Author Archive


BORNE – Het werd uiteindelijk een Twentse lente voor Compaen in Borne. De overwinning van 1-3 van zaterdagavond op Apollo zou wel eens een voorteken voor mooie tijden in de topdivisie kunnen zijn.

De overtuigende zege was een signaal dat de Oostzaanse volleyballers ook op dit niveau een tegenstander hun wil kunnen opleggen. Bij die onverwachte stap naar boven was er de afgelopen zomer toch de vraag of het team kwalitatief gezien wel klaar was voor die promotie. Die twijfels waren er ook omdat de gehoopte versterkingen uitbleven en Compaen met de de zelfde smalle selectie uit de eerste divisie doorging.

Onzekerheden waren er zeker ook afgelopen zaterdag. De sleutelspelers Rick van Baar (ziekte en schouderblessure), Lars de Boer (armblessure) en Marvin Andringa (kuitblessure) hadden de voorafgaande week immers niet of nauwelijks getraind. Vlak voor de wedstrijd kwam er bovendien de tegenvaller dat het spandoek met de zeeroversdoodskop om religieuze redenen van de muur van sporthal ‘t Wooldrik moest.

Van de twijfelgevallen was er alleen een reserverol voor sterspeler De Boer. Andringa ging tegen Apollo door waar hij tot zijn uitvallen vorige week mee bezig was: onophoudelijk scoren op linksvoor en bij het serveren bommetjes neerleggen. Van Baar leek alleen bij de opslag last van zijn kwetsuur te hebben.

Twee facetten waren zaterdag cruciaal voor het resultaat. Op de eerste plaats had de tegenstander moeite om hun hoogte en kracht op de juiste wijze te kanaliseren. Legio smashes en services belandden buiten de lijnen of in het net.

Compaen stelde daar een strak spelletje tegenover. De ploeg nam in de eerste set (20-25)na 14-14 en in de tweede set (18-25) al na 7-6 afstand van de tegenstander. De derde set modderden de Oostzaners met de ontvangst van de service en de eigen opslag (25-18).

De vierde set, met De Boer in de basis en daardoor Andringa als diagonaal en Nils Augustijn als spelverdeler, liet tot 13-14 spanning zien. Hierna was een lange opslagserie van Michiel Majoor doorslaggevend (16-25).

Wat verder bepalend was voor de uitslag waren de ingrepen van coach Sandor Rieuwers. Compaen mag dan geen brede bank hebben, maar de invallers wisten wel telkens kwaliteit aan het team toe te voegen.

Met de eerste driepunter van het seizoen stijgt de debutant naar een middenmootpositie. Volgende week is er geen wedstrijd en daarna is er in de eigen sporthal de ontmoeting met Nesselande, dat voor Compaen eigenlijk ook winst moet kunnen opleveren.

Foto’s bij dit artikel zijn gemaakt door Tjerk Laan


OOSTZAAN – Tot 6-5 in de vierde set en met een voorsprong van 2-1 in sets leek er zaterdagavond niets aan de hand voor Compaen in de wedstrijd tegen US. Op die stand sloeg het noodlot toe voor de Oostzaners. Uitblinker Marvin Andringa moest met een blessure naar de kant en dat betekende de kentering in de wedstrijd (2-3).

De linkshandige buitenaanvaller uit Wormer was met zijn opslag en smashes een doorlopende kwelgeest voor de Amsterdammers. De man, die als enige van zijn team ooit eerder op dit niveau uitkwam, traint dit seizoen weer twee keer in de week en dat betaalt zich uit.

Andringa nam de rol van puntenverzamelaar Lars de Boer met verve in. De steraanvaller moest in de derby noodgedwongen min of meer anoniem figureren. Een dikke laag verband om zijn rechterarm vertelde zijn verhaal. Hij kon hierdoor niet zijn krachtige aanvalsarm aanspreken.

Compaen leek weg te komen met die geduchte verzwakking. Totdat Andringa met kramp in de kuit naar de kant moest. Over deze tegenslag kwam de debutant in de topdivisie niet heen. Anders dan bij veel opponenten moet het bij de Oostzaners van een select gezelschap komen. De smalle bank bij Compaen werd in de wedstrijd tegen US doorslaggevend.

Invaller Michiel Majoor kon Andringa niet doen vergeten, terwijl zijn uitvallen het team ook mentaal een optater leek te geven. De andere spelers gingen fouten maken die ze in de fase hiervoor niet maakte.

Compaen-US was een beladen wedstrijd, want hier stonden de nummer twee en een van de eerste divisie B van vorig seizoen in het veld. Toen werden het twee vijfsetszeges voor de Amsterdammers en dat werd het zaterdag dus weer.

De derby liet slechts bij tijd en wijle goed volleybal zien. Vaak waren het duidelijke missers die de tegenstanders punten bezorgden.

Matig spel van Compaen zorgde in de eerste set voor een tussenstand van 14-21. Mede door de opslag van De Boer en saves van Mike Kruizinga kwam de malaise bij US terecht, waardoor het bij 21-23 nog spannend werd. Een slim geslagen aanval, US liet soms zien een universitair team te zijn, betekende 23-25.

Met Koen Baas als spelverdeler namen de Oostzaners in de tweede en derde set het initiatief. US kon onvoldoende blokkering tegen de aanval van met name Andringa neerzetten. Via 25-21 en 25-22 werd het 2-1 in sets.

Na de eerder gememoreerde tussenstand van 6-5 in de vierde set ging het dus helemaal fout voor Compaen. De ploeg zakte weg naar een dramatisch niveau en via 18-25 en 8-15 kon US de eerste competitiezege begroeten.

De formatie van trainer/coach Sandor Rieuwers wacht zaterdag in het verre Borne de confrontatie met Apollo, bepaald geen hoogvlieger in de topdivisie. Het herstel van de Boer en Andringa zal cruciaal zijn voor deze ontmoeting.

Foto’s: John van Geenen – johnspictures.nl


APELDOORN – Een verlies met perspectief. Zo valt de nederlaag van Compaen tegen Alterno te omschrijven. Hoewel de Oostzaners met 3-1 onderuit gingen, was er na afloop toch een goed gevoel.

In de volleybalhoofdstad van Nederland was het een confrontatie tussen een debutant in de topdivisie en een team dat volgend seizoen net als buur Dynamo ook op het hoogste niveau wil uitkomen.

Het versterkte Alterno eindigde afgelopen competitie als tweede en gaat voor verbetering van die klassering. Compaen daarentegen speelt in dezelfde samenstelling als die vorig seizoen tweede werd in de eerste divisie. Vooraf was er bij Compaen dan ook de vrees voor een oorwassing, maar dat viel alles mee. Mogelijk had dit ook te maken met het feit dat de thuisploeg verschillende spelers miste.

Dat de punten naar de favoriet in deze strijd ging, was vooral een gevolg van de opslag. Alterno had met Jorn Huiskamp, Jasper Smit en Marco van Zuidam volleyballers die met hun service punten wisten te maken. Bij Compaen slaagde daar alleen wisselspeler Fred Jonk consequent in. Gevolg van dit overwicht was ook dat de Oostzaners onvoldoende de middenblokkeerders in het spel konden betrekken en daarmee te zwaar moesten leunen op Lars de Boer, Marvin Andringa en Daniël Homburg.

De opslag was zeker cruciaal in de eerste set. Compaen, dat begon onder leiding van spelverdeler Koen Baas, serveerde in deze fase liefst zes keer fout. Toch bleef het tot 21-20 spannend, waarna de bommetjes van Huiskamp de doorslag gaven (25-21).

Dat Compaen zich achteraf toch nog misdeeld voelde, vloeide voort uit het spelbeeld in de tweede set. Hoewel de Oostzaners bij 22-19 kansloos leken, wisten ze toch nog drie setpoints te vergaren. Een rondje achterin van Michiel Majoor sorteerde niet het beoogde effect en het werd 31-29 in Apeldoorns voordeel.

In de derde set was er een opvallende hoofdrol op service voor Wouter Schoonenberg. De zachtaardige reus uit het Oosten moet vaak bij de opslag plaatsmaken. Zo wordt voorkomen dat hij achterhoofden van medespelers raakt of de pot moet spekken omdat de bal onder het net doorgaat. Dit keer wist hij echter de stand van 9-7 naar 9-15 te tillen. Bij 14-17 leek het nog even spannend te worden, maar Compaen wist de marge te consolideren (20-25).

Die meevaller kreeg geen vervolg in de vierde set. In de beginfase stapelden de Oostzaners tegen de uiteraard meer geroutineerde tegenstanders fout op fout. Bij 7-2 en 11-4 leek het zelfs pijnlijk te worden. De schade kon uiteindelijk beperkt worden tot 25-18 en daarmee kwam de eindstand van 3-1 op het scorebord.

Compaen treft komende zaterdag om 18 uur de vrienden van US, de kampioen van de eerste divisie B van vorig seizoen. Het wordt ongetwijfeld een hete confrontatie om de eer van groot Amsterdam.

Foto’s zijn gemaakt door Tjerk Laan


OOSTZAAN - Compaen heeft het avonturenboek van de Topdivisie zaterdagavond succesvol geopend. Gelijk in het eerste hoofdstuk – met als tegenspeler Sliedrecht Sport – werd het een thriller, die met 16-14 in de vijfde set zijn beslag kreeg.

Maandenlang was er uitgekeken naar de 20ste september 2014. De club uit het dorpje tussen Amsterdam en Zaandam zou op deze dag zijn debuut maken op het één na hoogste niveau van volleyballend Nederland.

Om dit mogelijk te maken, ging de afgelopen tijd een groep enthousiastelingen de boer op om voldoende hulptroepen te strikken. De vereniging onderkende de door de terugtrekking van Haaglanden geboden kans en besloot deze aan te grijpen.

Om het financieel mogelijk te maken ging de club, met net iets meer dan tweehonderd leden, de boer op. De pet ging rond door de Oostzaanse straten Haal, Heul en Kerkbuurt en er ontstond voldoende budget om de hoge kosten te kunnen dekken.

Daarbij moest Compaen het ook hebben van buitenkansjes. De noodzakelijke ballenstandaard en quickmops kwamen uit de overbodige boedel van Abcoude. Luttele uren voor de wedstrijd lukte het om tot overeenstemming te komen met die vereniging. Wachten is nu nog op de aanschaf van een speciale scheidsrechterstoel. Compaen hoopt deze via een in verval geraakte topploeg te betrekken, zodat er niet opnieuw een collecte moet komen.

Bijna dreigde er nog een grote financiële tegenvaller toen tijdens het inspelen voor de wedstrijd een gloednieuwe bal door de geopende deur in de sloot achter de sporthal belandde. Om Compaen voor zo’n klap te behoeden, wisten Rick van Baar en Wouter Schoonenberg deze luttele minuten voor aanvang van het duel uit het water te vissen.

Tegen deze achtergrond is het begrijpelijk dat Compaen als underdog begon in het duel met Sliedrecht, dat in de breedte misschien wel de beste vereniging van Nederland is. De Oostzaners moeten het doen met dezelfde spelers als vorig seizoen – tweede in de eerste divisie B -, terwijl de tegenstander net als veel andere teams in de topdivisie zich geducht wist te versterken.

De gespiegelde krachtsverhouding werd in de eerste set in de bloedhete sporthal ook werkelijkheid. Compaen stapelde fout op fout en zeker de helft van de 25 punten van Sliedrecht ontstonden door eigen toedoen. Het ronde rood-wit-blauw ketste te vaak van de onderarmen van de passers of belandde bij de opslagen buiten de lijnen.

De thuisploeg was daarna over de zenuwen heen. De tweede set liet een ongekende spanning zien. De moppers moesten bijna ook het angstzweet van de toeschouwers opdweilen. Compaen morste verschillende setpoints om uiteindelijk via een blokkering van Lars de Boer en Rick van Baar via 30-28 te winnen.

Die spanning was er in de derde set tot 19-18. Hierna liep het solide passende Sliedrecht, met middenspeler Michael van Leeuwe als uitblinker, uit naar 21-25.

In de vierde set besloot Compaen-coach Sandor Rieuwers tot een dubbele wissel. Benjamin Koen Baas mocht spelverdelen en nestor Marvin Andringa kwam in de plaats van Michiel Majoor. Het bleek achteraf een succesvolle ingreep.

Beiden wisten met hun service druk op de tegenstander te leggen, terwijl Andringa ook meer kracht in de aanval van Compaen bracht. Verder bleven Lars de Boer en Daniël Homburg op een hoog niveau presteren. Ondertussen ging Sliedrecht ook meer foutjes maken.

Dat laatste werd het team uiteindelijk ook noodlottig. De Zuid-Hollanders hadden de wedstrijdwinst in de vijfde set voor het grijpen, maar verloren door eigen falen in de slotfase. Die missers leidde tot dolle vreugde in het Oostzaanse kamp. Er is immers het besef dat voor Compaen elk gewonnen punt meegenomen is.

Volgende week mag de oud-papierclub uit Oostzaan het opnemen tegen de leaseauto’s van Alterno. Op voorhand lijkt het opnieuw een ongelijke strijd te worden.

NHD hoofdsponsor Compaen
ALKMAAR – Het Noordhollands Dagblad is de komende drie jaar hoofdsponsor van de herenselectie van Compaen. Het logo van het bedrijf zal vanaf dit seizoen het shirt van de spelers en begeleiding sieren. Zij komen deze competitie voor het eerst uit in de topdivisie en horen daarmee globaal tot de beste twintig ploegen van ons land.

Het Noordhollands Dagblad omvat acht edities die elk in een regio in de provincie Noord-Holland uitkomen. De gezamenlijke oplage ligt rond de 120.000 abonnees. Daarnaast bekijken dagelijks honderdduizenden personen de digitale producten van het bedrijf. Het Noordhollands Dagblad is onderdeel van Holland Media Combinatie, waartoe ook de uitgaven Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad en Gooi- en Eemlander behoren.

Het Noordhollands Dagblad kijkt er naar uit om de volleybalvereniging te ondersteunen. Aan de andere kant is  Compaen ook blij met deze aansprekende sponsor. Het bestuur van de Oostzaanse vereniging hoopt dat deze verbintenis andere bedrijven op het spoor zet om ook via Compaen reclame te maken.

De Oostzaanse volleyballers beginnen het seizoen zaterdag om 18 uur met een thuiswedstrijd tegen Sliedrecht Sport. Compaen zal dat doen met dezelfde selectie als vorig seizoen.

Compaen, dat is vernoemd naar de middeleeuwse zeerover, is in 1961 opgericht. In tegenstelling tot de landelijke trend kent de dorpsvereniging een stijgend ledental. Aan het huidige seizoen doet Compaen met tien senioren- en vijftien jeugdploegen mee.


OOSTZAAN – Compaen groeit langzaam naar het niveau dat waarschijnlijk nodig is voor handhaving in de topdivisie. De aanvalskracht en de organisatie in de passing en verdediging is de afgelopen weken verbeterd.

Dat bleek dit weekeinde tijdens verschillende oefenwedstrijden. Tegen Peelpush op het eigen toernooi in Meijel kwam Compaen tot een aanvaardbaar spelpeil. Het duel eindigde in twee nipte setnederlagen. Ook in het duel op vrijdagavond met PTSV Aachen (3. Liga West) in een troosteloze sporthal in Aken functioneerden de zaken naar behoren. Na een tussenstand van 0-3 mocht de gastheer ook een setje winnen.

Op het Peelpush-toernooi speelde Compaen gelijk tegen TuB Bocholt (2. Bundesliga Nord) en won van Arvevo Arnhem (1e div B).
De strijd om de troostprijzen liet Compaen lopen, omdat de vermoeidheid zijn tol ging eisen.


SLAGHAREN – Compaen heeft met de winst in het prestigieuze Piepertoernooi in Slagharen de eerste prijs van het seizoen binnen.
De Oostzaanse topdivisionist deed in sporthal Noorderslag wat in een veld met verder eerste- en tweededivisieteams verwacht mocht worden.
Na een robbertje vechten werd besloten dat de troffee, een verzameling aardappels op een plankje, het best paste in het Amsterdamse kraakpand van Nils Augustijn. De spelverdeler zal de prijs waarschijnlijk niet snel doorgeven, want heel veel heeft hij niet gewonnen in zijn loopbaan. Mooie bijkomstigheid is dat bij de eerste plaats ook een Gala-wedstrijdbal hoorde. Een meevaller voor het armlastige dorpscluppie.

Compaen trad aan zonder Marvin Andringa, die afgelopen week op een training met zijn volle gewicht op zijn hak belandde en daardoor geblesseerd raakte. Als vervanger ging Allard Rieuwers mee. Toen vader en coach Sandor zei dat de reis naar Slagharen ging, was de jongeling gelijk enthousiast. De vreugde werd minder toen duidelijk werd dat het niet om een dagje ponypark ging.
De Oostzaners wonnen niet zonder slag of stoot. Na de soepele winst op Donitas kreeg Lars de Boer rust. De sterspeler mocht laten zien dat hij ook goed met het tablet wedstrijdbeelden kan filmen. Verder raakte onderweg Wouter Schoonenberg ook nog geblesseerd, omdat hij tijdens het serveren probeerde een tribune te verbouwen. Gevolg was een moeizaam gelijkspel tegen Animo ‘68. De derde poulewedstrijd tegen Captains Kangeroe leverde weer winst op.

In de finale mocht Compaen aantreden tegen Olhaco. Dat werd een zege in drie sets.

Vrijdag treffen de Oostzaners in Aken het plaatselijke postbodekorps, waarna de volgende dag het Peelpushtoernooi op het programma staat.


OOSTZAAN – Compaen is gisteren op een roemruchte vloer aan een historisch seizoen begonnen. In sporthal De Vang in Zaandam, waar zich ongeveer veertig jaar geleden internationale volleybalklassiekers voltrokken, startten de Oostzaners met het eerste seizoen in de Topdivisie.

Niet eerder behoorde Compaen tot de beste twintig teams van ons land. De formatie van trainer/coach Sandor Rieuwers stelt zich ten doel zich te handhaven in het debuutjaar.

De nieuwkomer moet dat vrijwel zeker doen met de zelfde formatie als waarmee de afgelopen competitie werd gespeeld. Een selectie van tien spelers gaan voor behoud. Het verschil ten opzichte van afgelopen seizoen moet mogelijk komen van enkele functiewisselingen en tactische veranderingen.

De jeugdige formatie hoopt met een intensief voorbereidingsprogramma een basis te leggen voor een leuke competitie. Gelijk komend weekeinde wacht er in de eigen Oostzaanse sporthal al een interessante confrontatie met US, dat eveneens uit de eerste divisie promoveerde.

Wellicht nog uitdagender is de beladen ontmoeting met eredivisionist Zaanstad op 27 augustus om 20 uur in Oostzaan. Vervolgens gaat Compaen naar Slagharen voor het Piepertoernooi. Op 5 september treft de debutant in Aken een ploeg met Duitse postbodes, waarna op de volgende dag het Kermistoernooi in Meijel op het programma staat.

In de laatste week van de voorbereiding zijn er nog oefenduels met US 2 en Spaarnestad. Hierna moet Compaen klaar zijn voor de seizoenopening tegen Sliedrecht op 20 september om 18 uur in de eigen speelhal.

Logo Compaen

Sandor Rieuwers, trainer Heren 1

OOSTZAAN – De herenselectie van Compaen wordt ook komend seizoen begeleid door trainer/coach Sandor Rieuwers. De 52-jarige Zaandammer is al vele jaren als speler en trainer verbonden aan de Oostzaanse volleybalvereniging.

Het bestuur van de club heeft er vertrouwen in dat Rieuwers de ploeg binnen afzienbare tijd kan laten uitgroeien tot een stabiele topdivisionist.

De trainer, die in zijn oefenstof ALO-theorie combineert met zijn eigen ervaring als volleyballer, ziet voldoende mogelijkheden bij Compaen. Met enkele aanvullingen op de bestaande spelersgroep denkt hij met het jeugdige team volgend seizoen het kampioenschap in de eerste divisie of handhaving in de topdivisie te kunnen bereiken.

Compaen eindigde afgelopen seizoen voor de tweede achtereenvolgende keer als tweede. Die plaats geeft recht op het spelen van opvullingswedstrijden tegen SVS uit Schalkhaar, voor een eventueel vrij te komen plek in de topdivisie. Het is nog niet bekend of de nummer twee uit de eerste divisie A van deze mogelijkheid gebruikmaakt. Compaen heeft al eerder aangegeven de stap hogerop graag te willen maken.


OOSTZAAN - Compaen heeft zaterdagavond het seizoen op waardige wijze afgesloten. De voormalige angstgegner Sliedrecht 2 werd met 4-0 verslagen.

Voor de Oostzaners betekende dit voor de achtste keer – bijna de helft van alle wedstrijden – een maximale score. Met 77 punten werd het eindresultaat van de vorige competitie benaderd, terwijl er nu twee duels minder op het programma stonden.

Het zijn zaken die het seizoen voor Compaen geweldig maakten. Verder waren er positieve ontwikkelingen bij verschillende spelers. Daniël Homburg is op weg een topper op dit niveau te worden, Lars de Boer blijft zijn grenzen verleggen, Koen Baas wordt een volwaardige spelverdeler en nieuwkomer Rick van Baar weet aan te haken.

Het is dus allemaal niet genoeg om kampioen te worden, omdat US op alle fronten beter is. De titel gaat terecht naar Amsterdam.

Compaen zet zich de komende weken in om ook over een in de breedte sterke selectie te kunnen beschikken. Talenten en gearriveerde volleyballers uit de omgeving zullen worden benaderd of kunnen zichzelf aanmelden.

Met twaalf topspelers moet na twee tweede plaatsen het kampioenschap in de komende competitie een feit worden. Die zijn ook nodig als er onverhoopt een plek vrijkomt in de topdivisie. Het bestuur van de vereniging wenst dit keer wel de stap naar een hoger niveau te maken.

In de laatste wedstrijd van het seizoen was het tijd voor festiviteiten. Er waren teamfoto’s voor kantinejuffrouw Tinie Roels – voor de gratis koffie – en de ouders van Michiel Majoor, die er elke week uit en thuis bij waren. Verder was er het afscheid van Daan Hettinga, die op een lager niveau zijn lichaam op kracht hoopt te krijgen. Mooi was dat uitgerekend hij het laatste punt in de vierde set maakte.

Hettinga is de enige afhaker in de spelersgroep. In principe blijft iedereen bij Compaen, slechts een enkeling zet de deur voor een vertrek nog op een kier.

In de seizoensluiter tegen Sliedrecht 2 ging het nergens meer om, maar toch werd het een leuke wedstrijd. Gesteund door enkele fanatieke spelers van het eerste gooide het meest luidruchtige team van de eerste divisie veel energie in de strijd. De bezoekers konden elke set steeds langer bijblijven of zelfs een voorsprong nemen, maar zagen Compaen telkens als eerste de finish bereiken. De setstanden waren 25-19, 25-20, 26-24 en 25-23.

Laatste Nieuws
Nieuwscategorieën
Archief