Author Archive

OOSTZAAN, 4 nov 2014 – De thuisbasis van VV Compaen was vanochtend het toneel voor de eerste volleybalclinic voor de basisscholen van Oostzaan. In aanloop naar het EK zaalvolleybal en het WK beachvolleybal, die beide door Nederland georganiseerd worden, heeft de Nederlandse Volleybalbond een landelijk programma uitgerold om het volleybal op basis en middelbare scholen te promoten, onder de naam Join Volleybal. In de Zaanstreek wordt de uitvoering van dit omvangrijke programma georganiseerd door Beachvolleybalschool Silicium.

Dinsdagochtend werden in de sporthal van Oostzaan de groepen 7 en 8 van OBS De Rietkraag onder handen genomen door Frank Zutphen, speler van eredivisionist VV Zaanstad.
Er wordt getraind volgens de principes van het SmashBal, een spectaculaire variant van het volleybal dat door de Nevobo speciaal ontwikkeld is voor de jeugd van 6 t/m 14 jaar. De kinderen van De Rietkraag gingen er vanochtend vol tegenaan en na enige inleidende oefeningen werd er inderdaad volop gesmasht in Oostzaan.

BVS Silicium organiseert in totaal zo’n 100 uur volleybalclinics op scholen in de Zaanstreek, zowel in de zaal als in het zand.


OOSTZAAN – Het schaatsseizoen begint pas over een week, maar Compaen Dames 1 zakte in Oostzaan nu al behoorlijk door het ijs. In eigen hal werd volkomen onnodig met 2-3 verloren van VV Amsterdam.

Na de volle winst in de vorige ronde op Abcoude lag er zelfs een (gedeelde) koppositie in het verschiet als er overtuigend afgerekend zou worden met de tegenstander van de andere kant van het IJ. In die wetenschap ging Compaen voortvarend van start. Er werd een beetje gespard tot 6-6, waarna Oostzaan op haar gemak aan een voorsprong begon te werken. Daarbij werden ze uitstekend geholpen door het abominabele verdedigen van de gasten, die zelfs de meest simpele ballen op de grond lieten vallen. Uiteindelijk sloeg Marouska van Boxel met een fraaie 3-meter de eerste set binnen, 25-13.

In de tweede set begon Amsterdam een beetje tegen te stribbelen en op een achterstand van 12-14 moest coach Veikko Hansen handelend optreden. Dat deed hij op karakteristieke wijze met succes want via 15-15 pakte Compaen de draad weer op. De middenaanval met Wendy Porsius en Dorien Conijn sprokkelde de punten weer binnen, en aan de buitenkant wist Fé Crippa het gebrek aan lengte te compenseren met effectieve prikballen. 25-18 en 2-0 voor, alles onder controle.

Het is pure speculatie maar misschien hadden de hoofdstedelijke gasten een tasje lekkers overgehouden aan het Amsterdam Dance Event; Feit is dat er in de derde set een compleet herboren tegenstander aantrad. Waar eerder zo’n beetje alles mis ging deed Amsterdam nu alles goed en Compaen liet zich compleet overdonderen. Ondanks twee time-outs scoorde de service van de gasten 7 punten op rij en was er geen houden meer aan. Ook verdedigend stond het Amsterdamse huis plotseling uitstekend; Als Compaen überhaupt een behoorlijke pass produceerde werd de daaropvolgende aanval steevast van de grond geraapt.

Indringende coaching en een aantal wissels mochten niet baten; Compaen verloor met duidelijke cijfers drie sets op rij (14, 17, 10) en mag zich de komende twee weken achter de oren gaan krabben. Zonder iets af te doen aan de wonderbaarlijke wederopstanding van VV Amsterdam zullen de Oostzaanse dames toch vooral bij zichzelf te rade moeten gaan om de winter droog door te komen.

Foto’s van Johnspictures.nl via http://johnspictures.magix.net/album/alle-albums/!/oa/7165260/


OOSTZAAN – De Dames 1 van Compaen hebben voor dit jaar een duidelijke ambitie: Na degradatie naar de “regio” divisie vorig jaar onmiddellijk terug promoveren naar de nationale 2e divisie. Spaarnestad Dames 2 daarentegen kon zich vorig seizoen ternauwernood handhaven en had P/D wedstrijden nodig om haar verblijf in de 3e divisie veilig te stellen.

De eerste set leek die verhouding aardig weer te geven. Compaen wist de bezoekers na 7-7 van zich af te schudden, vooral door een prima opslagserie van Wendy Porsius. Spaarnestad ging over op plan B: Alles van de grond rapen en rustig wachten op fouten van Oostzaan. Dat bracht ze nog even in de buurt (18-17) maar de thuisploeg kon de eerste set met 25-20 relatief eenvoudig binnenhalen.

De Haarlemse tactiek werd naar de tweede set doorgetrokken. Van de Oostzaanse buitenaanval hadden ze helemaal niets te vrezen en het midden van Compaen (Wendy Porsius en Dorien Conijn) werd met steeds meer succes onschadelijk gemaakt. Vanaf 13-13 namen de bezoekers het heft in handen en gaven dat de rest van de wedstrijd ook niet meer weg.

Bij Compaen ging het vervolgens van kwaad tot erger. Door het foutenfestival groeide het Haarlemse zelfvertrouwen en daarmee ook hun eigen scorend vermogen. Halverwege de derde set keek de thuisploeg tegen een achterstand van zo’n acht punten aan, uiteindelijk werd het 19-25.

De vierde set werd een ontluisterend schouwspel. Spaarnestad serveerde naar 0-12 (!) en het was tekenend dat Compaen pas op het scorebord kwam door een foute opslag in plaats van een eigen punt. Uiteindelijk verloste Haarlem de thuisploeg met een loepzuivere ace op 13-24 uit haar lijden.

Foto: John van Geenen, johnpictures.nl


OOSTZAAN – Na een prima voorbereiding hadden de dames 1 van Compaen zich de start van het seizoen heel anders voorgesteld. De uitwedstrijd bij Gemini-Kangeroes in Voorschoten ging tamelijk kansloos met 4-0 verloren en het getoonde spel “viel niet mee”.

Verzachtende omstandigheden waren er zeker. Coach Ralf Muijs kon over slechts één aanvaller op de bank beschikken, wat zijn opties danig beperkte. Middenaanvaller Wendy Porsius zat als assistent-coach langs het veld (zonder krukken, dus het gaat vooruit) maar is voorlopig nog niet inzetbaar. Het vertrek van Mable Hengeveld naar groenere weiden in Huizen (1e divisie) en het inpassen van drie nieuwe speelsters geeft de staf ook nog de nodige uitdagingen.

Compaen nam in de eerste set direct een 0-3 voorsprong maar nadat de thuisploeg op 5-4 was gekomen gaven ze de voorsprong niet meer weg en konden de Oostzaansen alleen nog maar aanklampen. Gemini bleek over een uitstekende service te beschikken, wat resulteerde in een flink aantal ketsers. Vermeldenswaardig was nog de spectaculaire save van Marouska van Boxel op 24-18 maar ook die kon de setwinst voor de thuisploeg niet verhinderen.

Met prachtige opslagen van spelverdeler Romy Sanches begon Compaen furieus aan de tweede set: 1-6 en alle opties lagen weer open. Tijdens de time-out van Gemini gebruikte de coach daarbij kennelijk het magische woord, want binnen de kortste tijd stond het 8-8 en liep Compaen weer achter de feiten aan. Op 18-11 mocht Fé Crippa proberen het tij te keren en verloste de niet gelukkig spelende Kelly van Veldhuizen. Het mocht niet baten; Compaen miste de agressiviteit en aanvallende kracht om het Gemini ook maar enigszins moeilijk te maken: 25-13.

Als er al een moment was waarop de wedstrijd had kunnen kantelen was het aan het einde van de derde set. Joyce Dijst had Romy Sanches als spelverdeler vervangen en wist langzaam wat meer variatie in de aanval te creëren. Compaen stond op een aantal momenten met drie punten voor (9-12, 17-20) maar wist op die cruciale momenten niet door te duwen en een echte leider in het veld werd node gemist. Na een stand van 22-23 vóór zorgden eigen fouten ervoor dat de set alsnog verloren ging.

De vierde set gaf eenzelfde beeld als de tweede: Na een goede start kon Gemini bijkomen op 9-9 en vervolgens het spel dicteren. Op 18-18 gloorde er nog een sprankje hoop voor Oostzaan op een punt, maar de thuisploeg speelde de set vakkundig uit tot 25-22.

Al met al dus geen vrolijke middag en duidelijk werk aan de winkel voor Compaen Dames 1. Lichtpuntje was het optreden van de kersverse libero Nadine Klitsie uit Wormer, die zich tegen het servicegeweld van Gemini redelijk staande wist te houden.


OOSTZAAN – De Heren 1 selectie van VV Compaen meldde zich gisteravond in sporthal De Greep voor de eerste training van het nieuwe seizoen. Schrikken voor de staf: Elf strak afgetrainde topsporters! Waar zijn de tijden gebleven dat zulke jongens zich gewoon drie weken laten vollopen op een Grieks strand ? Beachvolley, kitesurfen, golf, tennis en de sportscholen in Oostzaan en wijde omgeving hebben deze zomer een vermogen verdiend.
Om de iets te zelfvoldane glimlachjes van de gezichten te krijgen had coach Sandor Rieuwers een oefening bedacht waarbij de heren vooral moesten nadenken; Traditioneel niet één van de sterkste kanten van Compaen Heren 1.

Tot aan de eerste wedstrijd op 28 september wordt een stevig trainingsprogramma afgewerkt, waaronder vijf oefenwedstrijden op 1e divisie niveau en één tegen eredivisionist Zaanstad HS1.


OOSTZAAN - Het kan verkeren: Nog maar vier maanden geleden waren de heren van Compaen dolgelukkig met een zwaar bevochten 2-3 overwinning op het Amsterdamse US(C), nu wordt er gebaald van een op zich prima 3-1 winst in eigen huis. De ambities van de Oostzaanse dorpsclub zijn in die vier maanden echter drastisch naar boven bijgesteld. Met een tweede plaats op de ranglijst en slechts één punt achterstand op de koploper lonkt promotie naar de Topdivisie en daarmee een plek bij de beste 24 teams van Nederland. Directe concurrent Particolare kreeg het als 5e geplaatste Houten op bezoek en daarmee het risico om punten te morsen. Voor Compaen was het dus zaak om de maximale uitslag van 4-0 neer te zetten tegen de als 9e geplaatste Amsterdammers.

Vlak voor de wedstrijd bleek dat Daniël Homburg niet in staat was om te starten wegens een spierblessure. Dat betekende dat Marvin Andringa, die normaal als “reliever” wordt ingezet, nu in de basis begon.

Compaen voerde het van tevoren gedroomde scenario drie sets lang tot op de letter uit. US(C) had geen schijn van kans tegen het gevarieerde aanvalsspel van Oostzaan en kon alleen aan het einde van de tweede set een beetje tegenstribbelen. Solide cijfers van 25-15, 25-22 en 25-20 waren het resultaat.

Pas in de vierde set liet US(C) blijken dat er voor hen ook wat op het spel stond: lijfsbehoud in de 1e divisie. Om puntloos uit Oostzaan te vertrekken betekende vrijwel zeker een plek bij de gevreesde promotie/degradatie wedstrijden en de Amsterdammers wisten zich dus tot een uiterste krachtsinspanning te motiveren. Dat viel samen met een duidelijke terugval van Compaen dat ronduit slordig speelde en met name in de passing steken liet vallen. US(C) pakte direct de leiding en wist een kleine voorsprong van 2-3 punten te verdedigen. Op 13-13 kwam Oostzaan nog even langszij maar bleek niet in staat om op dat cruciale moment door te duwen. Met 20-25 speelde US(C) de set professioneel uit en kon zo het gewenste punt meenemen naar de andere kant van de A10.

Koploper Particolare bleek inderdaad een set gemorst te hebben, zodat er in de stand niets veranderd. Compaen gaat zaterdag met één punt achterstand naar Sliedrecht voor de alles beslissende laatste wedstrijd van net seizoen.


OOSTZAAN – Veruit de spannendste landelijke competitie is op dit moment de 1e divisie B heren. Bij aanvang van het weekeinde waren er nog drie teams in de race voor de titel en met alle onderlinge wedstrijden al gespeeld was het devies dan ook: Geen fouten maken!

Voor Oostzaan betekende het dat er op overtuigende wijze afgerekend moest worden met RedKey Goirle. Een taaie ploeg waartegen Compaen in Brabant een punt had laten liggen en het twee sets knap lastig had gehad. Het publiek stond nog stijf van de adrenaline na de fantastische Zaanse derby tussen Compaen Dames 1 en VV Zaanstad, die na een slopende vijfsetter in Oostzaans voordeel werd beslecht, dus de stemming zat er goed in.

De heren stelden niet teleur; Compaen kwam geen moment in de problemen en heerste in alle vier sets van start tot finish. Tot de 15 punten stribbelde Goirle nog wat tegen, daarna was telkens de pijp leeg wat resulteerde in overtuigende setstanden van 25-17, 25-18, 25-14 en 25-18.

Wouter Schoonenberg en Daan Hettinga voelen de hete adem van de nieuwe middenman Rick van Baar in hun nek en hadden besloten hun coach even te laten zien wie hier de oudste rechten hebben. Spelverdeler Nils Augustijn voelde dat perfect aan en betrok beide mannen veel in het spel, wat resulteerde in mooie agressieve punten door het midden. Hettinga lag afgelopen week nog met dik 39 °C in bed maar dat was hem zeker niet aan te zien; Hij speelde misschien wel zijn beste wedstrijd van het seizoen.

Op rechts was Marvin Andringa niet te blokkeren voor RedKey en op zijn snoeiharde ballen had het achterveld al helemaal geen antwoord. Michiel Majoor lijkt eindelijk verlost van een onwillige schouder en kon op links weer eens vol doorslaan. Als gebruikelijk scoorde Lars de Boer vanuit alle posities: Vanaf de achterlijn met z’n sprongservice, blokkerend aan het net of keihard vanaf 3-meter.
Uiteindelijk sloeg invaller Koen Baas met twee loepzuivere aces de partij binnen.

Missie volbracht en vijf punten voor Compaen. Cito (3) ging met 3-2 onderuit in Sliedrecht en is afgehaakt voor de titelrace, maar koploper Particolare morste geen punten in Gennep waardoor het verschil dus één punt blijft. Met nog twee ronden te gaan maakt de 1e divisie B zich op voor een prachtige apotheose.


Oostzaan- Compaen Heren 1 heeft in de 20-jarige Rik van Baar een nieuwe middenblokkeerder gevonden. De ploeg, die momenteel in de race is voor promotie naar de topdivisie, had op zijn positie aanvulling nodig aangezien er voor die plek nu slechts twee spelers beschikbaar zijn.

De Hoornse ALO-student zorgt met een lengte van twee meter tevens voor de noodzakelijke fysieke kracht. Van Baar speelt nu voor het tweede seizoen bij Madjoe in Enkhuizen.

Hij geldt als een natuurtalent, want hij is pas vier jaar actief in het volleybal.


CAPELLE AAN DE IJSSEL – Zowel Dames 1 als Heren 1 meldden zich zaterdag in Capelle a/d IJssel voor hun duels tegen het plaatselijke King Software|VCN. De dames beten om 14:00 uur het spits af tegen de huidige koploper van de 2e divisie C. Dit tweede damesteam van VCN bestaat uit een mooie mix van ervaren rotten en een aantal (zéér) jonge talenten, dat sinds 13 oktober vorig jaar geen partij meer heeft verloren. Het moge duidelijk zijn dat het met het damesvolleybal op niveau in Capelle en omstreken de komende jaren wel goed zit.

De koploper wist in de eerste set haar favorietenrol waar te maken. Zonder al teveel moeite werden de Oostzaanse dames met 25-19 aan de kant geschoven. Compaen was echter niet naar Capelle gekomen om zich willoos naar de slachtbank te laten voeren en in de tweede set werd een tandje bij gezet. Met een prima 17-25 werd de stand gelijk getrokken en lag de wedstrijd weer open.

Zoals vaker bleek de derde set cruciaal. De thuisploeg begon voortvarend en kon uitlopen naar 6-3 maar via 8-8 sprokkelde Compaen langzaam een voorsprong bij elkaar: 10-12. VCN kon aanhaken tot 13-13, daarna nam Oostzaan het initiatief. Onder aanvoering van middenaanvalsters Wendy Porsius en Mable Hengeveld liepen de bezoekers uit en op 17-21 hing er een verassing in de lucht. Toen bleek dat het afmaak-spook (waarvan we dachten dat het vorig seizoen dood en begraven was) toch ook meegereisd was naar Capelle. Compaen bleek de zenuwen niet de baas te kunnen. Een laatste time-out van Ralf Muijs en Veikko Hansen op 21-22 mocht niet baten en met 25-23 ging de set alsnog verloren.

Het bleek duidelijk een breekpunt in de wedstrijd te zijn; Compaen kwam er in de 4e set niet meer aan te pas. Vanaf 10-7 werden maar liefst 11 punten op rij verloren, vooral dankzij een fenomenale sprongfloat opslag van de pas 17 jarige spelverdeelster Marit Geneugelijk. Verse krachten (Kelly van Veldhuizen voor Fé Crippa, spelverdeelster Joyce Dijst en Dieuwertje Scheringa voor Tamara Lust) konden het tij niet keren. Uiteindelijk wist Oostzaan, onder andere door een mooie opslag serie van Dieuwertje Scheringa, met 15-25 de setstand nog een redelijk aanzien te geven.

Uiteindelijk gaf een 3-1 stand de verhoudingen duidelijk weer en mag Compaen volgende week thuis tegen het als één na laatste geplaatste VV Utrecht weer op jacht naar de punten.


AMERSFOORT – Compaen Dames 1 deed zaterdag zéér goede zaken in Amersfoort door met 0-4 te winnen van directe concurrent Forza Hoogland. Op basis van de stand (gedeeld 7e met slechts één set verschil na tien wedstrijden) mocht een spannende wedstrijd verwacht worden, en die verwachting kwam ook uit, zij het dat Compaen in elke set aan het langste eind trok. Alleen in de 2e set kon Oostzaan een duidelijk verschil maken (15-25).

Klokslag vijf uur ging in Sporthal Nieuwland het brandalarm af. Het was direct duidelijk dat het om een vals alarm ging maar desondanks werd iedereen zonder mededogen de kou ingejaagd. Toen er na 20 minuten nog steeds geen brandweer was komen opdagen werd besloten maar weer naar binnen te gaan en kon men aan een tweede warming-up beginnen.

Beide teams hielden elkaar in de eerste set in evenwicht en geen van beide wist meer dan drie punten verschil te maken. Na twee foute opslagen van Oostzaanse kant leek Forza met 23-20 de beste papieren te hebben om de set te pakken, maar hard werk en een prachtige save van Fé Crippa brachten Compaen weer langszij. Het eerste setpunt kon nog niet verzilverd worden maar op 24-25 was Wendy Porsius het zat en ramde de bal hard door het midden voor de winst.

In de tweede set mocht de thuisploeg één rally lang een voorsprong koesteren (10-9) maar daarna liep Compaen soepel uit naar 11-18. De eerlijkheid gebied te zeggen dat dit voornamelijk te danken was aan eigen fouten van Forza; Je kan ook stellen dat die fouten afgedwongen werden door er van Oostzaanse kant de druk goed op te houden. Compaen kwam niet in de problemen en liet de tegenstander slechts 15 punten.

In de 3e en 4e set liet Oostzaan zien dat de huidige vierde plek op de ranglijst het gevolg is van een mooi groeiproces. Vorig seizoen ging het boven de 20 punten regelmatig mis en werd verzuimd om het af te maken. Inmiddels kan de ploeg veel beter met de druk omgaan en blijft consequent het eigen spel spelen: Hard werken voor elkaar en de kansjes benutten die in elke partij wel langskomen. Zelfs een 13-7 achterstand in de 4e set bracht Compaen niet in paniek. Door consequent de zwakke plek van Forza op te zoeken (de middenblokkering, die ondanks het grote verschil in lengte totaal niet uit de verf kwam) wist Oostzaan de volle vijf punten mee naar huis te nemen.

Ervan uitgaande dat de koplopers in de 2e divisie C (Zaanstad, King Software en wellicht Woerden) de goede resultaten kunnen voortzetten, gaat Compaen dit seizoen gewoon meedoen om de titel “Best of the Rest”. Gezien de 8e positie vorig jaar een mooi resultaat en loon naar werken.

Laatste Nieuws
Nieuwscategorieën
Archief