Archive for the ‘Sport’ Category

HENGELO – Een redelijk goed spelend Webton Hengelo, ongeveer tweehonderd met ratels, klappers en ballonnen uitgeruste supporters, een lichtshow, bloedmooie cheerleaders, een chauvinistische speaker en een lichtelijk partijdige scheidsrechter. Compaen negeerde het zaterdagavond allemaal en de boekte de zesde zege op rij in de topdivisie (1-3).

De Oostzaners staan na negen wedstrijden op twintig punten. Er zullen er in het kamp van de debutant zijn die voor zo’n score aan het einde van het seizoen getekend hadden. Mede door achterstallige wedstrijden van concurrenten slaat Compaen met de driepunter een gat naar de achtervolgers. Er is de ploeg dan ook veel aan gelegen om het duel met koploper Alterno bij de hervatting van de competitie op 10 januari in eigen huis een echte topper te laten zijn.

Het wedstrijdverslag van Hengelo-Compaen kan maar aan één speler worden opgehangen: Marvin Andringa. De geweldenaar uit Wormer was door de blokkering van de thuisploeg niet te stuiten. Misschien moet de opmars van de Oostzaners sowieso wel voor een groot deel op zijn conto geschreven worden.

De afgelopen jaren stond het volleybal op het tweede plan voor de diagonaalaanvaller, die met US al eens tweede in de B-league – de voorloper van de topdivisie – werd. Hij vocht eerst de strijd uit met een ernstige ziekte en gaf daarna de voorkeur aan werk en studie. Nu hij zich weer vol overgave op de sport stort, blijkt hoeveel talent hij bezit.

Vooral de derde set was het een one-man-show. De Oscar voor de beste bijrol ging naar de jeugdige spelverdeler Koen Baas. Hoewel heel voorzichtig de eerste donshaartjes rond zijn kin verschijnen, regisseert hij het spel al als een routinier. Met hem kwam er meer snelheid en blokkracht binnen de lijnen.

Compaen opende de wedstrijd goed, maar zag gaandeweg de eerste set het initiatief uit de handen glippen. Via 3-6, werd het 11-11 en 18-14. Hengelo scoorde enkele keren met plaatsballen en een gesloten blokkering. Het werd toen ook al duidelijk dat de grote vorm bij Lars de Boer ontbrak. Vandaag moest het van anderen komen.

Onder meer door twee uitgeslagen aanvallen van de middenblokkeerder van Hengelo werd het bij 20-21 weer spannend. In de slotfase waren de opslag van De Boer en Rick van Baar – heel kort over het net – bepalend (24-26).

Compaen opende de tweede set heel matig (5-1 en 8-4). Michiel Majoor had geen vat op de service van Tom Slaghekke. Gaandeweg kwam de ploeg beter in het spel, vooral door de inbreng van Andringa en solide passing van libero Mike Kruizinga. De score kwam in evenwicht, maar bij 21-18 was er toch weer een gaatje voor de thuisploeg. Toch lukte het Compaen om bij 24-25 op setpoint te komen. De winst ging echter naar Hengelo (27-25).

De derde set ging vrijwel probleemloos naar de Oostzaners. Vanaf 6-6 namen zij onder leiding van Andringa een voorsprong, die uiteindelijk in 19-25 resulteerde.

Dat spelbeeld zette zich voort in de vierde set. Ook nu nam Compaen na een gelijkopgaand begin (8-9) de regie in handen. Bij 13-18 leek de wedstrijd gespeeld, maar het technisch verzorgd spelende Hengelo beet nog een keer van zich af en kwam terug tot 17-19. Met een ace op een diepe opslag van Baas werd het bij 21-25 einde wedstrijd.

Volgende week mag het in opmars zijnde Next Volley in Dordrecht Compaen proberen wakker te schudden uit een mooie droom.

Foto’s:

Foto’s bij dit artikel zijn gemaakt door Tjerk Laan

Video
Hier ook een sfeer videoverslag (bron Compaen)APELDOORN – Compaen heeft zaterdag ondubbelzinnig huisgehouden in het Apeldoornse Omnisport. Na iets meer dan een uur veegden de Oostzaners de vaste bewoners keihard van de vloer in het eigen mausoleum.

Twee en een half jaar lang was Dynamo 2 heer en meester in het immense sportpaleis. De visite kreeg in die tijd vaak alle hoeken van het pand te zien. De gasten van Compaen slaagden er daarentegen wel in het immense gebouw te kraken. Met de staart tussen de benen droop de reserveploeg na drie sets af. Het leek voor dat team een typisch geval van Even Apeldoorn bellen.

Bij de eerste wedstrijd van de dag in de topdivisie ging het om de strijd tussen twee nummers 2 en om een duel tussen twee verrassend presterende debutanten. Verder was het voor Dynamo-coach Justin Sombroek een confrontatie met de vereniging waar hij zijn volleybaltalenten ontwikkelde.

Uit het programmaboekje bleek al dat de thuisploeg een lengtevoordeel zou hebben. Dynamo bracht drie dubbelemeters binnen de lijnen, terwijl Compaen daar maar éénn tegenover stelde. Met name buitenaanvaller Bram Langevoort sloeg aan het net en vanuit het achterveld de nodige punten voor de Apeldoorners binnen.

Zoals wel vaker moesten de Oostzaners het dus op brute kracht afleggen, maar aan de andere kant is hun spel enorm solide en blijft de foutenlast – met name in de slotfases van de sets -beperkt. Compaen dwingt dit seizoen keer op keer missers bij de tegenstander af.

De Zaankanters slaagden er zaterdag in om het servicegeweld van Dynamo in te tomen. Aan de andere kant had de thuisploeg problemen met de opslag van Compaen. Hierbij was er een opvallende uitblinker. Wouter Schoonenberg drijft zijn fans met poedels vanaf de achterlijn vaak tot wanhoop, maar nu blonk hij uit op dit vlak.

Zijn team liep in de openingsset constant achter de feiten aan totdat de vriendelijke reus met zijn floater aan de andere kant van het net voor hoofdbrekens zorgde. Twee aanvalsmissers van Lars de Boer betekende nog 22-22, maar onder andere via een blokkering van Schoonenberg en Marvin Andringa werd het 23-25.

In de tweede set had Compaen van begin tot einde het initiatief. Bij 18-19 was het nog spannend. Foutjes aan de kant van Dynamo waren toen beslissend (20-25).

Vervolgens mocht Koen Baas (19) de spelverdeling van Nils Augustijn overnemen. De jeugdige Hoofddorper toonde nog eens aan dat Compaen dit seizoen over twee volwaardige set-uppers beschikt. Ook in de derde set hadden de Oostzaners steeds de leiding. Weer was het de opslag van Schoonenberg die een gaatje sloeg bij 7-12. Bij 15-16 was de zaak echter weer bijna in evenwicht.

Het stabiel opererende Compaen, dat veel variatie in de aanval legde, bleef echter ook in de eindfase van deze set koelbloedig opereren (21-25).

De debutant mag na de winst met 0-3 dus rustig verder blijven dromen. Volgend seizoen tegen het eerste van Dynamo, klonk het stoer vanaf de tribune.

Foto’s
De foto’s van Dynamo 2-Compaen zijn te zien via: johnspictures.magix.net

HEERENVEEN – OKV heeft de eerste wedstrijd in de zaalcompetitie niet kunnen winnen van de Friese tegenstander Kinea uit Heerenveen. Na een 13-9 eindstand kon het OKV team de lange terugreis gebruiken om na te denken over het zwakke spel.

Trainer Fred Noom heeft met zijn ploeg een nieuwe speelstijl geïntroduceerd, die voor aantrekkelijk korfbal staat, maar in de wedstrijd tegen Kinea kwam dat niet uit de verf. In de zaalcompetitie heeft OKV vier Friese teams in de poule en dat betekent dat er flinke reisafstanden afgelegd moeten worden. Wellicht had het Oostzaanse achttal dat aan de wedstrijd begon de lange reis nog te veel in de benen, want ze vonden elkaar maar moeizaam bij het veldspel. Tot de rust ging het min of meer gelijk op en met een 7-6 ruststand was er nog niet veel aan de hand. Na de rust kreeg OKV wel veel kansen, maar niemand had het vizier echt op scherp. Er werden nog maar drie doelpunten gemaakt en dat is natuurlijk te weinig. Kinea liep uiteindelijk dus vrij gemakkelijk uit naar een 13-9 overwinning.

Volgende week zaterdag speelt OKV thuis tegen De Waterpoort uit Sneek om 20.45 uur in Sporthal Oostzaan en daar kan de ploeg het thuispubliek heel goed bij gebruiken!

OOSTZAAN – Compaen blijft grenzen verleggen. Een gedeelde tweede plaats in de topdivisie is het nieuwste plafond van de Oostzaanse volleybalploeg. Gevolg van de winst met 3-1 op Cito, afgelopen zaterdag.

Waar eindigt dit?, vragen ze zich onderhand af in het dorpje tussen Amsterdam en Zaandam. In de eredivisie? Nee, nuchterheid regeert in het zeeroverskamp. Feit is dat de debutant dit seizoen tot dusver opmerkelijk goed presteert.

De kwestie is ook: Wat is de sleutel van het succes? De meeste tegenstanders hebben immers meer kracht en lengte, een bredere selectie en meer financiële mogelijkheden. Toch weet Compaen onklopbare opposanten te verslaan. Er kan maar een reden voor de opmars zijn: het collectief.

Coach Sandor Rieuwers werkt met een team dat grotendeels al minimaal drie competities lief en leed met elkaar deelt. De ploeg vormt daarmee een ingespeeld orkest, dat weet te winnen van ploegen met individueel gezien betere volleyballers. Zeven van de negen spelers waren erbij toen Compaen zich op de laatste wedstrijddag wist te handhaven in de eerste divisie. Nu kunnen ze zich op de borst slaan met een tweede plek in de topdivisie.

De hemelbestorming kreeg dit weekeinde gestalte via de overwinning op het met zo veel meer talent gezegende Cito. En wat misschien wel het meeste plezier in Oostzaan deed, Compaen speelde eigenlijk helemaal niet goed.

Het collectief weet echter op de beslissende momenten te scoren, omdat het kan terugvallen op vaste, jarenlang ingeslepen patronen.

Volgens Rieuwers was het matige spel te wijten aan een slechte trainingsweek waarin er om uiteenlopende redenen nogal wat afwezigen waren. De set-ups van Nils Augustijn waren niet altijd even zuiver, puntengrossierder Lars de Boer had daardoor moeite met de hoge Cito-netverdediging en de middenblokkeerders Rick van Baar en Wouter Schoonenberg hielden maar weinig tegen.

Daar tegenover stond solide passwerk en het service- en aanvalsgeweld van routinier Marvin Andringa, die precies weet wat er in dit soort wedstrijden gevraagd wordt. Verder stookte ook de opslag van De Boer, Van Baar en Augustijn behoorlijk veel onrust bij de tegenstander.

Kenmerkend voor het ondermaats presteren was de eerste set. Ondanks drie foutieve services en drie uitgeslagen aanvallen prijkte er een winst van 25-22 op het scorebord. Het moet het leed bij Cito nog groter maken.

Het matige niveau van de Oostzaners bleef in de tweede set niet onbeantwoord. De wolkenkrabbers Jurjen Julianus en Bram van Slooten sloegen links en rechts langs de blokkering van Compaen (20-25).

De derde set liet vanaf 11-10 een heel ander beeld zien. De voor deze wedstrijd door Cito opgetrommelde reus Pieter Glerum begon foutjes te maken en dat gold voor meer van zijn teamgenoten (25-18).

Bij 16-12 in de vierde set leek Compaen simpel op de winst in de wedstrijd af te stevenen. Het werd echter nog 21-19. Toen vond Andringa het tijd om zich serieus in het strijdgewoel te storten (25-22).

Volgende week wacht Compaen Dynamo 2, een van de andere ploegen op de tweede plaats in de topdivisie. Het is in Apeldoorn de eerste uitwedstrijd uit een reeks van vier. De eerste seizoenshelft afsluiten in het linkerrijtje moet mogelijk zijn voor de Oostzaners.

Foto’s van de wedstrijd Compaen-Cito van John van Geenen zijn te vinden via:
Johnspictures


MEIJEL – Ver van huis, in het Noord-Limburgse Meijel, hebben de volleyballers van Compaen zaterdagavond een heerlijke droom beleefd. Toen ze na bijna twee uur vol heerlijke mijmeringen wakker werden, bleek het echt. Winst met 2-3 op Peelpush.

De jochies van het dorp moesten dit weekeinde heel ver reizen. Ze zaten wel twee uur in de auto. Hun moeders hadden een pan pasta meegegeven, want je weet nooit of er daar behalve vlaaien en vet varkenszwoerd voedzame waar te krijgen is. De stemming zat er vooraf goed in. Piratenliederen werden ingestudeerd, alvast voor de volgende thuiswedstrijd.

Het klonk allemaal heldhaftig, maar diep van binnen waren ze ook een beetje bang. Dit zou ook wel eens heel slecht kunnen aflopen. Die mannen van de Peel spelen al langer op dit niveau, trainen vier keer in de week en hebben meer sponsors dan Compaen leden.

De lokale televisieomroep rukte dit maal zelfs uit om de Limburgse volleybaltrots te aanschouwen. De radio deed rechtstreeks verslag. Bij Compaen zijn ze al blij met de aanwezigheid van het plaatselijke sufferdje. Met zoveel media-aandacht was er voor de spandoeken van de fans uit Oostzaan geen plek in het Meijelse sportpaleis. Het zou de aandacht van de reclameborden maar afleiden.

Ondanks die angstgevoelens hielden de zeerovers in opleiding zich vast aan het gegeven dat de topdivisie voor hen een avonturenboek is met soms ook nachtmerries, bijvoorbeeld op de dag na Halloween.

Compaen begon de wedstrijd zonder de gestopte Fred Jonk. Hij had bij de verre uitwedstrijden toch wel erg vaak last van heimwee en vond dat die anderen in de topdivisie toch wel erg groot zijn en hard slaan. Er bleven daardoor maar negen spelers over. Coach Sandor Rieuwers (52) had zich daarom ook maar in het trainingspak gehezen. De avond daarvoor had hij immers in de wedstrijd tegen Simokos 4 nog bewezen in vorm te zijn.

Dit alles in ogenschouw nemend, hoe heerlijk is het dan om met twee winstpunten in de zak huiswaarts te keren. Tactische analyses melden na een vijf setter is altijd lastig. Daarom maar een paar constateringen. Lars de Boer speelde de beste wedstrijd van het seizoen. De Ilpendammer had nog weinig last van een elleboogblessure en serveerde eigenhandig met zijn bionische arm – voorzien van brace – na een achterstand de derde set binnen.

Peelpush, dat vorige week diagonaalaanvaller Roger Fermont voor langere tijd zag uitvallen, heeft een krachtige aanval, maar is niet altijd even solide. Marvin Andringa was de thermometer van het team. Toen de kalende knaller doorkwam, ging het goed met Compaen. Michiel Majoor viel op door een aantal ketsers op de service van Peelpush, terwijl Mike Kruizinga solide passwerk liet zien.

De overwinning van 2-3 via de setstanden 25-20, 23-25, 23-25, 25-15 en 8-15 leverde Compaen een plek in het linkerrijtje van de topdivisie op. Volgende week wacht een thuiswedstrijd tegen Cito, waarna vier uitduels op het programma staan. Het is dus zaterdag de laatste kans van het jaar om de Oostzaanse stuntploeg op eigen bodem te bewonderen.

Foto’s bij dit artikel zijn gemaakt door Tjerk Laan


OOSTZAAN – Compaen heeft zaterdagavond VC Nesselande letterlijk en figuurlijk afgeserveerd. De opslag van de Oostzaners was de gasten vaak te machtig. Veel punten van de thuisploeg kwamen vanaf de achterlijn.

Rick van Baar, Koen Baas, Nils Augustijn, Michiel Majoor en Marvin Andringa wisten met hun service direct te scoren. Vaak ook leidde hun spelhervattingen tot chaos bij de tegenstander.

Compaen-coach Sandor Rieuwers was een week eerder met blocknote en videocamera in Zevenhuizen wezen kijken en dat leverde hem een schat aan kennis op. Hij wist daarmee hoe de aanvalsopbouw van de Zuid-Hollanders te verstoren.

In de wedstrijd van dit weekeinde werd duidelijk dat als de passing op orde is Nesselande voldoende mogelijkheden heeft voor handhaving in de topdivisie. Met name krachtpatser Chris van Mullem kwam verschillende keren goed door. Ook in verdedigend opzicht viel er op de ploeg weinig aan te merken.

Het duel van zaterdagavond was ook een confrontatie tussen twee nieuwkomers op dit niveau. Compaen profiteerde van de terugtrekking van Haaglanden, terwijl voor het in de tweede divisie uitkomende Nesselande het lot gunstig gezind was na de promotie van Zaanstad naar de eredivisie.

Zonder echt tot grootste daden te komen, behaalden de Oostzaners een vrij eenvoudige zege. Compaen begon de eerste set met Andringa als diagonaalaanvaller in plaats van Daniël Homburg. Tot 10-10 ging deze gelijk op, waarna Van Baar met zijn service via 16-12 het beslissende gat sloeg (25-20).

De tweede set mocht Koen Baas de regie voeren in plaats van Augustijn. De spanning bleef nu iets langer en bij 15-16 hadden de gasten zelfs de leiding. Dit keer was het Baas die met zijn opslag bepalend was (18-16). Nesselande bleef in het spoor, maar verloor uiteindelijk toch (25-22). Opvallend was dat ook het laatste punt in deze set kwam via een foutieve service van het team van Richard Rademaker.

In de derde set, met Homburg op de plek van Andringa, was het geloof bij Nesselande totaal verdwenen. Compaen wandelde naar een eenvoudige winst van 25-15.

Met de drie winstpunten blijven de Oostzaners keurig in de subtop van de topdivisie. Compaen volleybalde zaterdag voor de eerste keer in het shirt van de nieuwe hoofdsponsor, Noordhollands Dagblad.

Na de wedstrijd werd bekend dat de selectie niet meer kan beschikken over Fred Jonk. De Edammer heeft besloten te stoppen, omdat de inspanningen voor hem niet opwegen tegen de hem gegunde speeltijd. Dit betekent dat Compaen nog slechts negen spelers telt. Teleurgestelde of naar het volleybal terugverlangende spelers kunnen zich in Oostzaan melden.

Compaen maakt zaterdag de verre reis naar Meijel, waar kampioenskandidaat Peelpush wacht.

Foto’s van John van Geenen van de wedstrijd Compaen-VC Nesselande zijn te zien via: http://johnspictures.magix.net/album/alle-albums/!/oa/7165259/


OOSTZAAN – Het schaatsseizoen begint pas over een week, maar Compaen Dames 1 zakte in Oostzaan nu al behoorlijk door het ijs. In eigen hal werd volkomen onnodig met 2-3 verloren van VV Amsterdam.

Na de volle winst in de vorige ronde op Abcoude lag er zelfs een (gedeelde) koppositie in het verschiet als er overtuigend afgerekend zou worden met de tegenstander van de andere kant van het IJ. In die wetenschap ging Compaen voortvarend van start. Er werd een beetje gespard tot 6-6, waarna Oostzaan op haar gemak aan een voorsprong begon te werken. Daarbij werden ze uitstekend geholpen door het abominabele verdedigen van de gasten, die zelfs de meest simpele ballen op de grond lieten vallen. Uiteindelijk sloeg Marouska van Boxel met een fraaie 3-meter de eerste set binnen, 25-13.

In de tweede set begon Amsterdam een beetje tegen te stribbelen en op een achterstand van 12-14 moest coach Veikko Hansen handelend optreden. Dat deed hij op karakteristieke wijze met succes want via 15-15 pakte Compaen de draad weer op. De middenaanval met Wendy Porsius en Dorien Conijn sprokkelde de punten weer binnen, en aan de buitenkant wist Fé Crippa het gebrek aan lengte te compenseren met effectieve prikballen. 25-18 en 2-0 voor, alles onder controle.

Het is pure speculatie maar misschien hadden de hoofdstedelijke gasten een tasje lekkers overgehouden aan het Amsterdam Dance Event; Feit is dat er in de derde set een compleet herboren tegenstander aantrad. Waar eerder zo’n beetje alles mis ging deed Amsterdam nu alles goed en Compaen liet zich compleet overdonderen. Ondanks twee time-outs scoorde de service van de gasten 7 punten op rij en was er geen houden meer aan. Ook verdedigend stond het Amsterdamse huis plotseling uitstekend; Als Compaen überhaupt een behoorlijke pass produceerde werd de daaropvolgende aanval steevast van de grond geraapt.

Indringende coaching en een aantal wissels mochten niet baten; Compaen verloor met duidelijke cijfers drie sets op rij (14, 17, 10) en mag zich de komende twee weken achter de oren gaan krabben. Zonder iets af te doen aan de wonderbaarlijke wederopstanding van VV Amsterdam zullen de Oostzaanse dames toch vooral bij zichzelf te rade moeten gaan om de winter droog door te komen.

Foto’s van Johnspictures.nl via http://johnspictures.magix.net/album/alle-albums/!/oa/7165260/


BORNE – Het werd uiteindelijk een Twentse lente voor Compaen in Borne. De overwinning van 1-3 van zaterdagavond op Apollo zou wel eens een voorteken voor mooie tijden in de topdivisie kunnen zijn.

De overtuigende zege was een signaal dat de Oostzaanse volleyballers ook op dit niveau een tegenstander hun wil kunnen opleggen. Bij die onverwachte stap naar boven was er de afgelopen zomer toch de vraag of het team kwalitatief gezien wel klaar was voor die promotie. Die twijfels waren er ook omdat de gehoopte versterkingen uitbleven en Compaen met de de zelfde smalle selectie uit de eerste divisie doorging.

Onzekerheden waren er zeker ook afgelopen zaterdag. De sleutelspelers Rick van Baar (ziekte en schouderblessure), Lars de Boer (armblessure) en Marvin Andringa (kuitblessure) hadden de voorafgaande week immers niet of nauwelijks getraind. Vlak voor de wedstrijd kwam er bovendien de tegenvaller dat het spandoek met de zeeroversdoodskop om religieuze redenen van de muur van sporthal ‘t Wooldrik moest.

Van de twijfelgevallen was er alleen een reserverol voor sterspeler De Boer. Andringa ging tegen Apollo door waar hij tot zijn uitvallen vorige week mee bezig was: onophoudelijk scoren op linksvoor en bij het serveren bommetjes neerleggen. Van Baar leek alleen bij de opslag last van zijn kwetsuur te hebben.

Twee facetten waren zaterdag cruciaal voor het resultaat. Op de eerste plaats had de tegenstander moeite om hun hoogte en kracht op de juiste wijze te kanaliseren. Legio smashes en services belandden buiten de lijnen of in het net.

Compaen stelde daar een strak spelletje tegenover. De ploeg nam in de eerste set (20-25)na 14-14 en in de tweede set (18-25) al na 7-6 afstand van de tegenstander. De derde set modderden de Oostzaners met de ontvangst van de service en de eigen opslag (25-18).

De vierde set, met De Boer in de basis en daardoor Andringa als diagonaal en Nils Augustijn als spelverdeler, liet tot 13-14 spanning zien. Hierna was een lange opslagserie van Michiel Majoor doorslaggevend (16-25).

Wat verder bepalend was voor de uitslag waren de ingrepen van coach Sandor Rieuwers. Compaen mag dan geen brede bank hebben, maar de invallers wisten wel telkens kwaliteit aan het team toe te voegen.

Met de eerste driepunter van het seizoen stijgt de debutant naar een middenmootpositie. Volgende week is er geen wedstrijd en daarna is er in de eigen sporthal de ontmoeting met Nesselande, dat voor Compaen eigenlijk ook winst moet kunnen opleveren.

Foto’s bij dit artikel zijn gemaakt door Tjerk Laan


OOSTZAAN – De Dames 1 van Compaen hebben voor dit jaar een duidelijke ambitie: Na degradatie naar de “regio” divisie vorig jaar onmiddellijk terug promoveren naar de nationale 2e divisie. Spaarnestad Dames 2 daarentegen kon zich vorig seizoen ternauwernood handhaven en had P/D wedstrijden nodig om haar verblijf in de 3e divisie veilig te stellen.

De eerste set leek die verhouding aardig weer te geven. Compaen wist de bezoekers na 7-7 van zich af te schudden, vooral door een prima opslagserie van Wendy Porsius. Spaarnestad ging over op plan B: Alles van de grond rapen en rustig wachten op fouten van Oostzaan. Dat bracht ze nog even in de buurt (18-17) maar de thuisploeg kon de eerste set met 25-20 relatief eenvoudig binnenhalen.

De Haarlemse tactiek werd naar de tweede set doorgetrokken. Van de Oostzaanse buitenaanval hadden ze helemaal niets te vrezen en het midden van Compaen (Wendy Porsius en Dorien Conijn) werd met steeds meer succes onschadelijk gemaakt. Vanaf 13-13 namen de bezoekers het heft in handen en gaven dat de rest van de wedstrijd ook niet meer weg.

Bij Compaen ging het vervolgens van kwaad tot erger. Door het foutenfestival groeide het Haarlemse zelfvertrouwen en daarmee ook hun eigen scorend vermogen. Halverwege de derde set keek de thuisploeg tegen een achterstand van zo’n acht punten aan, uiteindelijk werd het 19-25.

De vierde set werd een ontluisterend schouwspel. Spaarnestad serveerde naar 0-12 (!) en het was tekenend dat Compaen pas op het scorebord kwam door een foute opslag in plaats van een eigen punt. Uiteindelijk verloste Haarlem de thuisploeg met een loepzuivere ace op 13-24 uit haar lijden.

Foto: John van Geenen, johnpictures.nl


OOSTZAAN – Tot 6-5 in de vierde set en met een voorsprong van 2-1 in sets leek er zaterdagavond niets aan de hand voor Compaen in de wedstrijd tegen US. Op die stand sloeg het noodlot toe voor de Oostzaners. Uitblinker Marvin Andringa moest met een blessure naar de kant en dat betekende de kentering in de wedstrijd (2-3).

De linkshandige buitenaanvaller uit Wormer was met zijn opslag en smashes een doorlopende kwelgeest voor de Amsterdammers. De man, die als enige van zijn team ooit eerder op dit niveau uitkwam, traint dit seizoen weer twee keer in de week en dat betaalt zich uit.

Andringa nam de rol van puntenverzamelaar Lars de Boer met verve in. De steraanvaller moest in de derby noodgedwongen min of meer anoniem figureren. Een dikke laag verband om zijn rechterarm vertelde zijn verhaal. Hij kon hierdoor niet zijn krachtige aanvalsarm aanspreken.

Compaen leek weg te komen met die geduchte verzwakking. Totdat Andringa met kramp in de kuit naar de kant moest. Over deze tegenslag kwam de debutant in de topdivisie niet heen. Anders dan bij veel opponenten moet het bij de Oostzaners van een select gezelschap komen. De smalle bank bij Compaen werd in de wedstrijd tegen US doorslaggevend.

Invaller Michiel Majoor kon Andringa niet doen vergeten, terwijl zijn uitvallen het team ook mentaal een optater leek te geven. De andere spelers gingen fouten maken die ze in de fase hiervoor niet maakte.

Compaen-US was een beladen wedstrijd, want hier stonden de nummer twee en een van de eerste divisie B van vorig seizoen in het veld. Toen werden het twee vijfsetszeges voor de Amsterdammers en dat werd het zaterdag dus weer.

De derby liet slechts bij tijd en wijle goed volleybal zien. Vaak waren het duidelijke missers die de tegenstanders punten bezorgden.

Matig spel van Compaen zorgde in de eerste set voor een tussenstand van 14-21. Mede door de opslag van De Boer en saves van Mike Kruizinga kwam de malaise bij US terecht, waardoor het bij 21-23 nog spannend werd. Een slim geslagen aanval, US liet soms zien een universitair team te zijn, betekende 23-25.

Met Koen Baas als spelverdeler namen de Oostzaners in de tweede en derde set het initiatief. US kon onvoldoende blokkering tegen de aanval van met name Andringa neerzetten. Via 25-21 en 25-22 werd het 2-1 in sets.

Na de eerder gememoreerde tussenstand van 6-5 in de vierde set ging het dus helemaal fout voor Compaen. De ploeg zakte weg naar een dramatisch niveau en via 18-25 en 8-15 kon US de eerste competitiezege begroeten.

De formatie van trainer/coach Sandor Rieuwers wacht zaterdag in het verre Borne de confrontatie met Apollo, bepaald geen hoogvlieger in de topdivisie. Het herstel van de Boer en Andringa zal cruciaal zijn voor deze ontmoeting.

Foto’s: John van Geenen – johnspictures.nl

Laatste Nieuws
Nieuwscategorieën
Archief