Author Archive

OOSTZAAN – Vandaag (woensdag 23 juli 2014) Dag van nationale rouwis een dag van nationale rouw vanwege de vliegtuigramp in Oekraïne. Veel Nederlanders zijn omgekomen en ook in de gemeente Oostzaan wordt daarbij stilgestaan.

De vlag hangt halfstok en de kerkklokken zullen luiden in de vijf minuten voordat het vliegtuig met stoffelijke overschotten van slachtoffers landt op vliegveld Eindhoven.

Verder wordt na landing van het vliegtuig een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers, de gemeente Oostzaan roept haar inwoners op daaraan mee te doen. Dit is naar verwachting rond 16.00 uur en wordt onder meer live op televisie uitgezonden.


OOSTZAAN- Een groep enthousiastelingen van Duikvereniging Down Under en stichting Hart voor het Twiske namen zondag 13 juli samen met Milieufederatie Noord-Holland een duik in de Haven van recreatiegebied het Twiske. Met de duik wilde men aandacht vragen voor het belang van schoon water.

Zwerfvuil is een doorn in het oog van mensen. Dat blijkt ook uit een enquête van de Milieufederatie en het Nationale Watersportonderzoek. Zwerfvuil bestaat voor een groot deel uit plastic. Door verwering en zonlicht valt het plastic in kleine stukjes uit elkaar, tot de deeltjes plastic zo klein worden dat allerhande waterleven ze in kan slikken. Dieren die in of van het water leven zien plastic afval en microplastics voor voedsel aan. Zo ontdekten onderzoekers dat watervlooien in het Gardameer de kleine korrels plastic opeten. Zo kan het plastic al vanaf de onderkant van de voedselketen invloed uitoefenen op het waterleven.

Plastic Soep
Het probleem van de Plastic Soep krijgt tot nu toe vooral de aandacht in relatie tot oceanen en zeeën, maar ook binnenwateren hebben met dit probleem te maken. De Milieufederatie vindt daarom dat dit probleem meer aandacht moet krijgen. Er moet vooral worden voorkomen dat plastic afval in het milieu belandt.
Het probleem lijkt in het Twiske nog niet zo groot te zijn. Het zwemwater is gelukkig schoon, stelt de stichting Hart voor Twiske. Maar dat moet wel zo blijven en mening die ze deelt met de Duikvereniging Down Under en de Milieufederatie. De organisaties vinden het belangrijk dat bezoekers van het recreatiegebied zich realiseren dat achtergelaten plastic afval in het water kan komen. Dat draagt bij aan de plastic soep. “Als iedereen zijn eigen troep opruimt houd je schoon zwemwater en krijg je geen plastic soep!”

Om deze boodschap kracht bij te zetten doken drie organisaties zondag 13 juli om klokslag 15 uur in het water vanaf de steiger in de Haven in het Twiske.

Opvolger gezocht voor burgemeester Möhlmann
HAARLEM – Er zijn maarliefst 37 personen die graag burgemeester Paul Möhlmann willen opvolgen. Twaalf vrouwen en 25 mannen. Commissaris van de Koning, Johan Remkes, heeft dat vandaag aan de Gemeenteraad van Oostzaan kenbaar gemaakt.

Van de kandidaten hebben 26 personen een (fulltime) functie in het (lokaal) openbaar bestuur, 8 personen hebben een functie daarbuiten, de rest is zonder functie.
Interessant is ook de politieke achtergrond. Er zijn 8 Pvda-kandidaten, evenveel VVD-kandidaten, 7 personen hebben een CDA-achtergrond. Uit de hoek van GroenLinks en D66 hebben zich elk 3 personen kandidaat gesteld. Een kandidaat is lid van de ChristenUnie. Van zeven kandidaten is de politieke achtergrond onbekend of niet van toepassing.

Burgemeester Paul Möhlmann treedt per 1 oktober aanstaande af. De nieuwe burgemeester zal waarschijnlijk in december worden benoemd.


OOSTZAAN – Compaen komt het volgend seizoen uit in de landelijke Topdivisie. In de afgelopen competitie grepen de Zaanse volleyballers naast het kampioenschap, maar zij gaan toch op hoger niveau spelen.

De promotie dankt de herenploeg aan de terugtrekking van Haaglanden uit Voorburg, dat met een sponsor- en spelersprobleem kampt.

Voor Compaen betekent het spelen in de Topdivisie dat het team na acht jaar weer terugkeer in de een na hoogste klasse van Nederland. In het seizoen voor de vorming van de B-league – de huidige Topdivisie – moesten de Oostzaners zich noodgedwongen terugtrekken uit de eerste divisie. Compaen viel daarmee terug naar de derde divisie, waarin het tweede team uitkwam.

De promotie van Compaen betekent dat de dorpsploeg komend seizoen de strijd mag aangaan met US en Zaanstad, de grote buren uit Amsterdam en Zaandam. De competitie wordt daarmee gelijk ook een veredeld Noord-Hollands kampioenschap

Ondanks het nog ontbreken van een hoofdsponsor besloot het bestuur van Compaen toch in te gaan op het verzoek van de bond om de opengevallen plek in te nemen. De leden van de grootste jeugdafdeling uit de regio krijgen een belangrijke rol in de organisatie bij thuiswedstrijden.

Trainer-coach Sandor Rieuwers kan in de Topdivisie in ieder geval rekenen op dezelfde spelers als de afgelopen competitie. Om een optimale situatie te scheppen, hoopt hij de komende weken nog op verdere versterking van de selectie.


OOSTZAAN – Het smeedijzeren Wapen van Oostzaan is vanmiddag geheel gerenoveerd teruggeplaatst in het plantsoen aan de Dr. Keijzerstraat. Een paar maanden hiervoor was het beeld ineens spoorloos verdwenen. Dat was ook de lokale media niet ontgaan. Niets aan de hand! Het beeld dat al vanaf 1954 op deze plek staat, was in deerniswekkende staat. Dat was Peter Vet van de buitendienst opgevallen. Enkele omwonenden hadden er ook wat opmerkingen over geplaatst. Hoog tijd voor een opfrisbeurtje. Nou dat werd een grondige renovatie niet alleen van het beeld, maar ook van het plantsoen waar het in staat.

José Goddard van OVER-gemeenten kijkt trots toe hoe het beeld op zijn vernieuwde sokkel wordt gemonteerd. De kleuren zijn iets anders dan op het origineel. “Aangepast aan de moderne tijd. De kleuren zijn aangepast aan het logo. Het is nu een wapen a la 2014. De firma Horstman heeft het beeld opgekalefaterd en gecoat en de firma Onrust heeft de sokkel gerenoveerd. Peter (Vet) en ik hebben hem samen geschilderd”, vertelt Goddard.

Nu staat het beeld niet meer midden tussen de struiken, maar redelijk vrij en komt daardoor veel mooier tot zijn recht. Een mevrouw die aan de Dr. Boomstraat tegenover het beeld woont zwaait het raam open en roept Goddard. In haar hand een kalender met een foto van de oude situatie. Ze laat meteen weten dat het ook wel tijd werd en dat het beeld mooi is opgeknapt.
Nog even overleggen Peter Vet, Ed Hulsing (beide van de buitendienst) en José Goddard of het beeld wel schuin genoeg staat, zoals het bedoeld was. Dat is het geval.

Het Wapen van Oostzaan werd ooit ontworpen door gemeentearchitect Dirk Reinnersen door de smid Jan Rep gemaakt.

Foto’s
Dré Prijs van Beeld van een Dorp maakte een paar foto’s van de (terug)plaatsing van het beeld.


AUDIO
Gesprek met José Goddard:

José Goddard

Twiske Jeugd Festival 2014OOSTZAAN – Op zaterdag 21 juni wordt alweer voor de negende maal het Twiske Jeugd Festival georganiseerd bij muziekvereniging Excelsior. Negen lokale en regionale jeugdorkesten zullen weer een gezellige dag vol vrolijke muziek verzorgen.

Felbegeerde beker
Midden in de poulefase van het WK vindt er in het Twiske ook een titanenstrijd plaats op de eerste dag van de zomer. Niet met een glimmende Brazuca bal maar met glimmende muziekinstrumenten strijden de jeudige muzikanten (ook) om een felbegeerde beker. Die zal ook dit jaar weer worden toegekend door een deskundig jurylid.

Entertainment
Bij het Twiske Jeugd Festival wint niet het orkest dat muzikaal gezien de beste prestatie levert, zoals wel gebruikelijk is op festivals met beoordeling. Nee, bij het Twiske Jeugd Festival wint het orkest waarvan het optreden het hoogste entertainmentgehalte heeft. Deze opzet is vanaf het begin af aan gekozen omdat het niveauverschil tussen dergelijke jeugdorkesten zeer groot is; van beginners tot gevorderden en zowel jeugd als volwassenen treden aan. En deze opzet lijkt een gouden recept, want het festival trok de afgelopen jaren steeds weer volop orkesten voor een goedgevulde muzikale middag.
Om orkesten zo veel mogelijk vrijheid te geven om zich te onderscheiden van de concurrentie krijgen ze de gelegenheid om zichzelf aan te kondigen: hoe leuker hoe beter. Zo heeft elk orkest gelijke winkansen, ongeacht het niveau of de omvang, en is het beslist geen straf om de hele middag te mogen aanschouwen wat de orkesten bedacht hebben.

WK thema
Vorig jaar ging het leerlingenorkest van Onderling Genoegen uit Krommenie onder leiding van Leo Huis met de beker naar huis dankzij hun strak geregisseerde act “Zapping the Music” waar een compleet toneelstuk met een heuse Al Bundy aan te pas kwam. De “thuisploeg” van Excelsior zal dit jaar in stijl de strijd aangaan met het WK als thema van hun optreden, hopelijk zullen zij net zo succesvol zijn als het Nederlands elftal in de openingswedstrijd tegen verdedigend wereldkampioen Spanje.

Publiek
Naast optreden is het festival voor de aanwezige muzikanten ook een kans om naar andere orkesten te luisteren als publiek en ideeën op te doen voor hun eigen optredens.
Omdat het natuurlijk het leukste is om voor een volle zaal te spelen is de toegang gratis, zodat er hopelijk veel fans komen luisteren en kijken. U bent als lezer dan ook van harte uitgenodigd om te komen luisteren.

Het verenigingsgebouw van muziekvereniging Excelsior aan de Twiskeweg 103 in Oostzaan is ook dit jaar weer het strijdtoneel voor het Twiske Jeugd Festival. Het festival begint om 12:00 uur en zal tot ongeveer 17:00 uur duren. Zo kan iedereen op tijd thuis zijn en om 18:00 uur met het bord op schoot neerploffen voor de voetbalwedstrijden van die avond.


OOSTZAAN – Op zaterdag 21 juni vindt de 27e editie van het VV Compaen Buitenvolleybaltoernooi plaats. Jaarlijks treden er weer nieuwe teams aan bestaand uit buren, vrienden, familie en collega’s om zich in gemoedelijke sfeer te meteen met anderen. De organisatie verwacht ook dit jaar weer nieuwe teams te mogen verwelkomen.

De inschrijving is al van start gegaan en enkele enthousiaste teams hebben zich reeds opgegeven. VV Compaen wordt goed vertegenwoordigd door onder anderen het eerste dames- en herenteam, maar ook andere teams uit de regio hebben zich ingeschreven om te strijden voor de eerste plek. Het belooft een spannende dag te worden met volleybal op hoog niveau.

Inschrijven kan in één van de volgende drie categorieën:

  • 6 tegen 6 recreatietoernooi
  • 3 tegen 3 hoog toernooi
  • 4 tegen 4 jeugdtoernooi voor jeugd tot en met 12 jaar

Barbecue
Sinds de jubileumeditie in 2012 verzorgt Shantomar Evenementen na afloop van het toernooi een barbecue. Op de barbecue zijn de afgelopen twee jaar veel positieve reacties geweest. Daarom zal Shantomar Evenementen ook dit jaar weer voor deze heerlijke afsluiting zorgen. De barbecue is toegankelijk voor alle deelnemers en supporters.

Aanmelden
Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de website van het buitentoernooi: www.compaenbuitentoernooi.nl


OOSTZAAN – Wat doe je met een broodrooster die het niet meer doet? Met een fiets waarvan het wiel aanloopt? Of met een trui waar mottengaatjes in zitten? Weggooien? Mooi niet! De burgemeester opent op zaterdag 14 juni het allereerste Repair Café van Oostzaan.

Opening 14 juni
In De Bres, aan de Dr. Snijderstraat 2a, draait het op 14 juni allemaal om repareren. Tussen 10.00 uur en 13.00 uur staan diverse vaklieden klaar. Elektriciens, een naaister, een fietsenmaker en een timmerman helpen gratis bij alle mogelijke reparaties. Ook gereedschap en materialen zijn aanwezig. Mensen die het Repair Café bezoeken, nemen van thuis kapotte spullen mee. Broodroosters, lampjes, föhns, kleding, fietsen, speelgoed, servies… alles wat het niet meer doet, is welkom. De vaklui in het Repair Café weten bijna altijd raad!

Waarom een Repair Café?
Door repareren te promoten, wil het Repair Café Oostzaan bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg. Dat is hard nodig. In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Met het Repair Café willen we daar verandering in brengen.
Het Repair Café is ook bedoeld om buurtbewoners op een nieuwe manier met elkaar in contact te brengen. En om te ontdekken dat er heel veel kennis en praktische vaardigheden in de buurt aanwezig zijn. Als je samen met een tot dan toe onbekende buurtgenoot een fiets, een cd-speler of een broek hebt gerepareerd, bekijk je die persoon toch anders als je hem of haar de volgende keer op straat tegenkomt. Samen repareren kan leiden tot heel leuke contacten in de buurt.
Repareren bespaart geld en kostbare grondstoffen en het draagt bij aan de beperking van de CO2-uitstoot. Maar bovenal willen we met het Repair Café laten zien dat repareren leuk is, en vaak heel makkelijk.

Stichting Repair Café
Het concept Repair Café is ontstaan in Amsterdam, waar de Stichting Repair Café (zie www.repaircafe.nl) sinds 2010 op regelmatige basis repareerbijeenkomsten organiseert. Sinds januari 2011 biedt de stichting daarnaast ondersteuning aan lokale groepen in heel Nederland die zelf hun eigen Repair Café willen beginnen. De stichting ondersteunt ook het Repair Café in Oostzaan, een gezamenlijk initiatief van de gemeente, de Bres, SHO, kledinginzameling KICI en jongerenwerk Oostzaan.

Op 14 juni is de Repair Bus van de stichting uit Amsterdam aanwezig in Oostzaan. De Repair Bus – een bus met gereedschap en reparatiedeskundigen aan boord – rijdt door heel Nederland om overal lokale groepen op weg te helpen met hun eigen Repair Café.

Repair Café Oostzaan wil na 14 juni op regelmatige basis een Repair Café in Oostzaan organiseren.

Info
Meer informatie: www.repaircafe.nl (foto bij dit artikel komt van deze website).

OOSTZAAN – De Provincie Noord-Holland is van plan de vaarlandvergoeding voor boeren in 2015 af te schaffen. Deze maatregel is opgenomen in het ontwerp natuurbeheerplan voor 2015 dat door Gedeputeerde Staten van Noord-Holland onlangs is vastgesteld. Er is nog geen man overboord, want het ontwerp natuurbeheerplan ligt nog tot en met 9 juni ter inzage bij de provincie.

In het natuurbeheerplan is opgenomen welke soort natuur en beheer gewenst is en voor welke locaties natuur beherende organisaties, agrariërs en andere grondeigenaren subsidie kunnen aanvragen. In september 2014 neemt het College van Gedeputeerde Staten een definitief besluit.

Vaarlandvergoeding verdwijnt
Vanaf 2015 is de vaarlandvergoeding niet meer beschikbaar, blijkt uit het ontwerp natuurbeheerplan. Deze subsidie was bedoeld voor boeren en natuurbeheer-organisaties die hun te beheren percelen alleen over water kunnen bereiken. “Omdat de uitvoeringskosten van de vaarvergoeding hoog zijn en de vergoeding niet gekoppeld is aan kwaliteit van het beheer, willen GS de beschikbare middelen op alternatieve wijze in gaan zetten voor natuurbeheer”, schrijft de provincie in een toelichting. Er zijn al diverse andere subsidies beschikbaar voor agrarisch natuurbeheer menen Gedeputeerde Staten.

De vaarlandvergoeding wordt vooral aangevraagd in veenweidegebieden vlak boven Amsterdam. Door de afschaffing worden deze gebieden onevenredig getroffen. De vaarvergoeding is cruciaal voor een reële bedrijfsvoering door boeren met vaarland. VVD, D66 en GroenLinks in Oostzaan maken zich dan ook grote zorgen over de voornemens van de provincie. Het is al lastig om agrariërs in het Oostzanerveld te behouden, of om nieuwe initiatieven te realiseren. “Zonder agrarische ondernemers kan de openheid van het Oostzanerveld niet gehandhaafd blijven”, stellen de coalitiepartijen. Het College moet snel in contact treden met de provincie Noord-Holland om te bewerkstelligen dat de vaarvergoeding niet wordt afgeschaft.

VIDEO
De video bij dit artikel betreft een reportage van de Regionale Omroep RTVNH uit 2010 en gaat over Eldert Koeman, één van de laatste vaarboeren van ons land, die over zijn leven en werk in het Oostzanerveld vertelt.

fietspadOOSTZAAN – De fracties van CDA en Gemeentebelangen willen dat er een onderzoek komt naar een verbreed fietspad van het industrieterrein Kolkweg-Noord naar de Kerkstraat en van de Kerkstraat naar de Stationsstraat langs het A8-traject. Het laatste fietspad sluit aan op de fietsroute naar Purmerend (langs de spoorlijn). De partij hebben een motie ingediend om het doel te bereiken.

CDA en Gemeentebelangen constateren in een toelichting dat Oostzaan nog altijd groeit en dat alle delen van het dorp goed bereikbaar moeten zijn voor hulpverlening en brandweer. Het gesuggereerde fietspad biedt vanzelfsprekend de recreatieve fietser de gelegenheid voor een ommetje en geeft ook een mooi zicht op het Oostzanerveld. Bijkomstig voordeel is dat door een breed fietspad politie, brandweer en ambulances hun doel ook via dit fietspad kunnen bereiken.

Voetpadhoogte
Het is niet de enige fietsmotie die door CDA en Gemeentebelangen is ingediend. Zo willen beide partijen dat de zwarte paaltjes worden verwijderd. Daarnaast doen CDA en Gemeentebelangen een voorstel om het fietspad aan de Dors over de gehele lengte van de Kerkstraat tot aan de Hoper op voetpadhoogte te brengen. Dit voorstel vloeit volgens de twee partijen voort uit de wens van de Raad fietsen naar school te bevorderen. Ouders krijgen dan de mogelijkheid hun jonge kinderen te begeleiden door naast hen te gaan fietsen. Dit zou kunnen leiden tot een verbetering van de verkeersveiligheid van fietsers.

Laatste Nieuws
Nieuwscategorieën
Archief