Author Archive

OOSTZAAN – Vrijdag 31 oktober treedt Piepschuim op in Theater de KunstGreep met het programma ‘Recept’. De bijsluiter bij het programma vermeldt dat de bittere pillen, wrange drankjes en enge injecties wel weg kunnen, want Piepschuim is eindelijk op recept verkrijgbaar! Het loutert, herstelt, zuivert en ontsmet en kan ook nog eens in combinatie met andere geneesmiddelen worden gebruikt. Rijvaardigheid wordt niet door Piepschuim beïnvloed en het is totaal ongevaarlijk bij zwangerschap. Kortom, er is geen enkele reden om niet heel veel Piepschuim in of tot je te nemen!

PiepschuimRecept is het derde programma dat Cor Burger, Robbert Koekkoek en Jacco Westeneng in de theaters brengen. Er is wel aan het trio gevraagd hoe we hun programma’s moeten plaatsen. Of het muzikaal cabaret is, of theatermuziek, maar dat vinden de makers eigenlijk helemaal niet zo belangrijk. Het trio werkt niet volgens vastgestelde kaders. In een interview zegt Cor Burger dat het programma “…niet per se grappig hoeft te zijn om in de voorstelling te komen, maar er wordt bij onze shows wel veel gelachen. De grapdichtheid is misschien niet hoog genoeg voor cabaret. Tegelijkertijd vinden we het leuk om een mooi verhaal te vertellen en de mensen bij de neus te nemen. Vaak lachen de mensen ook om zichzelf en reageren dan geschrokken ‘oh jee, dat waren wij waar het over ging.'” Heerlijk om te doen. Piepschuim staat niet in de traditie van linkse cabaretiers die hun gelijk willen halen. Cor Burger zegt daar niet zo van te houden. “Dat doen we niet, al is het wel leuk om af en toe een vraag op te werpen om het publiek te laten nadenken over wat die vraag in feite betekent.” Zo komen maatschappelijk behoorlijk relevante zaken aan bod in de voorstelling, die emotiesnaren in beweging brengen.

Piepschuim bestaat al een tijdje, maar is nu vier jaar professioneel actief, in die zin dat het trio er ook van kan leven. Burger: “Wij zijn opgepikt door het Impressariaat Jacques Senf. Uit het niets stond Jacques Senf bij onze festival-tent (Festival Boulevard) en hij zei nog één plek te hebben en die was voor ons. Er zijn in ons land drie van dit soort jongens die het hele veld domineren en daarvan is hij er één. Een week later kregen we zijn secretaresse aan de lijn met de mededeling dat we op zijn kantoor werden verwacht.” Senf had trouwens nog helemaal géén voorstelling gezien, maar vooral bij de tent gekeken hoe het publiek op Piepschuim reageerde. Dat was voor hem voldoende aanleiding om het trio contractueel vast te leggen.

Bij eerdere voorstellingen werd er altijd eerst hard gewerkt aan de muziek en kwam het ontwikkelen van een programma altijd wat achterop. Maar die werkwijze heeft Piepschuim inmiddels wel verlaten. Cor Burger: “Het heeft ook met onze geschiedenis te maken. Wij zijn in eerste instantie muzikanten. Als je de theaters in gaat moet je iets meer doen dan een aantal liedjes op een rij spelen. Bij het eerste programma hadden we dertig liedjes waaruit we een keuze hebben gemaakt. Maar bij het volgende programma kregen we al meer discussie over wat we wilden vertellen. Voor het programma ‘Recept’ hebben we eerst het hele programma bedacht, voordat we de muziek gingen schrijven. Dus niet meer op de manier ‘ik heb een liedje geschreven, laten we daar eens een show omheen bouwen’.”

Ziekenfonds
Recept kunnen we dus vrijdag gaan zien in de KunstGreep. Wel een aparte titel voor het programma. Cor Burger: “Er is ooit iemand bij ons in de zaal geweest en die zei ‘jullie zijn zo leuk, jullie zouden gewoon in het ziekenfonds moeten zitten want ik voel me, als ik bij jullie ben geweest, een stuk beter.’ Dat vonden wij een leuk uitgangspunt voor een programma. Tijdens het schrijfproces werd mijn zus ernstig ziek. Dat verhaal drong zich op aan de voorstelling. De realiteit haalde het idee van onze voorstelling in. Als je denkt met mooie teksten en liedjes mensen te kunnen beter maken, wat ga je dan tegen je zus zeggen. Wat zeg je tegen iemand die heel ziek is? Dat is een universeel gevoel. Dat heeft iedereen. Het is een moeilijke vraag, waar tegelijkertijd iedereen een antwoord op wil.” Voor mensen denken dat het een heel zwaar programma is, dat is het dus niet. “Het is een lichtvoetig programma, waar een zwaar verhaal onder zit. Er komt een antwoord op de vragen waar mensen mee zitten. Ik ga dat natuurlijk hier niet verklappen.”

Meer informatie
Voor meer informatie over Piepschuim: www.piepschuim.com.

Reserveren/kaartverkoop
Voor reserveren of kaartverkoop: www.theaterdekunstgreep.nl

Met dank aan www.schotopdreef.nl


OOSTZAAN – Aanstaande zaterdag, 1 november, verzorgt het Uriël Ensemble een concert voor KIOZK in de Grote Kerk te Oostzaan. Het ensemble, dat voornamelijk uit leden van het Koninklijk Concertgebouw Orkest bestaat, viert dit jaar het 10-jarig jubileum. Door de KCO-achtergrond heeft het ensemble in het afgelopen decennium een grote naam weten op te bouwen, zowel in eigen land als daarbuiten. Er worden concerten gegeven in een van trio tot septet variërende bezetting. Het repertoire waaruit het Uriël Ensemble put is breed en loopt van het classicisme tot de 20-ste eeuw. Een ensemble dat bovendien gewend is om in kerken te spelen, gelet op de eigen concertserie in de Amstelkerk (Ouderkerk aan de Amstel).

In de Grote Kerk te Oostzaan speelt het Uriël Ensemble werken van W.A. Mozart (Pianokwartet), G. Mahler (Pianokwartet) en J. Brahms (Pianokwartet opus 26). Voor deze gelegenheid bestaat het ensemble uit Marijn Mijnders (viool), Roland Krämer (altviool), Yke Viersen (cello0 en Mitsuko Saruwatarí (piano).

Expositie
Tijdens het concert verzorgt kunstenares Hetty Kamphorst een kleine expositie met door haar gemaakte beelden.

Reserveren
Het reserveren van kaartjes kan het makkelijks via de website van KIOZK: www.kiozk.nl
Het concert begint om 20.00 uur.

clusterkaart

OOSTZAAN – Het Bewonersplatform Oostzaan kan deel nemen aan de Omgevingsraad Schiphol (ORS). Dat maakte Rob van der Pol vanavond namens het platform bekend. Er hebben zich tijdig en voldoende mensen zich aangemeld. Eind van deze week wordt de ledenlijst naar het secretariaat van de ORS opgestuurd. De mensen die zich hebben kandidaatgesteld kunnen vanaf 1 november worden benaderd. De ORS zal dan willen bepalen of de lijst klopt en de aanmelding kloppen.

Als u meer wil doen dan “op de hoogte blijven” kunt u zich tot 10 november aanmelden als kandidaat voor de volgende functies:
-bestuurslid (5 vacatures )
-kiesman/-kiesvrouw (1 vacature, mag de stem uitbrengen namens ons platform)
-clustervertegenwoordiger (1 vacature mag, mits gekozen, in ORS het woord voeren namens Cluster Zwanenburg)

Als uu interesse heeft in één of meer functies dan ziet het bewonersplatform graag een berichtje tegemoet. Dat kan via zien we uw bericht graag tegemoet via: bewonersplatformoostzaan@outlook.com

Voor meer informatie over de ORS gaat u naar www.omgevingsraadschiphol


REGIO – De provincie Noord-Holland wil haar jaarlijkse bijdrage van ruim € 1,5 miljoen aan Landschap Noord-Holland vanaf 2015 afbouwen tot € 0 per 2018. Dat heeft grote gevolgen voor natuur én recreatie in Noord-Holland. Landschap Noord-Holland wil de politiek en het publiek in Noord-Holland duidelijk maken dat dat niet kan en voert actie met de leuze “Houd de natuur open. Stop de bezuinigingen”. De natuurorganisatie vraagt steun voor haar acties van iedereen die graag buiten komt en wil blijven genieten van de natuur in Noord-Holland. Want als de bezuinigingen door gaan, moet de natuurorganisatie misschien natuurgebieden sluiten.

Oproep – Teken de petitie
Voor acties tegen de bezuinigingen is een speciale actiesite geopend www.landschapnoordholland.nl/actie. Iedereen wordt opgeroepen de actie van Landschap Noord-Holland te steunen en de petitie op de website te tekenen. Hier vindt men nog meer mogelijkheden om de actie te steunen. Op 27 oktober a.s. vergadert de Statencommissie Ruimte & Milieu. Tijdens deze vergadering worden de bezuinigingen op het werk van Landschap Noord-Holland behandeld. Voorafgaand aan deze vergadering wil Landschap Noord-Holland handtekeningen overhandigen aan de Statenleden.

Bezuinigingen
Landschap Noord-Holland beheert 96 eigen natuurgebieden. Het beheer voor die gebieden wordt deels vergoed vanuit het Subsidiestelsel Natuur- en Landschapsbeheer (SNL). Naast het SNL ontvangt Landschap Noord-Holland een bijdrage van € 1,2 miljoen per jaar voor taken die bij natuurbeheer horen. Én € 300.000 voor ondersteuning van natuurbeheer door vrijwilligers. Ook deze bijdrage wil de provincie schrappen. Dat betekent een totale bezuiniging van € 1,5 miljoen.

Gevolgen
Zonder provinciale vergoeding kan Landschap Noord-Holland haar natuurgebieden niet meer goed beheren en neemt de kwaliteit van natuur af. Bijzondere plant- en diersoorten zullen verdwijnen, gedumpt vuil blijft liggen, de organisatie kan de duizenden natuurvrijwilligers niet meer ondersteunen met gereedschap en opleiding. En excursies en educatieve activiteiten behoren tot het verleden. Ook voor het onderhoud van fiets- en wandelpaden is geen geld meer.

Meer informatie
Meer informatie over de bezuinigingen, de gevolgen van de bezuinigingen en de acties van Landschap Noord-Holland is te vinden op de website www.landschapnoordholland.nl/acties.

halloween-poster
OOSTZAAN – 31 oktober is het weer Halloween, de engste feestdag van het jaar. En dit jaar heeft muziekvereniging Excelsior twee bijzondere evenementen gepland. Dus kom vooral, als je durft!

Spannende speurtocht
Op vrijdagavond 24 oktober wordt een spannende speurtocht voor alle kinderen georganiseerd, iedereen is welkom. Dus neem je vriendjes en vriendinnetjes mee. De speurtocht begint bij het clubgebouw van Excelsior (Twiskeweg 103) waar een spannend verhaal wordt verteld en daarna gaan jullie in groepjes op zoek. Kom zo eng mogelijk verkleed, want daar valt een leuke prijs mee te winnen. Om 18.30 worden jullie verwacht en om 20.30 eindigt de speurtocht weer bij het clubgebouw. Deelname is gratis en opgeven kan door een mailtje te sturen naar Halloween@excelsior-oostzaan.nl. Zo weten we hoeveel heksenbloed en drakensnot we moeten klaarzetten.

Halloweenconcert
Ben je na de speurtocht nog niet uitgegriezeld, dan geeft Excelsior op zaterdag 25 oktober een Halloweenconcert. Het begint om 20.00 en vindt plaats in het aan Halloween aangepaste clubgebouw. Herkent u het orkest op het eerste gezicht niet, dat kan komen omdat zij ook in de ban zijn van Halloween net als hun muziek. Wie rustige ballades of zoetsappige riedeltjes verwacht kan beter thuis blijven, want dit concert zal eng worden. Met als hoogtepunt gast-violiste Freya Renaert die met haar prachtige tonen de haren op je armen overeind laat staan. Dit positief bedoelt natuurlijk. Daarnaast wordt het orkest muzikaal bijgestaan door toetsenist Patrick Kamps. Gerda Flens zal de presentatie van deze avond (op gepaste wijze) op zich nemen. Dus als u niet te bang bent gemaakt, kom gezellig of moet ik zeggen griezelig naar dit concert toe en laat je meeslepen in de wereld van horror en enge dingen. In verband met een beperkt aantal plaatsen kunt u zich van tevoren opgeven via voorzitter@excelsior-oostzaan.nl. Voor €2,50 krijgt u een kopje koffie/thee en een griezelig gezellige avond. Ook deze avond mogen de bezoekers verkleed komen, de engst verklede bezoeker krijg een leuke prijs.


OOSTZAAN – Afgelopen zaterdag organiseerde Gymnastiekvereniging DEV het ‘Grote Gymfeest’ in de sporthal van Oostzaan. Het was niet alleen groot, maar ook bijzonder druk.
De eerste kinderen mochten om 11 uur naar binnen. Het duurde niet lang of de sporthal was gevuld met enthousiaste kinderen. Ze konden zich uitleven op het grote aantal toestellen dat was opgesteld.

Gratis gymlessen
Er waren twee grote trampolines, een air-tumbling, acro matten, klimtoestellen, ringen, circus attributen en nog veel meer leuke onderdelen.
De entree was gratis en er was ook geen tijdlimiet waarop de kids weer naar huis moesten.
Bij binnenkomst kregen alle kinderen een stempelkaart en als die vol was konden de deelnemers drie gratis gymlessen bij DEV winnen.

Enkele kinderen waren zo enthousiast dat ze de hele dag zijn gebleven. Om 16.00 uur was het ‘Grote Gymfeest’ echter afgelopen. Met een gevoel van grote tevredenheid kijkt de organisatie van Gymnastiekvereniging DEV terug op een meer dan geslaagde dag. Dit was een prachtige promotie voor de club.

Meer informatie over DEV vind je op: www.dev-oostzaan.nl.

Foto’s zijn aangeleverd door DEV. Dit artikel is bewerkt op grond van informatie van DEV-bestuurslid Connie Roco


OOSTZAAN – Op maandag 3 november 2014 organiseert Stichting Oudheidkamer Oostzaan een donateuravond in Theater De KunstGreep (Kerkbuurt 4, te Oostzaan). De avond begint om 20.00 uur. Vanaf 19.30 uur is de zaal open.

Het belooft een mooie avond te worden. We hebben Piet Kleij uitgenodigd. Hij is sinds 2000 gemeentearcheoloog en in dienst van Zaanstad en Oostzaan (sinds 2008 ook van Wormerland) . De heer Kleij schreef een boek over zijn werk in Oostzaan met de titel ‘Het land van de zeerover en de kruidenier’. Dit bijzonder interessante boek schetst aan de hand van vondsten, opgravingen en oude slotenpatronen een beeld over de geschiedenis van Oostzaan en van de soms opmerkelijke bewoners. Op 3 november zal hij hierover een presentatie geven.

Tijdens de pauze kunnen bezoekers de tentoonstelling ‘Geplukt voor u…’ bekijken. Deze tentoonstelling komt voort uit de wens van de Oudheidkamer Oostzaan om een wat grotere expositie te organiseren en sluit aan op het boekje ‘Vervlogen Tijden’ (uit onze reeks Historische Uitgaven Oostzaan). Het is dus een tentoonstelling over de pluimveehouderij, meer in het bijzonder de kippenslacht.
De expositie staat in het Atrium van het gemeentehuis.

Film
De Werkgroep Film van de Oudheidkamer heeft uit historische beelden een film samengesteld over de kippenslacht. Na de pauze wordt de film vertoond. Daar blijft het niet bij, want de werkgroep is ook al enige tijd bezig om een fotofilm te produceren over de (verdwenen) winkeltjes in Oostzaan. Een eerste resultaat is inmiddels beschikbaar en dat willen we graag laten zien. Het geheel wordt toegelicht door Kees de Groot, die samen met Henk Mooy en Goos Vonk het materiaal heeft verzameld en bewerkt.

Donateurs hebben gratis toegang. Ook niet-donateurs zijn van harte welkom. Aan niet-donateurs vraagt de Oudheidkamer een kleine toegangsprijs van € 3,-.

Belangstellenden kunnen gebruik maken van de Belbus Oostzaan om naar de donateuravond te gaan. Men moet wel zelf bellen: 075 – 684 56 60.

Informatie
Meer informatie over Stichting Oudheidkamer Oostzaan? Op dinsdag en donderdag is er vanaf 14.00 uur altijd een inloopmiddag op de Leliestraat 1 in Oostzaan (telefoon: 075 – 614 1532). Kijk ook eens op www.oudheidkameroostzaan.nl, of op www.facebook.com/oudheidkamer.oostzaan.

UWV werkloosheidscijfers
REGIO – In september is het aantal WW-uitkeringen verder gedaald. In de arbeidsmarktregio’s Noord-Holland Noord, Zaanstreek-Waterland en Zuid-Kennemerland was de daling afgelopen maand minder sterk dan landelijk. In Nederland werden 2,4% minder WW-uitkeringen verstrekt dan een maand eerder. In Zaanstreek-Waterland nam het aantal WW-uitkeringen af met 2,1% en in Noord-Holland Noord met 1,8%. In Zuid-Kennemerland was de afname het laagst met 1,6%.

In september bedroeg het totaal aantal WW-uitkeringen in de drie regio’s 27.805, een daling van 1,8% ten opzichte van augustus (28.319 uitkeringen). Vergeleken met vorig jaar is het aantal WW-uitkeringen nog wel hoger. Toen bedroeg het aantal WW-uitkeringen 27.117.

Grotere gemeenten
Opvallend is dat vrijwel alle grotere gemeenten in de regio een daling laten zien van het aantal WW-uitkeringen. Alleen in Den Helder was het aantal WW-uitkeringen onveranderd. De belangrijkste oorzaak dat de WW in Den Helder niet daalde is het einde van het zomerseizoen. Vooral het aantal WW-uitkeringen in de horeca is toegenomen. Het aantal WW-uitkeringen in de horeca is ten opzichte van 2013 bijna verdubbeld.

Kleine aantallen
In de overige grotere gemeenten daalde het aantal WW-uitkeringen de afgelopen maand. Hoorn en Zaanstad waren de uitschieters. In Hoorn daalde het aantal WW-uitkeringen met 4,3% (-74 uitkeringen). In Zaanstad was de daling 2,2% (-84 uitkeringen). Voor beide gemeenten is de daling over de verschillende sectoren evenwichtig verdeeld. In een aantal gemeenten is het aantal WW-uitkeringen ten opzichte van augustus gestegen. Het gaat hier zonder uitzondering om kleine aantallen in de kleinere gemeenten.

Oostzaan
De WW-aantallen voor de gemeente Oostzaan liggen op hetzelfde niveau als in augustus. Er zijn 183 WW-uitkeringen in het dorp geregistreerd. Ruim 46% van de uitkeringen gaat naar mensen tussen 27 en 50 jaar, terwijl 49% van de uitkeringsgerechtigden ouder is dan 50 jaar. Volgens het UWV krijgt in Oostzaan 4,2% van de beroepsbevolking een WW-uitkering.
In Wormerland krijgen 341 mensen een WW-uitkering, dat is 5.4% van de beroepsbevolking. Landelijk krijgt 5,3% van de beroepsbevolking een WW-uitkering. In Noord-Holland is dat 4,6%.

Rob Monen treedt terug als raadslid
OOSTZAAN – Rob Monen, raadslid voor GroenLinks, treedt per 16 december terug als raadslid. Dat schrijft hij in een brief aan de gemeenteraad. Met zijn terugtreden komt een eind aan een politieke carrière van 20 jaar, waarin Monen naast raadslid ook een aantal jaren wethouder is geweest voor zijn partij.

Goed moment
Monen schrijft aan de gemeenteraad dat het een goed moment is om te stoppen. “Naast persoonlijke overwegingen (tijdsinvestering, nieuwe uitdagingen) speelt vernieuwing in onze partij ook een rol.” Het vernieuwingsproces startte met het aantreden van een nieuwe lijsttrekker (Bert Jongert). Een vernieuwingsproces is alleen mogelijk, schrijft Monen, “…als er opvolging beschikbaar is.” Die opvolging is er. Monen wordt opgevolgd door Cindy de Boer. “Recent hebben wij goede afspraken kunnen maken over het inwerken”, stelt Monen.

Monen blijft in de Raad tot 16 december. Op 15 december zal hij tijdens zijn laatste raadsvergadering afscheid nemen.

Aanvaringen
Rob Monen speelde een belangrijke rol bij de totstandkoming van de coalitie van GroenLinks-D66-Gemeentebelangen-Pvda in de vorige raadsperiode toen bleek dat de VVD-PvdA-CDA-coalitie geen meerderheid meer had in de gemeenteraad. In het slot van de vorige periode kreeg Monen het flink te verduren in de Aldi-affaire (zie elders op Beeld). De GroenLinks-politicus had regelmatig, ook in eerdere perioden, aanvaringen met de VVD-fractie. De stap van Monen om géén lijsttrekker te zijn bij de vorige verkiezingen is van belang geweest bij de vorming van de huidige coalitie, waarin (naast D66) zowel VVD als GroenLinks zitting hebben.


LANDSMEER – Landschap Noord-Holland zoekt alternatieven voor het gebouw waar Bezoekerscentrum Ilperveld in gehuisvest is. Door bezuinigingen en afnemende subsidies kan het Landschap het Bezoekerscentrum niet langer open houden in de huidige vorm. Landschap Noord-Holland is op zoek naar ondernemers met inspirerende plannen voor het pand, die passen bij de organisatiedoelen. Er moeten financieel goed doordachte voorstellen komen. Neem voor meer informatie contact op met Marijn Kroes, van makelaar Hoekstra en Van Eck, email m.kroes@hoekstraenvaneck.nl, of mobiel 06-33 64 60 44.

De afgelopen jaren leed Landschap Noord-Holland grote verliezen door teruglopende subsidies en tegenvallende inkomsten uit de markt. Om financieel gezond te worden is een reorganisatie in gang gezet die ook het Bezoekerscentrum treft: de betaalde functies van het Bezoekerscentrum komen te vervallen. De jaarlijkse kosten van een ton (netto) zijn niet meer op te brengen.

Landschap Noord-Holland vindt het heel belangrijk om het unieke veenweidelandschap beleefbaar te houden voor mensen. De organisatie is met de vrijwilligers in gesprek welke activiteiten zij kunnen blijven aanbieden in 2015. Het activiteitenseizoen (tot 1 oktober) 2014 is inmiddels afgesloten. Het wandelpad achter het Bezoekerscentrum blijft toegankelijk en het onderzoeksproject Omhoog met het Veen gaat ook door.

Laatste Nieuws
Nieuwscategorieën
Archief