ontluisterend schouwspel. Spaarnestad serveerde naar 0-12 (!) en het was tekenend dat Compaen pas op het scorebord kwam door een foute opslag in plaats van een eigen punt. Uiteindelijk verloste Haarlem de thuisploeg met een loepzuivere ace op 13-24 uit haar lijden.

Foto: John van Geenen, johnpictures.nl

Laatste Nieuws
Nieuwscategorieën
Archief