Author Archive


OOSTZAAN – Compaen is gisteren op een roemruchte vloer aan een historisch seizoen begonnen. In sporthal De Vang in Zaandam, waar zich ongeveer veertig jaar geleden internationale volleybalklassiekers voltrokken, startten de Oostzaners met het eerste seizoen in de Topdivisie.

Niet eerder behoorde Compaen tot de beste twintig teams van ons land. De formatie van trainer/coach Sandor Rieuwers stelt zich ten doel zich te handhaven in het debuutjaar.

De nieuwkomer moet dat vrijwel zeker doen met de zelfde formatie als waarmee de afgelopen competitie werd gespeeld. Een selectie van tien spelers gaan voor behoud. Het verschil ten opzichte van afgelopen seizoen moet mogelijk komen van enkele functiewisselingen en tactische veranderingen.

De jeugdige formatie hoopt met een intensief voorbereidingsprogramma een basis te leggen voor een leuke competitie. Gelijk komend weekeinde wacht er in de eigen Oostzaanse sporthal al een interessante confrontatie met US, dat eveneens uit de eerste divisie promoveerde.

Wellicht nog uitdagender is de beladen ontmoeting met eredivisionist Zaanstad op 27 augustus om 20 uur in Oostzaan. Vervolgens gaat Compaen naar Slagharen voor het Piepertoernooi. Op 5 september treft de debutant in Aken een ploeg met Duitse postbodes, waarna op de volgende dag het Kermistoernooi in Meijel op het programma staat.

In de laatste week van de voorbereiding zijn er nog oefenduels met US 2 en Spaarnestad. Hierna moet Compaen klaar zijn voor de seizoenopening tegen Sliedrecht op 20 september om 18 uur in de eigen speelhal.

Logo Compaen

Sandor Rieuwers, trainer Heren 1

OOSTZAAN – De herenselectie van Compaen wordt ook komend seizoen begeleid door trainer/coach Sandor Rieuwers. De 52-jarige Zaandammer is al vele jaren als speler en trainer verbonden aan de Oostzaanse volleybalvereniging.

Het bestuur van de club heeft er vertrouwen in dat Rieuwers de ploeg binnen afzienbare tijd kan laten uitgroeien tot een stabiele topdivisionist.

De trainer, die in zijn oefenstof ALO-theorie combineert met zijn eigen ervaring als volleyballer, ziet voldoende mogelijkheden bij Compaen. Met enkele aanvullingen op de bestaande spelersgroep denkt hij met het jeugdige team volgend seizoen het kampioenschap in de eerste divisie of handhaving in de topdivisie te kunnen bereiken.

Compaen eindigde afgelopen seizoen voor de tweede achtereenvolgende keer als tweede. Die plaats geeft recht op het spelen van opvullingswedstrijden tegen SVS uit Schalkhaar, voor een eventueel vrij te komen plek in de topdivisie. Het is nog niet bekend of de nummer twee uit de eerste divisie A van deze mogelijkheid gebruikmaakt. Compaen heeft al eerder aangegeven de stap hogerop graag te willen maken.


OOSTZAAN - Compaen heeft zaterdagavond het seizoen op waardige wijze afgesloten. De voormalige angstgegner Sliedrecht 2 werd met 4-0 verslagen.

Voor de Oostzaners betekende dit voor de achtste keer – bijna de helft van alle wedstrijden – een maximale score. Met 77 punten werd het eindresultaat van de vorige competitie benaderd, terwijl er nu twee duels minder op het programma stonden.

Het zijn zaken die het seizoen voor Compaen geweldig maakten. Verder waren er positieve ontwikkelingen bij verschillende spelers. Daniël Homburg is op weg een topper op dit niveau te worden, Lars de Boer blijft zijn grenzen verleggen, Koen Baas wordt een volwaardige spelverdeler en nieuwkomer Rick van Baar weet aan te haken.

Het is dus allemaal niet genoeg om kampioen te worden, omdat US op alle fronten beter is. De titel gaat terecht naar Amsterdam.

Compaen zet zich de komende weken in om ook over een in de breedte sterke selectie te kunnen beschikken. Talenten en gearriveerde volleyballers uit de omgeving zullen worden benaderd of kunnen zichzelf aanmelden.

Met twaalf topspelers moet na twee tweede plaatsen het kampioenschap in de komende competitie een feit worden. Die zijn ook nodig als er onverhoopt een plek vrijkomt in de topdivisie. Het bestuur van de vereniging wenst dit keer wel de stap naar een hoger niveau te maken.

In de laatste wedstrijd van het seizoen was het tijd voor festiviteiten. Er waren teamfoto’s voor kantinejuffrouw Tinie Roels – voor de gratis koffie – en de ouders van Michiel Majoor, die er elke week uit en thuis bij waren. Verder was er het afscheid van Daan Hettinga, die op een lager niveau zijn lichaam op kracht hoopt te krijgen. Mooi was dat uitgerekend hij het laatste punt in de vierde set maakte.

Hettinga is de enige afhaker in de spelersgroep. In principe blijft iedereen bij Compaen, slechts een enkeling zet de deur voor een vertrek nog op een kier.

In de seizoensluiter tegen Sliedrecht 2 ging het nergens meer om, maar toch werd het een leuke wedstrijd. Gesteund door enkele fanatieke spelers van het eerste gooide het meest luidruchtige team van de eerste divisie veel energie in de strijd. De bezoekers konden elke set steeds langer bijblijven of zelfs een voorsprong nemen, maar zagen Compaen telkens als eerste de finish bereiken. De setstanden waren 25-19, 25-20, 26-24 en 25-23.


Meijel – Compaen heeft door een onverwacht moeizame overwinning op Peelpush 2 de tweede plek veiliggesteld.

De Oostzaners leken bij een achterstand van 2-0 in sets zelfs te verliezen van de degradatiekandidaat uit Meijel. Alsof de knetterharde muziek voorafgaand aan de wedstrijd en de vele reiskilometers ook voor volgend seizoen gegarandeerd moesten worden, zo gemakzuchtig trad Compaen in de eerste en tweede set op. Een dikke 0-4 had de kans op herhaling van het uitje Meijel een stuk kleiner gemaakt. De twee winstpunten voor Peelpush kunnen weleens betekenen dat het team via pd-duels het leven in de eerste divisie weet te rekken.

Compaen liet in de eerste en tweede set ruime marges liggen. Vooral door sublieme pipe-aanvallen van Lars de Boer leek er lang niets aan de hand. Bij 23-24 had Michiel Majoor de kans de eerste set binnen te smashen, maar hij sloeg in de blokkering. Hierdoor kon Peelpush alsnog de winst grijpen. Gesterkt door dit succes groeide de ploeg in de wedstrijd. Het team gaf Compaen een lesje verdedigen en wist ondanks een achterstand van 4-10 ook de tweede set te winnen.

Hierna begonnen de krachten bij Peelpush toch wat af te nemen. Steeds vaker belandden aanvallen buiten de lijnen, terwijl bij Compaen Daniel Homburg ook steeds beter ging spelen. De vijfde set werd een spannende aangelegenheid met een voor Peelpush teleurstellend einde. Op 13-14 negeerde de scheidsrechter het signaal van de lijnrechter, waardoor het 2-3 voor Compaen werd.


AMSTERDAM- Compaen heeft zaterdagavond een mogelijk feestje voor US verknald. Met een onvervalste vijfpunter bij de reserves van de studentenclub voorkwamen de Oostzaners een kampioenschap van de hoofdmacht.

Het eerste team van de Amsterdamse vereniging moet zo nog twee weken wachten op de titel. Troostprijs is dat die dan in eigen huis gevierd kan worden. US 1 won met 1-3 van nummer drie VCN, waardoor Compaen na de 0-4 nog maar twee punten nodig heeft voor een zekere tweede plek.

In de resterende twee duels is er voor de formatie van coach Sandor Rieuwers ook de opdracht om het puntentotaal van 77 van vorig seizoen te verbeteren. Die score kwam er na 22 wedstrijden, terwijl de teller nu na 18 duels op 69 staat.
Een ongekend resultaat dat in bijna alle andere poules wel tot een koppositie zou leiden.

In de wedstrijd bleek dat US 2 de door Nevobo geboden kans – om het eerste team te kunnen helpen – met beide handen wilde aangrijpen. Hoewel slechts uitkomend met acht spelers en actief zonder libero maakte het geroutineerde team een gedreven indruk. Aan alles was te zien dat het team met liefde een complot wilde smeden.

Drie sets lang (20-25, 22-25 en 23-25) was het verschil minimaal. US scoorde vaak via de blokkering van Compaen, terwijl de thuisploeg met de opslag ook regelmatig libero Mike Kruizinga met succes onder vuur nam. Was het bij de eerdere ontmoeting diagonaalspeler Dirk de Bruin die zorgde voor de setwinst in Oostzaan, dit keer maakte hij juist in de cruciale fases van de sets foutjes.

Bij Compaen was Lars de Boer weer ouderwets op dreef. Gezien de lage sporthal kreeg hij de opdracht om met zijn sprongservice vol gas te geven en dat bleek een succesvolle tactiek. Verder was hij vanaf midachter praktisch onblokbaar.

Verder was er een nuttige inbreng van Daniël Homburg en wisten de beide spelverdelers Nils Augustijn en Koen Baas met aces uit de opslag te scoren.
Laatstgenoemde jonkie kwam vanaf het einde van de tweede set in het veld. Leuk om te zien hoe het bluffertje met steeds meer verve het spel bij Compaen kan leiden. Mede door zijn opslag werd het in de vierde set 14-25. De Oostzaners wilden nog wel, terwijl de US-reserves inzagen dat zij niet aan de verenigingsopdracht hadden kunnen voldoen.

embleem CompaenOOSTZAAN - Compaen stevent af op prolongatie van de tweede plaats in de eerste divisie B. De Oostzaners wonnen zelf met de maximale score van Taurus 2, terwijl concurrent VCN drie punten liet liggen bij Spaarnestad in Haarlem.

De zeeroversploeg heeft daardoor nu negen punten voorsprong op VCN, maar heeft wel een wedstrijd meer gespeeld. De rivaal uit Capelle aan de IJssel heeft bovendien een lastiger programma. Zo treft dat team aanstaand kampioen US volgende week. Het heeft er daarmee alle schijn van dat Compaen het eindresultaat van vorig seizoen weet te herhalen.

Anders dan in de lagere klassen levert zo’n tweede plaats niets op. De Oostzaners blijven voor promotiekansen afhankelijk van terugtrekkingen op een hoger niveau.

Compaen had het in de wedstrijd tegen Taurus 2 alleen lastig in de tweede set. Toen ook moest de thuisploeg drie setpoints wegwerken om met 28-26 te kunnen zegevieren.

Hoewel bij verschillende spelers van Taurus de shirts strak om de buiken stonden, lieten ze bij het inslaan imponerend bonkwerk zien. Toen het om de punten ging, was het minder opvallend.

Daniël Homburg ging op rechtsvoor en -achter verder waar hij vorige week was geëindigd: aan de lopende band scoren. Lars de Boer was vanaf linksvoor en midachter ook weer nauwelijks te stoppen. Verder functioneerde de opslag optimaal, waardoor Taurus in grote problemen kwam.

Leuk was dat de eind tweede set ingevallen spelverdeler Koen Baas de wedstrijd mocht voltooien. Zo stond er grotendeels een team in het veld met een gemiddelde leeftijd van net boven de 20 jaar. De eindstanden van de overige sets waren 25-18, 25-16 en 25-10.

Foto’s – Foto’s van de wedstrijd zijn te zien op de facebookpagina van Volleybalvereniging Compaen.


NIEUWEGEIN – Een weinig geïnspireerd Compaen heeft zaterdagmiddag een voorspelbare overwinning van 1-3 behaald bij NVC in Nieuwegein. Het werd een zege zonder glans.

Er waren bij de Oostzaners niet veel lichtpuntjes in het duel met de degradatiekandidaat. Diagonaalaanvaller Daniël Homburg kon terugkijken op een uitmuntende wedstrijd, terwijl Wouter Schoonenberg en Rick van Baar tevreden konden zijn over hun blokpunten.

Voor het overige was er weinig weinig positiefs uit sportcentrum Merwestein te melden. Michiel Majoor scoorde aanvallend een onvoldoende, de bal en libero Mike Kruizinga waren geen vriendjes en Lars de Boer maakte ongewoon veel foutjes.

Gelukkig trof het niet bijster gemotiveerde Compaen een matige tegenstander, die bij fases de fouten opeenstapelde. Alleen in de tweede set kregen de Oostzaners de rekening voor het ondermaats presteren (25-21), nadat de openingsset nog met 21-25 gewonnen ging. De verdediging liet het afweten op de geplaatste aanvallen van NVC en de Boer wist verschillende setups niet af te maken.

Voor coach Sandor Rieuwers was dat resultaat reden om in te grijpen. Spelverdeler Nils Augustijn stond in het veld bij de start van de derde set, hoewel hij pas de voorafgaande nacht terugkeerde van wintersport. Rick van Baar kwam in de plaats van Daan Hettinga.

Met deze wisselingen werd het allemaal iets beter bij Compaen, zonder echt te overtuigen. Na een achterstand van 3-0 in de derde set werd het een redelijk simpele 20-25.

Bij 15-11 voor NVC leek het op een vijfde set uit te draaien. Het slotwoord was echter aan Homburg, die met zijn opslag de libero van de thuisploeg in problemen bracht. Via 19-25 kwam het trage duel ten einde.


OOSTZAAN – Compaen heeft zaterdagavond in Peelpush 2 het medicijn gevonden om de domper van vorige week weg te spoelen. Op het gevoelige verlies tegen concurrent VCN volgde deze competitieronde een klinkende 4-0 tegen de nummer laatst van de ranglijst.

Het was de vijfde keer dit seizoen dat Compaen de maximale score behaalde. De Oostzaners blijven met deze uitslag twee punten voorsprong behouden op Capelle, dat tot een zelfde resultaat wist te komen.

Vooraf was de vraag hoe het met de motivatie gesteld zou zijn na de nederlaag van een week eerder. Achteraf bleek dat de scherpte in voldoende mate aanwezig was om het enthousiaste Peelpush naar een reguliere nederlaag te spelen. Na iets meer dan vijf kwartier stond de 4-0 op het bord en konden de Limburgers de verre terugreis ondernemen.

De reserveploeg uit Meijel kon alleen in de tweede set in het spoor van Compaen blijven. Mede door eigen slordigheden – met name in de pass –
konden de gasten de schade beperken tot 25-22.

De overige sets lieten met eindstanden van 25-16, 25-17 en 25-16 aan duidelijkheid niets te wensen over. Compaen wist het verschil onder andere te maken door een sluitende blokkering, terwijl deze nogal eens aan kritiek onderhevig is. De middenmannen Rick van Baar en Wouter Schoonenberg hadden dit keer goed oog op de aanvallen van de tegenstander.

De wedstrijd van zaterdagavond was vooral het duel van Koen Baas. De 18-jarige spelverdeler mocht vanaf het einde van de eerste set zijn talenten tonen.
Hij liet zien dat hij zich positief ontwikkelt en steeds meer groeit naar het niveau dat nodig is in de eerste divisie. Vooral tussen de Hoofddorper en diagonaalaanvaller Daniël Homburg klikte het uitstekend.


OOSTZAAN – Compaen is dit seizoen zonder overwinningen in de topwedstrijden gebleven. Tegen King Software/VCN ging zaterdag de laatste kans daarop verloren (1-3).

De ploeg uit Capelle aan den IJssel won eerder met dezelfde cijfers van de Oostzaners, terwijl aanstaand kampioen US twee keer in vijf sets te sterk was. Compaen blijft nog wel op de tweede plaats in de eerste divisie B staan doordat het – anders dan VCN – tegen de kleintjes weinig steken laat vallen.

De marge is drie punten, terwijl de concurrent US nog treft. De kans op een herhaling van het resultaat van de vorige competitie is daarmee groot voor Compaen.

Duidelijk is dat de zeeroversformatie in de onderlinge confrontaties met de rivalen in de lengte en de breedte te kort schiet. Hoewel het team in Lars de Boer misschien wel de beste speler op dit niveau heeft, blijken dan kracht en lengte onvoldoende aanwezig.

Tegen de dubbele meters van VCN vocht Compaen een ongelijke strijd uit. Daniël Homburg en Michiel Majoor konden mede door minder solide spelverdeling van Nils Augustijn geen gaten vinden in de hoge en gesloten blokkering van de gasten. Dit lukte alleen De Boer en supersub Marvin Andringa.

Aan de andere kant slaagt de netverdediging van Compaen er onvoldoende in aanvallen van de tegenstander te pareren. Vooral door de verzorgde passing van VCN kwam dit euvel duidelijk naar voren.

Het moest al met al, net als eerder in de toppers, te veel van te weinig spelers komen bij Compaen. De Oostzaners hebben dan wel dit seizoen een ‘bredere’ bank dan voorheen, maar beschikken bij lange na niet over zo’n volledige selectie als US en VCN. Bij die teams zijn alle twaalf spelers meer volwaardige volleyballers voor het niveau van de eerste divisie.

Om de stap naar de absolute top van de eerste divisie en dus promotie naar de topdivisie te maken, moet er dus nog het nodige gebeuren bij de dorpsclub uit de Zaanstreek om de ambities te kunnen waarmaken.

De setstanden waren 23-25, 24-26, 25-19 en 21-25.

Voor de uitslagen, standen en programma kijk onder button: Sportstanden


DEN DUNGEN – Compaen kon zaterdagavond na de vijfpunter op Particolare DS de polonaise lopen. Het feestgedruis was in het carnavaleske Den Dungen voorbestemd voor de thuisploeg, maar de Oostzaners waren de spelbrekers.

De voortekenen voor de kampioen van vorig seizoen waren nog wel gunstig. Voor de wedstrijd produceerde Compaen-libero Mike Kruizinga een onvervalste ketser op de opslag van de adjudant van de Raad van Elf. De kleine man in het afwijkende shirt zou er gedurende het duel nog verschillende op laten volgen, maar dat bleek achteraf niet doorslaggevend.

Met de tweede 4-0 haalde Compaen ondubbelzinnig zijn gram op het team dat de afgelopen competitie promotie naar de topdivisie in de weg stond. Het optimale resultaat had nog een gunstige bijkomstigheid. In de strijd om de tweede plaats – mogelijk belangrijk bij terugtrekkingen en afzien van promotie van andere ploegen – namen de Oostzaners vijf punten afstand van King Software VCN. Dit betekent dat bij de onderlinge confrontatie op 8 maart Compaen de tweede plaats in de rangschikking wel zo ongeveer kan veiligstellen.

Bij de wedstrijd van zaterdag in De Misse was het de vraag hoe Compaen het verlies van vorige week tegen aanstaand kampioen US zou verwerken. De Oostzaners hadden het geluk dat zij deze speelronde de juiste ploeg op het juiste moment troffen. Ongeveer de helft van het aantal volleyballers van Den Dungen was geblesseerd, waardoor dat team ernstig verzwakt aantrad.

De reserves en spelers van het tweede team weerden zich, gesteund door een heus fanfarekorps en de carnavalsprins, enthousiast. Het bleek echter onvoldoende om met uitzondering van de derde set serieus winstkansen te creëren. Het labiele spel van Compaen leek toen tot setverlies te leiden, maar in de slotfase was het geluk aan de zijde van de gasten (24-26).

Dat gebrek aan scherpte zorgde er in de eerste set nog voor dat Compaen ondanks een voorsprong van 5-15 nog bijna in de problemen kwam (22-25). In de tweede en vierde set (22-25 en 17-25) was het initiatief voortdurend bij de Oostzaners.

Aan het einde van de wedstrijd kwam spelverdeler Koen Baas nog in het veld. Hij tekende samen met Wouter Schoonenberg voor de mooiste actie van de avond. Een korte set-up bombardeerde de reus uit het Oosten binnen de drie-meterlijn naar beneden.

Laatste Nieuws
Advertentie
Nieuwscategorieën
Archief