Author Archive

HENGELO – Een redelijk goed spelend Webton Hengelo, ongeveer tweehonderd met ratels, klappers en ballonnen uitgeruste supporters, een lichtshow, bloedmooie cheerleaders, een chauvinistische speaker en een lichtelijk partijdige scheidsrechter. Compaen negeerde het zaterdagavond allemaal en de boekte de zesde zege op rij in de topdivisie (1-3).

De Oostzaners staan na negen wedstrijden op twintig punten. Er zullen er in het kamp van de debutant zijn die voor zo’n score aan het einde van het seizoen getekend hadden. Mede door achterstallige wedstrijden van concurrenten slaat Compaen met de driepunter een gat naar de achtervolgers. Er is de ploeg dan ook veel aan gelegen om het duel met koploper Alterno bij de hervatting van de competitie op 10 januari in eigen huis een echte topper te laten zijn.

Het wedstrijdverslag van Hengelo-Compaen kan maar aan één speler worden opgehangen: Marvin Andringa. De geweldenaar uit Wormer was door de blokkering van de thuisploeg niet te stuiten. Misschien moet de opmars van de Oostzaners sowieso wel voor een groot deel op zijn conto geschreven worden.

De afgelopen jaren stond het volleybal op het tweede plan voor de diagonaalaanvaller, die met US al eens tweede in de B-league – de voorloper van de topdivisie – werd. Hij vocht eerst de strijd uit met een ernstige ziekte en gaf daarna de voorkeur aan werk en studie. Nu hij zich weer vol overgave op de sport stort, blijkt hoeveel talent hij bezit.

Vooral de derde set was het een one-man-show. De Oscar voor de beste bijrol ging naar de jeugdige spelverdeler Koen Baas. Hoewel heel voorzichtig de eerste donshaartjes rond zijn kin verschijnen, regisseert hij het spel al als een routinier. Met hem kwam er meer snelheid en blokkracht binnen de lijnen.

Compaen opende de wedstrijd goed, maar zag gaandeweg de eerste set het initiatief uit de handen glippen. Via 3-6, werd het 11-11 en 18-14. Hengelo scoorde enkele keren met plaatsballen en een gesloten blokkering. Het werd toen ook al duidelijk dat de grote vorm bij Lars de Boer ontbrak. Vandaag moest het van anderen komen.

Onder meer door twee uitgeslagen aanvallen van de middenblokkeerder van Hengelo werd het bij 20-21 weer spannend. In de slotfase waren de opslag van De Boer en Rick van Baar – heel kort over het net – bepalend (24-26).

Compaen opende de tweede set heel matig (5-1 en 8-4). Michiel Majoor had geen vat op de service van Tom Slaghekke. Gaandeweg kwam de ploeg beter in het spel, vooral door de inbreng van Andringa en solide passing van libero Mike Kruizinga. De score kwam in evenwicht, maar bij 21-18 was er toch weer een gaatje voor de thuisploeg. Toch lukte het Compaen om bij 24-25 op setpoint te komen. De winst ging echter naar Hengelo (27-25).

De derde set ging vrijwel probleemloos naar de Oostzaners. Vanaf 6-6 namen zij onder leiding van Andringa een voorsprong, die uiteindelijk in 19-25 resulteerde.

Dat spelbeeld zette zich voort in de vierde set. Ook nu nam Compaen na een gelijkopgaand begin (8-9) de regie in handen. Bij 13-18 leek de wedstrijd gespeeld, maar het technisch verzorgd spelende Hengelo beet nog een keer van zich af en kwam terug tot 17-19. Met een ace op een diepe opslag van Baas werd het bij 21-25 einde wedstrijd.

Volgende week mag het in opmars zijnde Next Volley in Dordrecht Compaen proberen wakker te schudden uit een mooie droom.

Foto’s:

Foto’s bij dit artikel zijn gemaakt door Tjerk Laan

Video
Hier ook een sfeer videoverslag (bron Compaen)APELDOORN – Compaen heeft zaterdag ondubbelzinnig huisgehouden in het Apeldoornse Omnisport. Na iets meer dan een uur veegden de Oostzaners de vaste bewoners keihard van de vloer in het eigen mausoleum.

Twee en een half jaar lang was Dynamo 2 heer en meester in het immense sportpaleis. De visite kreeg in die tijd vaak alle hoeken van het pand te zien. De gasten van Compaen slaagden er daarentegen wel in het immense gebouw te kraken. Met de staart tussen de benen droop de reserveploeg na drie sets af. Het leek voor dat team een typisch geval van Even Apeldoorn bellen.

Bij de eerste wedstrijd van de dag in de topdivisie ging het om de strijd tussen twee nummers 2 en om een duel tussen twee verrassend presterende debutanten. Verder was het voor Dynamo-coach Justin Sombroek een confrontatie met de vereniging waar hij zijn volleybaltalenten ontwikkelde.

Uit het programmaboekje bleek al dat de thuisploeg een lengtevoordeel zou hebben. Dynamo bracht drie dubbelemeters binnen de lijnen, terwijl Compaen daar maar éénn tegenover stelde. Met name buitenaanvaller Bram Langevoort sloeg aan het net en vanuit het achterveld de nodige punten voor de Apeldoorners binnen.

Zoals wel vaker moesten de Oostzaners het dus op brute kracht afleggen, maar aan de andere kant is hun spel enorm solide en blijft de foutenlast – met name in de slotfases van de sets -beperkt. Compaen dwingt dit seizoen keer op keer missers bij de tegenstander af.

De Zaankanters slaagden er zaterdag in om het servicegeweld van Dynamo in te tomen. Aan de andere kant had de thuisploeg problemen met de opslag van Compaen. Hierbij was er een opvallende uitblinker. Wouter Schoonenberg drijft zijn fans met poedels vanaf de achterlijn vaak tot wanhoop, maar nu blonk hij uit op dit vlak.

Zijn team liep in de openingsset constant achter de feiten aan totdat de vriendelijke reus met zijn floater aan de andere kant van het net voor hoofdbrekens zorgde. Twee aanvalsmissers van Lars de Boer betekende nog 22-22, maar onder andere via een blokkering van Schoonenberg en Marvin Andringa werd het 23-25.

In de tweede set had Compaen van begin tot einde het initiatief. Bij 18-19 was het nog spannend. Foutjes aan de kant van Dynamo waren toen beslissend (20-25).

Vervolgens mocht Koen Baas (19) de spelverdeling van Nils Augustijn overnemen. De jeugdige Hoofddorper toonde nog eens aan dat Compaen dit seizoen over twee volwaardige set-uppers beschikt. Ook in de derde set hadden de Oostzaners steeds de leiding. Weer was het de opslag van Schoonenberg die een gaatje sloeg bij 7-12. Bij 15-16 was de zaak echter weer bijna in evenwicht.

Het stabiel opererende Compaen, dat veel variatie in de aanval legde, bleef echter ook in de eindfase van deze set koelbloedig opereren (21-25).

De debutant mag na de winst met 0-3 dus rustig verder blijven dromen. Volgend seizoen tegen het eerste van Dynamo, klonk het stoer vanaf de tribune.

Foto’s
De foto’s van Dynamo 2-Compaen zijn te zien via: johnspictures.magix.net

OOSTZAAN – Compaen blijft grenzen verleggen. Een gedeelde tweede plaats in de topdivisie is het nieuwste plafond van de Oostzaanse volleybalploeg. Gevolg van de winst met 3-1 op Cito, afgelopen zaterdag.

Waar eindigt dit?, vragen ze zich onderhand af in het dorpje tussen Amsterdam en Zaandam. In de eredivisie? Nee, nuchterheid regeert in het zeeroverskamp. Feit is dat de debutant dit seizoen tot dusver opmerkelijk goed presteert.

De kwestie is ook: Wat is de sleutel van het succes? De meeste tegenstanders hebben immers meer kracht en lengte, een bredere selectie en meer financiële mogelijkheden. Toch weet Compaen onklopbare opposanten te verslaan. Er kan maar een reden voor de opmars zijn: het collectief.

Coach Sandor Rieuwers werkt met een team dat grotendeels al minimaal drie competities lief en leed met elkaar deelt. De ploeg vormt daarmee een ingespeeld orkest, dat weet te winnen van ploegen met individueel gezien betere volleyballers. Zeven van de negen spelers waren erbij toen Compaen zich op de laatste wedstrijddag wist te handhaven in de eerste divisie. Nu kunnen ze zich op de borst slaan met een tweede plek in de topdivisie.

De hemelbestorming kreeg dit weekeinde gestalte via de overwinning op het met zo veel meer talent gezegende Cito. En wat misschien wel het meeste plezier in Oostzaan deed, Compaen speelde eigenlijk helemaal niet goed.

Het collectief weet echter op de beslissende momenten te scoren, omdat het kan terugvallen op vaste, jarenlang ingeslepen patronen.

Volgens Rieuwers was het matige spel te wijten aan een slechte trainingsweek waarin er om uiteenlopende redenen nogal wat afwezigen waren. De set-ups van Nils Augustijn waren niet altijd even zuiver, puntengrossierder Lars de Boer had daardoor moeite met de hoge Cito-netverdediging en de middenblokkeerders Rick van Baar en Wouter Schoonenberg hielden maar weinig tegen.

Daar tegenover stond solide passwerk en het service- en aanvalsgeweld van routinier Marvin Andringa, die precies weet wat er in dit soort wedstrijden gevraagd wordt. Verder stookte ook de opslag van De Boer, Van Baar en Augustijn behoorlijk veel onrust bij de tegenstander.

Kenmerkend voor het ondermaats presteren was de eerste set. Ondanks drie foutieve services en drie uitgeslagen aanvallen prijkte er een winst van 25-22 op het scorebord. Het moet het leed bij Cito nog groter maken.

Het matige niveau van de Oostzaners bleef in de tweede set niet onbeantwoord. De wolkenkrabbers Jurjen Julianus en Bram van Slooten sloegen links en rechts langs de blokkering van Compaen (20-25).

De derde set liet vanaf 11-10 een heel ander beeld zien. De voor deze wedstrijd door Cito opgetrommelde reus Pieter Glerum begon foutjes te maken en dat gold voor meer van zijn teamgenoten (25-18).

Bij 16-12 in de vierde set leek Compaen simpel op de winst in de wedstrijd af te stevenen. Het werd echter nog 21-19. Toen vond Andringa het tijd om zich serieus in het strijdgewoel te storten (25-22).

Volgende week wacht Compaen Dynamo 2, een van de andere ploegen op de tweede plaats in de topdivisie. Het is in Apeldoorn de eerste uitwedstrijd uit een reeks van vier. De eerste seizoenshelft afsluiten in het linkerrijtje moet mogelijk zijn voor de Oostzaners.

Foto’s van de wedstrijd Compaen-Cito van John van Geenen zijn te vinden via:
Johnspictures


MEIJEL – Ver van huis, in het Noord-Limburgse Meijel, hebben de volleyballers van Compaen zaterdagavond een heerlijke droom beleefd. Toen ze na bijna twee uur vol heerlijke mijmeringen wakker werden, bleek het echt. Winst met 2-3 op Peelpush.

De jochies van het dorp moesten dit weekeinde heel ver reizen. Ze zaten wel twee uur in de auto. Hun moeders hadden een pan pasta meegegeven, want je weet nooit of er daar behalve vlaaien en vet varkenszwoerd voedzame waar te krijgen is. De stemming zat er vooraf goed in. Piratenliederen werden ingestudeerd, alvast voor de volgende thuiswedstrijd.

Het klonk allemaal heldhaftig, maar diep van binnen waren ze ook een beetje bang. Dit zou ook wel eens heel slecht kunnen aflopen. Die mannen van de Peel spelen al langer op dit niveau, trainen vier keer in de week en hebben meer sponsors dan Compaen leden.

De lokale televisieomroep rukte dit maal zelfs uit om de Limburgse volleybaltrots te aanschouwen. De radio deed rechtstreeks verslag. Bij Compaen zijn ze al blij met de aanwezigheid van het plaatselijke sufferdje. Met zoveel media-aandacht was er voor de spandoeken van de fans uit Oostzaan geen plek in het Meijelse sportpaleis. Het zou de aandacht van de reclameborden maar afleiden.

Ondanks die angstgevoelens hielden de zeerovers in opleiding zich vast aan het gegeven dat de topdivisie voor hen een avonturenboek is met soms ook nachtmerries, bijvoorbeeld op de dag na Halloween.

Compaen begon de wedstrijd zonder de gestopte Fred Jonk. Hij had bij de verre uitwedstrijden toch wel erg vaak last van heimwee en vond dat die anderen in de topdivisie toch wel erg groot zijn en hard slaan. Er bleven daardoor maar negen spelers over. Coach Sandor Rieuwers (52) had zich daarom ook maar in het trainingspak gehezen. De avond daarvoor had hij immers in de wedstrijd tegen Simokos 4 nog bewezen in vorm te zijn.

Dit alles in ogenschouw nemend, hoe heerlijk is het dan om met twee winstpunten in de zak huiswaarts te keren. Tactische analyses melden na een vijf setter is altijd lastig. Daarom maar een paar constateringen. Lars de Boer speelde de beste wedstrijd van het seizoen. De Ilpendammer had nog weinig last van een elleboogblessure en serveerde eigenhandig met zijn bionische arm – voorzien van brace – na een achterstand de derde set binnen.

Peelpush, dat vorige week diagonaalaanvaller Roger Fermont voor langere tijd zag uitvallen, heeft een krachtige aanval, maar is niet altijd even solide. Marvin Andringa was de thermometer van het team. Toen de kalende knaller doorkwam, ging het goed met Compaen. Michiel Majoor viel op door een aantal ketsers op de service van Peelpush, terwijl Mike Kruizinga solide passwerk liet zien.

De overwinning van 2-3 via de setstanden 25-20, 23-25, 23-25, 25-15 en 8-15 leverde Compaen een plek in het linkerrijtje van de topdivisie op. Volgende week wacht een thuiswedstrijd tegen Cito, waarna vier uitduels op het programma staan. Het is dus zaterdag de laatste kans van het jaar om de Oostzaanse stuntploeg op eigen bodem te bewonderen.

Foto’s bij dit artikel zijn gemaakt door Tjerk Laan


OOSTZAAN – Compaen heeft zaterdagavond VC Nesselande letterlijk en figuurlijk afgeserveerd. De opslag van de Oostzaners was de gasten vaak te machtig. Veel punten van de thuisploeg kwamen vanaf de achterlijn.

Rick van Baar, Koen Baas, Nils Augustijn, Michiel Majoor en Marvin Andringa wisten met hun service direct te scoren. Vaak ook leidde hun spelhervattingen tot chaos bij de tegenstander.

Compaen-coach Sandor Rieuwers was een week eerder met blocknote en videocamera in Zevenhuizen wezen kijken en dat leverde hem een schat aan kennis op. Hij wist daarmee hoe de aanvalsopbouw van de Zuid-Hollanders te verstoren.

In de wedstrijd van dit weekeinde werd duidelijk dat als de passing op orde is Nesselande voldoende mogelijkheden heeft voor handhaving in de topdivisie. Met name krachtpatser Chris van Mullem kwam verschillende keren goed door. Ook in verdedigend opzicht viel er op de ploeg weinig aan te merken.

Het duel van zaterdagavond was ook een confrontatie tussen twee nieuwkomers op dit niveau. Compaen profiteerde van de terugtrekking van Haaglanden, terwijl voor het in de tweede divisie uitkomende Nesselande het lot gunstig gezind was na de promotie van Zaanstad naar de eredivisie.

Zonder echt tot grootste daden te komen, behaalden de Oostzaners een vrij eenvoudige zege. Compaen begon de eerste set met Andringa als diagonaalaanvaller in plaats van Daniël Homburg. Tot 10-10 ging deze gelijk op, waarna Van Baar met zijn service via 16-12 het beslissende gat sloeg (25-20).

De tweede set mocht Koen Baas de regie voeren in plaats van Augustijn. De spanning bleef nu iets langer en bij 15-16 hadden de gasten zelfs de leiding. Dit keer was het Baas die met zijn opslag bepalend was (18-16). Nesselande bleef in het spoor, maar verloor uiteindelijk toch (25-22). Opvallend was dat ook het laatste punt in deze set kwam via een foutieve service van het team van Richard Rademaker.

In de derde set, met Homburg op de plek van Andringa, was het geloof bij Nesselande totaal verdwenen. Compaen wandelde naar een eenvoudige winst van 25-15.

Met de drie winstpunten blijven de Oostzaners keurig in de subtop van de topdivisie. Compaen volleybalde zaterdag voor de eerste keer in het shirt van de nieuwe hoofdsponsor, Noordhollands Dagblad.

Na de wedstrijd werd bekend dat de selectie niet meer kan beschikken over Fred Jonk. De Edammer heeft besloten te stoppen, omdat de inspanningen voor hem niet opwegen tegen de hem gegunde speeltijd. Dit betekent dat Compaen nog slechts negen spelers telt. Teleurgestelde of naar het volleybal terugverlangende spelers kunnen zich in Oostzaan melden.

Compaen maakt zaterdag de verre reis naar Meijel, waar kampioenskandidaat Peelpush wacht.

Foto’s van John van Geenen van de wedstrijd Compaen-VC Nesselande zijn te zien via: http://johnspictures.magix.net/album/alle-albums/!/oa/7165259/


BORNE – Het werd uiteindelijk een Twentse lente voor Compaen in Borne. De overwinning van 1-3 van zaterdagavond op Apollo zou wel eens een voorteken voor mooie tijden in de topdivisie kunnen zijn.

De overtuigende zege was een signaal dat de Oostzaanse volleyballers ook op dit niveau een tegenstander hun wil kunnen opleggen. Bij die onverwachte stap naar boven was er de afgelopen zomer toch de vraag of het team kwalitatief gezien wel klaar was voor die promotie. Die twijfels waren er ook omdat de gehoopte versterkingen uitbleven en Compaen met de de zelfde smalle selectie uit de eerste divisie doorging.

Onzekerheden waren er zeker ook afgelopen zaterdag. De sleutelspelers Rick van Baar (ziekte en schouderblessure), Lars de Boer (armblessure) en Marvin Andringa (kuitblessure) hadden de voorafgaande week immers niet of nauwelijks getraind. Vlak voor de wedstrijd kwam er bovendien de tegenvaller dat het spandoek met de zeeroversdoodskop om religieuze redenen van de muur van sporthal ‘t Wooldrik moest.

Van de twijfelgevallen was er alleen een reserverol voor sterspeler De Boer. Andringa ging tegen Apollo door waar hij tot zijn uitvallen vorige week mee bezig was: onophoudelijk scoren op linksvoor en bij het serveren bommetjes neerleggen. Van Baar leek alleen bij de opslag last van zijn kwetsuur te hebben.

Twee facetten waren zaterdag cruciaal voor het resultaat. Op de eerste plaats had de tegenstander moeite om hun hoogte en kracht op de juiste wijze te kanaliseren. Legio smashes en services belandden buiten de lijnen of in het net.

Compaen stelde daar een strak spelletje tegenover. De ploeg nam in de eerste set (20-25)na 14-14 en in de tweede set (18-25) al na 7-6 afstand van de tegenstander. De derde set modderden de Oostzaners met de ontvangst van de service en de eigen opslag (25-18).

De vierde set, met De Boer in de basis en daardoor Andringa als diagonaal en Nils Augustijn als spelverdeler, liet tot 13-14 spanning zien. Hierna was een lange opslagserie van Michiel Majoor doorslaggevend (16-25).

Wat verder bepalend was voor de uitslag waren de ingrepen van coach Sandor Rieuwers. Compaen mag dan geen brede bank hebben, maar de invallers wisten wel telkens kwaliteit aan het team toe te voegen.

Met de eerste driepunter van het seizoen stijgt de debutant naar een middenmootpositie. Volgende week is er geen wedstrijd en daarna is er in de eigen sporthal de ontmoeting met Nesselande, dat voor Compaen eigenlijk ook winst moet kunnen opleveren.

Foto’s bij dit artikel zijn gemaakt door Tjerk Laan


OOSTZAAN – Tot 6-5 in de vierde set en met een voorsprong van 2-1 in sets leek er zaterdagavond niets aan de hand voor Compaen in de wedstrijd tegen US. Op die stand sloeg het noodlot toe voor de Oostzaners. Uitblinker Marvin Andringa moest met een blessure naar de kant en dat betekende de kentering in de wedstrijd (2-3).

De linkshandige buitenaanvaller uit Wormer was met zijn opslag en smashes een doorlopende kwelgeest voor de Amsterdammers. De man, die als enige van zijn team ooit eerder op dit niveau uitkwam, traint dit seizoen weer twee keer in de week en dat betaalt zich uit.

Andringa nam de rol van puntenverzamelaar Lars de Boer met verve in. De steraanvaller moest in de derby noodgedwongen min of meer anoniem figureren. Een dikke laag verband om zijn rechterarm vertelde zijn verhaal. Hij kon hierdoor niet zijn krachtige aanvalsarm aanspreken.

Compaen leek weg te komen met die geduchte verzwakking. Totdat Andringa met kramp in de kuit naar de kant moest. Over deze tegenslag kwam de debutant in de topdivisie niet heen. Anders dan bij veel opponenten moet het bij de Oostzaners van een select gezelschap komen. De smalle bank bij Compaen werd in de wedstrijd tegen US doorslaggevend.

Invaller Michiel Majoor kon Andringa niet doen vergeten, terwijl zijn uitvallen het team ook mentaal een optater leek te geven. De andere spelers gingen fouten maken die ze in de fase hiervoor niet maakte.

Compaen-US was een beladen wedstrijd, want hier stonden de nummer twee en een van de eerste divisie B van vorig seizoen in het veld. Toen werden het twee vijfsetszeges voor de Amsterdammers en dat werd het zaterdag dus weer.

De derby liet slechts bij tijd en wijle goed volleybal zien. Vaak waren het duidelijke missers die de tegenstanders punten bezorgden.

Matig spel van Compaen zorgde in de eerste set voor een tussenstand van 14-21. Mede door de opslag van De Boer en saves van Mike Kruizinga kwam de malaise bij US terecht, waardoor het bij 21-23 nog spannend werd. Een slim geslagen aanval, US liet soms zien een universitair team te zijn, betekende 23-25.

Met Koen Baas als spelverdeler namen de Oostzaners in de tweede en derde set het initiatief. US kon onvoldoende blokkering tegen de aanval van met name Andringa neerzetten. Via 25-21 en 25-22 werd het 2-1 in sets.

Na de eerder gememoreerde tussenstand van 6-5 in de vierde set ging het dus helemaal fout voor Compaen. De ploeg zakte weg naar een dramatisch niveau en via 18-25 en 8-15 kon US de eerste competitiezege begroeten.

De formatie van trainer/coach Sandor Rieuwers wacht zaterdag in het verre Borne de confrontatie met Apollo, bepaald geen hoogvlieger in de topdivisie. Het herstel van de Boer en Andringa zal cruciaal zijn voor deze ontmoeting.

Foto’s: John van Geenen – johnspictures.nl


APELDOORN – Een verlies met perspectief. Zo valt de nederlaag van Compaen tegen Alterno te omschrijven. Hoewel de Oostzaners met 3-1 onderuit gingen, was er na afloop toch een goed gevoel.

In de volleybalhoofdstad van Nederland was het een confrontatie tussen een debutant in de topdivisie en een team dat volgend seizoen net als buur Dynamo ook op het hoogste niveau wil uitkomen.

Het versterkte Alterno eindigde afgelopen competitie als tweede en gaat voor verbetering van die klassering. Compaen daarentegen speelt in dezelfde samenstelling als die vorig seizoen tweede werd in de eerste divisie. Vooraf was er bij Compaen dan ook de vrees voor een oorwassing, maar dat viel alles mee. Mogelijk had dit ook te maken met het feit dat de thuisploeg verschillende spelers miste.

Dat de punten naar de favoriet in deze strijd ging, was vooral een gevolg van de opslag. Alterno had met Jorn Huiskamp, Jasper Smit en Marco van Zuidam volleyballers die met hun service punten wisten te maken. Bij Compaen slaagde daar alleen wisselspeler Fred Jonk consequent in. Gevolg van dit overwicht was ook dat de Oostzaners onvoldoende de middenblokkeerders in het spel konden betrekken en daarmee te zwaar moesten leunen op Lars de Boer, Marvin Andringa en Daniël Homburg.

De opslag was zeker cruciaal in de eerste set. Compaen, dat begon onder leiding van spelverdeler Koen Baas, serveerde in deze fase liefst zes keer fout. Toch bleef het tot 21-20 spannend, waarna de bommetjes van Huiskamp de doorslag gaven (25-21).

Dat Compaen zich achteraf toch nog misdeeld voelde, vloeide voort uit het spelbeeld in de tweede set. Hoewel de Oostzaners bij 22-19 kansloos leken, wisten ze toch nog drie setpoints te vergaren. Een rondje achterin van Michiel Majoor sorteerde niet het beoogde effect en het werd 31-29 in Apeldoorns voordeel.

In de derde set was er een opvallende hoofdrol op service voor Wouter Schoonenberg. De zachtaardige reus uit het Oosten moet vaak bij de opslag plaatsmaken. Zo wordt voorkomen dat hij achterhoofden van medespelers raakt of de pot moet spekken omdat de bal onder het net doorgaat. Dit keer wist hij echter de stand van 9-7 naar 9-15 te tillen. Bij 14-17 leek het nog even spannend te worden, maar Compaen wist de marge te consolideren (20-25).

Die meevaller kreeg geen vervolg in de vierde set. In de beginfase stapelden de Oostzaners tegen de uiteraard meer geroutineerde tegenstanders fout op fout. Bij 7-2 en 11-4 leek het zelfs pijnlijk te worden. De schade kon uiteindelijk beperkt worden tot 25-18 en daarmee kwam de eindstand van 3-1 op het scorebord.

Compaen treft komende zaterdag om 18 uur de vrienden van US, de kampioen van de eerste divisie B van vorig seizoen. Het wordt ongetwijfeld een hete confrontatie om de eer van groot Amsterdam.

Foto’s zijn gemaakt door Tjerk Laan


OOSTZAAN - Compaen heeft het avonturenboek van de Topdivisie zaterdagavond succesvol geopend. Gelijk in het eerste hoofdstuk – met als tegenspeler Sliedrecht Sport – werd het een thriller, die met 16-14 in de vijfde set zijn beslag kreeg.

Maandenlang was er uitgekeken naar de 20ste september 2014. De club uit het dorpje tussen Amsterdam en Zaandam zou op deze dag zijn debuut maken op het één na hoogste niveau van volleyballend Nederland.

Om dit mogelijk te maken, ging de afgelopen tijd een groep enthousiastelingen de boer op om voldoende hulptroepen te strikken. De vereniging onderkende de door de terugtrekking van Haaglanden geboden kans en besloot deze aan te grijpen.

Om het financieel mogelijk te maken ging de club, met net iets meer dan tweehonderd leden, de boer op. De pet ging rond door de Oostzaanse straten Haal, Heul en Kerkbuurt en er ontstond voldoende budget om de hoge kosten te kunnen dekken.

Daarbij moest Compaen het ook hebben van buitenkansjes. De noodzakelijke ballenstandaard en quickmops kwamen uit de overbodige boedel van Abcoude. Luttele uren voor de wedstrijd lukte het om tot overeenstemming te komen met die vereniging. Wachten is nu nog op de aanschaf van een speciale scheidsrechterstoel. Compaen hoopt deze via een in verval geraakte topploeg te betrekken, zodat er niet opnieuw een collecte moet komen.

Bijna dreigde er nog een grote financiële tegenvaller toen tijdens het inspelen voor de wedstrijd een gloednieuwe bal door de geopende deur in de sloot achter de sporthal belandde. Om Compaen voor zo’n klap te behoeden, wisten Rick van Baar en Wouter Schoonenberg deze luttele minuten voor aanvang van het duel uit het water te vissen.

Tegen deze achtergrond is het begrijpelijk dat Compaen als underdog begon in het duel met Sliedrecht, dat in de breedte misschien wel de beste vereniging van Nederland is. De Oostzaners moeten het doen met dezelfde spelers als vorig seizoen – tweede in de eerste divisie B -, terwijl de tegenstander net als veel andere teams in de topdivisie zich geducht wist te versterken.

De gespiegelde krachtsverhouding werd in de eerste set in de bloedhete sporthal ook werkelijkheid. Compaen stapelde fout op fout en zeker de helft van de 25 punten van Sliedrecht ontstonden door eigen toedoen. Het ronde rood-wit-blauw ketste te vaak van de onderarmen van de passers of belandde bij de opslagen buiten de lijnen.

De thuisploeg was daarna over de zenuwen heen. De tweede set liet een ongekende spanning zien. De moppers moesten bijna ook het angstzweet van de toeschouwers opdweilen. Compaen morste verschillende setpoints om uiteindelijk via een blokkering van Lars de Boer en Rick van Baar via 30-28 te winnen.

Die spanning was er in de derde set tot 19-18. Hierna liep het solide passende Sliedrecht, met middenspeler Michael van Leeuwe als uitblinker, uit naar 21-25.

In de vierde set besloot Compaen-coach Sandor Rieuwers tot een dubbele wissel. Benjamin Koen Baas mocht spelverdelen en nestor Marvin Andringa kwam in de plaats van Michiel Majoor. Het bleek achteraf een succesvolle ingreep.

Beiden wisten met hun service druk op de tegenstander te leggen, terwijl Andringa ook meer kracht in de aanval van Compaen bracht. Verder bleven Lars de Boer en Daniël Homburg op een hoog niveau presteren. Ondertussen ging Sliedrecht ook meer foutjes maken.

Dat laatste werd het team uiteindelijk ook noodlottig. De Zuid-Hollanders hadden de wedstrijdwinst in de vijfde set voor het grijpen, maar verloren door eigen falen in de slotfase. Die missers leidde tot dolle vreugde in het Oostzaanse kamp. Er is immers het besef dat voor Compaen elk gewonnen punt meegenomen is.

Volgende week mag de oud-papierclub uit Oostzaan het opnemen tegen de leaseauto’s van Alterno. Op voorhand lijkt het opnieuw een ongelijke strijd te worden.

NHD hoofdsponsor Compaen
ALKMAAR – Het Noordhollands Dagblad is de komende drie jaar hoofdsponsor van de herenselectie van Compaen. Het logo van het bedrijf zal vanaf dit seizoen het shirt van de spelers en begeleiding sieren. Zij komen deze competitie voor het eerst uit in de topdivisie en horen daarmee globaal tot de beste twintig ploegen van ons land.

Het Noordhollands Dagblad omvat acht edities die elk in een regio in de provincie Noord-Holland uitkomen. De gezamenlijke oplage ligt rond de 120.000 abonnees. Daarnaast bekijken dagelijks honderdduizenden personen de digitale producten van het bedrijf. Het Noordhollands Dagblad is onderdeel van Holland Media Combinatie, waartoe ook de uitgaven Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad en Gooi- en Eemlander behoren.

Het Noordhollands Dagblad kijkt er naar uit om de volleybalvereniging te ondersteunen. Aan de andere kant is  Compaen ook blij met deze aansprekende sponsor. Het bestuur van de Oostzaanse vereniging hoopt dat deze verbintenis andere bedrijven op het spoor zet om ook via Compaen reclame te maken.

De Oostzaanse volleyballers beginnen het seizoen zaterdag om 18 uur met een thuiswedstrijd tegen Sliedrecht Sport. Compaen zal dat doen met dezelfde selectie als vorig seizoen.

Compaen, dat is vernoemd naar de middeleeuwse zeerover, is in 1961 opgericht. In tegenstelling tot de landelijke trend kent de dorpsvereniging een stijgend ledental. Aan het huidige seizoen doet Compaen met tien senioren- en vijftien jeugdploegen mee.

Laatste Nieuws
Nieuwscategorieën
Archief